Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Svanar på potatisåker i Härkmeri

Nu är det bra att vara fet

Nu behövs fettreserverna för de fåglar och småkryp som redan hunnit tro att vi har vår. Den senaste tidens köldknäpp är påfrestande för både flyttfåglar och lökväxter, konstaterar biolog Hans Hästbacka.

Vindkraftverk

Nya vindkraftsregler välkomnas på Kimitoön

Miljöministeriet har nu kommit med direktiv för hur buller från vindkraftverk ska mätas. På Kimitoön välkomnas de nya reglerna trots att alla bullermodelleringar måste göras om.

Vindkraftverk

Nya regler för vindkraftverk

Miljöministeriets direktiv för hur buller från vindkraftverk mäts har nu publicerats. Det finns inga entydiga svar på hur långt avståndet mellan hus och kraftverk ska vara, men en uppskattning är att det vanligaste avståndet kommer att landa på ungefär en kilometer.

”Vi kommer inte att ha busslinjer där metron går”

I samband med att Västmetron blir klar kommer många busslinjer att läggas om i både Esbo och Helsingfors. Vi bjöd in trafikplaneraren Ville Lepistö att svara på lyssnarnas frågor.

Irina Nori på Österbottens förbund.

Mera samarbete och bättre kommunikationer i Österbotten

När utvecklingsplaneraren Irina Nori på Österbottens förbund bläddrar igenom de utlåtande som kommit in om strategin för Österbotten läser hon bland annat om hur Sydösterbotten måste få hjälp att stoppa den negativa utvecklingen och kommunikationerna både till lands och havs ska utvecklas.

Marianne Nummela

Alla har ansvar för kommunikationen på jobbet

Kommunikation är A och O då man vill få jobbet att löpa på arbetsplatsen och dessutom trivas med sina kolleger. Men att kommunicera utan missförstånd kräver både ärlighet, öppenhet och respekt säger ledarskapskonsult Marianne Nummela.

Hjärtkirurgin ser ut att bli kvar i Vasa

Hjärtkirurgin blir med all sannolikhet kvar i Vasa. Skulle det vara omröstning i frågan i dag skulle mer än två tredjedelar av rösterna gå till alternativet att hjärtkirurgin ska bevaras. Yle Österbotten har ringt upp ledamöterna i sjukvårdsdistriktet fullmäktige och bara två säger rakt ut att de vill lägga ner verksamheten.

Borgå torg

Sydösterbotten får egen matring

Snart har även Sydösterbotten ett system för handel direkt av bönderna och odlarna. Ett första möte för att skapa en matring hålls på lördag.

LED-lampor i växthus

Bättre skördar med LED-lampor i växthusen

LED-lampor är framtidens melodi i växthusen. Enligt ny forskning kan LED-belysning i växthus i framtiden ge både högre skördar och minskad energiförbrukning.

Alex Fager

Alex Fager: Ett lag som försvann

Dålig kommunikation och brist på öppenhet kan fälla ett helt basketlag, skriver Alex Fager

Markus Ekholm.

Markus Ekholm: Män är dummare än kvinnor

Kvinnans euro må vara 80 cent, skriver Markus Ekholm som bevakar ekonomi och politik på Svenska Yle, men kvinnorna är trots det lite smartare än männen.

Joakim Träskelin

Sätt upp delmål på vägen till ditt nya liv

Har du tänkt inleda ett nytt och hälsosamt liv efter julens frosseri? Se till att gå ut med realistiska målsättningar, säger Joakim Träskelin, idrottsproducent på Folkhälsan.

Landskapsstafetten skjuts upp till februari

Det finns alldeles för lite snö. På fredagen tog arrangörskommittén i Pedersöre beslutet att skjuta fram Mellersta Österbottens landskapsstafett till februari.

Ett ljus som brinner

Brandsäkerheten på hushållens ansvar

De som bor i egnahemshus och parhus i verksamhetsområdet för Österbottens räddningsverk ska i framtiden sköta brandsynen själva via blanketter som räddningsverket skickar ut. Systemet är redan i bruk på andra håll i landet. Större byggnader som höghus och industribyggnader är fortfarande på räddningsverkets bord.

En sjukvårdare med ryggen mot kameran i en sjukhuskorridor.

En stor del av Vasas vårdpersonal permitteras inte

Nu är det offentligt exakt hur samarbetsförhandlingarna i Vasa slutade. Regeln är att stadens personal permitteras 14 dagar nästa år, men listan med undantag är lång. Exempelvis lärare permitteras i en vecka, vårdare i vissa fall för kortare tid än så.

Ambassadör: Tryggt för turister i Thailand

Som en följd av de senaste dagarnas demonstrationer har redan minst 23 länder, bland dem Finland, utfärdat resevarningar för Thailandsresenärer. Den som har bokat en semesterresa behöver ändå inte oroa sig. Det är fortfarande tryggt för turister att resa till Thailand.

Asfalteringsmaskin.

Asfaltkartell dömdes till miljonersättningar

En första dom har fallit mot den så kallade asfaltkartellen och flera asfaltbolag har dömts att betala över 37 miljoner euro till 40-talet kommuner. I en andra omgång kommer bland andra Jakobstads skadeståndskrav att behandlas.

Bild: Yle/Arja Lento

Vill du hjälpa?

En biobiljett, en liten leksak eller ett nytt mjukisdjur kan betyda allt för ett barn som kanske annars inte får några paket till jul. Insamlingar för mindre bemedlade barn och åldringar startar denhär veckan på Kimitoön.

Ida Haapamäki

Jobba gratis för staden

I måndags gjorde kristinestadsbon Ida Haapamäki ett av de gratisjobb för staden som hon lovat ställa upp på. Hon jobbade då som lärare på Tjöck skola. Haapamäki utmanar även andra kristinestadsbor att göra talkoinsatser, för att minska stadens behov att ta in vikarier i ekonomiskt dåliga tider.

Jan-Erik Backa

Hög skatteprocent ger inte alltid klirr i kassan

De nominella kommunalskatterna är höga, alltför höga tycker många. I praktiken är det stor skillnad på den nominella och den effektiva kommunalskatten, i de flesta kommuner ligger den senare kring 14,5 procent i medeltal.

Penningspel

Kineser flockas till världens nya kasinohuvudstad

Kanaler, gondoler, klassiska husfasader och turister som i sakta mak ser sig omkring. En sådan scen behöver vi Hongkongbor inte resa till Venedig för att uppleva. Björn Ådahl rapporterar!

40 flyktingar till Vasa nästa år

Vasa stad tar emot 40 kvotflyktingar nästa år. Det kom stadsfullmäktige fram till efter en diskussion som krävde två timmar och ett flertal omröstningar. Kaj Skåtar (SFP) lade fram det vinnande förslaget. Det går ut på att Vasa tar emot 40 flyktingar under 2014.

Svepask på fönsterbrädet

Svepask

Den traditionella svepasken är en fin förvaringslåda för t ex gryn och ris. Tekniken kallas svepteknik där man böjer ett tunt fanér av björk och gör stadiga botten och lock.

Romska tiggare har lämnat Helsingfors

De flesta romska tiggare har lämnat Helsingfors i och med att vintern närmar sig. Det menar tiggararbetsgruppens ordförande Jarmo Räihä.

Kim Hautaviita

Mångsidighet ny trend bland småföretagare

I dag ser vi en trend med små företag som erbjuder ett bredare utbud av kompletterande tjänster. Åtminstone i Kristinestad har man märkt att det är den typen av nya företag som dyker upp snarare än traditionella hantverkare. En stor trend är exempelvis företag inom hälsa och wellness.

Pedersöre Gymnasium på Sursikbacken i Pedersöre

Helsingfors universitet värvar österbottningar

Försvinn inte till Sverige. Studera hos oss i Helsingfors! Det är budskapet när Helsingfors universitet är på charmoffensiv i Österbotten. I går var tre universitetsanställda och åtta studerande från HU på Pedersöre gymnasium. Uppgiften var att värva så många studerande som möjligt till huvudstaden.

En cykelställning

Karleby uppmanar de anställda att cykla

Karleby stad hoppas att personalen allt oftare ska gå eller cykla till jobbet. Stadens anställda har fått en enkät där de ska berätta hur de tar sig till jobbet. Förhoppningen är att fler ska välja bort bilen.

Två avlånga vita flaggor med röd text: Kårkulla, vajar i en flaggstång en solig dag med moln.

Kårkulla förhandlar vårdpris med kommuner

Kårkullas prishöjningar har ifrågasatts i flera österbottniska kommuner. Nu säger samkommunsdirektör Märta Marjamäki att ledningen kommer att besöka Österbotten för att diskutera med kommunerna.

Falla gård avancerar

Arbetet med att bygga upp Kimito-bondgården Falla gård framskrider. Taket är nu på plats och frivilliga behövs med att få in all inredning under tak före vintern.

Optima i Jakobstad bygger ut

Mindre pengar sätter stor press på Optima i Jakobstad

Sänkta enhetspriser de närmaste åren sätter en stor press på yrkesutbildarna. Det är enhetsprisen per elev som ger inkomsterna åt skolorna och till exempel i Optimas fall i Jakobstad har man 1,5 miljoner euro mindre att röra sig med 2016 jämfört med i år.

Korsnäs kommungård

Yrkesakademin skapar entrepenörscentrum i Korsnäs

Yrkesakademin ska ännu vara med och skapa ett entreprenörscentrum i Korsnäs innan de flyttar bort från orten. Det sker i projektet "Framtiden i Korsnäs", som pågår till slutet av nästa år och genomförs i samarbete med bland annat företagarna.

Rouskis inför ny avgift

Avfallsbolaget Rouskis inför en fastighetsvis grundavgift. Avgiften betalas en gång per år.

Närpes

Närpes tar på jämställdhetsglasögonen

Kommunerna kunde bli bättre på att iaktta jämställdhet i sina beslut och verksamhet. Kommunförbundet uppmanar kommunerna att förbinda sig till det genom att underteckna en jämställdhetsdeklaration. Närpes är på väg att göra det och tar ställning på måndag.

En tredje sopförbränningsanläggning planeras till Alholmen i Jakobstad. Bild: Yle/Eetu Vanhatupa

Miljoner i stöd till energibolag

Alholmens Kraft i Österbotten får fem miljoner euro. Flera andra kommunägda energibolag får stora företagsstöd av staten.

Översiktsbild från Hangö

Rekordstort sprängämnesbeslag i Hangö

Tullen har påträffat vapen och ammunition i ett småhus i Hangö i måndags (9.9). Då polisen gjorde husrannsakan hittades rekordstora mängder farlig ammunition, sprängämnen och vapen. Rätt så otroligt och ofattbart, säger polisen.

Två avlånga vita flaggor med röd text: Kårkulla, vajar i en flaggstång en solig dag med moln.

Kårkulla är beroende av att delägarna anlitar servicen

Kårkulla är den organisation som i praktiken, genom köpavtal med kommunerna, sköter mycket av den individuella servicen för handikappade personer. Men Kårkulla är också helt beroende av att kommunerna håller sina avtal.

Grannas: Smygtvång inte bra för Sibbo

Kommundirektören i Sibbo befarar att metropolförvaltningen är ett sätt att få till stånd kommunsammanslagningar.

Svamparna är sena

Svampsäsongen kommer sent igång i år. Först under den senaste veckan har kantarellerna, skogsriskorna och svart trumpetsvamp vaknat.

Främmande växter måste bort

Växter som inte hör hemma i den finländska naturen borde fås bort. I skärgården riskerar bland annat vresrosen att ta över många ängar. Se video från talko i Dalsbruk!

Psykiska sjukdomar behandlas med självhjälpsböcker

Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt HNS ger ut två självhjälpsböcker för psykiska sjukdomar. Meningen med böckerna är att personer som har symptom på psykiska problem ska ta tag i sin sjukdom för att kunna bota sig själva eller för att veta när de ska söka vård.

Arbetskraftsbyrå bara på måndagar i Kimito

Arbets - och näringsbyrån avstår från utrymmen i Kimito. Från och med i höst har byrån ingen fastanställd på Kimitoön längre.

Polisen gillar nervkittlande böcker

Kriminalöverkonstapel Mikael Appel är informationsansvarig vid Österbottens polisinrättning. Till jobbet hör att svara på medborgarnas frågor på Facebook. Men Appel gillar också realistiska polisromaner.

Informationsmotorväg

TS: Bredbandshastigheterna inte vad som utlovas

Bredbandsförbindelserna inom EU är långsammare än vad operatörerna påstår i marknadsföringen, visar en utredning som EU-kommissionen låtit göra enligt Turun Sanomat.

Turistinfon i Dalsbruk har öppnat

Vid turistinformationen i Dalsbruk är det redan full ruljans. Infokiosken öppnade förra veckan i nyrenoverade utrymmen i Stallscaféet i Dalsbruks gästhamn.

Planer på nytt köpcentrum till gamla busstationen i Vasa.

Tävling för området vid gamla busstationen i Vasa

Vasa stad utlyser en tävling för att få in de bästa idéerna för vad området vid gamla busstationen skulle kunna användas till. Planen är att lokaler för kongresser och musikevenemang ska kombineras med bostäder och till exempel ett hotell.

Kersin Ståhlberg och Leif Stenwall

Sisu och Gamla Bastun

Kerstin Ståhlberg och Leif Stenwall dryftade lastbilar, fastighetsfrågor och näthat mot finlandssvenskheten. Se vidoklipp från diskussionen här: del 1 och del 2.

Många äppelträd tog stryk i vintras

Vintern har farit hårt fram i många äppelträdgårdar. Största skadorna uppkom redan i höstas och en del träd har dött under vintern.

Kommunens skog kunde bli nytt strövområde på Kimitoön

Skydda och öppna upp skogen kring Stormossen i Dragsfjärd! Det tycker ett gäng naturintresserade Kimitoöbor. De hoppas att kommunen skyddar den gamla unika skogen och samarbetar kring ett nytt rekreationsområde på Kimitoön.

Vindkraftverk

Energiföretagen borde satsa på att väcka högstadieelevers intresse

Företag, skolor och utvecklingsbolag i Vasaregionen är alla överens om att det borde göras mer för att väcka ungdomarnas intresse för energiklustret. Skoleleverna vet för lite om de olika energiföretagen i Vasaregionen och till exempel vindkraftsbranschen är obekant.

Välkomsttavla vid Nannygårdens eftis i Smedsby

Vasaskolorna får själva bestämma om morris och eftis

Från och med hösten får skolorna i Vasa själva bestämma hur verksamheten före och efter skoldagen ska se ut. Nämnden för småbarnsfostran och grundläggande utbildning beslöt på onsdagens möte att ge skolorna högst en timme till per dag att disponera fritt.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida