Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Skärmdump tagen av en konversation i messenger där en person vill köpa en vara men genom att skicka Fedex och hämta den.

Bedrägeriförsök ökar på nätet – så här kan du skydda dig

Fråga dig om ett erbjudande är för bra för att vara sant.

Skylt som beskriver Esbo stads lokalcentrals verksamhet.

Tidigare anställd vid Esbo stad döms till fängelse – tog emot mutor för ett värde på över en miljon

Västra Nylands tingsrätt har dömt en tidigare anställd vid Esbo stads affärsverk Lokalcentralen till tre och ett halvt års fängelse för grovt tagande av muta.

Enorm Interpol-operation i Amerika: Över 14 000 arresterades

Över 14 000 personer har gripits i en enorm operation mot illegala vapen i länder i Syd- och Centralamerika. Det säger den internationella kriminalpolisorganisationen Interpol i ett pressmeddelande.

Operationen genomfördes i 15 länder. Förutom de gripna beslagtog man över 8 000 illegala skjutvapen och narkotika till ett värde av cirka 5,7 miljarder dollar. Flera andra brott uppdagades också, bland annat korruption, bedrägerier, människohandel, miljöbrott och terrorverksamhet.

Enligt Interpol var det här den största operationen med anknytning till skjutvapen som någonsin samordnats av Interpol. Operationen startade den 12 mars och avslutades i början av april.

Källa: STT

Närbild på en persons händer när hen returnerar pantflaskor och pantburkar i en automat.

Sipoon Sanomat: Nickbyköpman dömdes för pantbedrägeri

Returnerade kundernas pantflaskor som sina egna.

En mobiltelefon

Helsingforspolisen misstänker par för grova brott mot äldre – lurade in sig genom att låtsas vara tjänsteleverantörer

Helsingforspolisen har fått klart förundersökningen rörande en omfattande rad brott som riktat sig mot äldre. De misstänkta ska ha kommit över tusentals euro i kontanter och värdeföremål.

Exceptionellt stor bedrägerihärva nystas upp i Österbottens tingsrätt

En cirka 60-årig man från Karleby misstänks ha lurat 20 kvinnor på totalt 1,6 miljoner euro under tio års tid. Han misstänks för grovt bedrägeri.

Ännu under förundersökningen var antalet offer 37 stycken men till slut är det 20 av dem som når rättegång.

Mannen sökte upp kvinnorna till exempel på dansställen och kryssningar. Han lovade ett gemensamt liv med dem och började senare be dem om pengar.

På fredagen hålls förberedelsesammanträdet i fallet och huvudförhandlingen inleds i Österbottens tingsrätt den 2 maj.

Yle Kokkola följer med händelserna.

Tidigare restaurangägare döms för grovt bedrägeri

En företagare i Vasa döms för grovt bedrägeri i fallet där han vilselett en tidigare kumpan när det gäller hyran av en restauranglokal.

Den i tingsrätten nu dömde mannen uppgav till sin tidigare kumpan att hyran för restauranglokalen är 4000 euro. Mannen betalade sedan drygt 1700 euro i hyra till den faktiska ägaren av lokalen. Det här pågick under åren 2018-2020.

Österbottens tingsrätt dömer mannen till 7 månader villkorligt fängelse, samt att till sin tidigare kumpan återbetala ett belopp om 43 438 euro plus ränta, för de oskäliga hyresintäkter han samlat in under den tid som brottet pågick.

Därtill ska han stå för motpartens rättegångskostnader.

Kvinna sitter i en soffa med datorn i famnen, hon gömmer ansiktet i händerna av skam

Norrena & Frantz: ”Jag var förlamad av sorg, då passade bönderna på att lura mig”

Den här artikeln innehåller inte ett enda aprilskämt. Däremot nog några ganska ledsamma historier om att bli ordentligt lurad.

Trött ung kvinna sitter lutad mot en vägg

Norrena & Frantz: Har du blivit riktigt grundlurad någon gång? Vad hände?

Att luras kan vara ofarligt och skojigt (åtminstone för den som lurar). Aprilskämt om älgar i trädgården och stekpannor som också fungerar som parabolantenn är rätt harmlösa.

Vasabo åtalas för grovt bedrägeri – mannen kom över 40 000 euro i falska hyresintäkter

En man från Vasa står åtalad för grovt bedrägeri. Enligt stämningsansökan vilseledde mannen en representant för ett företag att betala hyra på 4 000 euro i månaden för en affärslokal. Det handlar om en restaurang i centrum av Vasa.

Den åtalade är företagets tidigare ägare. Mannen fungerade som mellanhand och vidarebefordrade betalningen till hyresvärden.

Den verkliga hyran var dock betydligt lägre, cirka 1 700 euro. Resten ska ha hamnat i den åtalade mannens egen ficka. Totalt handlar det om drygt 43 000 euro.

Bedrägeriet ska ha pågått mellan september 2018 och mars 2020. Åklagaren yrkar på ovillkorligt fängelsestraff för mannen.

Man fick fängelsestraff i bedrägerihärva med över 50 offer

Österbottens tingsrätt har dömt en man till två års fängelse i en stor bedrägerihärva.

Mannen hade bland annat förfalskat fakturor och skaffat sig finansiering för en lastbil genom att uppträda som en representant för ett transportbolag. Han dömdes bland annat för identitetsstöld och bedrägeri.

Brotten begicks under de senaste två åren och antalet offer uppgick till över 50. Offren var till största delen privatpersoner och företag i Vasa, men en del av brotten begicks också på andra orter.

Bluffmeddelanden skickades i Vasa sjukvårdsdistrikts namn

Någon har skickat falska meddelanden i Vasa sjukvårdsdistrikts namn. Avsändaren vill att mottagaren ska skicka slutdelen av sin personbeteckning och på så sätt kunna öppna resten av meddelandet.

Nu går Österbottens välfärdsområde ut med en stark uppmaning om att inte öppna meddelandet och inte göra så som det står. Österbottens välfärdsområde skickar inte ut dylika meddelanden och ber inte om personers personbeteckning per meddelande.

Ärendet utreds som bäst och mer information ges tidigast under onsdagen.

– Vi känner i nuläget inte till vem som står bakom bluffmeddelanden, men vi vill varna eventuella mottagare att inte reagera på dessa, säger IT-direktör Pia Haglund på Österbottens välfärdsområde i ett pressmeddelande.

Personalen på välfärdsområdet blev varse bluffmeddelandet då en person som fått det kontaktade växeln.

– Ett tack riktas till kunden som tog kontakt. På detta vis får vi varnat allmänheten för riskerna med meddelandet, säger Haglund.

Bluffmeddelanden har skickats ut i Lappträsk biblioteks namn

Lappträsk kommun varnar för att flera bluffmeddelanden har skickats från e-postkontot som tillhör biblioteket i Lappträsk.

Meddelandets rubrik är Sähköposti och avsändaren är kirjasto@lapinjarvi.fi. Bifogad finns en pdf-fil.

Om du öppnat länken ska du omedelbart ändra ditt lösenord.

Kommunens ICT-ansvariga hjälper vid behov.

Skylt, där det står "poliisi" och en pil åt vänster.

Polisen har utrett vidsträckt nätbedrägerihärva – offer runtom hela Finland

Flera personer lurades på sammanlagt 40 000 euro.

En mobiltelefon

Cybersäkerhetscentralen varnar för falska textmeddelanden om obetalda hyror

Bedrägerierna har redan orsakat ekonomiska skador.

Två skärmdumpar från youtube och tiktok med bilder av USA:s förre president Barack Obama och skådespelaren Tom Cruise.

Deepfakes är häftiga, men sannolikheten för att du ska bli lurad av en sådan är liten

Lätt att göra deepfakes, men nätet kryllar inte av dem.

Kela/Fpa-skylt

Man lurade FPA – påstod att han inte hade jobb och lyfte 19 000 euro i bidrag

Tingsrätten dömde honom till nio månader fängelse.

Dom mot Katri Kulmunis tidigare specialmedarbetare i dag

I dag faller domen i fallet där tidigare finansminister Katri Kulmunis (C) före detta specialmedarbetare Kari Jääskeläinen står åtalad för bedrägeri och brott mot tjänsteplikt.

Allt bottnar i den dyra kommunikationsutbildning som ledde till Kulmunis fall.

Enligt åklagaren vilseledde Jääskeläinen Finansministeriet att omotiverat betala stora summor för Kulmunis kommunikationsutbildning. Enligt åklagaren bröt Jääskeläinen genom det här mot sina plikter som tjänsteman.

Åklagaren kräver att Jääskeläinen döms till tre månaders villkorligt fängelse. Jääskeläinen nekar till brott och menar att han inte vilselett någon.

Kulmuni misstänks inte för brott i fallet.

Katri Kulmuni sitter på en soffa. Hon lutar sitt huvud mot sin hand.

Fallet som ledde till minister Katri Kulmunis avgång nu i rätten

Kulmunis tidigare specialmedarbetare står åtalad.

Förundersökningen av bedrägerierna mot S-banken drar ut på tiden

Nya målsägare har dykt upp i polisutredningen av bedrägerierna mot S-banken förra sommaren.

Undersökningsledare kommissarie Klaus Geiger säger nu att förundersökningen kommer att dra ut på tiden. Det här för att man ska hinna höra alla inblandade.

Två män misstänks ha kommit över ungefär 1,2 miljoner euro genom bedrägeriet. Omkring 150 kunder drabbades när förövarna kom åt deras nätbank. Närstående till männen har låtit dem använda deras bankkonton och misstänks för penningtvätt.

Källa: STT

Auto tulossa hiekoitettua jäistä teitä pitkin.

Krockade bilar med flit – bilägare döms för försäkringsbedrägeri

Bedrägeriet i Lojo upptäcktes tio år senare.

HBL: Polisutredningen om Pohjola-Norden sväller

Polisen misstänker att fler brott har begåtts i samband med att Pohjola-Nordens förra generalsekreterare Michael Oksanen satte hundratusentals euro i egen ficka, skriver Hufvudstadsbladet (kräver inloggning).

Polisutredningen kring förskingringshärvan har fortskridit och HBL kan berätta att också två styrelsemedlemmar i Pohjola-Nordens understödsstiftelse har kontaktats av polis, misstänkta för missbruk av förtroendeställning.

Därtill ska flera tidigare styrelsemedlemmar ha hörts som misstänkta i härvan, enligt HBL.

Sedan tidigare är den tidigare generalsekreteraren misstänkt för grov förskingring, missbruk av förtroendeställning, grovt bokföringsbrott och förfalskning.

Det var i mars 2021 som HBL avslöjade att Oksanen bland annat hade lyft ogrundade kilometerersättningar i sitt jobb på Pohjola-Norden.

Polisen utreder stor bedrägerihärva inom socialtjänsten

Polisen i Östra Nyland nystar upp en stor misstänkt bedrägerihärva som handlar om säkerhetstjänster som upphandlats för socialtjänsten åren 2021 och 2022.

En representant för att säkerhetsföretag misstänks ha vilselett socialtjänsten för att kunna sälja sina tjänster.

Den tjänsteman som fattat beslut om upphandlingen misstänks för tjänstebrott, för att ha överskridit sina befogenheter.

Enligt kriminalkommissarie Juha Springare misstänks de inblandade ha orsakat förluster på omkring tre miljoner euro.

Källa: Polisen i Östra Nyland

Skönhetsföretagare misstänks för människohandel

Helsingforspolisens enhet för arbetsrelaterad människohandel utreder misstänkta brott i ett företag inom skönhetsbranschen. Brottsrubriceringen är människohandel, diskriminering med inslag av utpressning och skattebedrägeri.

En utländsk företagare inom skönhetsbranschen misstänks ha lockat landsmän till Finland med löfte om jobb med 1 900 euros månadslön.

Personerna har anlänt med turistvisum och de misstänks ha börjat jobba utan tillstånd inom företaget. De misstänks ha jobbat där i flera månader, men de har inte fått den utlovade månadslönen utan fått betalt endast för de kundbesök som förverkligats.

De har fått betalt i kontanter till ett belopp som motsvarar högst 30 procent av vad kunden betalat.

Till en början bodde arbetstagarna i samma bostad som arbetsgivaren. Senare flyttade de till en bostad som företagaren hyrt. Arbetstagarna har betalat cirka 250 euro i månaden per person för att få sova på en madrass på golvet i bostaden.

En person har häktats i fallet.

Autoja aamuliikenteessä lumisateessa.

Två män köpte en bil utan att betala för den – dömdes till fängelse

Två män lurade till sig en bil som de sedan kvaddade och övergav. I december fick männen sin dom vid Västra Nylands tingsrätt.

Företagare sadlade om till brottslighet – lurade försäljare på telefoner för tiotusentals euro

Ett bygg- och städningsföretag i Helsingfors slutade ta emot jobb och började istället med bedrägerier. Det misstänker polisen som nu meddelar att en stor utredning blivit klar.

Under fyra månader beställde de misstänkta mobiltelefoner och IT till ett värde av 80 000 euro i företagets namn. Några räkningar betalades aldrig och tekniken är fortfarande försvunnen. Två personer misstänkts nu för grovt bedrägeri.

Det är anmärkningsvärt att ett företag som tidigare sysslat med laglig verksamhet börjar användas för bedrägerier, skriver polisen i ett pressmeddelande. Försäljare uppmanas kolla upp företagskunder ifall de börjar ana oråd.

Järvestä nostettu varsin ruostunut polkupyörä.

Två män har dömts till fängelse för bland annat cykelstölder i Raseborg

Den ena mannen dömdes till 50 dagar villkorligt fängelse för tio olika brott, bland annat snatteri, stöld och häleri.

Mannen stal bland annat skor från en sportbutik och kläder och muminprodukter för närmare tusen euro från Tokmanni i Karis och Ekenäs.

Han har också haft en stulen cykel i sin besittning. Mannen påstod att han inte hade något minne av den stulna cykeln, men i diskussioner på Facebook kom det fram att mannen försökte sälja den. Tingsrätten slog fast att mannen måste ha varit medveten om att cykeln var stulen.

Mannen dömdes också för att olagligt ha brukat amfetamin och cannabis och för att ha kört bil påverkad.

Den andra mannen dömdes till 30 dagar villkorligt fängelse för att ha stulit en 13-årig pojkes cykel, som var värd över 3 000 euro. Pojken hade lämnat sin cykel utanför en kiosk då mannen stal den.

håkan sundelin

Håkan tycker nätverksförsäljning är fantastiskt, Sabina att det är hjärntvätt – Svenska Yles enkät visar: Vi älskar och hatar nätverksförsäljning

Åsikterna går isär vad gäller nätverksförsäljning. De flesta har kommit i kontakt med fenomenet på något sätt. En del har förlorat pengar, andra tjänat en hacka.

Trump International Hotel i Washington D.C.

Trump Organization fälls för skattebedrägeri

Företaget riskerar 1,6 miljoner dollar i böter.

Taxiskylt på biltak.

Esbobo kunde inte betala för taxin – sprutade pepparsprej på chauffören

Esbobo döms för misshandel fast ord står mot ord.

Ingången till ett vitt tingshus i sten.

Seriebedragare hittade på trasiga kristallkronor, reste med pengar hon försnillat av sitt barn och stal sin döda mammas identitet

En fastighetsförmedlare som verkar i Esbo försnillade egendom av sitt minderåriga barn och sin 98-år gamla granne, bedrog försäkringsbolag och utgav sig för att vara sin döda mor.

Påve Franciskus skakar hand med en kardinal. Några andra kardinaler syns i närheten. Påven ler brett.

Hemlig bandning med påven oväntat inslag i gigantisk bedrägerirättegång i Vatikanen

Åtalad kardinal hade bandat sitt samtal med påven.

En kvinna med en polisbricka runt halsen står framför en färgglad vägg.

Polisen Michela Söderström: ”Det du gör på sociala medier kan få stora effekter i verkliga livet”

Upprörande våldsbrott, unika chanser att bli rik och omvälvande fakta om världen. Mycket av det som smyger in i våra flöden på sociala medier faller in i någon av de kategorierna.

Platini säger något till Blatter.

Friande dom mot Blatter och Platini överklagas

Duon friades i somras från anklagelser om korruption.

Teckning av en kvinna som jagas av barn under häxförföljelserna i Stockholm 1675-1676. Nils Stödberg tecknat för Lars Widdings dokumentärberättelse När häxbålen brann.

Konstiga försvinnanden, nedgrävda lik, bedrägeri och häxjakter – vi bjuder på fem true crime-berättelser om kvinnor

Har du hört om morden i Tulilahti, gatuflickan som blev adelsdam eller våldtäktsoffret som blev mördare? Alla dessa är fall där en kvinna stått i huvudrollen i ett brott i Finland.

Flygbild av Citymarket i Kuppis, med gröna träd i koloniträdgården framför.

Fyra års fängelse för dråpförsök efter misslyckad drogaffär i Kuppis

En 17-åring försökte lura honom i en drogaffär i Åbo.

Polis som övervakar på en gata i Uleåborg.

Falska poliser avslöjade i stor bedrägerihärva – de misstänkta har lurat folk på 700 000 euro

Polisen har avslöjat falska poliser, som tillsammans lurat fler än 60 personer runtom i Finland.

Dörr på en polisbil.

Tonåringar lurade beväpnad man på drogpengar – 17-åring sköts i benet

Man blev lurad i droghandel i Åbo, jagade och sköt 17-åring.

ett par händer framför en laptop

Finländare bedras i miljonklass, trots att banken stoppar en stor andel av försöken

Mest pengar drar bedragare in via så kallade Nigeriabrev.

En polis och en polisbil syns delvis

Falska poliser i farten i Österbotten – försöker lura till sig nätbankskoder av äldre

Under den senaste tiden har polisen i Österbotten fått anmälningar om bedrägerier, där äldre personer har fått telefonsamtal av personer som utgett sig för att vara poliser och frågat efter nätbankskoder.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida