Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Rallysäsongen avslutas i Japan – Thierry Neuville snabbast på öppningsetappen

VM-serien i rally avslutas med den sista deltävlingen i Japan. Thierry Neuville var snabbast på öppningsetappen före Esapekka Lappi. Kalle Rovanperä som redan har säkrat förartiteln var sjätte snabbast på torsdagens enda specialsträcka.

Neuville som vann det mellaneuropeiska rallyt för två veckor sedan jagar i Japan sin tredje seger för säsongen. Han har ännu chans att passera Elfyn Evans i poängsammandraget och stiga till tvåa i rallyseriens slutresultat.

Rovanperäs stall Toyota har redan tidigare säkrat konstruktörstiteln. Det japanska VM-rallyt avslutas på söndag.

Ställningen efter 1/22 sträckor:

1. Thierry Neuville Hyundai 1.47,6

2. Esapekka Lappi Hyundai + 0,7

3. Ott Tänak Ford + 1,4

4. Dani Sordo Hyundai + 1,8

5. Takamoto Katsuta Toyota + 3,1

6. Kalle Rovanperä Toyota + 4,0

7. Adrien Fourmaux Ford + 4,5

8. Sebastien Ogier Toyota + 4,7

9. Elfyn Evans Toyota + 4,9

10. Nikolai Grjazin Skoda + 5,3

Lappi skrev på för Hyundai – blir tredje förare nästa säsong

Rallyföraren Esapekka Lappi fortsätter att köra för Hyundai-stallet i VM-serien också nästa säsong.

Det nya kontraktet innebär att han enbart kör vissa deltävlingar under kommande säsong.

Lappi berättar för rallit.fi att han själv önskade sig ett lättare tävlingsprogram.

– I år har det varit utmanande att få allt att gå ihop med barnen då jag har varit så mycket borta hemifrån, säger trebarnspappan Esapekka Lappi.

Lappi blir nu tredje förare i stallet, vars toppbilar körs av Thierry Neuville och Ott Tänak.

– Lappis uppgift är att stödja Thierry och Ott i kampen om mästerskapet samt att fokusera på att utveckla bilen. Det har Esapekka visat att han kan, säger stallchef Cyril Abiteboul i stallets pressmeddelande.

Pågående säsongs sista deltävling går av stapeln i Japan inkommande veckoslut. Tävlingen första specialsträcka inleds på torsdag klockan 12.05 finsk tid.

Toyota-föraren Kalle Rovanperä har redan säkrat sin andra raka VM-titel. Lappi ligger på sjätte plats i VM-sammandraget.

Emil Lindholm tvingades avbryta grustävlingen i Frankrike

Redan på öppningsdagen av grustävlingen Rallye Terre de Vaucluse i södra Frankrike strulade bromsarna på Emil Lindholms och kartläsaren Reeta Hämäläinens bil, men duon kunde ändå fortsätta tävlingen och låg på fjärde plats inför nattpausen.

På söndagen steg Lindholm och Hämäläinen som bäst till trea, men sedan började problemen hopa sig och slutligen var de tvungna att avbryta.

– Tyvärr kunde inte det tekniska felet som kom på åttonde etappen repareras och vi var tvungna att avbryta innan de två sista etapperna, beklagade sig Lindholm på sin officiella Facebooksida.

Säsongen fortsätter i Frankrike, om knappt två veckor står asfalttävlingen Rallye du Var på agendan.

I fjol blev Lindholm och Hämäläinen världsmästare i WRC2-serien med Skoda. Inför årets serie flyttade de över till Hyundai och slutade på nionde plats i VM-serien.

VM-brons i rallycross för Niclas Grönholm

Niclas Grönholm har vunnit VM-brons i rallycross. VM-medaljen säkrades i säsongens sista tävlingar i Hongkong.

I de två tävlingarna, som gick av stapeln i helgen blev Grönholm tvåa respektive femma.

