Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

En vindmölla i vindkraftspark i Pyhäntä.

Vindkraftverk i Letala och Virmo får grönt ljus – påverkar inte omgivningen för negativt

I framtiden kan över tio vindkraftverk byggas i Letala och Virmo. NTM-centralen konstaterar att det är möjligt att förverkliga projektet.

Robert Palomäki i en stor industrihall.

Borgåunga kanske får bandlokaler i Penselfabriken trots allt

Har saknat träningslokaler sedan december 2021.

Åbobandet Swaying Wires

Ett av årets inhemska album redan i januari

Åbobandet Swaying Wires andra album förtrollar.

Cecilia Floris

Cecilia Floris: Populärkulturens långfinger mot kulturelitismen

Kultur kan ha olika ambitioner, och det är okej.

norsen

SFP: Öppna daghem i Norsen

Minst två andra alternativ finns i svenska skolnätsfrågan.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel

Angela Merkel – Fru Alternativlös

Med sin politik håller hon på att söva ner ett helt folk. Sedan Angela Merkel blev tysk förbundskansler år 2005 har ingen egentligen kunnat utmana henne. Men samtidigt som Merkel är mäktig är hon också maktlös, skriver journalisten Dirk Kurbjuweit i sin bok ”Alternativlos”.

Klubba i mörker.

Språkutbildning för invandrare i vågskålen i Jakobstad

På måndag kväll tar stadsstyrelsen i Jakobstad sannolikhet ställning till språkskolans framtid. Blir beslutet negativt blir invandrare tvungna att söka sig till Kronoby eller Nykarleby för att studera svenska eller finska.

Här i Pansio planeras LNG-terminalen att byggas

TS: Åbo kan gå miste om gasterminal

Åbo kan bli utan en ny gasterminal i Pansio, skriver Turun Sanomat. Orsaken är de besvär som lämnats in till Åbo förvaltningsdomstol.

Det syns is och öppet vatten på Skärgårdshavet.

Åboland alternativ nummer ett

Pargas och Kimitoön borde fortsätta utreda en fusion. Det förslaget kommer Kimitoöns och Pargas gemensamma utredare Marcus Henricson med.

Kimitoöns omsorg under lupp

Hur ska Kimitoöns omsorg stå pall när nya krafter i framtiden styr social- och hälsovården? Det frågar sig Kimitoöns kommundirektör Tom Simola. Han vill se en stark hälsostation istället för två svaga i framtiden.

Villa Stella, åldringshem

Lång kö till serviceboende i Kristinestad

Äldreomsorgen i Kristinestad är i ett skriande behov av mera vårdplatser. Omkring 30 äldre personer som just nu bor hemma skulle behöva plats på ett vårdhem.

Helsinki Garden

HIFK fortsätter planera en storhall

Helsingfors IFK och Helsingfors stad har diskuterat planerna på en ny stor ishall i Tallbacka i Tölö, bredvid Olympiastadion. HIFK skall fortsätta utreda två alternativ, den ena nära nuvarande ishallen.

Centern bildar tvåspråkig avdelning i Vasa

Centerpartiet aktiverar sig i kust- Österbotten. Nu grundas en tvåspråkig lokalavdelning i Vasa av Centerpartiets kommunorganisation i Vasa.

Klasslärarutbildning i Helsingfors hotar inte PF

Åbo Akademis rektor, Jorma Mattinen, tror inte att en tvåspråkig klasslärarutbildning i Helsingfors skulle påverka pedagogiska fakulteten i Vasa nämnvärt. Eftersom antalet sökande till klasslärarutbildningen är stort skulle det knappast bli brist på studerande tror han.

Infjärden i Vasa

Vasa stad hoppas på samarbete för att lösa muddringskonflikten i Infjärden

Vasa stad hoppas fortfarande att man kan lösa muddringsfrågan vid Infjärden utan tvångsåtgärder. Enligt NTM-centralen är ett alternativ att ansöka om förvaltningstvång. Då blir det NTM-centralen som avgör frågan.

Här vill Helsingforsarna bo

Solvik i Nordsjö är den stadsdel som vuxit mest under de tio senaste åren, invånarantalet har femdubblats. Andra områden som vuxit snabbt är Viksstranden och Gammelstaden.

Räddningsövning ombord på Wasa Express

Patienter från Vasa kan skickas till Umeå i framtiden

Patienter i behov av specialsjukvård kan i framtiden skickas till universitetssjukhuset i Umeå istället för Tammerfors eller Åbo. Representanter för sjukvårdsdistriktet har besökt sjukhuset i Umeå och fått ett mycket gott intryck och mottagande.

Vasa fortsätter att växa

Efter några års studier i Åbo flyttade Oravaisbördiga Mikaela Sandberg till Vasa. Hemknutarna lockade förstås men också det faktum att i Vasa finns framtidsmöjligheterna, både för jobb och boende. Det visar också statistiken. I år har befolkningen i Vasa ökat med ungefär 730 personer i jämförelse med 512 personer samma tid ifjol. Det här är en pågående och fortsättande trend för staden.

Kinakålen är billig nog för skolbarnen

Det blir inga nya ljus till Luciafirandet, det får inte gå åt för många soppåsar och isbergssalladen byts ut mot kinakål. Det är verkligheten i Villa skola i Karleby efter att staden införde köpstopp i oktober.

Barn leker på en dagisgård.

Serviceutbudet i Korsholm granskas

Korsholms hela serviceutbud skall ses över. Vårdnämnden i Korsholm har utsett en arbetsgrupp som går igenom bland annat kostnaderna.

En sjöbevakningshelikopter och en sjöbevakninsbåt åker vid sidan om varandra.

Sjöbevakningen söker nya lokaler i Mellersta Österbotten

Sjöbevakningen söker nya utrymmen istället för sjöbevakningsstationen i Öja i Karleby som är till salu. Också Larsmo har fått en förfrågan och kommunen bjuder ut fiskehamnen vid Inre Bergskär.

Vasa flygplats

Strejkhotet har påverkat näringslivet i Vasa

Om Finnairs mark- och kabinpersonal går i strejk drabbar det i sig inte flygen mellan Vasa och Helsingfors. Enligt de preliminära listorna kommer samtliga flyg utom ett att flyga rutten också i fall strejken bryter ut klockan 15 idag.

Kristinestad

Historiskt många möten i Kristinestad

Det blir ett tredje stadsstyrelsemöte för den här veckan idag, då ärendena på måndagens lista var många och stora. I måndags behandlades halva listan och mötet ajournerades till onsdagen.

symbolisk bild  om kommunfusioner

Evijärvi riktar blickarna mot kusten

Evijärvi är intresserad av samarbete med de svenska kustkommunerna. För ett par veckor sedan var Evijärvis representanter på besök i Pedersöre. I dag, onsdag, har sonderingarna fortsatt då Evijärvi bjöd in Kronobys styrelseordförande Bernt Storbacka och kommundirektör Mikael Djupsjöbacka för diskussioner.

Ner i parkeringen i Jakobstad via Rådhusets norra ända

Konsultföretaget WSP föreslår tre möjliga alternativ till utformning av underjordisk parkering i Jakobstad i sin offert till staden. Alla tre alternativen innebär att ned och uppfart till parkeringen sker via Rådhusets norra ända.

Pedersöre Gymnasium på Sursikbacken i Pedersöre

Helsingfors universitet värvar österbottningar

Försvinn inte till Sverige. Studera hos oss i Helsingfors! Det är budskapet när Helsingfors universitet är på charmoffensiv i Österbotten. I går var tre universitetsanställda och åtta studerande från HU på Pedersöre gymnasium. Uppgiften var att värva så många studerande som möjligt till huvudstaden.

Kimmo Grönlund

Skuggbudgetar har bara indirekt betydelse

Skuggbudgetarna påverkar inte den genomförda politiken då regeringspartierna har majoritet i riksdagen, men de har en viktig indirekt betydelse i demokratin, säger forskaren Kimmo Grönlund. Oppositionens skuggbudgetar debatterades i riksdagen.

Den minst motvilliga blir Grönas nya minister

Det är lättare för Greenpeace att klättra upp för en oljerigg än för De gröna att välja minister. Så förefaller det åtminstone nu då de ledande gröna politikerna ska välja Heidi Hautalas efterträdare, skriver Johan Kjellberg.

Mammor får hjälp med amningen

På Amningspolikliniken, vid Vasa Centralsjukhus, har man sedan starten i maj hjälpt 80 mammor. Mammorna har haft amningsrelaterade problem och målet för polikliniken är att hjälpa mödrarna och främja amningen.

Styrelsegården i Vasa

Vasa kan permittera redan i år

Permitteringar är ett starkt sparalternativ för Vasa stad redan i år. Staden kommer att föreslå permitteringar som ett alternativ i samarbetsförhandlingarna som inleds på måndag.

Arbetsgrupp ser över skolköken i Korsholm

Korsholms kommun ska nu försöka hitta en lösning för skolköken i den södra delen av kommunen. Just nu har skolorna tillredningskök, men det är dyrt och i takt med att elevantalet växer ska köken byggas om och då är det skäl att överväga centralisering av skolköken.

