Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Jag såg mig själv

Den sargade själen bakom framgångarna

Cris af Enehielm är en av de mest särpräglade rösterna i den finländska teater- och bildkonstscenen. Bakom den framgångsrika konstnären finns dock en mobbad och sargad själ.

Bernt Morelius bland antikviteter.

Bernt har samlandet i sina gener

Experttimmens antikkännare Bernt Morelius tycker om att diska sina glas för hand. Hans tv-möbel är en nyrenässanssoffa där man sitter rak i ryggen.

"Nästa gång ni säger att jag är konstig säger jag tack"

Vill jag dö med värdigheten i behåll eller vill jag kanske att världen blir lite roligare tack vare mig, frågar sig tv-profilen Anne Hietanen som vill slå ett slag för bydåren.

Anna Strömberg

Världsrekord i knäböj på gång

På måndagen ska det slås världsrekord i Finland. Grenen är knäböj och 18 orter i Finland är med. I Österbotten är Vasa och Kristinestad med.

Y-tåg på Karis järnvägsstation

Två tågolyckor i Helsingfors

Två personer har idag hamnat under tåg i Helsingfors. En olycka skedde vid Hoplax station vid sextiden och en annan vid Kottby station vid tretiden på torsdag eftermiddag.

Drunknad funnen i Nystad

En drunknad person hittades på onsdag morgon vid Sorvakon rantatie vid sundet i centrum av Nystad.

SDP i Pedersöre vill ha utredningsman

En opartisk utredningsman är bättre än att kommunerna gör en fusionsutredningen på egen hand. Det säger SDP:s Johanna Överfors i Pedersöre.

Alkoholmätare

Rattfyllerist i Jakobstad

En person misstänks för rattfylleri i Jakobstad på måndag kväll. Personen körde i diket och blåste 1,07 promille i polisens test.

Man dog i brand i Vasa

En man omkom i en brand i centrum av Vasa tidigt på tisdag morgon. Ytterligare en person andades in rök och fördes till sjukhus. Det var på Kyrkoesplanaden 30 som det började brinna i en lägenhet strax före klockan fyra.

Invånarna fick snabbt överge sina hus

En person allvarligt skadad i radhusbrand i Korsnäs

En hotande brand uppstod i ett radhus i Taklax i Korsnäs på lördag kväll. En person skadades allvarligt i branden och fördes till sjukhus. Risken för att branden skulle ha spridit sig till hela radhuset var stor.

Trafikolycka i Ersby

En person skadades i en trafikolycka på Skärgårdsvägen på måndagskvällen.

Reso

Altti Koivisto årets betydande Resobo

Årets betydande Resobo är en person eller ett samfund som på ett betydande sätt har verkat för Resos väl. År 2014 är årets betydande Resobo hembygdspersonen Altti Koivisto.

Bakom bilden

Kulturpersonligheter om val, vändpunkter och visioner

Bakom bilden är tillbaka på Yle Fem - porträttserien som ger en inblick i ett liv. Vem döljer sig bakom silhuetten? De porträtterade berättar om viktiga val, vändpunkter, drivkrafter och visioner. Hur har jag blivit den jag är?

Öppet vatten mot iskant

Stort räddningspådrag på Långträsks is

Fyra räddningsenheter med dykare och yträddare, tre polispatruller, en ambulans och gränsbevakningens sjöräddningshelikopter letade efter en person på Långträsks i i Esbo under natten, men man hittade varken spår i snön eller något annat tecken på att någon rört sig på isen

Polisbil.

Två tagna på bar gärning vid stöldförsök

Två kvinnor blev tagna på bar gärning på onsdag, då de rotade igenom skåp och garderober hos en äldre person i Vetil. Hemhjälpen kom till platsen och undrade vad de höll på med.

Polisens logo på en vägg.

Man hotade med gevär i Karleby

En man som hade för avsikt att skjuta en person stoppades av polisen i Karleby på fredag kväll. Mannen är nu misstänkt för olaga hot och skjutvapenbrott.

Hand som håller i bilens ratt, snöig väg.

Plåtkrockar i halkan

Det hala väglaget har förorsakat mindre krockar i Vasa. På onsdag morgon kolliderade två personbilar i hörnet av Järnvägsgatan och Rådhusgatan. Ingen person skadades, men bilarna fick plåtskador.

Dansare i vit dräkt och eldröda vingar dansar i Åbo domkyrka.

ERI belönades med medalj

Dansteatern ERI i Åbo har tilldelats årets Aurora-medalj. Enligt Egentliga Finlands landskapsförbund kombinerar dansteatern mod, mångsidighet och konstnärligt djup med glädje.

Polisen

Nuotio om polischefen: ”Allt inte hans ansvar”

Kimmo Nuotio, professor i straffrätt vid Helsingfors Universitet, anser att det inte är rättvist att lägga allt ansvar för oklarheterna inom polisen på en person i polisorganisationen. Nuotio efterlyser i stället förbättringar i systemet och mera forskning kring tillsynsverksamheten inom polisen.

Fortkörning.

Polisen söker fartdåre

Polisen söker efter en person som gjort sig skyldig till ett trafikbrott igår, söndag. Det var vid 15-tiden som en förare i en personbil på riksväg 8 i Kronoby körde rejäl överhastighet, 130 kilometer i timmen på området där det rådde 80-begränsning.

Flyktingförläggningen i Oravais

Hotande brand vid Oravais flyktingförläggning

En hotande brand bröt på måndag eftermiddag ut i en lägenhet i Oravais flyktingförläggning. Branden bröt ut i samband med matlagning och en lägenhet totalförstördes. Ingen kom till skada.

Suddig bild av bilratt.

Flera fall av rattfylla i Mellersta Österbotten

Polisen i Mellersta Österbotten fick ta itu med flera rattfyllerister och skadegörelse under onsdagen. På torsdagen körde dessutom en personbil i diket i Larsmo och knäckte i samma väva en lyktstolpe.

Teater, äpplen och hundar

Skådespelare Christel Aminoffs liv inrymmer delvis samma beståndsdelar som Alf Robertsons succé "Hundar, ungar och hembryggt äppelvin". Ett av hennes stora intressen är hundar och djurskydd. Dessutom har hon odlat äpplen. Förutom äpplen har hon också startat en sommarkrog i Bromarf. Numera bor hon ett lugnt och rätt tillbakadraget liv i Spanien.

Carina och Jari Päivärinta vid Noudon kennel

Förtroendet A och O då man säljer valpar

Den som säljer eller ger bort ett djur har ett stort ansvar i att minimera att djuret senare far illa. Carina Päivärinta föder upp Golden retriever i Jakobstad sedan 1984. Hon betonar att ett ömsesidigt förtroende mellan köpare och säljare är a och o.

Brand i stearinljusfabrik i Fiskars

I morse (16.9) uppstod en brand i en stearinljusfabrik i Fiskars. Ingen skadades i branden.

Timmer i hög.

Stockbil välte i Ingå

Ett långtradarsläp lastat med stockar välte i Innanbäck i Ingå på stamväg 51 vid niotiden i morse. Tre bilar blandades in i krocken, men ingen skadades allvarligt i olyckan.

Röda magasinbyggnader i Hangö. I förgrunden syns en småbåtshamn.

Liten krock i Hangö

En bilist och en scoterförare krockade i på en smal väg i Östra hamnen i Hangö i eftermiddags.

HalpaHalli,Jakobstad

Vapenstölden i Halpa-Halli kan ge fängelsestraff

Åklagaren yrkar på fängselstraff för inbrottet och vapenstölden i Halpa-Halli i Alahärmä. Rättegången inleddes i dag i Södra Österbottens tingsrätt.

Måndagssnackarna Ilse Blomqvist och

Trafiksäkerhet och nedläggningar

Kan barnen tryggt till skolan gå? Vad kan man göra innan konkursen är ett faktum? Måndagssnackarna föreslog också att lokala matproducenter kunde samarbeta.

President Martti Ahtisaari håller tal på Nobelfesten

President Ahtisaari besöker Faces

Årets Faces-festival som inleddes under fredagen får under veckoslutet besök av prominenta gäster.

Bardisk med ölkranar.

Krögare pekar på orättvisa regler för ansvar

I år har två förbud mot försäljning av alkohol delats ut till krogar i regionen. Det är frågan om två fall där alkohol sålts till underåriga. Men krögare anser att det är orättvist att ansvaret helt och hållet ligger hos krögaren

Livboj i vatten

Olycka i Flacksjön

En äldre person var nära att drunkna i en olycka i Flacksjön i Fiskars i Raseborg på måndag eftermiddag.

En skadad i husvagnsbrand på Sarvsalö

En person skadades lindrigt när en husvagn fattade eld vid Horslöksvägen på Sarvsalö i Lovisa. Den skadade räddades ur den brinnande husvagnen av släckningsmanskapet.

Icke-handikappade bor i bostäder för handikappade

Samtidigt som köerna till handikappbostäder är långa i huvudstadsregionen bor det icke-handikappade i bostäder som är anpassade för personer med handikapp. En kvinna har förgäves påpekat det här för Esbo stad.

Psalmsång på Ekenäs arbetscenter

Kårkulla dyrt - billigt i Reso

Kårkullas tjänster för funktionshindrade är ett dyrt alternativ för Raseborg när man jämför med vad en del andra kommuner betalar. Staden som är i pengakris har riktat blickarna mot Reso där ett vårddygn är närmare hälften som billigt som i Raseborg.

Livboj i vatten

Tre hjältar fick livräddningsmedaljer

Tre livräddningsmedaljer delades ut i Åbo på tisdagen till tre män som hade handlat hjältemodigt och räddat andra i fara.

Livräddningsmedalj efter Pumpvikenolyckan

Raseborgaren Kaisa Teräs får en livräddningsmedalj av presidenten för sin insats i Pumpvikenolyckan i Karis i vintras. Teräs räddade pappan till en pojke som hamnade i vattnet.

Brändö.

Nöjesbåtar räddade person i sjönöd

En man hamnade i sjönöd på Kråkfjärden utanför Smulterö i Vasa vid middagstid på onsdagen. Det var två nöjesbåtar som upptäckte honom. De fick upp honom och två sjuksköterskor gav första hjälpen. Det finns för nävarande inga uppgifter om den nödställdes tillstånd.

Arbets- och näringsbyrån på ny adress i Kimito

I dag öppnar Kimitoöns Arbets- och näringsbyrå i nya utrymmen i Kimito. Den nya adressen är Arkadiavägen 3 eller det nya kommunkansliet i Kimito.

Domstol i Boston bombhotad

Obekräftade rapporter om att en gärningsman gripits för bombattentaten i Boston har tillbakavisats av myndigheterna. Samtidigt har den Federala domstolen i Boston evakuerats på grund av ett nytt bombhot under onsdagen. Det är fortfarande oklart om en misstänkt person identifierats eller inte.

Miljöpristagare väljs i Hangö

Vem ska få Hangö stads miljöpris i år? Det har du möjlighet att vara med och påverka. Förslag på vem som borde få priset kan lämnas in till Hangö stads tekniska och miljöverk.

En läderbörs med olika eurosedlar.

Oreglerad lånemarknad

Den växande ivern att ta snabblån har skapat en blomstrande industri för företag som beviljar små lån. Ett av dem är Fixura i Vasa, som förmedlar så kallade person-till-person-lån. Både den som lånar ut och den som lånar tar ändå en viss risk.

trappuppgång

Man försökte tända eld på lägenhet i Karleby

En person i Karleby har gripits som misstänkt för grovt sabotage. Mannen ska ha släppt in brinnande material genom brevluckan till en lägenhet.

Lappfjärds revy

Gammalt groll ligger bakom polisanmälda Lappfjärdsrevyn

Den person som gjorde polisanmälan mot Lappfjärd ungdomsförenings revy säger till Yle Nyheter att det hela bottnar i en privat uppgörelse mellan honom och en av de medverkande i revyn.

Skylt med texten polis.

Lappfjärds Ungdomsförenings revy polisanmäldes

Lappfjärds Ungdomsförening har blivit polisanmäld för årets revy "Bakom flöite - elå flöit e?" En person som sett revyn och som gestaltas i den, upplever att hans ära blivit kränkt och kräver 500 000 euro i skadestånd. Polisen undersöker saken.

Hitlerbokens författare Timur Vermes

Hitler är här igen

Hur mycket får man skämta om en person som Adolf Hitler? Den frågan infinner sig rätt så snabbt då man läser en nyutkommen tysk satirbok med Hitler i huvudrollen. Timur Vermes bok har blivit en bästsäljare.

Bo Norrgård med kartan över efterspaningarna efter Pentti Lampinen

Frivilligas insats är av stor betydelse i letandet efter försvunna

Frivilliga krafter utför en viktig insats vid bland annat spaningsarbete efter saknade personer. I till exempel spaningarna efter Vasabon Pentti Lampinen, som försvann från sitt hem i förra veckan, deltog många frivilliga.

Kvartersrallyt i Ekenäs i ruta ett igen

Tvisten kring kvartersrallyt i Ekenäs centrum måste behandlas på nytt. Besvärsrundan är över. HFD skickade frågan tillbaka till samhällstekniska nämnden i Raseborg.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida