Senaste artiklar
Jan Backman från Jakobstad har mönstrat av – segling på de sju haven byttes till familjeliv på Azorerna
Nu bor Backman på ön Graciosa med sin familj.
Efterfrågan på ekologiskt kött har minskat – köttproducent: ”Vårt ekologiska kött är helt ute då varken slakterierna eller kunderna vill ha det”
Orsaken kan vara nya trender eller stigande pris på kött.
Ny miljömärkning väcker misstankar hos ekoproducenter: ”Intensiv matproduktion sparar inte automatiskt på vild natur”
S-gruppen vill miljömärka sina produkter på ett nytt sätt.
Rafael Donner i sitt älskade grönsaksland i Svartå: Mångfald hjälper också odlaren – drabbas en art, finns det annat kvar
Donner ska snart öppna en självbetjäningskiosk.
Bokföraren från Helsingfors blev snittblomsodlare i Sjundeå: ”Egentligen tycker jag inte om blommor”
Följer slow flower-principen: närodlat och inhemskt.
Efterfrågan på ekomat minskar – trots tufft läge vill östnyländska ekobönder inte återgå till konventionell odling
Tröskeln är högre att sluta köpa mat direkt av bonden.
Åbo satsar på ekomjölk och ekoflingor inom kosthållet på skolor och daghem
Åbo stad kommer att satsa mer på ekologiskt producerade produkter inom kosthållet på skolor och daghem från och med måndagen den 27 mars.
Staden är med i projektet ”Stegvis mot eko”, vars mål är att öka antalet ekologiska produkter inom det offentliga kosthållet och på restauranger.
Därför börjar staden köpa in ekologisk fettfri mjölk och ekologiska flingor till skolor och daghem. Därmed är 12 procent av de livsmedel som används ekologiskt producerade, meddelar Åbo stad.
Christian Nyholm i Ingå slutar odla ekologiskt – minskad lönsamhet och mer ogräs bakom beslutet
Nyholm ångrar inget utan säger att han lärt sig mycket.
Många skippar ekologiskt då priserna stiger – men trots det blir ekoprodukterna bara fler och fler
Många odlar ekologiskt för att bli kvitt konstgjort gödsel.
Är det mera lönsamt att odla ekologiskt när gödselpriserna är skyhöga?
Jordbruket är en av de näringar som får kämpa med höga kostnadsökningar på alla möjliga plan. Ett ämne som ofta nämns är konstgödsel. Konstgödsel behövs först och främst för att tillföra kväve till marken som odlas.
Strömsö live på Arenan: Vi sänder direkt från komposten torsdagen den 15 september kl 18 – se vad som har hänt i komposten på ett år och ställ frågor i chatten
Ställ dina kompostfrågor åt trädgårdsexperten i chatten.
Gäss, kalkoner, änder och påfåglar är redo för sommarsäsongen på Anta gård i Sjundeå
Hunden Inga stjäl all uppmärksamhet ibland.
Vårt jordbruk är beroende av konstgödsel och fossil energi – finns det något alternativ?
"Man ska vara orolig, det finns inga snabba lösningar".
Naturbetande "Madonna" kan bli köttindustrins räddning: "Vi behöver miljövänliga alternativ så konsumenterna får en chans att välja rätt"
Vårdbiotoper och biologisk mångfald vinnare.
Jan-Ole och Gallina satsar stort på aroniabären – siktar in sig på den kinesiska marknaden
"Ute i världen är det en stor produkt"
Konstnären som trädgårdsmästare och aktivist - Katja och Jukka Juhola skapar och odlar i Svartå
Konstnären Katja Juhola vill att konst ska vara dialog.
Öl av kiss, kött av människoceller och middag av alger – framtidens mat är här, är du redo?
Testa hur bra koll du har på framtidens mat.
I en frisk trädgård bekämpar insekterna ohyran – vill du hjälpa till, gör det utan gifter
Förebyggande arbete i trädgården räcker långt.
Huvudstadsregionens matrester blir biogas och gödsel på splitterny anläggning i Lojo
Biogasen går att tanka på gastankningsstationer.
I Östnyland odlas baljväxter för djuren, inte för veganerna - foder ger bra avkastning men skördarna varierar
Odlingen av ärter och bondbönor ökar stadigt i vårt land.
