Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

En dukning med ett blomsterarrangemang på en skida

Blommor på en skida till fest

En skida med blommor på blir en kul dukning.

Jean Sibelius i salen på Ainola

Veckans Sibbe: I dagboken för 100 år sedan

Våren 1915 var Jean Sibelius 49 år och en flitig dagboksskrivare. Han ventilerade sin tankar och känslor och skrev både om vardagliga företeelser och om sitt komponerande. Då och då gläntade han också på dörren till sitt inre. I mars fick han sin violinsonatin op.80 färdig.

Körverk

Veckans Sibbe: den 25 oktober 1902

Verket "Den 25 oktober" för blandad kör finns nedtecknat i två olika versioner. Den första versionen med rubriken Till Therese Hahl och den senare med titeln Den 25 Oktober 1902.

Stefan Paavola arbetar för Svenska Yle - Radio Vega Östnyland

Stefan Paavola: Jazz till reapris

På onsdagen fick en fullsatt sal i restaurangen i Simolin-huset i Borgå njuta av en högklassig och givande jazzkonsert. Artisterna stod som arrangörer, med Borgåbon Antti Hytti i spetsen.

Kaj-Olof Lindgren sätter ut en kontroll

Byråkratin stoppar idéerna

Idéer, samhörighet, karneval, glädje; det finns många orsaker till att man vill ordna offentliga gratis evenemang. Byråkratin kan ändå sätta stopp för planerna. Så gick det till exempel i Ekenäs, där Ylva Rancken-Lutz ville ordna folkfest i augusti i år.

Salon Seudun Sanomat

SSS samarbetsförhandlar

Lokaltidningen Salon Seudun Sanomat inleder samarbetsförhandlingar.

Trafiken mellan Biblioteksbron och torget ändrar inte

Nya trafikarrangemang som skulle underlätta för cyklister och fotgängare har diskuterats men fastighetsaffärsverket går inte med på tillfälliga lösningar.

Diskussionen om sparkrav fortsätter i Pargas

Budgeten för i år ser lite bättre ut i Pargas än väntat. Trots det är ekonomin fortfarande mycket ansträngd.

Viktor Hurmio

Viktor Hurmio: På keikka igen

Kultbandet Viktor Hurmio & Fetknopparna har än en gång dragit på sig de mörka solglasögonen. Bandet som tog Svenskfinland med storm i mitten av 1980-talet har återuppstått för två konserter.

500 frivilliga ställer till med Toto-konsert

Den 5 juli besöker det amerikanska bandet Toto centralplan i Jakobstad. Arrangemangen kräver hjälp av över 500 personer av vilka de allra flesta är talkoarbetare med anknytning till FF Jaro.

Terrängloppsdeltagarna njöt i Kisakeskus

Endast ett femtiotal deltagare samlade det första Kisis XC Run-terrängloppet i Kisakeskusterrängen i Pojo. Men de löpare som deltog, verkade trivas i det vackra solskenet.

Ett arrangemang av tulpaner och ris.

Tulpaner i risbo

Gör ett arrangemang av tulpaner och ris - stort eller smått

Tall ships race

Ingen Tall ships race till Vasa

Vasa kommer troligen inte att ansöka om att få vara etapphamn i Tall ships race tävlingen för segelfartyg. Det största problemet är hamnkapaciteten. För bara de största fartygen krävs mellan 2,5 och 3 kilometer kajplats och det finns inte i Vasa.

Det första ljuset är tänt i kransen

Adventskrans 2012

Adventskransen har sitt ursprung i Tyskland – som så många andra av våra jultraditioner t.ex julgranen! I medlet av 1800-talet började man använda en krans gjord av granris med fyra ljus – ett för varje söndag i advent. Adventskransen har ännu längre anor, men vet att redan på 1500-talet använde man vagnshjul upphängda i taket med fyra ljus.

Vasa och Lillkyro slås samman 1.1.2013

Besvär mot fusionen Vasa-Lillkyro förkastades

Ett besvär mot fusionen mellan Vasa och Lillkyro har förkastats av Vasa förvaltningsdomstol. Merja Rintamäki (C) , fullmäktigeledamot i Lillkyro, lämnade in besväret eftersom hon ansåg att kommundirektören borde ha jävat sig när fullmäktige behandlade fusionsfrågan i januari i år.

Jularrangemang 2011

Ett stort härligt och generöst jularrangemang gjort av torra tallkvistar, nedfallna barr från cembratallen och dekorerat med gamla julgransbollar i ny skepnad – kryddat med några vita julstjärnor och bärkvistar. Det låter väl lika lockande och stämningsfyllt som den käraste julsången eller ett doftande glas med den godaste julglöggen.

Arrangemang i kakburkar

Arrangemang i kakburkar

Artikel om blomsterarrangemang i kakburkar

Flytande arrangemang

Flytande arrangemang

Stämningsfulla höstkvällar i trädgården, skymningen sänker sig, den sista sommarvärmen omsluter dig och i trädgårdsdammen flyter vackra blomsterutsmyckningar i form av kransar, hjärtan och bollar, ljuslågorna fladdrar lätt i vinddraget – kan det bli mera perfekt?

Kransdelen av bordsarrangemanget

Kungligt bordsarrangemang

Vill du sätta lite "guldkant" på vardagen eller imponera på dina middagsgäster? Här följer beskrivning på ett kungligt bordsarrangemang som drottning Silvia kommenterade som "fantastiskt vackert"!! MATERIAL: För ställningen i luffarslöjdteknik: Svart spoltråd Svart binderitråd 19/30 17 st Gassvetsstickor 70cm 17st spraymål i önskad färg, jag använde koppar Övrigt material: Oasiskrans 25 cm i diameter (stickmassa för färska blommor) Oasisboll (för färska blommor) i önskad färg, jag använde elfenben lite binderitråd coctailstickor kopparfärgad tunn spoltråd (finns i hobbyaffären) Blommor: vita astrar lila astrar gula kvistrosor blågrön hortensia vit clematis triteleia (klockliknande blåa blommor) grön mossa gröna alkottar humlerankor kaveldun- "struntar" prydnadsäpplen och vanliga äpplen nypon veteax eller - så väljer du dina egna blommor! På bilden till höger syns det ursprungliga arrangemanget gjort för kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia. Börja med att tillverka ställningen i luffarslöjd, gör såhär: 1.