Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Åbo satsar på ekomjölk och ekoflingor inom kosthållet på skolor och daghem

Åbo stad kommer att satsa mer på ekologiskt producerade produkter inom kosthållet på skolor och daghem från och med måndagen den 27 mars.

Staden är med i projektet ”Stegvis mot eko”, vars mål är att öka antalet ekologiska produkter inom det offentliga kosthållet och på restauranger.

Därför börjar staden köpa in ekologisk fettfri mjölk och ekologiska flingor till skolor och daghem. Därmed är 12 procent av de livsmedel som används ekologiskt producerade, meddelar Åbo stad.

Ekologiska frukter och grönsaker i en mataffär.

Många skippar ekologiskt då priserna stiger – men trots det blir ekoprodukterna bara fler och fler

Många odlar ekologiskt för att bli kvitt konstgjort gödsel.

En skördetrösk skördar havre. Ett grönsaksland i förgrunden.

Är det mera lönsamt att odla ekologiskt när gödselpriserna är skyhöga?

Jordbruket är en av de näringar som får kämpa med höga kostnadsökningar på alla möjliga plan. Ett ämne som ofta nämns är konstgödsel. Konstgödsel behövs först och främst för att tillföra kväve till marken som odlas.

Emmi Nurmi har får på Bovik gård i Snappertuna, Ekenäs.

Emmi Nurmi ville inte att gården i Snappertuna skulle dö ut - nu har hon 500 får

Nurmi är en av de unga som valt att ta över hemgården

Porträttbild på eko-bonden Mats Holmqvist

Ekobonden Mats Holmqvist: Jag är programmerad till att inte ge upp

Sommarprat om jordbruk, envishet och kärlek.

Krannin tilan isäntä pellollaan

Dubbelt fler unga startade jordbruk i Österbotten 2018

Antalet ekogårdar ökade också under 2018.

Ekoodlaren Magnus Selenius.

Ekobondens råd för att rädda Östersjön: Håll åkrarna gröna också på vintern

Jordbruket är största boven bakom Östersjöns övergödning.

Havrestrå i närbild.

Ingåbonde: Det kan vara en fördel att vara ekoodlare en torr sommar

Ekoåkrar kan klara torkan bättre menar Pro Luomu.

Katrine Jensen målar en vägg.

WWOOF-nätverket ger volontärer möjlighet att bekanta sig med vardagen som jordbrukare

Volontärerna jobbar på gården i utbyte mot mat och husrum.

Kasper Lindroos och några svin.

Allt fler bönder väljer ekologisk produktion

Ekologiskt är ekonomiskt.

Liggsäd på Söderfjärden.

Skriande foderbrist på ekogårdarna

Drabbade odlare kan få hjälp av Evira.

Anders Norrback står och ser på ett tjugotal får.

Ekologiskt, miljövänligt, närproducerat? Vi reder ut begreppen!

Ekoköttproducent: Begreppen är en stor soppa för konsumenten

Ung man med havrefält och hav i bakgrunden.

Allt fler odlar ekologiskt i Åboland

Sextio procents ökning sedan i fjol.

En grisfamilj på en ekologisk svingård i Övermark.

På familjen Groops gård får grisarna leva fritt

Ekologiska grisfarmer ovanliga i Finland.

Grönsaker

EU vill stoppa ekologisk växthusodling i Finland

Trädgårdsombudsman: "Ett hot mot växthusproduktionen"

Havre växer på åker, ax i närbild.

Ekologisk odling vinner terräng

Ekoprodukter odlas mest i de österbottniska landskapen.

Bild på Elin Sandholm.

Svårt att hitta rätt bland eko- och rättvisemärkningar

Sömmaren Elin Sandholm kämpar för ekokläderna.

Rita Bergmans höns i Kårlax, Pargas.

Ekologisk odling ökar varje år i Egentliga Finland

Över 100 000 ekohöns i landskapet är en ökning med 78 %.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida