Senaste artiklar
Nyår firas runt om i världen – i Helsingfors ställdes fyrverkeriet in
Vi följer med hur det nya året 2023 välkomnas i Finland och ute i världen.
Hur ska vi lämna coronaviruset bakom oss år 2021?
Nytt år, nya möjligheter?
Vad minns du av 2020? Testa ditt minne i årets stora nyhetsquiz
Vi har samlat frågor från årets alla nyhetsquiz.
"2020 är det värsta året någonsin" – sakta i backarna: Här är tre år som var värre!
Alla klagar på 2020, men det har varit värre. Mycket värre.
Vad minns du av år 2019 – testa i vårt stora nyhetsquiz
Har du koll på vad som hände under år 2019?
Din årskull - hur har det gått för er?
Gå in och kolla statistiken för ditt födelseår.
Våra favoritminnen från 2015
Här är våra favoritfoton från 2015.
Hände det 2014 eller 2015?
Testa dig - hände dessa saker 2014 eller 2015?
2015 var ett ovanligt varmt år
Medeltemperaturen 4,2 grader.
Laestadianer intressantast 2014
Vi har tittat på statistiken för år 2014 och sammanfattar vad det är ni helst klickar på.
Österbotten 2014: Från hjärtkirurgi via världsmästare till bilbomb
År 2014 startade med en debatt om hjärtkirurgin och slutade med en tragisk bilbomb. Däremellan fick Österbotten en världsmästare från Malax och en världskändis från Jakobstad. Rubriker om bråk i Vörå och Ikea finns också med i vår årskrönika.
50+ kan också betyda 97
De tröttnar aldrig på Folkhälsan
Logistikföretaget Assistor permitterar
Logistikföretaget Assistor permitterar drygt 100 personer i Hangö hamn. Transitotrafiken till Ryssland har nästan helt och hållet upphört för Assistors del.
ÅU: S:t Karins funderar på ett svenskt högstadium
S:t Karins utreder möjligheten att öppna ett svenskspråkigt högstadium. Det skriver Åbo Underrättelser.
"Jag är säker på att romregister finns i Finland"
Romregister, tiggeri och folkdräktsförbud på bensinstationen. När romer figurerar i massmedia är det oftast i samband med problem. Janette Grönfors, själv rom, arbetar med antirasismprojekt på Röda korset. Så här kommenterar hon den senaste tidens nyheter.
Kimitoön är nu en rökfri arbetsplats
Också Kimitoöns kommun är nu en rökfri arbetsplats. Över tvåhundra kommuner har infört rökförbud i eller i närheten av sina fastigheter.
Förening vill köpa Furutorp
Föreningen Bromarf biblioteks vänner vill köpa biblioteksbyggnaden Furutorp. Staden skulle sedan hyra fastigheten av föreningen och fortsätta med biblioteksverksamhet i fastigheten.
Förslag: Fyra centralkök i Raseborg
I framtiden ska Raseborg ha regionala centralkök i Karis, Ekenäs, Pojo och Tenala. Det förslaget har arbetsgruppen som utarbetar köksfunktionerna i Raseborg kommit fram till.
Bäddavdelningarna förlegad vårdform
Patientens behov bör alltid gå först. Det säger den nya äldrevårdslagen och det säger vårdexperter. Ändå följer vården ofta gamla rutinbeskrivningar och gör enligt den.
Lyxboende för äldre kan vara billigare
Föreningen Alfa Omega i Ekenäs vill föra in nya tankar inom äldrevården i Raseborg, helst genom ett eget äldreboende där generationer möts och mediciner långt kan ersättas med terapier. Alfa Omega har undersökt olika äldreboenden och ser att bra inte behöver vara dyrt.
Sjundeå reserverar mark för tågstation
Sjundeå planerar använda sin förköpsrätt på ett närmare 35 hektar stort område vid Östra Kungsvägen nära tågbanan. Landskapsplanen innehåller en reservation för en järnvägsstation i Käla.
Sjundeå vill erbjuda tomter med färdigbyggda hus
Nu utreder Sjundeå kommun möjligheten att sälja tomter till en husfabrik. Tanken är att hustillverkaren reser hus på ett tiotal tomter och sedan säljer dem till Kommunfinansiering, som sedan hyr ut dem till Sjundeå kommun som blir hyresvärd för kunderna.
Projekt främjar företagande
EU-projektperioden 2007 - 2013 tar slut vid årsskifte och en ny tar vid. Niklas Ulfvens på Österbottens förbund summerar det som har varit och vad som är på gång.
BB-renoveringen i Lojo skjuts fram
I Lojo sjukhus kommer varken BB eller övervakningsenheten för nyfödda att renoveras i det här skedet. Projektet skjuts fram på obestämd tid.
Kyrkoskatten höjs i Raseborg
Skattesatsen höjs med 0,15 procentenheter till 1,6 procent nästa år. Det beslöt Raseborgs kyrkliga samfällighets gemensamma kyrkofullmäktige i går efter en lång diskussion och omröstning med siffrorna 27-10.
Städare marscherade ut
Städare och fastighetsskötare som jobbar för företaget ISS har i dag marscherat ut från sina jobb bland annat i Salo och Åbo. Orsaken är en konflikt om löneförhöjningar.
Två nya professorer vid Åbo Akademi
Johan Bobacka och Frank Pettersson har anställts som professorer i analytisk teknik samt processteknik.
Karamellfabrik kan bli bostäder
Karamellfabriken i Kärsmäki i Åbo föreslås bli boende och serviceboende. Landskapsmuseet vill skydda de äldsta byggnaderna på område
Lyyskis gamla spelare hjälper till med nya
IFK Mariehamn är känt för att man i laget har en enastående anda. Det är något som lagets långvariga tränare Pekka Lyyski gärna lyfter fram.
Hösten är bråd tid för djurskyddsövervakare
Antalet djurskyddsanmälningar ökar för varje år. På hösten är det högsäsong när det gäller anmälningar eftersom många tar djur under sommaren och tröttnar på dem senast på hösten.
Kimito har gått om Dalsbruk
Kimitoöns kommun genomgår en slags urbanisering.
"Helsinge måste återfinna sin geist"
I dag på fredag firar Helsinge skola sitt 50-års jubileum. Leif Ekrem som jobbade länge som lärare i fysik vid Helsinge tycker utvecklingen gått bakåt.
Kristinestad får bättre eldistribution
Nu ska eldistribution förbättras. Elbolaget Fortum ersätter bland annat gamla kablar och transformatorer samt drar medelspänningskabel till sjukhusområdet. Arbetena blir klara i slutet av nästa år.
Yrkesakademin skapar entrepenörscentrum i Korsnäs
Yrkesakademin ska ännu vara med och skapa ett entreprenörscentrum i Korsnäs innan de flyttar bort från orten. Det sker i projektet "Framtiden i Korsnäs", som pågår till slutet av nästa år och genomförs i samarbete med bland annat företagarna.
Niklas Mannfolk ställer upp i EU-valet
Svensk Ungdoms förbundsordförande Niklas Mannfolk ställer upp för Svenska folkpartiet i det kommande Europaparlamentsvalet.
Älgjakten inleds
I slutet av veckan inleds älgjakten. Många jaktlag väntar ändå med att inleda jaktsäsongen.
Åbo universitet får professur i hälsoekonomi
En professur i hälsoekonomi grundas i Åbo. Det är medicinalrådet Sakari Alhopuro som har donerat pengar för professuren.
Rouskis inför ny avgift
Avfallsbolaget Rouskis inför en fastighetsvis grundavgift. Avgiften betalas en gång per år.
Hangö föreslås få bibliotekschef
I Hangö planeras omorganiseringar inom kultursektorn. En direktör skall fortfarande hålla i trådarna men en ny tjänst inrättas.
Hangö ur samkommunen för VNF?
Hangö borde överväga om staden ska fortsätta vara med i samkommunen för Västra Nylands folkhögskola. Bildningschefen ser driftsunderskottet som en orimlig börda för kommunerna.
Skolreparationer föreslås i Ingå
Kyrkfjärdens skola , Degerby skola och Knattebo borde repareras nästa år. Det förslås inför mötet i samhällstekniska nämnden i Ingå på tisdag.
Står sig "Sven Kobacka" än idag?
I början av 1980-talet blev Terjärv-sonen Håkan Granlund smått legendarisk genom monologerna om den sogrlustige figuren "Sven Kobacka", som han gjorde tillsammans med Fritz-Olle Slotte. "Ho är i mä panno" var den första som duon producerade och sen blev det totalt 3 kassetter med Sven Kobackas öden och äventyr.
Rådgivningarna minskar i antal i Karleby
Antalet rådgivningsbyråer minskar i antal i Karleby. Sparkraven på social-och hälsovårdssektorn har lett till beslutet som Social-och hälsovårdsnämnden tog på onsdag kväll.
Utörutt avgörs i domstolen
Konkurrensutsättningen av Utörutten i Åbolands skärgård gransas av marknadsdomstolen.
Miljoner i stöd till energibolag
Alholmens Kraft i Österbotten får fem miljoner euro. Flera andra kommunägda energibolag får stora företagsstöd av staten.
Raseborg fortsätter ta emot flyktingar
Raseborgs stad har beslutat att ta emot omkring 25 flyktingar vart tredje år. Avtalet med Närings- trafik- och miljöcentralen är i kraft tillsvidare.
Sämre tider för gamla saker
- Tiderna är ganska dåliga för antikvitetshandlare, det mesta av någorlunda värde börjar vara uppköpt. Jag blir ju inte yngre heller och det ska mycket till för att få mig på gång nuförtiden, säger Rainer Fleen i Munsala.
Barnskyddet kommer hem till dig
Hangö stad har goda erfarenheter av att i tid hjälpa en familj som riskerar bli otrygg för barnen. Genom att hjälpa till i hemmet får hela familjen stöd, och barnen kan många gånger bo kvar hemma.
Korsnäs får sin allaktivitetshall tidigast 2016
Äntligen börjar planerna på en allaktivitetshall i Korsnäs rulla vidare. Planen är att sända en anhållan om stöd till NTM-centralen sommaren 2014, vilket betyder att barnen i Korsnäs kommer att kunna träna inomhus tidigast 2016.
Mest utsläpp från fjärrvärmen
Helsingfors har fått ner utsläppen på alla andra områden förutom de utsläpp som fjärrvärmeproduktionen ger upphov till. Fjärrvärmen står för 46% av hela stadens utsläpp.