Svensken Johan Kristoffersson hade redan tidigare säkrat VM-titeln, men den hårdaste konkurrenten, svensken Kevin Hansen, lyckades bättre i Hongkong och slutade på andra plats i VM-sammandraget.

– Jag hade den snabbaste bilen under veckoslutet. Det harmar, för vårt team hade varit förtjänt av en bättre belöning. Vi hade velat avsluta säsongen med seger, säger Grönholm i ett pressmeddelande.

Kalle Rovanperä.

Dramatiska förmiddagen i VM-rallyt – Evans kraschade in i lada och Rovanperä är mycket nära VM-titeln

Rovanperä behöver ta sig i mål för att bli världsmästare.

Kalle Rovanperä kör i mörker.

Veckans jakt på andra VM-titeln är i gång – Kalle Rovanperä fick smakstart i Tjeckien

Skapade lucka till titelutmanaren Elfyn Evans direkt.

Kalle Rovanperän ralliauto vauhdissa.

Kalle Rovanperä kan säkra VM-titeln i rallyårets nya tävling – seger över Elfyn Evans räcker till för att säkra andra raka titeln

VM-ledaren Kalle Rovanperä har denna vecka möjlighet att säkra sin andra raka mästartitel i rally-VM. Mästerskapet kan säkras i årets nästsista deltävling: det mellaneuropeiska VM-rallyt som körs torsdag till söndag.

Estland tappar sitt VM-rally

Schemat för rally-VM år 2024 är spikat. Det internationella bilsportförbundet Fia har bekräftat datumen för de olika deltävlingarna nästa säsong.

Grusloppen i Mexiko och Estland ingår inte längre i programmet, de ersätts av dito i Polen och Lettland. Lettland är ett nytt land i sammanhanget medan Polen är med för första gången sedan år 2017.

Safarirallyt i Kenya byter tidpunkt från juni till mars. Det finländska rallyt i Jyväskylä körs i sedvanlig stil i början av augusti.

Den 13 deltävlingar långa säsongen inleds i Monte Carlo, Monaco i slutet januari och avslutas i Japan i slutet av november.

Näst sista deltävlingen för pågående säsongs del körs nästa vecka i Centraleuropa, och Kalle Rovanperä har möjlighet att säkra sin andra raka VM-titel.

Ott Tänak återvänder till Hyundai nästa säsong

Den estniske rallyföraren Ott Tänak återvänder till Hyundai inför säsongen 2024.

Tänak körde för Hyundai åren 2020–2022 men flyttade i fjol till M-Sport som han kört för de två senaste säsongerna, samt under flera repriser på 2010-talet.

– Hyundai har en klar vision och tydligt utstakade mål för den nära framtiden. Det lockade mig till stallet, säger Tänak på WRC-rallyns webbplats.

– Vårt mål i detta nya kapitel är inget mindre än att vinna alla tre titlar.

Tänak kommer ändå att köra säsongen slut för M-Sport. Men en andra VM-titel blir det inte: esten är fyra i sammandraget med två tävlingar kvar. En gång har han lyckats vinna rally-VM-titeln, 2019 då han körde för Toyota.

Tänaks parhäst nästa år kommer att vara belgaren Thierry Neuville som kört för det koreanska stallet alltsedan 2014. Enligt rallywebbplatsen Dirtfish är det sannolikt att Esapekka Lappi fortsätter köra för Hyundai, men eventuellt får han dela på rollen som tredje kusk med landsmannen Teemu Suninen.

Niclas Grönholm saknar reservdelar – missar sista deltävlingen i rally-FM

Ingåföraren Niclas Grönholm och andreföraren Antti Linnaketo är tvungna att dra sig ur den sista deltävlingen i rally-FM som avgörs i Karleby under veckoslutet (29–30.9).

”Vi var tvungna att avbryta testkörningen förra veckoslutet i Högfors, och med den här tidtabellen fick vi inte de reservdelar vi behöver till Finland. Vi är tyvärr tvungna att avstå från säsongens FM-final”, konstaterar Grönholm i ett pressmeddelande.

Grönholm missade också den föregående deltävlingen i augusti i Lahtis då han hade representationsuppgifter med sitt stall samma veckoslut.

Jari-Matti Latvala vill fortsätta som stallchef – ”Finns intresse från Toyota”

Jari-Matti Latvala vill fortsätta som stallchef för Toyota nästa år, berättar MTV på sin hemsida.

– Det har visats ett positivt intresse från Toyotas håll. Jag skulle hoppas att vi fortsätter på samma sätt nästa år, men kontraktet är inte skrivet än, säger Latvala.

Latvala har fungerat som stallchef för Toyota sedan 2021. Under Latvalas tid har Toyota skördat stora framgångar, bland annat flera bragder av Kalle Rovanperä.

Det är tre tävlingar kvar av säsongen. VM-serien fortsätter nästa vecka i Chile.

Managern till MTV: Kalle Rovanperä lär få rekordmaffigt kontrakt

Världsmästaren och VM-ledaren Kalle Rovanperä står fortfarande utan kontrakt för nästa rallysäsong.

Förhandlingar pågår och enligt finländarens manager Timo Jouhki är Toyotaföraren aktuell för ett en bättre deal än vad någon finländsk rallyförare haft tidigare.

Jouhki menar för MTV att lönenivån kan överstiga den som Tommi Mäkinen hade då han skrev på för Subaru år 2002. Då fick Mäkinen mer än vad han hade fått hos Mitsubishi, där hans lön låg på sex miljoner euro.

– Några summor kan jag inte nämna, men det är ett helt bra kontrakt som är under arbete, kommenterar managern.

En fortsättning hos Toyota är mest sannolik, men förhandlingar har även förts med andra stall. Enligt Jouhki är det troligast att kontraktet blir tvåårigt, med option för ytterligare fortsättning.

Thierry Neuville ny ledare i det grekiska VM-rallyt – Kalle Rovanperä endast två sekunder bakom

Hyundai-föraren Thierry Neuville från Belgien är ny ledare i det grekiska VM-rallyt efter tre av 15 specialsträckor.

VM-ledaren och den regerande världsmästaren Kalle Rovanperä är i sin Toyota endast två sekunder efter på en andra plats i sammandraget.

Esapekka Lappi har tappat, och ligger sexa.

Neuville och Rovanperä har vunnit varsin specialsträcka under inledningen av fredagen.

Ställningen efter 3/15 sträckor:

1. Thierry Neuville, Hyundai 18.27,6

2. Kalle Rovanperä, Toyota + 2,0

3. Sebastien Ogier, Toyota + 4,6

4. Ott Tänak, Ford + 8,3

5. Elfyn Evans, Toyota + 12,5

6. Esapekka Lappi, Hyundai + 14,0

7. Dani Sordo, Hyundai + 15,7

8. Takamoto Katsuta, Toyota + 18,3

Den fjärde specialsträckan körs klockan 12.19.

Elfyn Evans snabbast under morgonens specialsträckor i VM–rallyt – Teemu Suninen i en tät kamp om tredje platsen

Toyotas Elfyn Evans dominerade och vann alla fyra specialsträckor under lördagsmorgonen i Jyväskyläs VM–rally. Efter de första 14 specialsträckorna leder Evans med 1.29.47,5. Bakom honom är Hyundais Thierry Neuville med ungefär 18 sekunders marginal.

Neuvilles finska stallkamrat Teemu Sunninen kämpar om tredje platsen med Toyotas Takamoto Katsuta, som ligger en dryg sekund bakom.

Jyväskyläs VM–rally fortsätter under lördagskvällen med fyra specialsträckor. Den första startar 15.35. Esapekka Lappi och Ott Tänak avbröt under fredagen och deltar inte mera i rallyt. Kalle Rovanperä tvingades också avbryta efter den åttonde specialsträckan.

Jyväskyläs VM–rally, 14/22

1. Elfyn Evans, Toyota 1.29.47,5
2. Thierry Neuville, Hyundai +17,7
3. Teemu Suninen, Hyundai +1.06,7
4. Takamoto Katsuta, Toyota +1.07,7
5. Jari-Matti Latvala, Toyota +2.33,3

Ott Tänak snabbast på första specialsträckan av Finlands VM-rally – besegrade Rovanperä knappt

Finlands VM-rally körde igång på torsdagen med en specialsträcka.

Estländaren Ott Tänak var snabbast på öppningsetappen, endast 0,6 sekunder före Thierry Neuville.

VM-ledaren Kalle Rovanperä slutade trea på öppningsetappen, 0,7 sekunder bakom Tänak.

– Det var en otrolig atmosfär, jag kunde känna hur publiken hejade på oss. Det var inte den typ av sträcka jag gillar, men det var en fantastisk känsla att ha så många människor där, säger Rovanperä enligt Yle Urheilu.

I WRC2-klassen placerade sig Emil Lindholm fyra efter specialsträckan. Lindholm är tidsmässigt 2,1 sekunder bakom landsmannen Jari Huttunen i klassen.

Finlands VM-rally fortsätter imorgon fredag med start klockan 8.05.

Inget Belgien eller Lahtis för Ingåföraren Niclas Grönholm – Tyskland nästa

Den femte deltävlingen i VM-serien som skulle köras under veckoslutet (5-6.8) i belgiska Spa har ställts in. Orsaken till att deltävlingen inte blir av är olyckan som skedde i den förra deltävlingen i brittiska Lydden hill.

En av tävlingsbilarna började brinna på depån och för att olycksorsaken ännu inte är klar beslutade Internationella motorsportsförbundet (FIA) att deltävlingen ställs in.

Det här betyder att Ingåbon Niclas Grönholm och de andra förarna som deltar i VM-serien kommer att tävla nästa gång om ett par veckor (19-20.8) i tyska Estering.

Grönholm som också deltar i rallyns FM-serie missar även den följande deltävlingen i den serien. Den följande deltävlingen i rallyns FM-serie körs om en dryg vecka (11-12.8) i Lahtis, men där kan Grönholm inte delta.

”Jag har representationsuppgifter med mitt stall samma veckoslut som rallyt ska köras. Jag kommer att delta i sista deltävlingen i rallyns FM-serie körs i Karleby i september,” säger Grönholm i ett pressmeddelande från stallet.

Nikolaj Grjazin och Konstantin Aleksandrov går vid rallydepån.

Arrangören maktlös – ryskt deltagande även i år i Jyväskyläs VM-rally: ”Inte vårt beslut”

Stadsdirektören: ”Önskar att ryssar inte skulle delta”.

Nya motorproblem för Ott Tänak – motorn byts ut igen

Ott Tänak hade problem med motorn under förra helgens VM-rally i Estland. Där var stallet tvunget att byta motor och Tänak fick ett fem minuters tidsstraff.

Den estniska tidningen Postimees rapporterar att Tänaks bilmotor har behövt bytas igen, den här gången under testerna i Jyväskylä inför Finlands VM-rally.

Stallchefen Malcolm Wilson bekräftade för estniska medier att Tänaks bil hade problem på tisdagen.

– Det är ingen tvekan om att det oroar oss. Saken är under utredning och jag kan ännu inte säga varför det hände, medgav Wilson.

Finlands VM-rally börjar 3 augusti.

Kalle Rovanperä drygar ut sin ledning i Estlands VM-rally

I Estlands VM-rally är 12 av 21 sträckor körda, och under lördagsförmiddagen har Kalle Rovanperä stått för bra körning och utökat sin ledning.

Rovanperä har varit snabbast på fyra av fyra specialsträckor under lördagen och har fixat en ledning på 20,3 sekunder till tvåan Thierry Neuville.

På tredje plats finns Esapekka Lappi och han har 27 sekunder upp till ledaren Rovanperä.

– Lite bättre än i morse, som alltid för oss. Det är svårt att ta igen tid här, säger Lappi efter den tolfte etappen.

VM-rally fortsätter på eftermiddagen.

Estlands VM-rally 12/21

1. Kalle Rovanperä
2. Thierry Neuville +20,3
3. Esapekka Lappi +27,0

Tänak snabbast på samtliga specialsträckor – Rovanperä och Lappi har slagläge i Estlands VM-rally

Estlands VM-rally fortsatte under fredagsförmiddagen med tre specialsträckor. Snabbast på alla sträckor var hemmaföraren Ott Tänak.

Tänak ryms trots sin dominans inte in bland de tio bästa i resultatlistan då han i torsdags tilldelades ett tidsstraff på fem minuter.

Bland finländarna har Kalle Rovanperä slagläge upp till Thierry Neuville och ligger tvåa. Esapekka Lappi hade en tuff förmiddag då bilen drabbades av hybridfel redan under den andra specialsträckan, men den rutinerade föraren tappade det trots inte mycket på ledande Neuville.

Estlands VM-rally, 4/21

1. Thierry Neuville Hyundai 35.31,0
2. Kalle Rovanperä Toyota + 6,8
3. Elfyn Evans Toyota + 13,0
4. Esapekka Lappi Hyundai + 14,3
5. Teemu Suninen Hyundai + 19,6
6. Takamoto Katsuta Toyota + 29,7
7. Pierre-Louis Loubet M-Sport + 30,5

Motvind för Ott Tänak inför Estlands VM-Rally – bestraffas med tidstillägg

Ford-föraren Ott Tänaks hemmarally fick ingen drömstart.

På grund av motorproblem tvingas stallet till motorbyte, vilket bestraffas med fem minuters tidstillägg. Tänak lyckades bara köra en testspecialsträcka innan motorn sade upp kontraktet.

– Vi har inga andra alternativ än att byta ut motorn. Frustrerande att inleda rallyt på det värsta tänkbara sättet, kommenterar stallchefen Richard Millener.

Estlands VM-rally börjar på torsdag med den första specialsträckan kl 20.05 och fortsätter fram till söndag. Den regerande världsmästaren Kalle Rovanperä har chansen att ta sin tredje raka seger i Estlands VM-rally.

Lappi tog hand om tredjeplatsen efter Evans problem – Rovanperä knappade in viktiga sekunder på tionde specialsträckan

Finländarna stod för en stark inledning av den andra dagen i Kenyas VM-rally.

Tre av dagens totalt sex stycken etapper har körts i VM-rallyt.

Esapekka Lappi startade dagen som fyra men när Elfyn Evans fick problem med bilen kunde Lappi ta sig förbi och upp på tredje plats.

VM-ledaren Kalle Rovanperä tappade terräng under dagens två inledande sträckor. Men under den tredje knappade han in de sekunder han tidigare förlorat.

Sébastien Ogier leder tävlingen och har en lucka på 22,1 sekunder ner till Rovanperä.

Kenyas VM-rally

1. Sébastien Ogier 1.58,39
2. Kalle Rovanperä +22,1
3. Esapekka Lappi +1.18,7
4. Elfyn Evans +2.08,1

Pojobon Raoul Dahlqvist fyra i sin klass i rallytävling i Joensuu

Unga Pojoföraren Raoul Dahlqvist med Arttu Vastamäki deltog i den femte deltävlingen i rallyn FM-serie under veckoslutet. Rallyts nio specialsträckor kördes i Joensuutrakten.

Dahlqvist kom på 30:e plats totalt i rallyt. Segern gick till jari Huttunen. Dahlqvist förlorade knappt tio minuter till Huttunen.

I sin egen tävlingsklass (SM4, V1600) kom han fyra. Dahlqvist förlorade 1.24,1 till vinnaren Ville Vatanen.

Raseborgsföreningen RUFAK:s Jonny Söderström körde av vägen och avbröt rallyt.

Resultaten finns på arrangörernas webbplats.

FM-serien fortsätter i augusti (11–12.8) med en deltävling som körs i Lahtis. Sista deltävlingen körs i slutet av september (29–30.9) i Karleby.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida