Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

ECB:s chefdirektör Mario Draghi

Detta händer onsdag 26 november

God morgon! I dag besöker världens åttonde mest inflytelserika person Finland. Dessutom har forskare granskat vår grannrelation till Ryssland.

ILO:s generaldirektör Guy Ryder

Händer i dag: tisdag 25 november

God morgon! I dag har Matti Alahuhta chans att bli vald till ordförande för Finlands näringsliv EK. ILO:s generaldirektör inleder sitt Finlandsbesök.

Harriet Ahlnäs.

Detta händer lördag 22 november

God morgon! I dag väljer Marthaförbundet ny ordförande i stället för avgående Harriet Ahlnäs. En annan finlandssvensk har chans att väljas till ordförande för European Youth Forum. Svenska Yle bjuder in både yngre och äldre till BUU-dag i Böle.

Detta händer fredag 21 november

God morgon! I dag uppvaktar Pargas stadsdirektör med följe trafikministern angående skärgårdstrafiken. Estlands nytillträdda utrikesminister besöker Finland.

Kandidaterna till Fack-Finlandia 2014. Mirkka Lappalainen, Antti Järvi, Hanna Nikkanen, Aila Ruoho, Vuokko Ilola, Minna Maijala, Merina Salminen, Pekka Nykänen, Samuli Tiikkaja.

Detta händer i dag

Från Fack-Finlandia till polisdemonstration – här kan du läsa om vad som är på gång i dag, onsdag.

Lokalderby: Ekenäs IF mot BK-46

Pålkkasviin försvarar bengaliska eldar

Efter en orolig inledning på fotbollsallsvenskan i Sverige och en nära-ögat-situation då en pojke träffades av en bengalisk eld fördömer många fotbollsvåldet. Fotbollssupportern Patrik "Patte" Lindholm vill att bengaliska eldar tillåts inom vissa zoner på läktarna i Finland.

Katten Kiri i Öja i Karleby fick sin första fästing redan i mitten av mars.

Lång fästingsäsong för katten Kiri

Katten Kiri i Öja i Karleby fick sin första fästing redan i mitten av mars i år. Det är minst en månad tidigare än vanligt. Ägaren Linda Boberg-Santala säger att hon inte längre orkar vara rädd för fästingar. - Det är lite för mycket hysteri. Alla fästingar bär ju inte på TBE eller Borrelia. Men visst är jag noggrann. Jag kollar katten varje gång den kommer in.

Futuristen Niko Herlin föreläser om framtidens arbetsplatser

På framtidens arbetsplats jobbar du när du vill

Att känna en större frihet i sitt arbete och att kunna arbeta då man vill kommer att bli viktigare på framtidens arbetsplatser. Det tror futuristen Niko Herlin som på måndagen föreläste i Vasa.

Barn som leker

"Det vi sparar på barnen i dag märks i framtiden"

När Vasa stad sparar är det personalen som drar en stor del av lasset, med bland annat vikariestopp, minskade anslag och tidigare hot om permitteringar.

Grönt ljus för ny bro till Tyska holmen

Kimitoöns kommun och FN-steels konkursförvaltare diskuterade i dag en ny bro till Tyska holmen i Dalsbruk. Kimitoöns infrachef Roger Hakalax förklarar att kommunen vill ha en långsiktig lösning på broproblematiken i Dalsbruk.

Ridtävling i Kimito under veckoslutet

Nu kommer den inhemska tävlingssäsongen för ryttare igång på allvar. En av de första klubbtävlingarna i Sydvästra Finland ordnas på veckoslutet i Kimito.

Visning i en lägenhet

För många förmedlar bostäder i Österbotten

Fastighetsförmedlarna håller på att bli för många. Det anser i alla fall en del förmedlare i Karleby. I dag finns i Karleby 13 fastighetsförmedlare, i Vasa finns 25. Det betyder att varje förmedlare i medeltal gör knappt 50 affärer per år.

Gröna efterlyser tvåspråkigt gymnasium

De gröna på Kimitoön vill att möjligheterna för gymnasieundervisning både på svenska och finska utreds i Kimitoöns kommun.

Mörkröd ros i närbild

Må bra dag i Västanfjärd

Lördagen den 8 mars ordnar Folkhälsan och Röda korset i Västanfjärd en alldeles egen Må bra dag för alla som fyllt 65 år. Seniorer från hela Kimitoön är välkomna!

Lundo och Tarvasjoki går samman?

I dag, fredag, ska de nya kommunfusionsplanerna för Lundo och Tarvasjoki presenteras. Tarvasjoki har redan två gånger fått kriskommunshjälp, men nu har staten sagt ifrån att kommunen inte får mer ekonomisk hjälp, utan måste söka andra lösningar.

Bitcoin sysselsätter i Kimito

Den digitala valutan bitcoin ger jobb åt unikt litet företag i Kimito. BFSB säljer utrustning som behövs för att skapa bitcoin och sysselsätter sex personer.

Bilden tagen norrut från Fjärdskär i Korsholm.

Snöskoter försvann i havet, man och kvinna räddades av fiskare

Det kunde ha gått riktigt illa för paret som körde genom isen om inte ett par fiskare befunnit sig i närheten.

Åkrarna i Linnusperä blir bostadsområde

Planeringen av ett småhusområde i Linnusperä i Karleby inleds. Stadsplaneändringen har gått igenom och det innebär att åkrarna kan bli bostadsområde.

Rektor Anne Levonen och abiturient Johanna Mäkinen

Upp till bevis för abiturienterna

Vårens studentskrivningar börjar i dag med provet i modersmål. Det är inte bara abiturienterna som är nervösa: Vasa gymnasiums rektor Anne Levonen säger att det är pirrigt inför skrivningarna.

Dans på Furuåsenss aktivitetscenter

I Karleby är det hålligång på äldreboendet

På äldreboendet Furuåsen i Karleby finns två anställda vars jobb går ut på att hitta aktiviteter åt de äldre. Det innebär en hel del "hålligång" som 71-åriga Allan Hartell kallar det. Han är gärna med på både dans och fiskefärder.

Olika prylar till försäljning på en loppmarknad.

Stort välgörenhetsloppis i Dalsbruk

På söndagen den 16 februari ordnas ett stort lopptorg i Folkets hus i Dalsbruk. Ett försäljningsbord kostar 10 euro och bordsintäkterna går till Röda Korsets katastroffond.

Gymnastiklärare Riitta Pääjärvi-Myllyaho

Gymnasisterna behöver mer gymnastik

Gymnastiklärarna i Finland vill få in mera gymnastik timmar också i gymnasiets läroplan. Riitta Pääjärvi-Myllyaho som är gymnastiklärarnas ordförande tror att gymnasisterna själva också är intresserade av att få in mera gymnastik i skolan.

Ukrainas parlament i specialsession

Kravtjuk: Ukraina på randen av inbördeskrig

I Ukraina har parlamentet i dag diskuterat lagförslag som skulle ge gripna aktivister amnesti. Den förre presidenten Leonid Kravtjuk inledde specialsessionen med att varna för att Ukraina står vid randen av ett inbördeskrig.

Jättevåg drog in över norska västkusten

Den norska västkusten drabbades också av en jättevåg på onsdagen. Vågen berodde på ett enormt stenras, som skedde i eftermiddags i Statland i Nord-Trøndelag norr om Trondheim. Följ med läget på NRK.

Bild på Marcus Rantala.

SFP vill ha nordisk skola i huvudstaden

SFP lämnade in en motion till stadsfullmäktige.

Skonaren Vega blir kvar på landbacken

Krigsskadeståndsfartyget Vega står i ett skjul på landbacken i Gamla Hamn i Jakobstad och kommer aldrig att segla mer. Det finns ändå stora planer för fartyget som funnits i Jakobstad sedan 1997.

Andelsbanken skär ner i Dalsbruk

Snart går det inte längre att lyfta pengar eller betala räkningar över disk i Andelsbanken Dalsbruk. Dalsbruksborna hoppas att banken tänker om, men VD säger att beslutet är fattat.

Isarna bär inte ännu

Isen på insjöarna och till havs blir tjockare för varje dag som går men det är just nu för riskabelt att ta sig ut på isen, påpekar myndigheterna. Enligt NTM-centralen är isarna i landskapet fortsättningsvis för svaga och isens tjocklek kan variera kraftigt.

Sas ATR72-plan

Flygkapaciteten till Stockholm förbättras

Från början av februari lägger flygbolaget SAS in större plan på tre av sina fyra avgångar till Stockholm från Vasa. Bolaget ökar sittplatserna på planen från 50 till 70 och kapaciteten ökar därmed med över 30 procent.

Radio Helsinki får inte be om pengar

Den privata radiokanalen Radio Helsinki hade planerat att införa en frivillig avgift för lyssnare, men enligt polisstyrelsen är det inte tillåtet.

37 får gå från Helsingin Sanomat

Tiotals anställda får gå från Helsingin Sanomat. Det är resultatet av de samarbetsförhandlingar som avslutades i dag. Inom tidningarna Helsingin Sanomat och Metro och nyhetsredaktionen på tv-kanalen Nelonen minskar antalet jobb med 37. Journalistförbundet är chockerat över det stora antalet uppsagda. Se inslag!

Vårddirektör Mikael Gädda och ledande skötare Gunilla Jusslin

Dags för en vårdreform

Vårddirektör Mikael Gädda och ledande skötare Gunilla Jusslin i Korsholm välkomnar reformen inom hälsovården. Reformförslaget kom i går och går ut på att en ansvarskommun tar hand om specialsjukvården inom sitt område som omfattar minst 50 000 invånare.

Oppositionen och presidenten förhandlar i Ukraina

Den ukrainska oppositionsledaren Vitalij Klytjko deltog i rundabordsförhandlingar med president Viktor Janukovytj i fredags. Det uppger en talesman för oppositionen.

Alexandras stora dag

En händelse som hon kommer att minnas. Det tror Brages lucia Alexandra Nyroos om luciadagen. Att få sitta på hästen och rida genom stan är det som Alexandra ser mest fram emot. Ja, och sprida julglädje förstås.

Dagcentret Hyddan i Nykarleby

Hyddan hoppas på permanent finansiering

Dagcentret Hyddan i Nykarleby lever ett år i taget. Efter tolv års verksamhet hoppas man dagcentret kunde få permanent finansiering, säger Stig Kronqvist på Hyddan.

Hyddan i Nykarleby.

Missbrukarcentret Hyddan får fortsatt stöd

Dagcentret Hyddan i Nykarleby får fortsatt stöd av social- och hälsovårdsnämnden i Jakobstad. Nämnden gav garantiföreningen bakom Hyddan 55 000 euro för nästa år. Pengarna ska användas till hyra, el och löner.

Åldringsvård

Äldrevårdens kvalité varierar stort mellan kommuner

Var är det bäst att bli gammal? I Jakobstad, Larsmo, Pedersöre eller Nykarleby? Och vilken vårdenhet har den bästa vården? Svaren kommer i vår. Och vårdnivån varierar faktiskt, säger Pia Vähäkangas som jämfört resultaten av en pågående undersökning.

Karleby-Jakobstad flygplats

Kronoby flygplats återgår till det normala på eftermiddagen

Startbanan vid Kronoby flygplats är inte längre stängd. Flyget från Helsingfors landade enligt tidtabell och flyget till Helsingfors avgick klockan 15.03. Ovanligt hal is och starka vindar gjorde att inga plan kunde starta eller landa före klockan 14 på onsdag. Morgonens passagerare skjutsades med buss till Vasa flygstation.

Brudpar i en kyrka

Datumet 11.12.13 inte så romantiskt som man trott

Vid magistraten i Vasa väntade man sig vigselrusning tack vare datumet 11.12.13, men rusningen uteblev. Bara i Seinäjoki blev det ett litet uppsving i antalet vigslar.

Polisen fortsätter att utreda upploppen i Tammerfors

Polisen i Birkaland fortsätter att utreda fredagens upplopp i samband med självständighetsfestligheterna i Tammerfors. Läs också: Katainen ser inget politiskt budskap i våldsaktioner

Laura Räty

Kevas Laura Räty fick reprimand

Det blev inget misstroende mot Laura Räty (Saml), styrelseordförande för Kommunernas pensionsförsäkring Keva, då Kevas fullmäktige samlades i dag - men hon fick en reprimand.Nu ska också riksdagens JO undersöka Ailus-härvan. Läs också: Också Laura Räty i gungning?

Mr. Morgans Last Love, Michael Caine, Clémence Poésy

Mr. Morgans höstliga romans

Veckans, för att inte säga höstens romantiska premiär heter Mr. Morgans sista kärlek.

Analoga fotografier under novembersolen

Efter att ha väntat på solskenet hela dagen fick Fabian Snickars, Vilma Staffans, Fiona Småros och Ida Rodas äntligen ge sig ut för att testa på analogt fotograferande. Efteråt börjar det spännande och magiska arbetet i mörkrummet. Först då visar det sig om de unga fotograferna lyckats fånga varandra på bild.

Vapaavuori: Förhandlingarna blir svåra

Näringsminister Jan Vapaavuori (Saml) förutspår att regeringens förhandlingar om strukturreformen kommer att bli svåra. Förhandlingarna förs i Ständerhuset i dag.

Gränsbevakningen flyttar jobb från Åbo till Helsingfors

Gränsbevakningen flyttar bort flygplansservice från Åbo. Tretton anställda flyttar från Åbo till Helsingfors.

Saarela: Ovissheten var värst

För en vecka sedan släpptes Greenpeace-aktivisten Sini Saarela fri efter över två månader i rannsakningsfängelse. I dag intervjuades hon av finska medier.

Unga samlades till Islaparlament i Kimito

I Kimitoön samlades barn och unga i dag till gemensamt möte för att besluta om hur tiotusen euro som Kimitoöns kommun ställt till de ungas förfogande, ska användas nästa år.

John F. Kennedy i februari 1961.

50 års jakt på presidentmördaren

Ett av historiens mest omtvistade mord engagerar fortfarande forskare och konspirationsteoretiker 50 år efter mordet. John F. Kennedy lämnade många spår efter sig inom politiken - och fortsättningsvis har han en stor plats i amerikanernas hjärtan.

Stig Bredbacka får ty sig till levande ljus och vedspisen för värme och ljus efter mer än 30 timmar utan el.

Trettio timmar utan el

Elbolagen har också i dag jobbat för högtryck för att reparera elledningar efter helgens storm.. Stig Bredbacka i Terjärv i Kronoby var fortfarande utan el vid lunchtid i dag. Då hade han varit utan ström i mer än 30 timmar. Läs också: Stormen heter Eino - också på finlandssvenska

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida