Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

En vägglus på en bit tyg.

Mängden vägglöss har ökat kraftigt i Åbo – såhär skyddar du dig

Det är alltid bra att ta hjälp av ett proffs.

En råttfälla av plast.

Ovälkomna gäster kommer på besök

När det blir kyligare hittar mössen in.

Christian Vuojärvi korrekolumn.

Vuojärvi: Zoo New York

New York kryllar av allehanda liv.

En fjäril på ett blad

Ekologisk odling - känn din jord och förbered för rena produkter

Utmaningen ligger i bekämpningen av ohyra och växtsjukdomar.

Lushundar poserar

Lukten av vägglöss det bästa i världen

Lushunden larmas allt oftare, i takt med att vägglössen blir allt vanligare. Lushunden har lärt sig att lukten av vägglöss är den bästa sak i världen. Inget tekniskt hjälpmedel kan bli snabbare och mer kostnadseffektivt!

En kvinna luskammar en ung pojke

Är du redo för en nationell avlusningsdag?

I tid och otid dyker lappar om förekomsten av huvudlöss upp på dagisdörren. Som om man inte skulle ha bättre saker för sig om kvällarna än att luskamma barn! Men nappar vi på danskarnas idé kan vi göra livet lättare för oss själva och varandra.

En vägglus.

Lärkkulla är avlusat

Lärkkulla i Karis har har haft problem med vägglöss. Vägglössen upptäcktes i huvudinternatet då höstterminen började.

En vägglus.

Nu blir det hett om öronen för stadens vägglöss

Det finns en ny sheriff i stan som ska lyncha vägglössen. Vår metod går ut på att använda värme istället för giftiga kemikalier, säger kundkontaktchef Otso Laakkonen på företaget Helle.

Tysk kackerlacka (Blattella germanica).

Kackerlackorna reser i din väska

Kampens köpcenter har drabbats av kackerlackor. De trivs extra bra just nu i värmen, och har du otur kan de åka snålskjuts i väskan och bosätta sig i ditt hem.

Fasaden vid Majstrandens studiebostäder i Helsingfors

Det kryper i studentlyorna

Vägglössen är på väg in i våra hem igen och speciellt i studentbostäder har de blivit vanligare. Unga reser mycket och det är lätt hänt att krypen hoppar in i kappsäcken och kommer med hem.

Tysk kackerlacka (Blattella germanica).

Kackerlackorna har blivit vanligare

Kackerlackor har igen hittats i ett bostadshus i Vasa. I huset finns också ett daghem och ett skadedjursbekämpningsföretag arbetar med att få bort skadedjuren.

Lus till sambo sänker bostadsvärde

I fall du bor ihop med en lus kan din bostad sjunka i värde med till och med fem procent, uppskattar fastighetsförmedlare Christoffer von Schantz.

Jouni Siltala utrotar löss.

Han utrotar på beställning

- Det är inte längre fråga om vem som har varit utomlands och tagit med sig vägglöss. Lössen kan komma från vem som helst, säger Jouni Siltala som håller på med lössutrotning. Helsingfors miljöcentral uppger att problemen med löss blivit allt besvärligare.

Susanne Kousa

Att bo i en soptipp

Det är inte bara i naturen som människan skapar olaglig soptippar. – Jag har sett flere fall där tidningar tar upp det mesta av golvytan i ett hem, säger ordningskonsulten Susanne Kousa.

Svenska råttor resistenta mot råttgift

Sverige har fått sina första fall av råttor och möss som är resistenta mot råttgift. Det visar en undersökning från företaget Anticimex som bekämpar insekter och ohyra i bostäder. Finsk expert förhåller sig aningen skeptisk till uppgifterna.

Kaarlo Nelimarkka är kandidat för seniorpartiet i Vasa valkrets.

Kaarlo får inte sälja sitt vin

I Finland kan man få tillstånd att framställa och sälja gårdsvin av bär. Men vin gjort på egna druvor får inte säljas. Kaarlo Nelimarkka i Sundom i Vasa har allt som behövs, förutom tillstånd.

En vägglus.

Konstiga kryp hemma skrämmer Helsingforsbor

Helsingfors miljöcentral får årligen hundratals förfrågningar av helsingforsbor som oroar sig för oinbjudna gäster. Helsingforsarna skickar ofta in bilder på krypen, men också burkar med ett fasttaget kryp kommer in. I allt fler burkar finns en vägglus.

Vägglössen otäcka och dyra hyresgäster

Problemen med vägglöss har ökat rejält i Finland under de senaste åren och bekämpningen kostar de drabbade en hel del. Hos Studentbystiftelsen i Åbo slukar de obehagliga krypen en kvartsmiljon i året.

Mördarsniglarna närmar sig våra trakter

Hundratals mördarsniglar har påträffats i Vasa

Vasa stads miljöavdelning har hittat flera hundratals så kallade mördarsniglar på ett område i Hemstrand i Vasa under sommaren. Arten, som egentligen heter spansk skogssnigel, påträffades första gången i juli bakom trädgårdskedjan Plantagen i Vasa.

Luftventil

Fladdermössen mysterium för hemvården

Vid boendeenheten Aftonrodnad i Nickby, Sibbo, har man inte kunna hitta någon förklaring till hur fladdermössen kommit in. Tuula Wackström, ansvarig för hemvården spekulerar om de flugit in genom ett öppet fönster under dagen.

Granbarkborren har förstört barken på en gran, nästan kaläten

NTM-centralens vårdslöshet är en fara för de privatägda skogarna

De privata skogsägarna har fått stränga order från myndigheterna om att hugga ner träd som anfallits av granbarksborren för att hindra att de sprids. Samtidigt gör NTM-centralen ingenting för att stoppa skalbaggens framfart i sina egna skogar.

Lus

Huvudlöss och springmask

Vad är värre: huvudlöss eller springmask?

Kärpäsiä voikukassa.

Flugdörr

Att öppna dörren på vid gavel är ibland det enda sättet att få in svalka i sommarvärmen. Ann-Louise Strengells flugdörr håller objudna surrande gäster utanför.