Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Trafikolycka i regn.

Tre frågor att ställa vid en hjärninfarkt

En stroke kan fastställas med tre uppgifter.

Henry Wuorila-Stenberg: Omakuva

I Faderns och Sonens och den heliga Skallens namn

Sonen dog av en överdos. Nu målar fadern hans huvud.

Zikaviruset sprids genom myggor.

Tusentals gravida i Colombia bär på zikavirus

Colombia näst värst drabbat efter Brasilien.

cyklist

Hjärnkirurg: Cykelhjälmar skyddar inte

En brittisk hjärnkirurg har väckt debatt med sitt kontroversiella påstående om att cyklister inte gagnas av att bära cykelhjälm.

Tänder med gammal protes.

Avslöjande kronor

Varför blir det så ofta en ful, mörk kant mellantandkött och konstgjorda tänder? undrar en läsare. Tandläkare Stefan Federley svarar.

Lokalderby: Ekenäs IF mot BK-46

Pålkkasviin försvarar bengaliska eldar

Efter en orolig inledning på fotbollsallsvenskan i Sverige och en nära-ögat-situation då en pojke träffades av en bengalisk eld fördömer många fotbollsvåldet. Fotbollssupportern Patrik "Patte" Lindholm vill att bengaliska eldar tillåts inom vissa zoner på läktarna i Finland.

Sergei Trofimov

Kränkt för att han talade ryska

I Finland bor det över 70 000 ryskspråkiga personer. Raseborgaren Sergei Trofimov är en av dem som fått utstå vardagsrasism på grund av sitt ursprung.

Kimitoöns omsorg under lupp

Hur ska Kimitoöns omsorg stå pall när nya krafter i framtiden styr social- och hälsovården? Det frågar sig Kimitoöns kommundirektör Tom Simola. Han vill se en stark hälsostation istället för två svaga i framtiden.

Författare Jonas Jonasson

Hundraåringen klev in på Vasa stadsbibliotek

Mannen bakom succéboken, Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, Jonas Jonasson besökte Vasa på lördagen. Allmänheten hade möjlighet att träffa författaren på biblioteket. Själva succéboken hade Jonasson i huvudet länge innan han skrev ner den.

Mopedhjul

Slagsmål och snabba mopeder sysselsatte polisen i Karleby

En 15-årig pojke försökte köra ifrån polisen på moped under morgonnatten mot annandag jul i Karleby. Mopeden var oregistrerad och körde upp till 63 km/h.

Polisens logo på en vägg.

Flera fall av misshandel i Karleby

Flera fall av misshandel sysselsatte polisen i Karleby natten till lördag. En ung man fick skador i huvudet utanför en pub i centrum av Karleby i en misshandel där flera unga män deltog.

Polisen i arbete

Ungdomar misshandlades i Korsnäståget

Flera ungdomar blev slagna i ett köpcentrum och en rattfull man körde i diket i Gamla Vasa i lördags.

Ölstop i huvudet

En man född 1980 utsattes under natten mellan söndag och måndag för grov misshandel på en restaurang i Vasa. En för offret okänd man slog honom i huvudet med ett ölstop.

Administrativa överskötare Kristina Anttila med medicinkortet som har utvecklats på Vasa centralsjukhus.

Vakande tär på knopp och kropp

- Vi är ju nog skapade för att sova på natten och jobba på dagen, rent fysiologiskt! Så säger Kristina Anttila, som är pensionerad administrativ översköterska från Vasa Centralsjukhus. Hon har egen erfarenhet från 10 års slit vid intensiven med många långa vaknätter.

Malala Yousafzai

Malala får Sacharov-priset

Årets Sacharov-pris för tankefrihet går till den pakistanska flickan Malala Yousafzai, som kämpar för flickors rätt till utbildning.

Polisbil.

Slagsmål i Karleby och Jakobstad

Två män misshandlades vid en taxistolpe i Karleby och en man slogs i handen med en krycka i Jakobstad.

Rampfeber gör vardagen svår

Radar fick kontakt med en man som har genomgått en sympatisk endoskopisk blockad. Nu över tio år senare säger han att han ångrar operationen. Han fick höra om ingreppet, via ett radioprogram. Vi har sammanfattat hans berättelse.

Gunnar Norrlund, patientkurator

"Själens Esperanto" ger tröst vid svår sjukdom

När cancerbeskedet kommer upplever de flesta det som om de befinner sig i en osäkerhets-zon, enligt Norrlund mycket beroende på att cancer historiskt sett haft ett ganska dystert förflutet. Idag blir ungefär 60 % av de finländare som insjuknar i cancer per år helt och hållet friska.

Sidan på en polisbil där det står "Poliisi".

Flera slagsmål utbröt under natten

En 27-årig man blev misshandlad i Vasa centrum söndagen efter midnatt. En okänd man hade slagit och sparkat mannen som fick näsblod och ett sår i ansiktet.

Osförgiftning (kolmonoxidförgiftning)

Vad är det som händer i kroppen när man blir osförgiftad?

Ring 112 om du misstänker ett slaganfall

Slaganfall

Vad är det för skillnad mellan stroke och hjärnblödning?

hängande kind

TIA (transitorisk ischemisk attack)

TIA kan vara varningssignal för kommande stroke.

Islamkritiker utsattes för mordförsök i Köpenhamn

Den kända danska debattören och islamkritikern Lars Hedegaard utsattes för ett attentat i Köpenhamn i eftermiddags. Hedegaard klarade sig oskadd.

glad pojke visar framtänderna

Utslagna tänder

Vet du hur du räddar en utslagen tand?

fredriksgatan i helsingfors på natten

Årstidsbunden depression

Symptomen dyker upp under den mörka tiden av året.

Det finns hjälp mot akne

Akne – behandling av

Så blir du av med finnarna.

Värk vid tinningarna kan vara tecken på temporalarterit

Temporalarterit och polymyalgia rheumatica

Värk vid tinningarna, i nacken eller i tuggmusklerna kan vara symtom på temporalarterit, en blodkärlsinflammation som obehandlad kan drabba synen.

Kristian Wahlbeck och Leif Berg

Psykisk hälsa

Varför behövs psykiatriska diagnoser? Hur vet man om man är sjuk? Kristian Wahlbeck, psykiater, och Leif Berg från Anhörigas stöd för mentalvården diskuterar psykisk ohälsa i Min Morgon.

Godartad lägesyrsel

Godartad lägesyrsel är en vanlig störning i balansorganen och en vanlig orsak till yrsel. Eftersom det inte är fråga om en farlig sjukdom kallas yrseln för godartad.

En helt hårlös person skiljer sig ur mängden och får ofta nyfikna blickar. Bild: Yle/Ingela West

Alopeci

Alopeci betyder håravfall.

Anne Hietanen

Ätstörningar

Tv-profilen Anne Hietanen berättade i sitt sommarprat i Radio Vega att hon tidigare har lidit av ätstörningar. - När jag var sjuk bestämde jag mig för att om jag någon gång blir frisk så måste jag försöka hjälpa andra, säger hon i Min Morgon.

Tandborstning

Tandhygien

- Enligt många forskningsrön så är vi finländare inte så bra på att borsta våra tänder. Vi borstar dem nog, men vi tvättar dem inte tillräckligt bra, säger Min Morgons husläkare, tandläkare Stefan Federley.

Sjögrens syndrom

Torr mun och torra ögon.

En kvinna torkar svett ur pannan

Värmeslag och solsting

Drick tillräckligt under varma dagar.

Ros och bältros – två olika sjukdomar

Vad är skillnaden mellan ros och bältros?

fästing på ett finger

TBE (Kumlingesjukan)

Färstingburen hjärninflammation är en allvarlig sjukdom.

Melanom

Hudcancer

Solens strålar är härliga, men de kan också vara farliga om man inte är medveten om riskerna med att utsätta sig för solens strålar. I Min Morgon diskuteras hudcancer av plastikkirurg Susanna Kauhanen och Mikael Englund, hudcancerpatient.

Att gnissla tänder

Att gnissla tänder

Väldigt många finländare gnisslar tänder.

Stamning

Stamning

Stamning definieras som en störning i talets flyt eller talrytmen och det tar sig uttryck i till exempel avbrott i talet, upprepningar av enskilda språkljud eller delar av ord, eller så kallade blockeringar av talet. Talterapeuten Helene Holmström och Sofia Björklund besökte Min Morgon och diskuterade stamning.

rönkenbild på rotbehandling

Rotfyllning

Den vanligaste orsaken till rotbehandling är en infektion i pulpan, dvs. i tandens "nerv", eller en pulpagangren, dvs. en "död" tandpulpa, som uppstått till följd av hål i tänderna eller en skada i tanden pga. av en olycka.

Aggressioner visas som knytnäve

Aggressioner

Finska beväringar ska börja lära sig att handskas med aggressioner. Det här ska fungera som en förebyggande åtgärd för att minska familjevåld. Psykiater Claes Andersson besökte Min Morgon och diskuterade aggressioner.

Öga

Torra ögon

I Norden är torra ögon ett vanligt besvär.

Familjetragedier

Familjetragedier

Finland har på senaste tiden skakats av tragedier där en förälder har tagit livet av resten av sin familj. Min Morgons huspsykolog Axel Aminoff diskuterar sådana tragedier och funderar på vad som kan leda till dem.

Alois Alzheimer

Mannen bakom syndromet: Alois Alzheimer

Egentligen borde Alzheimers sjukdom ha fått namn efter Auguste Deter, den patient som gjorde att Alois Alzheimer (1864-1915) är bekant för eftervärlden.

Julgranskula

Julkrämpor

- Julen innebär bråda tider läkarna. Varje år är det samma sak och under veckorna före jul är läkarmottagningarna fyllda av patienter med alla tänkbara krämpor, och de flesta är tecken på olika stressymptom, säger Min Morgons husläkare Robert Bergholm.

Mannen bakom syndromet: Thomas Willis

Hör om doktor Thomas Willis (1621-75), som år 1664 tack vare en misslyckad hängning fick sitt namn inskrivet i den medicinska historien.

Psykos, mörktunnel med ljus i andra ändan

Psykos

Vad är det som händer vid en psykos? Hur diagnostieras den? Min Morgons huspsykolog diskuterar psykos i ljuset av terrordåden i Norge.

Terapihund

Terapihundar

Terapihundarna Lotta och Bianca jobbar på en barnskyddsenhet i Pargas med omhändertagna barn. Heidi Lundell, ergoterapeut, berättar i Min Morgon om varför det är bra att använda hundar i rehabiliteringen.

kvinna med vitt hår

Vit över en natt?

Stämmer det att man kan bli vithårig över en natt? Kan man skylla sina grå hår på jobbiga familjemedlemmar? Och sin hårlossning på stress? Hör hudläkarens svar.

Maria Jeskanen

Utmattad på arbetet

Nedtrappning ett alternativ.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida