Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Vd för flygbolag dömd för grova ekonomiska brott – fick sänkt straff i hovrätten

Helsingfors hovrätt sänkte på torsdagen straffet för vd:n för flygbolaget Go! Aviation. Han dömdes för att ha förskingrat 221 375 euro från bolaget till 1 år och 10 månaders villkorligt fängelse. Den förskingrade summan sänktes i hovrätten med drygt 50 000 euro.

Västra Nylands tingsrätt dömde tidigare honom till 2 år och 2 månader ovillkorligt fängelse.

Han dömdes nu för grov förskingring, grovt bokföringsbrott, grovt skattebedrägeri och kränkning av kommunikationshemlighet.

Hovrätten friade en vd för ett annat bolag, som i tingsrätten dömdes för grov penningtvätt. Enligt hovrätten var betalningarna till hans bolag befogade och han kunde inte känna till pengarnas ursprung.

Flygbolaget gick i konkurs 2017.

Hovrätten: Mannen som sköt tre utanför McDonalds i Borgå blir inte frisläppt

Den man som 2010 sköt ihjäl tre personer utanför McDonalds i Näse i Borgå ska hållas fängslad.

Mannen sitter av en dom på femton år och hade ansökt om villkorlig frigivning.

Hovrätten avslog ansökan med motiveringen att mannen fortfarande kan anses vara farlig. Han kommer därför att avtjäna hela sin dom och friges 2025.

Mannen har tidigare avtjänat en livstidsdom för mord.

Tidningen Uusimaa var först med nyheten.

HS-journalisterna missnöjda med domen som föll i fredags

De två journalisterna vid Helsingin Sanomat, Laura Halminen och Tuomo Pietiläinen, som dömdes för röjande av statshemlighet i fredags har nu anmält missnöje med domen.

Tidningen Helsingin Sanomats ägarbolag Sanoma Media Finland har gjort detsamma. Tingsrätten krävde att Sanoma skulle ta bort artikeln som domen handlar om från webben.

På måndagen anmälde åklagaren också missnöje med domen.

Källa: STT

Tallskogsöppning i morgonsolen.

Beväring avfyrade smällpatron i tält i Hangö – dömdes till böter

Skedde i Syndalen i Hangö försommaren 2022.

Man döms till sex års fängelsestraff för misshandel av Pekka Kataja

Vasa hovrätt har dömt en man till sex års fängelsestraff för medhjälp till försök till mord och grovt hemfridsbrott för misshandeln av den sannfinländska politikern Pekka Kataja.

Mannen friades i mars 2021 i Mellersta Finlands tingsrätt. Då åtalades han för försök till mord och grovt hemfridsbrott. Både åklagaren och Pekka Kataja överklagade domen.

Valansvariga Kataja misshandlades brutalt i sitt hem i Jämsänkoski sommaren 2020.

Källa: STT

Åklagaren missnöjd med domarna mot HS-journalisterna

Åklagaren har anmält missnöje med tingsrättens dom från i fredags där två journalister vid Helsingin Sanomat dömdes för röjande av statshemlighet.

Åklagaren har bett om tilläggstid för att överklaga domen och i och med att tilläggstiden beviljades kan åklagaren besluta om att överklaga domen. Åklagaren har tid att överklaga till slutet av maj.

Helsingfors tingsrätt dömde en av journalisterna till dagsböter och den andra fick inget straff. Rätten friade dessutom en tredje åtalad i fallet.

Källa: STT

Avarn Security Oy: n vartijat vangitsemisoikeudenkäynnissä Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Vantaalla.

Professor om villkorlig fängelsedom för man som misshandlade sin fru med hammare: ”Det här är ett gränsfall”

En man i Raseborg misshandlade sin fru med hammare, tryckte på hennes ögon, sparkade henne och hotade henne till livet med kniv. Var domen för lindrig?

Myanmar friger 7 000 fångar

Myanmar firar sin 75:e självständighetsdag i dag med att frige över 7 000 fångar.

Exakt vad fångarna som nu benådas har dömts för är oklart, men enligt landets statliga mediekanal MRTV släpps inga fångar dömda för exempelvis mord, våldtäkt, narkotikabrott och korruption.

Myanmar har många politiska fångar och enligt uppgifter ska en del av de frisläppta fångarna vara just politiska fångar. Inget tyder ändå på att den avsatta ledaren Aung San Suu Kyi är en av dem som benådas.

Källa: Reuters, AFP

Meddelanden med sexuella undertoner på en telefon.

Nu kan bilder och kommentarer bli straffbara – och sex kräver alltid samtycke

Lagarna ställer stora krav på unga som inleder sitt sexliv.

Järvestä nostettu varsin ruostunut polkupyörä.

Två män har dömts till fängelse för bland annat cykelstölder i Raseborg

Den ena mannen dömdes till 50 dagar villkorligt fängelse för tio olika brott, bland annat snatteri, stöld och häleri.

Mannen stal bland annat skor från en sportbutik och kläder och muminprodukter för närmare tusen euro från Tokmanni i Karis och Ekenäs.

Han har också haft en stulen cykel i sin besittning. Mannen påstod att han inte hade något minne av den stulna cykeln, men i diskussioner på Facebook kom det fram att mannen försökte sälja den. Tingsrätten slog fast att mannen måste ha varit medveten om att cykeln var stulen.

Mannen dömdes också för att olagligt ha brukat amfetamin och cannabis och för att ha kört bil påverkad.

Den andra mannen dömdes till 30 dagar villkorligt fängelse för att ha stulit en 13-årig pojkes cykel, som var värd över 3 000 euro. Pojken hade lämnat sin cykel utanför en kiosk då mannen stal den.

IS-sympatisör dömd till 16 års fängelse för terrorbrott i Danmark

En domstol i Danmark har dömt en 35-årig man till 16 års fängelse för att ha planerat ett terrordåd. Det är det längsta straffet för terrorbrott någonsin i Danmark.

Den syriskfödde mannen, hans bror och hans fru dömdes förra veckan i domstolen i Holbæk på Sjælland för planeringen av ett bombdåd i terroristiskt syfte och finansiering av terrorism. Trion har haft kontakter med terrororganisationen IS. De greps i februari 2021.

Bröderna hotas nu av utvisning från Danmark. Domen kan ännu överklagas.

HD skärpte straffet för kvinna som dräpte sin partner i Björneborg

Högsta domstolen har skärpt straffet för den 50-åriga kvinna som dräpte sin kvinnliga partner till elva års fängelse.

Den dömda kvinnan stack sin partner med insulin, kvävde henne med en kudde och knivhögg henne i halsen. Händelsen inträffade i februari 2020.

Tingsrätten dömde kvinnan till livstids fängelse för mord, men hovrätten mildrade domen till tio års fängelse för dråp (artikel på finska).

Högsta domstolen höll med hovrätten om att det var fråga om dråp, men bedömde att straffet bör vara strängare än det genomsnittliga.

”Den dömda hade många tillfällen att tänka över sitt handlande, men fortsatte förfarandet tills offret dog”, skriver HD i sin motivering.

Källor: STT, Yle Uutiset

Domarna föll i cannabishärvan i Jakobstad – huvudmännen dömdes till långa fängelsestraff

Huvudmännen i cannabishärvan i Jakobstad döms till fängelse i 6 respektive 4,5 år. Ytterligare en ung man döms till fängelse och de sju övriga åtalade döms till villkorliga fängelsestraff.

Åtta personer dömdes för terrordåd i Nice 2016

En fransk domstol dömde på tisdagen åtta personer för terrordådet på strandpromenaden i den franska staden Nice i juli 2016.

Hela 86 människor dödades och mer 200 skadades när en man körde in en lastbil i mäniskor som gick längs Promenade des Anglais. Föraren Mohamed Lahouaiej-Bouhlel dödades av polisen i samband med dådet.

Den huvudåtalade 47-årige Mohamed Ghraieb och 43-årige Chokri Chafroud dömdes båda till 18 års fängelse för medlemskap i en terrororganisation. Enligt domstolen visar telefondata att de två var medvetna om Lahouaiej-Bouhlels planer och radikalisering.

28-årige Ramzi Arefa dömdes till 12 års fängelse. Han har erkänt att han sålt Lahouaiej-Bouhlel den pistol som denne använde mot polisen.

Ytterligare fem åtalade dömdes till fängelsestraff på 2–5 år.

Källor: Reuters, AFP

Silja Lines Baltic Princess, i sina vita, rosa och röda färger glider förbi Beckholmen i Åbo.  Trädgrenar utan löv hänger ner från ett träd på stranden där bilden tagits.

Möbler kastades i havet från Baltic Princess

Under veckoslutet delades videoklipp flitigt på sociala medier där man kan se en grupp män som kastar möbler i havet. På videorna ser man tydligt hur stolar och bord flyger i havet samtidigt som andra män skrattar och hejar på sina kompisar.

TallinkSiljas kommunikationschef Marika Nöjd säger till tidningen Iltalehti att incidensen har skett ombord på Baltic Princess som trafikerar mellan Åbo och Kapellskär.

Videorna är filmade veckoslutet innan självständighetsdagen och en räkning för de specialtillverkade möblerna har redan skickats till männen men det är fortfarande oklart om det kan bli aktuellt med andra straff.

Moskvadomstol dömde krigskritiker till 8,5 år i fängelse

Den ryska oppositionspolitikern Ilja Jasjin har dömts till 8,5 års fängelse för att ha spridit ”falsk information” om den ryska armén.

En rysk domstol har slagit fast att en av de mest framträdande ryska oppositionspolitikerna, Ilja Jasjin, döms till fängelse för sin kritik mot Ukrainakriget. Han anses ha ha orsakat stor skada för Ryssland och ha ökat de politiska spänningarna i landet, medan ryska trupper kämpar i Ukraina.

Jasjin har också kallat de ryska truppernas agerande i den ukrainska staden Butja för en massaker. I det sammanhanget kallade han också Putin för krigsförbrytare.

Jasjin har också hela tiden kallat Ukrainakriget för just ett krig, inte en specialoperation - som de ryska myndigheterna försöker kalla kriget.

Jasjin greps i juni och han har suttit häktad sedan dess.

Källor: Reuters, AP, AFP

Läs också: Moskvadomstol ska fälla sin dom över krigskritikern Ilja Jasjin

Rysk domstol: Ilja Jasjin är skyldig till spridning av ”falsk information” om den ryska armén

En rysk domstol har slagit fast att oppositionspolitikern Ilja Jasjin är skyldig till spridning av ”falsk information” om den ryska armén, rapporterar nyhetsbyrån RIA Novosti.

Åklagare har begärt att Jasjin ska dömas till nio års fängelse.

Senare under fredagen ska domstolen slå fast straffet.

Läs också: Moskvadomstol ska fälla sin dom över krigskritikern Ilja Jasjin

Jasjin vinkade från sin glasbur i en Moskvadomstol den 30 november.

Moskvadomstol fäller sin dom över krigskritikern Ilja Jasjin

Oppositionspolitikern Jasjin valde att stanna i Ryssland.

Kvinnor på en gata i Iran.

Iran lät hänga en 23-årig man som hade skadat en säkerhetsvakt

En man som hade dömts för att ha skadat en paramilitär soldat hängdes på torsdagsmorgonen i Iran.

Man bröt sig in hos ex-flickvännen mitt i natten och slog sönder egendom – döms till villkorligt fängelse

En yngre medelålders man döms till villkorligt fängelse för att bland annat ha spridit en nakenbild på sin ex-flickvän på sociala medier, söndrat hennes egendom och brutit sig in i hennes bostad.

Det skedde efter att han brutit sig in i kvinnans och barnens bostad i Lojo mitt i natten sommaren 2020. För det döms han för hemfridsbrott.

Mannen sägs ha varit svartsjuk efter uppbrottet.

Mannen döms även för att ha slagit sönder kvinnans tv med en kniv och vridit sönder hennes mobiltelefon, slagit sönder ett fönster och lyktor på hennes bil. Dessutom utsatte mannen offret för lindrig misshandel.

Mannen döms till 60 dagar villkorligt fängelse och att ersätta kvinnan med över 4000 euro för sveda och värk och även betala för förstörd egendom och hennes rättegångskostnader.

Theranos-grundare dömdes till nästan 13 års fängelse

I USA har en av hälsoteknologiföretaget Theranos grundare, frontfiguren Elizabeth Holmes tidigare pojkvän och medhjälpare Ramesh ”Sunny” Balwani dömts till ett nästan 13 år långt fängelsestraff.

Han ansågs ha vilselett investerare och patienter gällande företagets blodanalysteknik, som visade sig vara påhittad. Bluffen ledde till att patienter diagnosticerats med sjukdomar som de inte led av.

Balwanis dom är strängare än frontfiguren Elizabeth Holmes – hon dömdes i november till ett 11 år långt fängelsestraff. Holmes har överklagat domen.

Källa: TT, AFP

Läs mer: Theranosgrundaren Elizabeth Holmes fick långt fängelsestraff för läkemedelsbluff

Släkting till den iranska ledaren kritiserar regimen.

Släkting till Irans högsta ledning uppmanar omvärlden att bryta banden till Iran

Systerdottern är en välkänd människorättsaktivist.

Ingången till ett vitt tingshus i sten.

Seriebedragare hittade på trasiga kristallkronor, reste med pengar hon försnillat av sitt barn och stal sin döda mammas identitet

En fastighetsförmedlare som verkar i Esbo försnillade egendom av sitt minderåriga barn och sin 98-år gamla granne, bedrog försäkringsbolag och utgav sig för att vara sin döda mor.

Dörr på en polisbil.

Man dödade sina föräldrar med kökskniv i Vanda i fjol – anses ha varit otillräknelig

Gärningsmannen har inte kunnat ge något rationellt skäl för varför han knivhögg sina föräldrar. Mannen är 38 år gammal och föräldrarna var över 70 år.

En kvinna sitter i en liten cell med en vattenflaska i handen. Någon sträcker in sin arm och håller henne i handen.

Brittney Griners överklagan förkastad – är en bricka i ett politiskt spel, enligt basketstjärnans agent

En rysk domstol har under tisdagen förkastat basketstjärnan Brittney Griners överklagan. Griner dömdes i augusti för smuggling och innehav av cannabisolja.

Oluttölkki

Spritlangare i Lojo dömd för misshandel då barn och unga fick alkoholförgiftning

Döms till 1 år och en månad villkorligt fängelse.

Leena Meri i riksdagen

Sannfinländarna vill sänka straffbarhetsåldern till 14 och skärpa straffen för allt utom hatbrott

I sitt första kriminalpolitiska program lånar Sannfinländarna friskt av Sverigedemokraterna. Partiet kräver skärpta straff och hårdare tag mot kriminella med invandrarbakgrund.

USA:s president Joe Biden talar framför USA:s flagga.

Biden benådar cannabisdömda – ett första steg mot att avkriminalisera drogen i USA

USA:s president Joe Biden benådar tusentals amerikaner som dömts i federal domstol för mindre innehav av cannabis. Beslutet är ett steg mot en avkriminalisering av drogen.

Flygbild av Citymarket i Kuppis, med gröna träd i koloniträdgården framför.

Fyra års fängelse för dråpförsök efter misslyckad drogaffär i Kuppis

En 17-åring försökte lura honom i en drogaffär i Åbo.

Bild av en skylt i en tingsrätt.

TS: Knivman på Auragatan i Åbo döms till fängelse

Knivman döms till nio månaders fängelse.

Närbild på två händer som håller i en mobiltelefon.

16-åringar sålde tobak via Snapchat – brände pengarna på restaurang

Digert bevismaterial i ungdomarnas mobiltelefoner.

En skäggig man i vit-blå-randig mössa, blå slips och vit skjorta med en bok i handen går med poliser genom en folkmassa.

Vändning i Serial-fallet: Adnan Syed frigavs efter över 20 år i fängelse

Många hävdade Syeds oskuld efter Serials poddavsnitt.

Yubrank Suazo, iklädd vit skjorta och med en blåvit duk knuten runt halsen, står med höjd högernäve i en katolsk kyrka.

Nicaraguas oppositionsledare Suazo dömd till tio års fängelse

Domen och åtalet saknar grund, säger oppositionen.

En man fotograferad bakrifrån, han håller i en gul skylt där det på engelska står "Stop the execution", alltså "Sluta avrättningen".

Amnesty rapporterar om ett ökat antal dödsstraff och avrättningar, men pekar på en positiv trend

Allt fler länder fortsätter avskaffa dödsstraff varje år.

Åbo hovrätt består av en stor gul byggnad i tre våningar. Framför huset står en staty i parken.

Mordåtal föll i hovrätten – sjukskötare misstänktes ha mördat en patient

Dömdes till villkorligt fängelsestraff för förfalskning.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida