Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

12 afrikanska länder vill stoppa aids hos barn senast 2030

Tolv afrikanska länder har på onsdagen satt upp en gemensam plan för att få ett slut på aids hos barn fram till år 2030.

Det här ska ske genom bland annat hiv-testning av barn i ett tidigt skede, ökad behandling för hiv-positiva gravida kvinnor och förebyggande av infektioner bland ammande kvinnor.

Man vill också ta itu med rättigheter och genusbarriärer som hindrar tillgången till vårdrelaterade tjänster.

2030-målet tillkännagavs av FN-programmet UNAIDS i fjol och fick enhälligt stöd av de 12 nationer vars representanter samlades i staden Dar es Salaam i Tanzania på onsdagen.

Dessa tolv länder är Angola, Kamerun, Elfenbenskusten, Demokratiska republiken Kongo, Kenya, Moçambique, Nigeria, Sydafrika, Tanzania, Uganda, Zambia och Zimbabwe.

- Vi har alla verktyg som behövs för att göra detta till verklighet, men vi behöver ert engagemang och era handlingar, sa WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus till ministrarna.

Enligt UNAIDS dör ett barn var femte minut av Aidsrelaterade orsaker.

Källa: AFP

Den här arkivbilden från mars 2018 visar människor samlade på en av gatorna i den stadsdel i Guangzhou som kallas "Lilla Afrika".

Kina: "Afrikanska bröder" diskrimineras inte i coronavirusets spår

Ugandier: "Jag har sovit under en bro i fyra nätter".

Kefa Makuri, ekonomichef på Yara i Tanzania förevisar gödningspreprat

Finska affärer kan gynna u-länderna

Tillväxten i Afrika ger finländska företag chans att hjälpa

Stadshuset i Ylivieska

Afrikaner i Ylivieska rädda för sin säkerhet

Polisen utreder vem som stod bakom våldtäktspåståendet.

Naeem Mawji, vd Jamii Power visar upp deras odlingsanläggning

Afrika inspireras av finsk start-up hype

Finländska start-up erfarenheter behövs i utvecklingsländer

Oswald Mashindano, ESRF

Bilägande och resor blir afrikansk vardag

7 av 10 snabbast växande ekonomier afrikanska

Tanzania

Skolan ger en negativ bild av Afrika

När vi i skolorna talar om de afrikanska länderna så låter det ofta som att invånarna där inte kan göra något bra på egen hand och att de behöver vår hjälp. Det finns många lärare som har en gammaldags syn på vad Afrika är, säger Fred Dervin som är professor i mångkulturell utbildning vid Helsingfors universitet.

Francis Oyeyiola och Carina Engström

Festival i Vasa vill uppmärksamma afrikansk kultur

Agoo-Africa Festival är en musikfestival som ordnas av Kpanlogo Yede rf. i Vasa centrum nu på lördagen. Festivalen vill uppmärksamma Afrika och ta Afrika och kulturen hit istället för att man ska behöva resa dit som kan vara ganska dyrt.

Bybor får upplysning om ebola

WHO: Ebolaepidemin den värsta någonsin

Ebolaepidemin i tre västafrikanska länder har nu krävt nästan 340 liv, säger världshälsoorganisationen WHO. Det är det värsta utbrottet sedan virusen identifierades i slutet av 1970-talet.

Fattiga men lyckliga

Jag har varit medveten om de förekommande kulturskillnaderna, men att åka till Kenya och uppleva dem själv var något helt annat, skriver Lydia Edman från Topeliusgymnasiet i Nykarleby.

Afrikaner betalar mutor för vård

I många afrikanska länder är det vanligt att man kan bli tvungen att betala mutor för att få medicinsk vård, visar en enkät som har gjorts i 34 länder.

Med fem små barn till Afrika

Maja Ingman om ett annorlunda liv utomlands.

Thomas Elfgren

Kriminalöverkommissarien med sex adoptivbarn

Thomas Elfgren är kriminalöverkommissarie och har de senaste trettio åren varit med och utrett de mest uppmärksammade brotten i vårt land. - I mitt sommarprat berättar jag bland annat om hur den afrikanska kulturen har påverkat mina värderingar, säger Elfgren.

Ständigt rödljus i trafiken

I trafiken i Dar es Salaam känns det som att det hela tiden är rödljus. Det står stilla mest hela tiden. Staden växer för snabbt för att infrastrukturen ska hinna med och för att undvika de värsta trafikstockningarna ska man veta när man åker vart.

Balans är olika för alla

Jag trodde länge att jag inte behöver ett balanserat och inrutat liv och rutiner var någonting som jag inte ägnade mig åt. I något skede insåg jag dock att åtminstone en liten balans i livet behöver nog alla, även jag.

Inre skönhet i Dar es Salaam

“Jag kan verkligen inte påstå att det är fint här eller så har jag inte ännu sett den dolda skönheten. Här är mycket slum blandat med en del nya glashöghus som ploppat upp som svampar ur jorden” så skrev jag i min blogg efter några dagar i Dar es Salaam.

I Tanzania lever man i nuet

En av mina vänner i Dar es Salaam hade aldrig hört uttrycket Carpe Diem tidigare. Ändå är det just med de orden som många beskriver mentaliteten i Afrika.

Rinnande vatten är lyx i Tanzania

Jag är en vattenmänniska. Jag vet inte var jag ska bo i framtiden, men jag vet att det måste vara nära till vatten. Det är väl också därför jag gillade Dar es Salaam.

Sandra testar sina gränser i Tanzania

”Jag har bara fokuserat på Pro-gradu-avhandlingen, att den ska bli klar innan jag åker till Tanzania. Jag har inte stressat över var jag ska bo, vad jag ska äta, hur jag ska hitta fram, vad jag ska ha med mig, vem jag ska umgås med. Jag kan inte Tanzanias geografi, jag känner inte till deras kultur(er), jag kan inte ett ord på swahili förutom att mzungu betyder vit.”

Sydamerikansk jams

Västafrikansk mat: Jams

om jams och västafrikansk mat

Fredsförhandlingar i Centralafrika

Den Centralafrikanska republiken har tagit ett steg närmare en lösning på konflikten mellan rebellerna och regeringen. Inom de närmaste dagarna ska regeringen och rebellerna inleda förhandlingar. Samtidigt närmar sig rebellgruppen Seleka huvudstaden Bangui.

Grattis, du har vunnit en resa till ett flyktingläger!

Många drömmer om delta i tävlingar där man kan vinna en gratis resa till ett exotiskt land. För Jenny Blomqvist blev drömmen verklighet, och priset var både storslaget och ovanligt.

Flyktingar i Kongo.

Kongo: Rebeller intog ytterligare en stad

Rebeller har tagit kontroll över staden Sake de östra delarna av Kongo-Kinshasa. Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters använde rebellerna inte våld när de tog över staden.

Rebeller i Kongo intog stad

Rebeller som anses vara uppbackade av grannlandet Rwanda har intagit gränsstaden Goma i Kongo-Kinshasa. Tiotusentals människor har flytt från Goma under striderna den senaste veckan.

Tuaregkrigare i norra Mali.

Ecowas skickar trupper till Mali

De västafrikanska ländernas samarbetsorganisation Ecowas har kommit överens om en plan för att stabilisera det oroliga Mali. På ett krismöte i Nigeria kom man överens om att skicka över 3 000 soldater till Mali.

Ars-61, Yle 1961

På ARS-utställningarna har konsten alltid provocerat

Från popkonst via kroppsvätskor mot digital konst.