Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

En persons arm blir stucken med en spruta med vaccin.

Nytt borreliavaccin testas i Finland – vaccinet ska skydda mot sex olika borreliabakterier

För tillfället utvecklas ett nytt vaccin som ska skydda mot sex olika typer av borreliabakterier. Nu testar man bland annat i Finland hur effektivt vaccinet är.

Vitkindade gäss.

Gäss bajsar ner strand i Karleby

Gässens avföring stoppar simningen.

vaccinering

Nytt vaccin mot sjukhusbakterie testas i Karleby

I Karlebyregionen söks nu testpersoner som vill få vaccin mot diarré. Det är vaccinforskningscentralen som testar ett nytt vaccin mot en bakterieinfektion som blir allt vanligare på sjukhusen.

Fötter på strand.

Också i Vanda har badare fått magsjuka

Över 20 människor har insjuknat i magsjuka efter att ha simmat i Dragsnäsets och Alkärrs utebassäng. Folk avråds från att simma på badställena så länge som staden utreder fallen.

Slaget efter tolv

Prover visar: obehandlad mjölk innehöll bakterier

De första resultaten från mjölkproven på Uljaan maitotila visar att den obehandlade mjölken innehöll både yersinia- och campylobakterier.

Laktosintolerans

Ytterligare fall av tarminflammation i Östra Nyland

Ytterligare två personer i Borgåregionen har konstaterat ha tarminflammation orsakad av Yersinia pseudotuberculosis-bakterier. Dessutom pågår undersökningar av misstänkta fall.

Forskare granskar provrör i laboratorium.

EHEC-smittan i Lovisa kan härstamma från bondgård

Myndigheterna har rett ut ursprunget till den EHEC-smitta som får två veckor sedan påträffades i Lovisa. Smittohärden misstänks vara en bondgård.

Smittokällan till EHEC fortfarande okänd

Det finns fortarande inget svar på hur Lovisafamilj fick EHEC.

Två händer med blå gummihandskar hanterar ett laboratorieprov.

Det ehec-smittade daghemmet Mäntylä öppnar igen

Daghemmet Mäntylä i Lojo, som stängts på grund av den farliga ecec-smittan öppnar igen på måndagen. Staden har ändå inte hittat källan till smittan.

Barn i Lojo smittades av EHEC-bakterie

I Lojo har fyra barn i dagisåldern insjuknat i diarré förorsakad av kolibakterien EHEC. Fallen har konstaterats under denna och förra veckan.

Tuberkulos

Medicinresistent tuberkulos bekymrar WHO

Kampen mot lungsjukdomen tuberkulos har haft framgång och antalet smittade har varit på nedgång. Under de senaste tio åren har det dock dykt upp en form av tuberkulos som är resistent mot mediciner.

Hare som sitter i skogen.

Få fick harpest i höst

I fjol drabbades ovanligt många österbottningar av harpest. I år har antalet drabbade stannat på en normal nivå. Det handlar om enbart en handfull personer där infektionssjukdomen bekräftats.

Sjukhusbakterien CDI vanlig i Finland

Sjukhusbakterien CDI, Clostridium difficile, är betydligt vanligare än man tidigare trott, visar ny forskning.

Provrör vid rättsmedicisnkt företag i Birmingham i England

Strategi för zoonoser klar

En strategi för sjukdomar som sprids mellan djur och människor, så kallade zoonoser, är nu klar. Enligt jord- och skogsbruksministeriet är zoonosläget bra i Finland, och målet är att läget fortsätter vara bra.

En patient på ett sjukhus

MRSA-epidemin i Åbo under kontroll

MRSA-epidemin som härjat på flera äldreboenden i Åbo är nu under kontroll, meddelar staden. Patienterna vårdas nu på en särskild avdelning.

hals

Nya rön om streptokockbakterien i Sverige

Forskare vid Lunds universitet har kommit fram till att den vanliga streptokockbakterien, som ibland kallas mördarbakterien, inte beter sig så som man hittills har trott.

Slutmjölkat vid Kurala bybacke

Kurala bybacke i Åbo slutar med mjölkproduktion. Det har nu bekräftats att den opastöriserade mjölken som såldes på gården var källan till en omfattande EHEC-epidemi i somras.

Nyfödd

Sjukhusbakterie på Lojo BB

Barn och föderskor på Lojo BB har drabbats av sjukhusbakterien MRSA. Den antibiotikatåliga bakterien MRSA har hittats hos tre barn som fötts på Lojo sjukhus och hos två föderskor.

Flera fall av ehecinfektion i Åbo

Två barn i Egentliga Finland misstänks ha blivit smittade av ehecbakterier efter att de druckit opastöriserad mjölk. Mjölken misstänks härstamma från Kurala Bybacke i Åbo.