Händer.

SFP i syd möts för att diskutera framtiden

I kväll träffas Sfp-grupperna i Sydösterbotten och forsätter diskussionen om framtiden i regionen. Närpes förfrågan om samgångsutredning senast fick nej från alla tillfrågade i K5.

Hjärtkirurgin är i fara då specialsjukvården sparar

Det blir oerhört svårt att spara. Det säger sjukvårdsdistriktets direktör Göran Honga efter att Vasa stad ställt kravet att kostnaderna i specialsjukvården måste minska med två procent. I pengar handlar det om 3,6 miljoner euro.

Vattenrening på tapeten i Kimitoön i dag

Utsläppspunkten för Tyska holmens reningsverk i Dalsbruk diskuteras idag då direktionen för Kimitoöns vattenaffärsverk möts. Alternativen är Falköfjärden eller Bruksfjärden.

Mjölk direkt från ladugården – nostalgiskt och på uppsving

Mjölkbönderna Anette och Sverker Blomberg i Andtböle i Nagu säljer obehandlad mjölk direkt från ladugården. Och med det följer särskilda regler och högre krav på självkontroll.

Mindre byråkrati och fler händer i vården

Byråkrater inom social - och hälsovården i Jakobstadsregionen måste vara beredda att byta jobb och arbeta på fältet efter 2015 om de vill behålla jobbet. Kalla ekonomiska fakta talar för att den nuvarande byråkratiska apparaten inte går att upprätthålla.

Merituulen koulu i Ingå

Förslag: Renovera och utvidga Merituulen koulu

Den mögeldrabbade skolan Merituulen koulu i Ingå borde renoveras och utvidgas för 3,1 miljoner euro. Samtidigt borde ombyggnaden av biblioteket skjutas framåt. Det föreslås inför Ingå kommunstyrelses möte på måndag.

Permitteringarna delade sjukvårdsdistriktets styrelse

På tisdagen blev det klart att permitteringar kan vara ett alternativ då Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt ska spara pengar. Frågan delade styrelsen.

Karleby

Karleby utreder med Mellersta Österbotten och Kronoby

Karleby stad ska göra fusionsutredningar med alla kommuner i landskapet Mellersta Österbotten och dessutom med Kronoby. Det beslöt stadsstyrelsen på måndagen.

Kommunhuset i Larsmo.

Larsmo utreder kommunsammanslagning

Larsmo kommun gör sig beredd att utreda en kommunsammanslagning. Kommunstyrelsen tillsatte i måndags en arbetsgrupp som ska utse vilka kommuner man vill utreda med.

Förlossningssal på ÅUCS

BB-flytt från Salo till Åbo oroar inte i Kimitoön

Förlossningsavdelningen i Salo kan flytta till Åbo. Det här oroar inte Kimitoöns omsorgschef Maria Wallin, eftersom Åbo är det populärare alternativet bland invånarna.

Fiskars värdshus i bakgrunden.

Fiskars lämnar knappast Raseborg

Frågan om att Fiskars skulle börja lobba för att träda ur Raseborg och bli en del av Lojo verkar inte vara brett förankrad i Fiskars. I onsdags (18.9) sade föräldrar till elever i Fiskarin koulu i tidningen Västra Nyland att Lojo är ett alternativ för Fiskars.

Åbolands sjukhus i Åbo

Åbolands sjukhus med i kommunutredning

Kimitoöns kommunstyrelse vill utreda en kommunsammanslagning med Pargas. På samma gång bör man också granska vilken roll Åbolands sjukhus kunde ha i en Åboländsk kommun, tycker styrelsen.

Daghemsgård

Oklart vart daghemmet i Kristinestad ska placeras

Daghemmet i Kristinestad är i dag splittrat på flera olika adresser - en ohållbar lösning. Frågan om var daghemmet ska hitta ändamålsenliga utrymmen bör få ett snabbt svar, trots stadens dåliga ekonomi.

Merituulen koulu i Ingå

Merituulen koulu ska inte rivas

Kommunstyrelsen i Ingå vill inte låta riva den mögeldrabbade finska skolan Merituulen koulu. Men om byggnaden ska förbli en skola eller inte, är oklart. Utredningarna i Ingå fortsätter.

Åboländska kommuner säger nej till uppsägningar

Vid årsskiftet upphör anställningsskyddet i de kommuner som fusionerades för 5 år sedan. I vissa kommuner innebär det här att personal sägs upp, men inte i Pargas och Kimitoön, säger kommunerna.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida