Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Stig Granfors i Noux

Stig Granfors skriver finlandssvensk action

Stig Granfors har skrivit en dystopisk äventyrsroman.

Sara Jungersten.

Det österbottniska en hjärtefråga för Sara Jungersten

I Jungerstens Vasaböcker spelas många roller.

cyklist på övergångsställe

Våghalsiga omkörningar i Österbotten

Knappt 40 procent har råkat ut för farliga situationer.

kaskö

Kaskö, Finlands Manhattan

Fastän utan Bredavägen och utan människor

Kulturfonden i Björneborg fyllde 90 år.

Fondherrar i Helsingfors är österbottningar

Svenska kulturfonden styrs av Österbotten.

Screenshot från humorgruppen Kajs musikvideo Jåo nåo e ja jåo YOLO ja nåo.

KAJ:s österbottniska budord

Dessa tre kriterier bör man fylla enligt humorgruppen KAJ.

Mikael Perjus

Mikael Perjus i Samlingspartiets partifullmäktige

Mikael Perjus från Kristinestad har valts som ordnarie ledamot till Samlingspartiets partifullmäktige. Nu ska han jobba för att Österbottens röst ska höras också i Helsingfors.

Malin Kojola och Erik Sjöholm sjunger i Grand

Grand öppnar den österbottniska musiken

Det tog lång tid från dröm till verklighet, men nu är det dags för Grand Opening. Det här är bandet som Erik Sjöholm började planera redan som liten. Vi lyssnar på låtarna och talar med två av medlemmarna i Grand.

Fler österbottningar lämnar kyrkan

Något fler österbottningar har lämnat kyrkan i år jämfört med i fjol. Totalt lämnade 2800 österbottningar kyrkan i år, vilket är femhundra fler än året innan. Särskilt i landskapet Södra Österbotten valde fler att lämna kyrkan.

Mys med ljus.

Julförberedelser i Dialektväktarna

Lagom inför lillajul handlade det om ord uttryck och historier som hör ihop med julförberedelserna.

Kaktusar i öknen i solnedgången

Dialektväktarna om emigration, Amerika och stoåvin

Om hur emigranterna påverkat dialekterna, om amerikapaket, trunken på trainet och att ligga i salt lake handlade det om i Dialektväktarna.

sfp-ballonger

Tre österbottningar på SFP's lista

Svenska folkpartiet har nu tretton av sina tjugo kandidater till Europaparlamentsvalet klara. Tre österbottningar finns med; Jerkku Sven, Wivan Nygård-Fagerudd och Mats Nylund.

Antti Koivukangas, Yle Sporten

Koivukangas: Om intern och extern drivkraft

Den österbottniska ligafotbollssommaren har varit otroligt intressant att följa. Två lag går in i säsongens två sista matcher från diametralt olika förutsättningar. Att det sist och slutligen blev just så överraskar mig inte alls.

Hovi och Håkans delar på matseger

På torsdagkvällen blev det klart att Tapani Hovi och Ebba Håkans fick dela på segern i programmet Halv åtta hos mig. Fyra matintresserade österbottningar fick visa framfötterna i den populära svenska matserien.

Marita Dalkarl på City Café i Vörå

Förmiddagen på café i Vörå

Det blev mycket prat om idrott förr och nu då förmiddagen gästade idrottsorten Vörå. Men också livemusik med Josfin Sirén och en överraskning för Jan Jacobson

hanna rundell

Hanna Rundell: Vi har fördomar om vem som har fördomar

Som österbottning i exil i Helsingfors förvånas jag ibland över min inskränkthet – min fördomsfulla syn på de helylleösterbottningar som fortfarande bor kvar där uppe på slätterna, skriver journalisten Hanna Rundell.

Ann-Sofi Backgren

Pris för landsbygdens väl

Två österbottningar har belönats av föreningen Byaverksamhet i Finland r.f. för sina insatser för utvecklingen av landsbygden. Ann-Sofi Backgren från Korsnäs är en av dem.

Wasateater

Wasa teater litar på publiken

Många teatrar tampas just nu med ekonomiska svårigheter. På Wasa Teater litar man på sitt trumfkort - publiken.

Bilradio

Österbottningarna lyssnar på radio

Österbottningarna är flitiga radiolyssnare berättar Kaj Backman, chef för publikforskningen vid Svenska Yle. I medeltal lyssnar österbottningen över tre timmar varje dag vilket är mer än vad finländaren gör överlag.

Fylgia Calling - det blir inte mer indie än så här

Iiris Viljanen har ett nytt musikprojekt på gång, och gott folk, det blir inte mer indie än så här.

Peter Lüttge och Alexander Påhls

Cyklar till Paris för barn med cancer

Svenska Yles Peter Lüttge ska cykla från Vasa till Helsingfors och därifrån vidare till Paris - ett välgörenhetsjippo som drar över tusen deltagare från Danmark och Sverige och nu också Finland. Följ med resan på Lüttges live-blogg.

Ogräs i krukor pryder också miljön.

Lisa Ragvals i Sommarlandet

I Radio Vega Österbottens sommarserie Sommarlandet träffar vi andra generationens Sverigefinländare. Först ut i serien är Lisa Ragvals som bor i Stockholm och har sina rötter i Övermark i Närpes.

Stillsam och humoristisk film om Österbotten spelas in i sommar

Den österbottniska stillsamheten blir film i sommar. Två filmskapare från Terjärv och Nedervetil har skrivit en kortfilm som ska visa själalandskapet hos folket i trakten. De räknar med att invånarna både kommer att bli glada och sura över innehållet i filmen.

Åbo Akademi i Vasa

"Österbotten körs över i skolfrågor"

Åbo Akademis omstruktureringar är inte någon trevlig sak, men riktigt illa går det om man inte vidtar åtgärder nu. Det säger Ulla-Maj Wideroos (SFP). Förra veckan kritiserade ÅA:s rektor i Vasa, Christina Nygrén-Landgärds, omstruktureringarna. Hon anser att Österbotten körs över.

Fästing

Borreliafallen ökar i Österbotten

Fästingburen borrelia blir allt vanligare i Österbotten, medan virusinfektionen TBE är ovanligare.

Rewell center.

Kritiska röster mot EU i Vasa

I måndags kunde Österbottningar träffa EU-parlamentariker och ställa frågor till dem och höra mera om EU. Det var evenemenget EU och du som nådde Vasa och lockade en hel del österbottningar på plats.

Rewell center.

Österbottningar tyckte till om EU

På måndagen kunde österbottningar träffa EU-parlamentariker för att höra mera om EU och ställa frågor till dem. Det var evenemenget EU och du som nådde Vasa och lockade en hel del österbottningar på plats.

Vasa centrum

Österbottningarna är lyckliga men missnöjda med hälsocentralerna

Var tredje österbottning i åldern 20-54 är missnöjd med de läkartjänster man får vid hälsocentralerna. Det här framkommer i den utredning om hälsa och välfärd som Institutet för hälsa och välfärd (THL) gjort.

Tullen visade upp äggsamlingen i Karleby.

Äggsamlaren till åtalsprövning

Fallet med den österbottning som samlat omrking 9 200 fågelägg och närmare 300 döda fåglar går till åtalsprövning. Tullen räknar att värdet på äggen och fåglarna rör sig kring 780 000 euro.

Rikhard Mäki-Heikkilä under FSSM i Lovisa

Mäki-Heikkilä säkrade biljett till junior-VM

I helgen möttes landets ungdomselit på skidor i Vörå. Tävlingarna var en granskning inför Junior VM och Rikhard Mäki-Heikkilä från Lappfjärd säkrade troligen sin VM-biljett genom att vinna både sprint och 10 km klassiskt.

Mikaela Jussila

Över 200 österbottniska önskningar

Genom tävlingen Önska & vinn har Österbottens förbund under november efterlyst österbottningarnas synpunkter och önskemål på förbättringar. Tävlingen har lockat över 200 deltagare.

Hillevi Ylitorvi

Österbottnisk design går hem i Asien

En grupp österbottniska designföretagare tar på söndagen flyget österut för att knyta nya affärskontakter. De ska bland annat delta i "Business of design week" i Hong Kong.

Motion

Hur mår österbottningarna?

Det ska undersökas i höst. 10 000 slumpmässigt utvalda österbottningar som fyllt 20 år kommer att få en enkät om hälsa, välfärd och levnadsvanor hemskickad. Tanken är att social- och hälsovårdens tjänster ska kunna förbättras med hjälp av resultaten.

Lärare, 1964

Så fostras en folkskollärare på Nykarleby lärarseminarium

Rektor von Schantz är också öppen för nya metoder.

Riitta Björkenheim

Riitta Björkenheim är Årets österbottning

Österbottens förbund har utsett projektchef Riitta Björkenheim till Årets österbottning 2012. Priset överräcktes till henne på landskapsfullmäktiges möte den 14 maj i Vasa.

Kvinna tar vatten ur brunn, 1976

Landet som skalv

Att utvandra ur u-landet Finland.