Trädgårdsboomen har vuxit under coronavåren: "Man mår bra med fingrarna i mullen"
Trädgårdsboomen har vuxit under coronavåren.
Inhemsk mat är sällan så inhemsk som vi tror – enligt forskare innehåller varenda produkt något importerat
Matproduktionen i Finland är beroende av importenergi.
Emmi Nurmi ville inte att gården i Snappertuna skulle dö ut - nu har hon 500 får
Nurmi är en av de unga som valt att ta över hemgården
Ingåodlaren Nina Långstedt sätter jordhälsan i centrum: "Ekoodling är bra men det räcker inte, vi måste göra mera"
Det går att odla klimartsmart.
Ekobonden Mats Holmqvist: Jag är programmerad till att inte ge upp
Sommarprat om jordbruk, envishet och kärlek.
Ekojordbruk kan bli mer lönsamt än vanligt jordbruk: "Så länge priset inte går ner lönar det sig"
Ekojordbruk visade sig vara mer lönsamt för Stefan Forsman.
Jord- och skogsbruksministern: Vi har missbedömt behovet av stöd till ekologiskt jordbruk
Statens stödpengar tog slut i höstas.
Dubbelt fler unga startade jordbruk i Österbotten 2018
Antalet ekogårdar ökade också under 2018.
Många jordbrukare lägger ekoplanerna på is - statens stödpengar räckte inte till
Pengarna till nya ekologiska jordbruk är slut.
Ekobondens råd för att rädda Östersjön: Håll åkrarna gröna också på vintern
Jordbruket är största boven bakom Östersjöns övergödning.
"När jag säger att jag jobbar på en vingård i London är det många som inte tror mig" - varma somrar gynnar vinodlare i England
Vinodlingen vinner ny mark i Storbritannien.
Ingåbonde: Det kan vara en fördel att vara ekoodlare en torr sommar
Ekoåkrar kan klara torkan bättre menar Pro Luomu.
Lokalt live: Sätt fingrarna i myllan med Djungelgurkan i Ekenäs!
Lär dig odla i låda hos Emmaus.
WWOOF-nätverket ger volontärer möjlighet att bekanta sig med vardagen som jordbrukare
Volontärerna jobbar på gården i utbyte mot mat och husrum.
Grönsaksodlare Mats Nyman odlar ekologiskt: ”Det är nog så här man ska producera mat!”
Ekoodlare Mats Nymans specialitet är pumpor.
Det lönar sig att odla ekologiskt - allt fler lantbrukare överger konventionella metoder
Tredubbel inkomst för ekoodlare.
Allt fler bönder väljer ekologisk produktion
Ekologiskt är ekonomiskt.
Ekologisk odling upplever sällan skådat uppsving – 500 nya odlare i år
500 nya gårdar i år.
Ekologiskt jordbruk ifrågasätts av forskare: "Det är en besvikelse för många som har trott på den ekologiska produktionen"
Kirchmann ifrågasätter ekologisk matproduktion.
Landets dyraste åkrar finns i Egentliga Finland - bonden i Åboregionen betalar dubbelt så mycket som kollegan i norra Österbotten
Billigast är det att hyra åker i Lappland och Kajanaland.
Skriande foderbrist på ekogårdarna
Drabbade odlare kan få hjälp av Evira.
Ekologiskt, miljövänligt, närproducerat? Vi reder ut begreppen!
Ekoköttproducent: Begreppen är en stor soppa för konsumenten
Allt fler odlar ekologiskt i Åboland
Sextio procents ökning sedan i fjol.
På familjen Groops gård får grisarna leva fritt
Ekologiska grisfarmer ovanliga i Finland.
EU vill stoppa ekologisk växthusodling i Finland
Trädgårdsombudsman: "Ett hot mot växthusproduktionen"
Ekologisk odling vinner terräng
Ekoprodukter odlas mest i de österbottniska landskapen.
Odlingen av potatis och spannmål - men inte råg - täcker finländsk konsumtion
Råg måste importeras.
Svårt att hitta rätt bland eko- och rättvisemärkningar
Sömmaren Elin Sandholm kämpar för ekokläderna.
Ekologisk odling ökar varje år i Egentliga Finland
Över 100 000 ekohöns i landskapet är en ökning med 78 %.