Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

En ambulans på väg över gränsen från Gaza till Egypten.

Tolv finländare i Gaza – ingen har kunnat ta sig därifrån än

Rutten går från gränsen till flygfältet och sedan hem.

Drygt 650 finländska dödsfall utomlands 2022

Utrikesministeriet och ministeriets enhet för konsulära ärenden var inkopplat i 652 finländska dödsfall utomlands under 2022.

Årets statistik från ministeriet visar också att 171 finländare föll offer för brott, medan drygt 300 personer behövde hjälp på grund av sjukdomsfall. Anhållna och häktade blev 184, men i den siffran ingår inte uppgifter från de nordiska länderna.

Antalet hjälpbehövande var störst i de länder som finländarna reser till mest, alltså Spanien, Estland, Tyskland, Thailand och Sverige.

Sammanlagt hjälpte Utrikesministeriet och finländska ambassader och konsulat kring 256 000 finländare utomlands. Utrikesministeriets jour kontaktades sammanlagt över 8 000 gånger under året, framgår av ett pressmeddelande.

korrekolumbild av daniel olin

Daniel Olin: Det blir svårare än jag trodde att lämna Bryssel

"Ett hat-kärlek-förhållande till Bryssel"

Spelindustrin har fått Maltas ekonomi att blomstra.

De nordiska spelbolagen – en jackpot för Malta

Spelindustrin utgör 12 procent av Maltas BNP.

SSS-radions  grundare och chef Tapio Reini.

Suomi, Sauna och Sisu - finska SSS-Radio vill röra om i Estland

Estland har fått sin första finskspråkiga radiokanal.

Bild på Penedo.

Penedo, lilla Finland mitt i Brasilien

Penedo, den finska byn i Brasilien.

Marknadsföringsbild för projektet Vegas Sommarpratare 2014

Mark Levengood är årets utlandsfinne

Levengood är en av de kändaste finländarna i Sverige.

Köpenhamn avspärrat

Finländare i Danmark oroar sig över följderna av terrordåden

De finländare i Köpenhamn som Yle Nyheter har talat med är oroliga över de följder veckoslutets terrordåd kan få för den allmänna debatten och attityderna i Danmark.

Janna Thorström i sitt hem i Kottby, helsingfors

Janna har svaga muskler men starka livsandar

Jannas muskelsjukdom gör att musklerna sakta förtvinar

Peter Karell, Bjorn Carneholm och Bertil Lassenius

Arenan populär bland finländare i Spanien

Finländarna i Spanien är den grupp utlandsfinländare som tittar och lyssnar mest på Arenan. Antalet program, klipp och direktsändningar som startas från Spanien är 50 000 i veckan.

En packad kappsäck i tamburen

Global uppväxt skapar kulturella kameleonter

Barn som vuxit upp i många olika länder blir ofta kulturella kameleonter, experter på att smälta in. Men för en del präglas vuxenlivet av en känsla av rotlöshet. De känner sig hemma överallt och ingenstans.

Familjen Zitting sitter i soffan i sitt hem i USA.

Nya vänner – och ständiga avsked

Felix, 13, och Max, 9, tillhör en växande grupp barn som flyttar från land till land på grund av föräldrarnas jobb. Det bästa är att man får många nya kompisar – det sämsta att man sedan alltid måste säga hejdå.

Tuula Ekholm utanför sitt hem på spanska solkusten

Kvinnlig pionjär inom oljesanering

Tuula sanerade oljeskador redan på 70-talet

Teija lever sin dröm på Tobago

"Den här drömmen på Madeira har svetsat samman familjen."

Adas hjärta klappar för Tibet

Ada Blomqvist har efter längre vistelser i Indien engagerat sig i Tibet. I dag jobbar hon som yogalärare i Helsingfors och Grankulla och hon syns i Yle Fems dokumentärserie Mitt nya land i vår.

Stina Lindholm visar ett av sina prydnadsföremål i betong

Skulptural design i Ekenäs

Design signerad utlandsfinländare ställs just nu ut i Ekenäs. I Ekenäs pågår just nu en lite annorlunda designutställning. Tio formgivare, som alla har skapat sig en karriär utomlands, ställer ut sina verk på galleri Elverket.

Inti Raymi – en midvinterfest från inkatiden

Inti Raymi – en midvinterfest från inkatiden

I Närpes finns ett gäng quechua-indianer som kommer från Otavalo i Ecuador. Elisabeth fick vara med då de firade årets viktigaste fest: Inti Raymi.

Västafrikanska rytmer från Ghana

Västafrikanska rytmer från Ghana

Francis Oyeyiola kommer från Ghana. I Vasa jobbar han med att göra manualer för industrimaskiner men på fritiden har han ett band som heter Kpanlogo yede.

Romska kläder och smycken

Romska kläder och smycken

Rosita Lindgren är en självlärd kläd- och smyckedesigner. I huvudsak planerar hon dem för romska kvinnor, men några gånger har hon planerat festklänningar som burits på presidentens självständighetsbal.

Mauritier i samiska Lappland

Mauritier i samiska Lappland

Mauritius är en ö utanför Madagaskar i Afrika. Och vid första anblicken har den inget gemensamt med det samiska Lappland.

Thailändsk karaoke på sommarstugan

Phannee Kiveliö kommer från nordöstra Thailand och har bott över 20 år i Finland. Hon har skepparexamen.

Choklad från Venezuela

Choklad från Venezuela

Världens bästa kakao kommer från Venezuela tycker Mercedes Urbano Winqvist. Hon har ett chokolateriecafé i Mariehamn och ursprungligen kommer Mercedes från Venezuela.

Engelskt eftermiddagste

Engelskt eftermiddagste

Engelskt ”afternoon tea” har anor från 1600-talet då England var en stormakt och hade kolonier. Eftermiddagsteet är en lätt måltid som serveras mellan klockan 15-17.

Somalisk fest

När det är fest i Somalien äter man gott, klär sig fint och dansar precis som man gör i Finland. Däremot infaller de somaliska årshögtiderna på andra tider än i Finland.

Sierra Leone möter Levi

Lappland har sin exotik – fjäll, renar och snötyngda grenar så här på vintern. Men sedan sex år tillbaka har skidorten vid fjället Levi fått ännu mera exotik då Emmanuel har flyttat dit.

Litauisk jul

Litauen skiljer sig från de övriga baltiska länderna bland annat på så sätt att de flesta är katoliker. Och enligt katolsk sed fastar man före festen.

Argentinsk dopfest

När Luciano döps blir det dop på finländskt vis och fest på argentiskt vis. Lucianos mamma Petra är hemma från Vasa och pappa Pablo kommer från Mendosa i Argentina.

Isländska jultraditioner

De olydigaste och elakaste tomtarna finns på Island. Deras mamma Gryla var omtalad redan på 1200-talet, som den hemskaste trollkärringen som skrämde barn till lydnad.

Indisk frukost

Indien förknippas ofta med mysticism så desto mera fascinerande är det att få veta att världsframstående matematiker kommer från Indien. Som exempel kan nämnas att mannen som hittade på nollan i vårt räknesystem, Aryabhatta (476-550 e.

En uigur från Kirgisien

Om någon tycker att finlandssvenska är en unikt liten minoritet så är det ingenting jämfört med uigurer i Kirgisien. De är bara 1% av befolkningen.

Vårrullar med malet kött.

Vietnamesiska vårrullar

Om vietnamesiska traditioner.