Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Den låga rubeln påverkar österbottniska företag

För det österbottniska bolaget Rani Plast har krisen i Ukraina inte påverkat dem nämnvärt trots att de har verksamhet i landet. Men den låga rubeln har påverkat dem desto mer och lönsamheten i Ryssland minskar.

Lundo och Tarvasjoki går samman?

I dag, fredag, ska de nya kommunfusionsplanerna för Lundo och Tarvasjoki presenteras. Tarvasjoki har redan två gånger fått kriskommunshjälp, men nu har staten sagt ifrån att kommunen inte får mer ekonomisk hjälp, utan måste söka andra lösningar.

Nytt förslag till statsandelsreform inte bra för Åboland

Det nyaste förslaget till statsandelsreform drabbar Åboland ännu hårdare än det första preliminära förslaget. För kommunerna gäller det nu att argumentera för en justering.

"Hur kan en gemensam förvaltning göra någonting bättre?"

Det program för de svenska tjänsterna i metropolen som Marcus Henricson presenterade på kommunförbundet på tisdag togs emot med viss misstänksamhet bland representanterna för de mindre kommuner som berördes av förslaget.

Finnair och piloterna har ett avtal

Flygbolaget Finnair har nått ett avtal med sina piloter om ett nytt kollektivavtal. Avtalet går på tre år och träder i kraft i början av februari.

champagne

Vasa, Karleby och Kristinestad skippar julfesten

Kommunerna ska just nu spara där det går att spara. Därför blir det i år ingen julfest för personal och beslutsfattare i Vasa, Karleby och Kristinestad.

Investeringar på is i Jakobstad

Jakobstad har inte råd att investera som de olika sektorerna önskar. Nu sätts bland annat renoveringen av Ristikari skola på is. Det betyder att finska och svenska gymnasiet kommer att finnas under samma tak längre än planerat.

Byggloven hopar sig i Pargas

För lite personal och en ständigt ökande arbetsbörda gör att byggloven hopar sig i Pargas. Också omdebatterade lyxvillan i Ybbersnäs tar upp byggnadsinspektörernas tid.

Utbildningsguru: "Vi behöver tvåspråkiga skolor"

En av Finlands ledande utbildningsexperter, Pasi Sahlberg, anser att man borde grunda tvåspråkiga skolor i huvudstadsregionen, för att hålla svenskan vid liv. Han uppmanar att inte låta rädslan för finskans dominans hindra nya lösningar.

Varvskrisen kan vara positiv för Åboregionen

Varvsindustrins kris kan vara en positiv sak för Åboregionens utveckling. Jag tycker att man ska se varvskrisen som en väsignelse och en början på något nytt, säger framtidsforskaren Olli Hietanen vid Åbo universitet.

Vattenverket i Korpo.

Vattensituationen i Korpo utreds

Miljönämnden i Pargas satt i många timmar i går på sitt möte där de bland annat diskuterade vattensituationen i Korpo. Man vet inte ännu varför grundvattnet sinat.

Kristinestad

Kristinestads sparkur fortsätter

För få frivilliga sparledigheter har tagits ut i Kristinestad. Bland annat det ledde till att staden inledde samarbetsförhandlingar i onsdags förra veckan. Sektorerna har ännu ett par veckor tid på sig att hitta balans i ekonomin.

Många i Nyland är missnöjda med Kårkulla

Kårkulla klarar inte av att erbjuda individuell service utan håller fortfarande fast vid sina paketlösningar säger FDUV:s verksamhetsledare Lisbeth Hemgård.

Nestekorsningen i österby

Staden lobbar för ombyggd Nestekorsning i Ekenäs

Nu vill Raseborg få fart på att bygga om den trafikfarliga så kallade Nestekorsningen i Ekenäs. Staden lobbar för att statliga myndigheter ska börja bygga om korsningen. Se video.

Ekenäs museicentrum.

Sparkrav kan drabba museet i Ekenäs hårt

Om sparkravet står fast kommer öppettider och museets verksamhet, främst på utställningssidan, att påverkas. Det säger museichef Dan Lindholm på Ekenäs museicentrum EKTA.

Testvindmöllan i Sundom i Vasa

Fortsatt störande ljud från Merventos testmölla

Grannarna till Meventos testvindmölla i Sundom i Vasa störs fortfarande av oljud. Och nu har de haft flera möten med vindturbintillverkaren Mervento och Vasa stad. I fjol åtgärdade Mervento ett högfrekvent oljud som vindmöllan orsakade, men det finns ytterligare två typer av oljud som grannarna störs av.

En skolgård, i förgrunden en pojke med ryggsäck på ryggen som går mot dörren.

Skinande ny skolstart i Åshöjden

Rösterna sorlar och ekar i de glänsande korridorerna och en svag doft av målfärg kan ännu anas. Det är skolstart för Åshöjdens skola i det ombyggda skolhuset.

Tingsrätten i Jakobstad

Tekniska brister i tingsrättssalen i Jakobstad

Tingsrätten har nybyggda utrymmen i Jakobstad men trots det har grova missar i planeringen uppstått. Det är främst bristen på teknisk apparatur som saknas.

zumba

Bibliotekens sparkrav sattes under lupp

Kultursektorn i Raseborg skall spara in 200 000 euro på två år och bland annat biblioteken drabbas hårt. Nu kommer också mbi att drabbas av sparåtgärderna.

Svenskt-finskt gymnasium delar Jakobstad

I Jakobstad fortsätter diskussionen om var finska gymnasiet ska inhysas. Beslutsfattare bekantade sig på onsdagen med ett alternativ: Campus Allegro

Parkeringen vid huvudbyggnaden vid VCS är tidsbegränsad

Akut brist på parkeringsplatser vid campuset i Brändö

Bristen på parkeringsplatser börjar bli akut vid campuset i Brändö i Vasa. Det blir bara värre då fler studieenheter flyttas till Brändö.

Jakobstads Gymnasium

Sätt gymnasierna under samma tak, förelår rektor i Jakobstad

Den bästa lösningen på utrymmesproblemen för finska gymnasiet i Jakobstad är att flytta in i samma byggnad som det svenska gymnasiet. Det ställningstagandet kommer finska gymnasiet rektor Hannu Sulkakoski med.

Wasa Express passagerare får gå via bildäck

Tre månaders väntan på en riktig landgång

Det skulle vara en tillfällig lösning, men i snart tre månader har passagerarna gått av och på Wasa Express via bildäck både i Vasa och Umeå. Landgången i Vasa beräknas vara klar nästa vecka.

Arkivbild från Novias bildbank: Campus Vasa, Wolffskavägen

Jakobstads utspel i fusionsdiskussion förvånar i Vasa

Diskussionerna om hur yrkeshögskolan Novia ska se ut i framtiden splittrar Österbotten. Märta-Lisa Westman, som är viceordförande i Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur, Söfuk, vill att Söfuk återvänder till förhandlingarna om Novias framtid. Alice Lillas som är ordförande för Söfuk säger att Söfuk kommer att fortsätta sitta med vid förhandlingsbordet.

Yrkeshögskolan Novia

Skolstrid sliter Österbotten itu?

Enspråkigt eller tvåspråkigt? Det valet har seglat upp under diskussionerna om yrkeshögskolornas framtid och den föreslagna fusionen mellan Novia och Arcada. Åsikterna går isär inom SFP i Österbotten.

Tröga förhandlingar på arbetsmarknaden

Dagens arbetsmarknadsförhandlingar ledde inte till några stora framsteg på torsdagen. Parterna fortsätter sondera i morgon klockan 13.

Sökandet efter Lampinen fortsätter

Den försvunne Vasabon Pentti Lampinen har fortfarande inte hittats. Frivilliga räddningstjänsten rör nu sig i området mellan Västervik och Grönvik.

Parkering VCS

Brist på parkeringsplatser vid Vasa centralsjukhus

1200 parkeringsplatser vid Vasa centralsjukhus räcker inte till. Dagligen får bilister cirkulera på parkeringen för att hitta en ledig plats. Personal, patienter och besökare ska samsas om parkeringsplatserna.

Juuselas hus i Kristinestad

Riva eller bevara? Juuselas hus i Kristinestad i vågskålen

Stadsdirektören i Kristinestad anser att det inte finns särskilda skäl till att bevara det så kallade Juuselas hus på Östra sidan.

Även USA fördömer al-Assads tal

USA fördömer Syriens president Bashar al-Assads uttalande från söndagen. USA kallar uttalandet för ett ytterligare försök av al-Assad att hålla sig kvar vid makten.

Smågrisar

ÖK överväger export av smågrisar

Österbottens kött funderar på att börja exportera smågrisar för att lösa situationen med överproduktionen av svinkött. Det här trots att de gått ut med löften om investeringstillägg till gårdar som bygger ut nästa år.

HarryYltävä (Vf)

Västnylänning utreder vårdframtiden

Vänsterförbundaren Harry Yltävä från Raseborg kommer att vara med och utreda social- och hälsovården i Åboland. Han ska sitta i en statlig utredningsarbetsgrupp som har i uppgift att hitta de bästa lösningarna för hur social- och hälsovården i Åboregionen kan ordnas i framtiden.

Lovisa gymnasium

Lovisa slår ihop gymnasierna?

Myllyharjun lukio och Lovisa gymnasium kan få gemensam administration och fungera i samma fastighet.

Christer Bogren, Anne-Marie Viinamäki, Kenth Nedergård

Valdebatt: Samarbetet i Vasaregionen

Ikea, hästsportcentret, muddringen av Solf och Toby åar - det är några exempel på att samarbetet i Vasaregionen inte alltid fungerar så bra. Vad ska man göra för att förbättra det? Är kommunfusioner en lösning? Anne-Mari Viinamäki (Saml) från Vasa, Kenth Nedergård (SFP) från Korsholm och Christer Bogren (SDP) från Malax debatterade.

Turkiets premiärmninister Recep Tayyip Erdogan

Turkiets premiärminister: "Inget misstag av Syrien"

Turkiets premiärminister Tayyip Erdogan beskrev den syriska attacken mot ett turkiskt militärplan som "en hatisk attack". Turkiet tänker ändå inte ta till några militära åtgärder mot Syrien.

Kommunvapen

Vanda och Esbo positiva till metropolutredning

Regeringens beslut om att utreda en metropollösning för huvudstadsregionen får beröm både från Esbo och Vanda. Regeringen har kommit överens om att tidtabellen för hela kommunreformen flyttas framåt och att metropolen i söder får en skild utredning.

Märta-Lisa Westman och Bjarne Kallis debatterade arrendetomter i måndagsklubben

Måndagsklubben 14.5

Måndagsklubben gick het på arrendetomterna i Karleby: frågan är om de ska arrenderas ut eller säljas, och i så fall till vilket pris. Arrendatorn Märta-Lisa Westman och Karlebys stadsfullmäktiges ordförande Bjarne Kallis drabbade samman.