Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Wärtsilä på Vasklot i Vasa.

Wärtsilä nådde inte upp till förväntningarna

Rörelsevinsten mindre än väntat under sista kvartalet 2022.

Semesterresor populära trots ekonomiskt svåra tider

Den försvagade köpkraften har inte än så länge haft någon effekt på efterfrågan på semesterresor.

Heli Mäki-Fräntilä som är verkställande direktör för Smal, Finlands intresseorganisation för turismbranschen, säger till nyhetsbyrån STT att våren och sommaren ser mycket bra ut vad gäller mängden resebokningar.

Mäki-Fräntilä säger att fenomenet är bekant från finanskrisen år 2008, då affärsresorna minskade med åtta procent medan fritidsresorna hölls på samma nivå som tidigare.

Intresset för att resa stiger fortfarande efter coronapandemin. Enligt researrangörerna är Kanarieöarna vinterns populäraste resmål.

Källa: STT

Militärfordon på rad

Sisu Auto satsar på militärfordon - Akseli Mylläri är ny vd

Det finns en allt större efterfrågan på militärfordon.

Containrar i Qingdaos hamn i Kina.

Positiva signaler från USA och Kina efter första förhandlingarna om handelskriget

Bägge länder har intresse av att normalisera läget.

Gurkor i snabbköp.

Brist på inhemsk gurka i hela landet

Läget väntas bli bättre i februari-mars.

Metso

Sämre för Metso

Rörelseresultatet ned med 18 procent.

Strejk vid Airbus anläggning i Hamburg.

Kännbara löneförhöjningar i Tyskland

Inhemsk efterfrågan driver ekonomin.

Markku Mannila monterar en stor dieselmaskin på Wärtsilä i Vasa.

Fler nedskärningar på kommande för österbottniska företag

Efterfrågan på företagens tjänster minskar.

Sheng Xiu och Liyang Zhang studerar design i Peking i Kina.

Lyxvaror till kinesiska turister bristvara i Helsingfors

Det finns en efterfrågan på varor som inte finns här i dag.

Pengar

Finlands ekonomi hotas av negativ spiral

Finland har problem med både tillgång och efterfrågan.

Stora Enso Packaging i Tjöck

Stora Enso permitterar i Tjöck

De flesta anställda på Stora Ensos fabrik i Tjöck kommer att permitteras. I medeltal rör det sig om 22 dagar under året.

Konstnär och författare Tove Jansson

Ny chans till Vägen hem

De som hittills blivit utan biljett till Vägen hem får en ny chans. Över 100 extra biljetter släpps kl 12 måndagen den 21 juli.

Inhemskt lammkött går åt

Inhemskt lammkött har god åtgång. Särskilt inför påsk är efterfrågan på lammkött stor men också under övriga tider på året vill många konsumenter ha inhemskt lammkött.

Att bli kock är pop men få stannar i köket

Kockyrket är ett framtidsyrke, det visar bland annat utbildningsverkets prognoser. Kockyrket lockar också allt fler så det borde vara ett yrke där utbud och efterfråganmöts. Trots det råder det ständig brist på kockar.

Fler patientbesök än tidigare på Åbolands sjukhus

Fjolåret var ett aktivt år för Åbolands sjukhus på Kaskisgatan i Åbo. Sjukhuset gjorde ett överskott och hade fler patientbesök än tidigare, samtidigt som sjukhuset också fick känna av permitteringar och tjänstledigheter.

erkas i Nystad

Bilfabrik nyanställer

Bilfabriken i Nystad behöver mera folk. Valmet Automotive har cirka 300 arbetstillfällen att erbjuda.

Förmånliga bostäder är den nya trenden i byggbranschen

Byggbranschen satsar nu stort på att utveckla nya produkter när det gäller förmånligt boende. Byggföretaget YIT vann titeln som Vanda stads samarbetspartner och bygger nu så kallade minibostäder i Vanda. Ikeas och Skanskas Boklok-bostäder utsätts därmed för konkurrens.

En väska på rullbandet

Färre flög via Kronoby flygplats i fjol

Antalet passagerare vid Kronoby flygplats sjönk i fjol med 21 procent. Via Kronoby flygplats gjordes 69 000 resor.

Sas ATR72-plan

Flygkapaciteten till Stockholm förbättras

Från början av februari lägger flygbolaget SAS in större plan på tre av sina fyra avgångar till Stockholm från Vasa. Bolaget ökar sittplatserna på planen från 50 till 70 och kapaciteten ökar därmed med över 30 procent.

Ko

Åland behöver fler kor

Åland behöver 1000 kor till för att möta efterfrågan på åländska mejeriprodukter. Ålandsmejeriet har beredskap att växa, säger vd:n.

Radiator från Rettig Värme

Rettig värme minskar i Sverige

Rettig Indoor climate comfort överväger att upphöra med produktionen av värmeradiatorer i Sverige. Samarbetsförhandlingarna i Sverige påverkar inte fabriken i Jakobstad.

Vasa flygplats

Ny flygtur Vasa-Helsingfors till våren

Finnair sätter in en ny flygtur mellan Vasa och Helsingfors nästa vår. Den nya turen avgår från Helsingfors klockan 18:10 och trafiken inleds i slutet av mars.

Näringslivet förutspår ingen ljusning

Näringslivet EK:s nyaste barometer är fortfarande pessimistisk vad gäller den ekonomiska utvecklingen. Inte i en enda bransch ser man någon ljusning. EU-kommissionen kom med en lika dyster prognos i går.

köttdisk med försäljare och kund

Efterfrågan avgör utbudet - inte plånbokens tjocklek

Det är inte huruvida orten är en topport med många höginkomsttagare eller hög social status som styr vilket utbudet i ortens butiker är. Det handlar om efterfrågan.

Vaccinering

Apoteken har slut på influensavaccin

Årets influensavaccin är slut vid apoteken och för den som inte hör till en riskgrupp så är det så gott som omöjligt att få tag på vaccin. Flera läkemedelstillverkare har tillverkat bara små mängder vaccin eller inget alls, vilket har lett till att utbudet är lägre än eftergrågan.

Anvia-logo

Anvia förbättrade resultatet

Anvias rörelsevinst för januari-september blev 6,4 miljoner euro. Det är 300 000 euro bättre än motsvarande tid ifjol. Vinsten blev 8 procent av omsättningen.

Måltid på flygplan.

Svag japansk yen tynger Finnair

Flygbolaget Finnairs resultat halverades under årets tredje kvartal jämfört med i fjol, bland annat på grund av den svagare japanska yenen. Det är helt avgörande för Finnair att nå planerade kostnadsbesparingar, skriver bolaget i sin delårsrapport.

UPM samarbetsförhandlar – igen

Skogskoncernen UPM inleder nya samarbetsförhandlingar med personalen. Samtidigt visar UPM ett gott resultat för tredje kvartalet.

Extra flyg mellan Vasa och Stockholm vid jul

Flygbolaget Norwegian sätter in extra flyg på linjen mellan Vasa och Stockholm under julsäsongen. Det handlar om flygningar den 21:a och den 29:e december.

Nytt bankkontor i Korpo invigdes

Korpo går mot strömmen, lät några inledande ord då Nagu andelsbank öppnade sitt bankkontor i Korpo. Under senare tid har antalet kunder från Korpo ökat och banken vill kunna erbjuda service som finns nära till hands.

Galna dagar på lyxbostadsmarknaden

På grund av den dåliga åtgången av lyxbostäder säljer byggbolaget SRV sina nu till sänkt pris.

Termonovas fabrik i Ingå, Ralf Heinström klipper cellplast

Stor efterfrågan på Termonovas produkter

Trots att vi var och varannan dag hör om uppsägningar finns det också företag här i Västnyland som det går riktigt bra för. Ett av dem är Termonova i Ingå. Termonova tillverkar cellplast som används bland annat som isoleringsmaterial men mest kända är kanske liggunderlagen och gymnastikmattorna.Se video.

Antti Rantakokko

"Jag hoppas att människor förstår hur svårt det är"

Saloborna är oroade över hur stadens stora sparpaket påverkar dem. Stadsdirektören efterlyser förståelse för de svåra beslut staden måste ta.

Allt färre företag ordnar kurser i Östnyland

Östnyländska konferens- och mötesarrangörer påverkas av företagens sparåtgärder. Allt färre företag ordnar möten utanför det egna kontoret, guldkanten är borta.

bilder på frisyrer

Sänkt moms gynnar inte kunder

Gynnade mest små frisörsföretag

Bondens marknad i Vasa

Fräscht att köpa närproducerat

Under fredagen har konsumenter kunnat köpa bland annat kött, grönsaker och mjöl direkt av producenterna på Bondens marknad i Vasa. Marknaden ordnades för andra gången eftersom intresset för att köpa närproducerat är stort bland konsumenterna.

Greger Spik, rävfarmare i Kronoby

Ingen hejd på efterfrågan av rävskinn

Otroligt, helt otroligt, säger en nöjd pälsfarmare Greger Spik i Kronoby efter att Saga Furs auktionerat ut drygt 100 000 blårävsskinn på torsdag. I år slår man nytt rekord i försäljningen.

Tytyri kalkgruva i Lojo.

Nordkalk samarbetsförhandlar

Nordkalk inleder samarbetsförhandlingar. Förhandlingarna gäller hela personalen i Finland, alltså cirka 480 anställda.

Måndagssnackarna Ilse Blomqvist och

Trafiksäkerhet och nedläggningar

Kan barnen tryggt till skolan gå? Vad kan man göra innan konkursen är ett faktum? Måndagssnackarna föreslog också att lokala matproducenter kunde samarbeta.

Ben Strömsten från Botnia Berrys

Finländska bär säljer i Europa

Lingonplockningen kör i gång på allvar inkommande helg och förhoppningarna på årets skörd är stora säger Ben Strömsten på Botnia Berrys i Korsholm. Företaget exporterar omkring 90 procent av de bär som plockas.

Kraftverket på Vasklot i Vasa.

Kol ersätter energived i kraftverken

Marknaden för energived drar för tillfället dåligt. Det är flera olika faktorer som inverkar, dels har priset för utsläppsrätter gått ner dels är världsmarknadspriset på kol just nu lågt.

Glasskiosk vid Salutorget i Åbo

ESS: Sötsaksaccis stryper glassförsäljningen

Försäljningen av glass har minskat rejält efter att sötsaksaccisen höjdes för ett par år sedan, skriver Etelän Suomen Sanomat. Speciellt små glasstillverkare påverkas.

Metsos mekaniska verkstad i Tammerfors

Metso samarbetsförhandlar med 750

Industrikoncernen Metso startar samarbetsförhandlingar som gäller 750 jobb, främst i Finland. Metso siktar på att spara in 50 miljoner euro. Fackförbundet Pro anser att de varslade nedskärningarna är oansvariga och feltajmade.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida