Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Läkare håller i ett rött plasthjärta

Hjärtinfarkter: Nytt test kan rädda liv

15 000 finländare dör årligen i hjärtinfarkt.

Smör.

Dödsfall i hjärtsjukdomar minskat rejält på 40 år

Kolesterolvärdena har börjat stiga igen efter 2007.

Ägg

Finländsk forskning visar: Ägget är ingen hjärtmarodör

Ägg ökar inte risken för hjärtinfarkter, enligt forskningen.

äggskal

Nya kostråd i USA: Fritt fram att äta ägg

Uppfattningen om kolesterol och inställningen till ägg är på väg att förändras i USA. Fokus flyttas nu på mättade fetter och transfetter.

hand fimpar cigarrett i glasaskkopp

Minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar

Ålder, kön, tobaksrökning, övervikt, blodtryck och kolesterol påverkar hur stor vår risk är att drabbas av hjärtinfarkt eller slaganfall.

finrisk-kalkylator

FINRISKI-kalkylatorn

Mät risken att drabbas av hjärtinfarkt eller slaganfall.

benecol

Raisio köper tillbaka Benecol

Livsmedelskoncernen Raisio har köpt affärsverksamheten för Benecolprodukter i Storbritannien, Irland och Belgien av Johnson & Johnson. Affärspriset är 88,4 miljoner euro och Raisio räknar med att köpet kommer att öka koncernens resultat med 9 miljoner per år.

Kolesterolmediciner funkar inte, säger kolesterolskeptikerna

Kolesterolsänkande mediciner räddar liv - eller är onödiga, beroende på vem man frågar. Så kallade kolesterolskeptiker menar att effekten är liten och varnar för biverkningarna.

Fler anmälningar om falska läkare har kommit in

Läkare om kolesterol och statiner

Vill jag dö i en hjärtinfarkt inom x antal år? Nej. Vill jag ha en stroke då? Nej tack. Men en medicin som eventuellt minskar risken för något av dessa scenarion i framtiden? Nej tack. Det vill jag inte heller. Hur mycket ska man egentligen oroa sig för förhöjda kolesterolvärden?

Flaskor

Läsk höjer ungas kolesterolhalt

Unga som dagligen smuttar läsk och andra drycker med hög sockerhalt löper större risk att få höga kolesterolvärden visar en ny australiensisk forskning. Barnens kolesterolvärden påverkades ändå oberoende av fetma.

Hemtester blir vanligare

Marknaden för hemtester växer allt större. Samtidigt är man på läkarhåll skeptiskt inställd till så kallade gentester, som kommit ut på marknaden.

äggskal

Ägg inte farligt för friska personers hjärthälsa

Ny forskning visar att risken för hjärt- och kranskärlssjukdomar inte ökar hos friska personer som äter ägg dagligen. Däremot ska personer med diabetes se upp med ägg.

Lasse Nybergh

Lasse tog farväl av diabetes

Han slog om till lågkolhydratkost.

Bibimap - koreansk risrätt med stekta grönsaker och nötkött

Studie: Inte farligt att äta ägg

Risken för hjärt- och kärlsjukdomar eller slaganfall ökar inte av att man äter ett ägg varje dag, visar en brittisk studie bland en halv miljon människor. Det skadliga kolesterolvärdet i blodet höjs endast lite eller inte alls.

Nya rön: Statiner kan ge muskelont

Amerikanska forskare har funnit belägg för att statiner, som används för att sänka höga kolesterolvärden, kan orsaka smärtor i musklerna. Patienter, som ordinerats statiner har klagat över smärtor men det har inte hittills funnits vetenskapliga bevis för att medicinen kan ha sådana biverkningar.

Barnfetma farligare än man trott

Fetma hos barn utgör en större risk för hälsan än man tidigare har vetat. Feta barn har större risk att drabbas av hjärtsjukdomar, visar brittisk forskning.

Memma i pappask.

Påskmaten är ohälsosam!

Påskmaten är ohälsosam, kolestorolrik och fet.