Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Fingrid: Liten risk för roterande elavbrott

Finländarna behöver inte oroa sig för elavbrott på grund av elbrist just nu. Det konstaterar Fingrids vd Jukka Ruuusunen som till STT säger att risken för roterande elavbrott är liten i nuläget.

Enligt Ruusunen kan bara en längre period av hård kyla äventyra tillgången till el och någon hård kyla finns inte i sikte, åtminstone inte i januari.

Just nu finns det gott om tillgänglig el och det beror bland annat på att finländarna tacksamt minskat sin elförbrukning.

Fingrid räknar också med att Olkiluoto 3 ska producera el med full kapacitet i början av februari, vilket minskar risken för elbrist och elavbrott ytterligare.

elkonsumtion

Helsingfors stads energibolag Helen sänker elpriset

Helen erbjuder sina kunder ett fast avtal på 20 cent/mwh.

Snö vid ett elverk fotograferat genom ett stängsel.

Elpriserna fortsätter stiga även om det blåser mycket – vad beror det på?

Flera orsaker till att elräkningarna blir ännu dyrare.

Elledningar som löper från en eldistributionscentral avtecknar sig mot himlen ovanför en gräsklädd slänt.

De här är de kritiska platserna i Finland som prioriteras om det blir elbrist

Sjukhus finns bland de viktigaste elförbrukningsplatserna.

Solpaneler på Helen Oy:s tak på Hanaholmen.

Ekenäs Energi vill bygga solkraftverk i Björknäsområdet i Ekenäs

Stadsstyrelsen tar ställning till planerna på måndag.

Den renoverade ishallen

Vasa elektriska döper om ishallen

Ishallen i Vasa ska heta Vaasan Sähkö Areena.

Jakobstads energiverk

Jakobstads Energiverk säljs till Herrfors

Herrfors betalar nästan 70 miljoner euro för Energiverket. Fullmäktige i Jakobstad beslutar om saken den 22 december. Både energiverkets personal och Ulla Hellén (SDP) kritiserar hemlighetsmakeriet kring beslutet.

tillbehör på björknäs elstation

Ekenäs Energi investerar och moderniserar

Elstationen i Björknäs i Ekenäs har förnyats under hösten och ståtar nu med ett splitternytt ställverk. Det här är en av flera investeringar vid Ekenäs Energi som bland annat ska leda till färre elavbrott och en högre energieffektivitet. Se video.

Tom Eriksson

Vasa elektriska bygger på höjden

Ett krävande projekt, javisst. Men absolut värt det. Speciellt när man ser utsikten från nybygget bredvid Brändö bro som Vasa Elektriska står för. Den milda vintern underlättade arbetet och när man väl kom igång har det gått hastigt, menar byggherrekonsulten Tom Eriksson.

Västra hamnen i Hangö.

Lite mindre insyn då affärsverk bolagiseras

Hangö hamn och Ekenäs Energi blir aktiebolag den första januari. Det innebär att beslutsprocesserna i bolagen blir de snabbare, men också mindre tillgängliga för allmänheten.

Bild på Fennovoimas logo.

En fjärdedel hoppade av Fennovoimas projekt

Av de 60 ägarna i Kraftaktiebolaget SF hoppar femton av kärnkraftsprojktet. Nu är det 45 ägare kvar som planerar bygga Fennovoimas kärnkraftverk i Pyhäjoki.

Fennovoimas planerade kärnkraftverk i Pyhäjoki.

Nykarleby kraftverk sa ja till Fennovoima

För delägarna i kärnkraftsbolaget Fennovoima börjar det vara dags att bekräfta om de ska vara med om kärnkraftsbygget i Pyhäjoki. Redan för flera veckor beslöt Nykarleby kraftverk att de är med, uppger Österbottens Tidning.

Sladd i elkontakt.

Grävmaskin kapade elen för 5000 Hangöbor

Upp till 5000 Hangöbor var utan el på torsdagsförmiddagen. Det var en förare i en grävmaskin som av misstag skadade eljordkabeln i hörnet av Tegelbruksvägen och Hagagatan i norra Hangö.

Thomas Modeens stolar

Design på Elverket

Pro Artibus ställer ut design av tio formgivare på Elverket i Ekenäs. Formgivarna är alla finländare som har skapat sig en karriär utomlands.