Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Leopard 2-stridsvagn utställd i Polen.

Armén köper 16 nya specialstridsvagnar

Evakueringsförmågan stärks med hjälp av vagnarna.

Syriska soldater i det palestinska flyktinglägret Handarat i Aleppo som regerinsstyrkor lyckades erövra, men åter förlora under helgen.

Omfattande markoffensiv mot östra Aleppo

Regerinsarmén och dess allierade anfaller med stridsvagnar.

Turkiska flygplan har angripit både jihadister och proamerikanska kurdiska milisgrupper i och omkrin Jarablus i norra Syrien.

Turkiet bombar proamerikanska rebeller i Syrien

Stärker samtidigt greppet om gränsområde i norra Syrien.

Jussi Niinistö (Sannf)

Försvarsministern: Amerikanska pansarfordon till Finland

Ovanligt med utländska pansarfordon på finländsk mark.

USA:s försvarsminister Ashton Carter och Estlands försvarsminister Sven Mikser

USA: pansarvagnar och artilleri stationeras i Europa

Beslutet omfattar bla. 250 stridsvagnar.

Proryska separatister uppges dra bort tunga vapen från en by i Donetskregionen 26.2.2015

Reuters: Rysk mobilisering nära Ukrainas gräns

Nummerplåtar och uniformsbeteckningar har tagits bort.

Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius, Ukrainas utrikesminister Pavlo Klimkin, Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier and Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov.

Utrikesministrar oroade över upptrappade strider i östra Ukraina

Kom överens om att dra bort tunga vapen från fronten

USAs armés militärfordon kör genom Kleinfalz  nära det militära övningsområdet Grafenwöhr, Tyskland, 15 Oktober 2012.

USA stationerar pansarvagnar i Tyskland

Den amerikanska armén stärker sin närvaro i Europa ytterligare. Omkring 800 pansarvagnar och bepansrade fordon kommer inom kort att stationernas på olika håll i Europa. En del av enheterna placeras i Tyskland.

Fordonsmonterad granatkastare

Ny omgång mot mutmisstänkta Patria

På tisdag inleds en ny rättegång i en härva som bland annat har lett till att Sloveniens tidigare premiärminister sitter i fängelse. Åbo hovrätt ska avgöra om premiärministern fick mutor av några chefer vid finländska företaget Patria när de sålde pansarfordon till Slovenien.

Karta över Ukraina och Ryssland

Ryska stridsvagnar rullar in i Ukraina?

Tiotals ryska stridsvagnar har rullat in i den separatistkontrollerade regionen Luhansk, hävdar ukrainsk militär. Också Nato rapporterar att man kunnat iaktta ökad aktivitet vid den ukrainska gränsen.

Staden Kobane i Syrien.

1 300 syriska rebeller förstärker försvaret av Kobane

Försvaret av den syriska staden Kobane kommer att förstärkas med 1 300 syriska rebeller från den Fria Syriska Armén. Kurdisk peshmergamilis är också på väg till staden.

Ur Sten Johansson samling pansarvagnar.

Sten Johansson samlar på pansarvagnar

Sten har en av de största samlingarna i Finland.

Ryssland rustar upp på Krim

Det finns nu 22 000 ryska soldater på Krim, vilket är ett brott mot ingångna avtal, säger Ukrainas försvarsminister. De ryska styrkorna ska enligt avtalet hålla sig på sina baser, men de försöker inte längre dölja sin närvaro och transporterar missiler och artilleri allt öppnare.

Sloveniens premiärminister Janez Jansa

Slovenien ifrågasätter Patriabeslut

Motståndare till den förre slovenske premiärministern, Janez Janša, förundras över det finländska tingsrättsbeslutet att inte döma Patrias tidigare ledning för mutbrott i affärerna med stridsvagnar. Statsåklagaren i Slovenien tror ändå inte att domen i Finland har någon inverkan på den pågående behandlingen av fallet i Slovenien.

Charly Salonius-Pasternak

Begagnade stridsvagnar god affär

Forskaren Charly Salonius-Pasternak på Utrikespolitiska institutet tycker att det är en bra affär att köpa begagnade stridsvagnar från Holland. Enligt Salonius-Pasternak är man överlag skicklig på att göra fördelaktiga affärer inom det finländska försvaret.

Pansarvagn av typen Leopard II under en militäövning.

"Prima stridsvagnar till bra pris"

Försvarsmakten köper 100 begagnade holländska stridsvagnar för sammanlagt 200 miljoner euro. Affären väntas ge spelrum i den strama försvarsbudgeten. Läs också: Haglund vill ha diskussion om försvarsanslag

Nordsjö hamn

Tre finländare misstänks för Syriensmuggling

Tre finländare misstänks för att illegalt ha försökt föra krigsmateriel från Ryssland via Finland till Syrien. Det var frågan om reservdelar till stridsvagnar.

USA förnekar beslut om Egypten

I USA ökar trycket på Obama-administrationen att fatta ett beslut om biståndet till Egypten. Man förnekar bestämt medierapporter om att USA skulle ha stoppat militärbiståndet till Egypten. Läs Mette Nordströms rapport!

Militärfartyg i Norra Hamnen i Ekenäs.

Fanfesten firades med pompa och ståt i Ekenäs

Försvarets Fanfest ordnades på tisdagen i Ekenäs. Det är första gången sedan 1985.

Tysk vapenexport på toppnivå

Den tyska vapenindustrin har de senaste åren varit mycket framgångsrik. Möjlig försäljning av vapen till länder som Saudiarabien och Indonesien har ändå lett till häftig kritik.

Nordkorea flyttar missiler till östkusten

Nordkorea har enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap flyttat två medeldistansmissiler till sin östkust. Landet uppmanar också den ryska ambassaden i Pyongyang att evakuera.

Tullen fortsätter undersöka stridsvagnstransport till Syrien

Tullen fortsätter undersöka fartyget som försökte transportera stridsvagnsdelar till Syrien, skriver Tullen i ett pressmeddelande. Tullen fortsätter utreda ärendet med att höra delaktiga i ärendet och misstänka.

Ny massaker i Syrien

Enligt uppgifter från oppositionen ska syriska regeringsstyrkor ha dödat över 100 människor i byn al-Tremseh. Syriska människorättsgrupper talar om över 220 dödsoffer. FN-observatörer ska försöka ta sig till byn så snart en vapenvila nås.

Sammandrabbningar på flygplatsen i Tripoli

Rivaliserande militanta grupper har drabbat samman på den internationella flygplatsen i Libyens huvudstad Tripoli. En beväpnad grupp bestående av tidigare rebeller omringade tidigare flygplatsen och tvingade den att stänga. Mot kvällen var läget under kontroll

Sovjetiska tankers i Prag år 1968

Den liberala Pragvåren 1968 ledde till att Sovjetunionens trupper invaderade Tjeckoslovakien

I Tjeckoslovakiens historia har året 1968 stor betydelse.