Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Läkarsituationen i Vanda bättre än på många år

Vanda har äntligen börjat få bukt med läkarbristen på stadens hälsocentraler. Av hundra läkartjänster är bara en handfull obesatta och de sköts av hyrläkare.

Omogna tomater

Färre odlare och större arealer är trenden inom grönsaksodling

Antalet grönsaksodlare i Finland har på dryga tio år minskat från omkring 8000 till dryga 4000. Samtidigt har odlingsarealerna fördubblats för de enskilda frilandsodlarna. Trenden går mot färre och samtidigt mer specialiserade odlingar.

Från sopor till barnmat

Roskisdykare uppmärksammar matsvinn.

Hawkarnas flygförbud hävs

Flygförbudet som alla flygvapnets Hawk-plan belades med efter flygolyckan i onsdags hävs. Inga tekniska fel har hittats på planen och olycksutredarna tror att olyckan kan ha förorsakats av ett mänskligt misstag.

Bild av Aktiaskylt

Aktia säger upp personal i Västnyland

Aktia kommer att säga upp personal bland annat i Väst- och Mellannyland. I Östnyland blir det knappast aktuellt med uppsägningar, utan Östnyland kan klara sig med förestående pensioneringar.

Åkermark.

Vattenrör på Kakskerta behöver mer klor

Den största orsaken till att bakterierna kommit åt att frodas i rörnätet på ön Kakskerta i Åbo är att kloret från vattenverket inte räcker till. Nu ska en kloreringsstation byggas på Hirvensalo.

Eld

Röken från branden i Petalax kan ha dödat rävvalpar

Rävvalpar kan dött av röken från branden i svinfarmen i Petalax i Malax. Rävfarmen ligger på andra sidan vägen och i fredags låg röken tjock och tät över rävfarmen.

Fartyg i Skuru farled nära broarna i Ekenäs.

Vattenvegetationen i Pojoviken har förändrats

Vattenvegetationen i Pojoviken i Raseborg har förändrats markant under de senaste 70 åren. Det visar en undersökning vid Forsknings- och utvecklingsinstitutet Aronia i Ekenäs.

Inga intressekonflikter för ledningen i Karleby

Att en politiker kan jäva sig räcker. Det finns ingen juridisk orsak för stadsstyrelsens ordförande Veikko Laitila (c) att avgå trots att han är regionchef för byggbolaget YIT samtidigt som han sitter i stadsstyrelsens sektion för stadsplanering. Det anser Karleby stads jurist Ben Weizmann.

Om konsten att sälja konst

Hur lockar man besökare till ett konstmuseum? Plockar ihop en attraktiv helhet bestående av lånade dragplåster och egna rariteter? Nja, riktigt så enkelt fungerar det inte nödvändigtvis i dagens värld. Albert Ehrnrooth beskriver konstläget i Australien.

En tecknad bild av barn som jobbar i ett klassrum.

Familjeterapeut: Föräldrar uppmuntras skaffa ADHD-diagnos

Allt fler barn och unga får diagnosen ADHD. Det finns många som verkligen lider svårt av ADHD - men experter varnar för överdiagnosticering i och med att skolorna måste vifta med diagnospapper för att få extraresurser.

Kimitoöns vatten medger kritik

VD för Kimitoöns vatten håller med om att de undersökningar som hittills gjorts kring avloppsvåtmarken i Dalsbruk bara är så kallade basutredningar. Noggrannare analyser behövs om tillstånd för en avloppsvåtmark ska sökas.

Ny fabrik i Karleby ger 15 nya jobb

Företaget Woikoski bygger en ny fabrik i Karleby. Investeringen går på 35 miljoner euro och innebär 15 nya jobb. Enligt styrelseordförande Clas Palmberg var en avgörande orsak till att företaget valde Karleby är stadens positiva inställning till företagande.

Susan Rice

Rice drog sig ur utrikesministerspelet

USA:s FN-ambassadör Susan Rice står inte längre till förfogande då president Barack Obama ska utse en ny utrikesminister. Att toppkandidaten för posten nu drar sig ur spelet ökar avsevärt senator John Kerrys chanser att bli Hillary Clintons efterträdare.

Nya regler kan hota hamntrafiken i Karleby

Karleby hamn kan mista hälften av sin trafik inom några år, det befarar hamndirektör Torbjörn Witting. Orsaken är de striktare regler för svavelutsläpp som införs för fartyg i Östersjön.

Tio personer permitteras vid NCE i Jakobstad

Komposittillverkaren NCE i Jakobstad permitterar tio arbetstagare i två månader från och med november. Orsaken är att serietillverkningen av turbinblad inte ännu kommit igång.

Kemira kan säga upp 250 anställda

Det internationella kemiföretaget Kemira kan komma att säga upp 250 personer i Finland. Orsaken är att företaget vill förbättra sin lönsamhet. Kemiras vinst sjönk under årets andra kvartal med mer än 4 miljoner.

Tullens hund söker efter otillåtna läkemedel

Allt mer olagliga mediciner fastnar i tullen

Olagliga mediciner och läkemedelsförfalskningar beställs till Finland mer än någonsin förr. Bara under årets första halvår har lika mycket läkemedel fastnat i tullen som under hela förra året.

En israelisk soldat ber nära Gazaremsan

Kadima lämnar Israels regering

Israels största parti, Kadima, lämnade idag premiärminister Benjamin Netanyahus regeringskoalition. Orsaken är oenigheten med de övriga regeringspartierna i utarbetandet av en ny värnpliktslag.

Matti Rimpelä och Päivi Räsänen var gäster i A-studio

Docent: Hyvinge inget enskilt fenomen

Liknande dåd som det i Hyvinge kommer att bli allt vanligare i framtiden, säger välfärdsforskaren, docent Matti Rimpelä. Enligt Rimpelä ligger orsaken i att unga män blir utslagna ur samhället.Han uttalade sig i Yles program A-studio på måndag kväll.

Utanför Arla Ingmans port i Sibbo

Arla Ingman i Sibbo samarbetsförhandlar

Arla Ingman i Sibbo inledde på tisdagen samarbetsförhandlingar med sina tjänstemän och högre tjänstemän. Samarbetsförhandlingarna berör cirka 60 personer i Sibbo. Förhandlingarna kan leda till en minskning av personalen med mellan 6 och 12 personer.

Jakobstads gymnasium

Färre studenter leder till resursbrist

Jakobstads gymnasium måste anhålla om tilläggsresurser inför nästa läsår. Orsaken är färre studerande på grund av att årskullarna blir mindre.