Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

En wc-stol i ett kaklat badrum. Bredvid en pall med vikta handdukar och överst en gul badanka.

Nykarlebyföretaget Prevex utvidgar och anställer fler

Företaget ska etablera sig i Jakobstad.

Vasa torg i november 2010.

Vasa fortfarande konkurrenskraftigt

Så var åtminstone fallet ännu år 2012. Det framgår av Åbo universitets undersökning.

Inspelningen av "Kesäkaverit" började på måndagen  i Hangö.

Konstakademin i Åbo vann filmpris i Kanada

Filmstuderande vid Åbo yrkeshögskolans konstakademi har vunnit en internationell filmtävling med kortfilmen Maria.

Skogen är mer än bara träd

Skogen är en av stöttepelarna i den finska ekonomin även om den sektorn också har svårigheter idag. På torsdagen samlades skogsfackfolk och skogsägare till en Skogsklusterdag på Optima i Jakobstad.

600 miljoner i vinst för Stora Enso

Skogsbolaget Stora Enso rapporterar en vinst på 600 miljoner euro för fjolåret. De senaste årens saneringar börjar ge resultat.

Svarvade metallkomponenter

Wärtsiläs nedskärningar kan ge dominoeffekt bland underleverantörer

Wärtsiläs planerade nedskärningar kan också påverka bolagets underleverantörer om beställningarna minskar. På Mapromec i Korsholm har vd Caj-Erik Karp anat att något varit på gång inom Wärtsilä.

Mirka i Jeppo satsar på grön energi

Mirka i Jeppo blir grönt. Med Ekokems nya kraftverk tar företaget ut energi ur slippappersavfall och flis och kan slopa olja och gas. Miljön vinner och luftföroreningarna minskar radikalt. I pengar vinner Mirka 1,5 - 2 miljoner euro per år. Den andra vinsten är positiva kunder.

Kemiras fabrik i Vasa.

Kemira i Vasa lägger ner

Kemiras produktion i Vasa slutar officiellt idag. Produktionen på fabriken har körts ner under det senaste halvåret.

Omogna tomater

Färre odlare och större arealer är trenden inom grönsaksodling

Antalet grönsaksodlare i Finland har på dryga tio år minskat från omkring 8000 till dryga 4000. Samtidigt har odlingsarealerna fördubblats för de enskilda frilandsodlarna. Trenden går mot färre och samtidigt mer specialiserade odlingar.

Ruotsin keskuspankin sisäänkäynti.

"Riksbanken ökar arbetslösheten"

Sveriges riksbank får hård kritik för sin penningpolitik. Kritikerna har hittills funnits på hemmaplan, men nu har också kända utländska nationalekonomer hakat på kritiken.

Nordkalk Sibbo kalkbruk

Nordkalk ökar produktionen i Sibbo

Samarbetsförhandlingarna i Nordkalk är nu slutförda. I Sibbo kommer det att leda till mera arbete.

Raseborgs vapen

Raseborg besluter om kärnkraftsägande

Raseborgs stad borde sälja sina sina aktier i Katternö Kärnkraft - men bara om staden får en skälig avkastning för dem. Stadsstyrelsen ska ta ställning till det här förslaget på sitt möte i dag (14.10).

Hovi och Håkans delar på matseger

På torsdagkvällen blev det klart att Tapani Hovi och Ebba Håkans fick dela på segern i programmet Halv åtta hos mig. Fyra matintresserade österbottningar fick visa framfötterna i den populära svenska matserien.

Köttmärkningen planeras bli mer detaljerad

I framtiden kan köttprodukter märkas bättre, till exempel så att vi kan läsa på förpackningen var djuret är uppfött och slaktat. Exakt hur den här ursprungsmärkningen ska se ut tar EU-kommissionen ställning till i december i år.

Lovisa 1 och Lovisa 2 på Hästholmen

Lovisa kraftverk producerar el igen

Kärnkraftverket på Hästholmen i Lovisa är i drift igen. Årsrevisionen är nu över för den här gången.

Kalkbruket i Sibbo ohotat

Permitteringar vid samtliga av Nordkalks enheter kan bli aktuella men också i framtiden kommer Sibbo att vara en av koncernens produktionsorter.

Elskapp med stöpsel.

"Idag ser det inte så bra ut"

Om elpriserna fortsätter att följa de senaste dagarnas prisutveckling på elbörsen så syns det snart i elräkningen säger Benny Broman, chef för elhandeln vid Borgå Energi. Elpriset har varit exceptionellt lågt den här sommaren, men stiger troligen under höstens lopp.

Fågel Blå snart klar för Grandpremiär

Om en månad är det premiär fö den tvåspråkiga professionella regionteatern Östra Nylands teater - Itä-Uudenmaan teatteris första produktion Fågel Blå.

Hanna Enlund tillsammans med barnen Alex och Linn.

Lek och aha-upplevelser

Med Undra sa flundra vill vi uppmuntra till handlingskraft och väcka tittarens nyfikenhet. Vi vill ge tittaren a-ha upplevelser, uppmuntra till lek och stärka tron på sig själv, berättar producent Ann-Maj Granstubb

Billiga polkska tomater i mataffär i Vasa

Kesko bemöter kritiken mot billiga importtomater

Enligt Kesko fanns det inte inhemska tomater att tillgå för förra veckans kampanj, därför tog man till importvara. Från odlarhåll vidhåller man att det är ett försök att pressa ner de inhemska producentpriserna.

Ocean Quality Systems nya lyxkatamaran.

Lyxkatamaran gav tiotals jobb

I Jakobstad blev satsningen på att bygga en lyxkatamaran en framgång. Efter drygt ett års produktion seglar den första katamaranen i väg på tisdag. Bygget har kostat kring fyra miljoner euro och har sysselsatt tiotals personer. Nu kan också fler beställningar vara på kommande.

Ner i lastrummet.

Wärtsilä bildar ny fyrtaktsorganisation

Wärtsilä PowerTech och Ship Powers fyrtaktsorganisation slås samman till en ny enhet. Förändringarna inleddes redan under fjolåret och den nya enheten inleder sin verksamhet från och med nästa år.

Carin Göthelid

Carin Göthelid: I huvudet på en mediechef

Var lite personlig, skriv om vad som händer bakom kulisserna, sade en kollega till mig då det var dags att skriva den här krönikan. Okej då. Och det kanske är en bra fråga vad som rör sig en mediechefs huvud, skriver Carin Göthelid, mediechef på Svenska Yle.

Vindkraftverk

Nykarleby får vindkraftspark redan nästa år

Det rör på sig med den planerade vindkraftsparken Kröpuln, mellan Hirvlax och Monäs i Nykarleby. Redan nästa år kan vindparken bli verklighet.

Bostadsområde i Böle, Vasa.

Problem för småhustillverkarna

År 2013 väntas bli ett dåligt år för småhustillverkarna. Fjolåret var inte heller något bra år och i år väntas omsättningen ytterligare minska med 15-20 procent enligt branschorganisationernas uppskattning.

Olav Jern, landskapsdirektör i Österbotten

"Hamnarna i syd borde samarbeta"

Hamnarna i Kaskö och Kristinestad borde samarbeta mera, säger landskapsdirektör Olav Jern. För närvarande finns planer på att utveckla hamnarna med produktion av fartygsbränsle och biodiesel.

Klocktornet i Vasa sockers fabrik.

Det var en gång - Vasa sockerfabrik

I serien "Det var en gång" besökte vi den här gången den gamla sockerfabriken på Vasklot i Vasa. Verksamheten lades ner i början av 1980-talet och bara en del av utrymmena är i användning.

NSN:s huvudkontor stannar i Finland

Ägarbytet i Nokia Siemens Networks påverkar inte kontoren eller ledningen. Enligt Nokia fortsätter vd:n och styrelsens ordförande. Hur det går för företagets fabriker vill NSN inte kommentera.

SLC: Jordbruksreformen steg i rätt riktning

Holger Falck, ordförande för SLC, är i det stora hela nöjd med EU:s stora jordbruksreform. Att höja det produktionskopplade jordbruksstödet är ett framsteg. Att slopa sockerkvoterna är däremot ett bakslag.

Mamma Mia väntar ännu på beslut

Hoppet och viljan finns, men ekonomin måste gå runt för att Svenska teatern ska kunna sätta upp Mamma Mia.

Olof och Lisbet Palme under ett rödvitt paraply med blommor i händerna.

Donners brev från Sverige

Redan när Jörn Donners Sverigeboken kom ut 1973 planerade han att göra en film om Sverige. Planerna förverkligades först mer än 10 år senare.

Fiskars fabrik

Fiskars effektiverar verksamheten

Företaget Fiskars som tillverkar produkter för hem, trädgård och uteliv meddelar i dag (10.6) om ett stort omstruktureringsprogram inom regionen Emea - Europa, Mellanöstern, Asien och Stillahavsområdet. Vad det här betyder för personalen är ännu oklart.

En del av utställningen på Malmtorps bondgårdsmuseum..

Fokus på krukor i Täkter

I sommar uppmärksammar Malmtorps bondgårdsmuseum i Täkter krukmakarsläkten Franzén. Utställningen öppnar den idag, torsdagen den 6 juli. Kolla in videon!

Patrik Lindström skruvar ihop en Jopo-cyckel.

Helkama vill tillverka alla Jopo-cyklar i Hangö

Cykeltillverkaren Helkama Velox har beslutat ta hem tillverkningen av samtliga Jopo-modeller. Beslutet för tre år sedan att ta hem tillverkningen av den vanligaste Jopo-modellen från Taiwan till Hangö blev en framgångssaga, uppger Helkama.

Suddig bild av bilratt.

Risk för lös ratt på 800 000 Nissan-bilar

Japans näststörsta biltillverkare Nissan Motors återkallar över 800 000 bilar runt om i världen. Den bult som håller fast ratten kan vara lös.

Tre exempel på självförverkligande

Saku Tuominen är är en mångsysslare utan gränser, en av grundarna av produktionsbolaget Broadcasters. Pippu och Laura ska cykla femtusen kilometer tvärs över den amerikanska kontinenten för att samla in pengar för Unicef. Jari Sillanpää är en av de mest framgångsrika scenartister i Finland. Hos Bettina klockan 21.00 pratar de om självförverkligande.

Vit wc-skål i porslin.§

Ido permitterar och säger upp

Ido Badrum i Ekenäs kommer att ha ett längre produktionsstopp under sommaren. Personalen minskar med tio anställda.

Crister Carlebring

Han tillverkar tomatkorv i tomatriket Närpes

Vad annat ska man göra av korv i tomatriket Närpes om inte just tomat. Crister Carlebring i Närpes säljer mycket mera korv efter att ha tillsatt tomat i receptet.

Kemira i Vasa

Kemira lägger ner Vasafabriken

Alla 60 anställda vid Vasafabriken kommer troligen att sägas upp när Kemira Chemicals Oy omorganisererar papperskemikalieproduktionen och stänger fabriken i Vasa.

En montör klättrar på en jättestor fartygspropeller.

TS: Stort kontrakt i Ryssland för STX

Varvkoncernen STX kan få delta i byggandet av ett enormt varv vid den ryska Stillahavskusten, skriver tidningen Turun Sanomat.

Det går fortsatt dåligt för industrin

Det fortsätter att gå dåligt för den finländska industrin. Både produktionen och orderingången minskade i februari, meddelar Statistikcentralen.

Favela Vidal i Rio de Janeiro

Wärtsilä bygger för 20 miljoner euro i Brasilien

Wärtsilä investerar cirka 20 miljoner euro i en produktionsanläggning i Brasilien. Det här gör de för att möta den växande efterfrågan.

Brottet (16)

Säsongstart för Brottet

Den danska favoritserien Brottet är här i sin tredje och sista säsong. I världen avlöser de ekonomiska kriserna varandra men danska polisen Sarah Lund är tillfreds med livet. Läs också: Sarah Lund - en udda karaktär i stickad tröja

Hjärnskanner

Mediacity jobbar vidare utan TV-studio

Trots att Mediacity vid Åbo akademi i Vasa inte längre kommer att använda tv-studion i Academill så ser framtiden ändå ljus ut. Mediacity kommer även i framtiden att syssla med tv-produktion samt med formatutveckling och publikundersökningar.

Nolltillväxt nästa år

Den ekonomiska tillväxten i Finland minskar till noll under nästa år, förutspår Tapiola Bank. Tapiola har sänkt prognosen för nästa år med en halv procentenhet för att de ekonomiska utsikterna ser dystrare ut än tidigare.

snus

DN: Snuset hotas av EU-förslag

EU-kommissionen vill skärpa reglerna för Sveriges snusförsäljning, skriver Dagens nyheter. Därmed kan det bli svårare även för snusande finländare som för det mesta skaffar sitt snus i Sverige eller på Sverigebåtarna.

Världens största pre-preg kolfiber/komposit segelbåt Panamax under arbete

Baltic Yachts bygger 116 fots segelbåt

Baltic Yachts i Larsmo har skrivit under ett avtal för att bygga en 116 fots segelbåt. Båten ska segla på Medelhavet och får 7 hytter.

Bra år för K. Hartwall

Familjeföretaget K. Hartwall i Eriksnäs i Sibbo har ett bra år bakom sig. Orderstocken har varit stor och bolaget kommer att göra ett bra resultat.

beatles, abbey road

Beatles kommer igen - på vinyl

The Beatles hela produktion släpps på nytt som vinylskivor. Enligt skivbolaget har man värnat om den ursprungliga andan genom att kombinera modern teknik med teknik från 1960-talet.

Outokumpu bygger ut i Jakobstad

Outokumpu Stainless Tubular Products i Jakobstad bygger en ny skärlinje. Det gör att en av underleverantörs- tjänsterna kan börja skötas i fabriken. Nu öppnar företaget också sina två nya produktionslinjer som flyttats till Jakobstad från Eskilstuna.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida