Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

I förgrunden syns en polis som tittar på demonstranter på en gata. Flera av dem har munskydd på sig.

Poliser attackerade då tiotusentals fransmän protesterade mot polisvåld

En del demonstranter valde att ta till våld.

Bluffsamtal ser ut att komma från Ålandspolisens tipstelefon

Många har lurats av bluffsamtal från finländska nummer. Polisen på Åland meddelar att bluffsamtal kommer också från deras tipstelefonnummer 0408479550.

Polisen skriver i ett pressmeddelande att numret är spoofat, det vill säga någon ringer upp personer och på displayen ser det ut som att samtalet skulle komma från polisens tipstelefon. Men det är inte polisen som ringer sådana samtal.

Polisen på Åland säger att man fortfarande kan lämna tips på tipstelefonnumret. Om polisen vill ha mer information och ringer upp, så sker det inte från det telefonnumret.

Polis i trafiken

HS: Östra Nylands polisinrättning i kris – resurserna räcker inte till

Polisinrättningen i östra Nyland har skickat ett brev till polisstyrelsen där det framkommer att inrättningen har svårt att sköta sina uppgifter. Det rapporterar Helsingin Sanomat som fått tag på brevet.

Rånserie i Kivistö i Vanda börjar klarna

Förundersökningen i en serie misstänkta rån i Kivistö i Vanda är nu klar.

Östra Nylands polisinrättning inledde forskningarna under maj-juni.

I sin helhet gäller det åtta personer som misstänkts delaktiga i brott som gjorts under sju olika tillfällen.

Gärningspersonerna är 16-20 åriga män och kvinnor. Av dessa är fyra ännu fängslade och två har försatts i förstärkt reseförbud.

Det ovanliga är att det är två kvinnor som misstänks vara delaktiga i nästan samtliga av fallen. Bägge bor i Kivistö.

 Polishusfasad.

Loviisan Sanomat: Polisen och räddningsverket kommer att dela lokaler i Lovisa

Oklart vad som ska hända med den nuvarande polisstationen.

Kristinestads polisstation har flyttat

Nu har polisen i Kristinestad flyttat till nya lokaler. De gamla lokalerna vid det så kallade post- och telehuset är tömda och nu finns polisens kundbetjäning på Kristinagatan 11.

Det här innebär att polisens lokaler minskar från 1 000 kvadratmeter till 100.

Det dagliga polisiära arbetet har tidigare utgått från polisstationen i Kristinestad, som nu har reducerats till stödjepunkt med tillståndsservice och utsökning.

En ny polisstation kommer att byggas i grannkommunen Närpes och tanken var att bygga stationen i anslutning till brandstationen.

Enligt tekniska direktören Edd Grahn har ändå de planerna slopats och polisstyrelsen och senatsfastigheter letar nu efter en ny tomt.

Besök helst inte polisstationen i Esbo på torsdag – på grund av rök från brand

På grund av farlig rök från en brand uppmanar Västra Nylands räddningsverk till försiktighet i områdena söder om Kera i Esbo. Ett varningsmeddelande om att stänga fönstren skickades ut under torsdagsnatten.

Polisen ber människor undvika att besöka polisstationen i Kilo.

Polisen rekommenderar att endast de som har reserverat en tid till polisstationen besöker Esbo huvudpolisstation på Knektbrogärnden under torsdagen.

Om ärendet inte är brådskande rekommenderar polisen att man istället besöker polisstationerna i Lojo, Raseborg eller Kyrkslätt.

En orangecykel som är fastlåst med ett metallrör.

Också i år stjäls många cyklar i Österbotten

Sommaren är högtid för cykelstölder.

Mikael Appel, kommunikationschef på Polisinrättningen i Österbotten.

Polisen om skolavslutningen: ”Reglerna för beteendet ska komma hemifrån”

Det ser ut att bli en kylig skolavslutningshelg i Österbotten. Men det betyder nödvändigtvis inte att polisens arbetsbörda minskar.

Polisstationen i Esbo tar i bruk säkerhetskontroll

Det här betyder att besökares väskor och andra stora saker ska passera en röntgenmaskin medan besökaren går genom en metalldetektor.

Det här sker samtidigt som polisstationen flyttar till nyrenoverade utrymmen på Knektbrogränden.

Säkerhetskontrollen togs i bruk i dag (1.6).

Polisstationen har sedan 2021 varit inhyst i tillfälliga lokaler i närheten.

En person utreds för tredska mot polis – detta som följd av en informationsbegäran

I samband med försvinnandet av Rasmus Takaluoma i Lappo i fjol har polisen begärt information från flera olika aktörer.

När aktören i fråga fick informationsbegäran av polisen meddelade hen att den begärda informationen inte finns lagrad. I efterhand har det framkommit att detta inte stämde.

Kommunikationschef på Österbottens polisinrättning Mikael Appel bekräftar till Yle att det är fråga om en videoinspelning.

I ett pressmeddelande skriver polisen att informationen sannolikt skulle ha haft en betydelse för hur undersökningen byggts upp och tillvägagångssättet för sökandet av den försvunne.

Polisen har hört personen i fråga och ärendet kommer inom kort att sändas till åklagaren.

Esbo huvudpolisstation överbelastad

Det är rusning på Esbos huvudpolisstation. De som har beställt tid betjänas som normalt men drop-in kunder varnas att väntetiden kan bli lång.

Polisen rekommenderar att man sköter sina ärenden på näraliggande polisstationer eller i mån om möjlighet, på en annan dag.

Polisstationen har genomgått en renovering av kundlokalen. Polisstationen har nu öppnat dörrarna igen, men på grund av att tjänstera varit stängda i flera dagar och på grund av första maj är stationen nu överbelastad.

Väntetiden kan vara så lång som tre timmar utan tidsbeställning.

Människor i studenthalare viftar med sina studentmössor.

Lugn valborg för polisen – lika många utryckningar som en vanlig helg

Inga allvarliga våldsbrott sysselsatte polisen.

Akut personalbrist på polisstationen i Raseborg

På grund av akut personalbrist kan tillståndsservicen vid Raseborgs polisstation endast betjäna kunder med tidsbeställning från och med onsdag 12 april till och med fredag 14 april.

Polisen ber kunder som inte har en bokad tid att uträtta sina ärenden på till exempel polisstationen i Lojo den här veckan.

En docka som föreställer Turkiets president Erdogan ligger på ett golv.

Fick polisen order om att stoppa hängningen av Erdoğandocka? Polisstyrelsen skickade ut memo som varnade för ärekränkning

Ett meddelande från polisstyrelsen varnar för att kränkande behandling av dockor som liknar kända personer kan vara ett brott. Men det innebär inte att polisens högsta ledning gett order om att stoppa Erdoğankritiska protester.

Inga tillfälliga pass ges ut på Helsingfors-Vanda i helgen

Servicestället där tillfälliga pass ges ut på Helsingfors-Vanda flygplats är stängt på helgen, meddelar Östra Nylands polisinrättning.

Polisens serviceställe håller vanligtvis öppet också under helger, men 11–12 mars är det stängt.

Servicen riktar sig till resenärer som har brådskande behov av ett pass. Ett nytt pass kan man vanligtvis hämta på servicestället till exempel i fall där man glömt det egna hemma. Ett tillfälligt pass gäller för den aktuella resan.

Servicestället på Helsingfors-Vanda flygplats betjänar kunder som vanligt under fredagen och måndagen.

Person dog i polisförvar – nu utreds dödsorsaken

En person dog i förvaringslokalen vid polisinrättningen i Östra Nyland under lördagen 25.2. Nu utreds dödsorsaken.

Enligt lagen är det en annan polisinrättning som ska sköta utredningen, i det här fallet Helsingforspolisen.

Åklagaren är underrättad och funderar nu på om det finns skäl att inleda en förundersökning om polisens agerande i fallet.

En person dog efter att ha gripits av väktare på köpcentret Iso Omena

Polisinrättningen i Västra Nyland utreder ett dödsfall som inträffade på köpcentret Iso Omena i Esbo på lördagen cirka klockan 17.

Köpcentrets väktare grep en person som dog i samband med gripande. Den gripna var enligt Iltalehti en kvinna. Enligt två ögonvittnen förde fyra eller fem väktare henne ut ur en klädaffär och hon uppges ha varit motsträvig.

Enligt Iltalehti låg fyra väktare på kvinnan. Efter några minuter blev kvinnan medvetslös och det gjordes försök att återuppliva henne. Både ambulanser och polispatruller anlände till platsen.

Iltalehti säger sig ha sett videomaterial som är i linje med vad som ögonvittnen uppgett. Flera väktare var ovanpå kvinnan och de begränsade hennes rörelser.

Polisen utreder händelseförloppet och eventuella brottsmisstankar.

Källor: Polisen, Iltalehti, STT

Texten uppdaterades klockan 21.03 med uppgifter från Iltalehti.

Sex ordningsvakter i huvudstadsregionen misstänks för misshandel under arbetstid

Polisen utreder ett fall där sex ordningsvakter har överskridit sina befogenheter med råge, då de har förnedrat och undertryckt sina offer.

Ordningsvakterna har bland annat misshandlat sina offer med batongslag och sparkar. Brotten har skett under arbetstid på de områden som vakterna ska hålla ett öga på.

Åtminstone en del av brotten har dessutom videofilmats. Polisen har inte lyckats hitta alla personer som syns i videoklippen, därför uppmanas eventuella offer att kontakta polisen.

De sex misstänkta personerna har jobbat i Helsingfors, Esbo och Vanda. De har gripits under helgen. Enligt polisinrättningen i östra Nyland är det möjligt att antalet misstänkta kan stiga.

De misstänkta är anställda vid ett privat företag.

Källa: Östra Nylands polisinrättning

HS: Medelålders man hittad död vid rondell i Vanda

En medelålders man har hittats död i ett dike intill Sillböle rondell i Gruvsta i Vanda, rapporterar Helsingin Sanomat.

Det var under torsdagseftermiddagen som en förbipasserande kontaktade polisen efter att ha upptäckt den döda.

Polisen har bekräftat uppgifterna till tidningen. För tillfället misstänks inga brott, men dödsorsaken ska utredas.

Japan utreder påståenden om hemliga kinesiska polisstationer

Japanska myndigheter undersöker påståenden om att Kina har upprättat hemliga polisstationer i Japan, uppger landets regering.

Människorättsorganisationen Safeguard Defenders har under hösten publicerat två rapporter där man hävdar att Kina har etablerat 102 utländska polisstationer i totalt 53 länder.

Enligt människorättsorganisationen är syftet med polisstationerna att övervaka kinesiska medborgare och pressa dem att återvända till Kina för brottsrättegångar.

Kina har förnekat rapportens anklagelser.

Utöver Japan har flera EU-länder samt USA och Kanada börjat utreda anklagelser om hemliga polisstationer.

Källa: Reuters

Vissa polisjobb kan i fortsättningen tillsättas utan öppen ansökan

Vissa tjänster inom polisväsendet behöver inte längre sättas ut som öppen ansökan.

Det har inrikesministeriet bestämt genom en lagförändrig som träder i kraft vid årsskiftet. Regeln gäller för vissa tjänster vid skyddspolisen, centralkriminalpolisen och den lokala polisen

Yle kunde ifjol berätta att skyddspolisen fått in arbetsansökningar av personer i underrättningssyfte. De här personernas mål har varit att samla uppgifter om dom som rekryterades.

Lovisa polisstation stängd över julen – polisen uppmanar till lugn i jultrafiken

Polisen i östra Nyland övervakar sedvanligt jultrafiken och påminner förare att reservera tillräckligt med tid för resor till och från orten där julen firas.

Håll också koll på hastighetsmätaren och anpassa körningen efter väderleken och föret.

Under julhelgen avviker polisstationernas öppettider så att Lovisa polisstation är stängd mellan den 19 december 2022 och den 1 januari 2023.

Borgå polisstation är öppen måndag–torsdag kl. 8.00–16.15 och fredag kl 9.00–16.15.

Helsingfors-Vanda flygplats utfärdar snabbpass, men endast för flygresenärer, dagligen kl. 7.00–16.00.

Polisen förutspår att julhelgen blir arbetsam

De två senaste jularna har varit exceptionellt lugna på grund av coronarestriktionerna, men i år förutspår Polisen i Sydvästra Finland att jultiden blir arbetsam för dem.

Polisen förbereder sig på hemlarm och på störningsuppdrag på offentliga platser. Speciellt stadskärnorna väntas bli livligare än de senaste åren.

– Traditionellt sett sysselsätter olika störningssituationer, våld och hot om våld polisen under julen. Tyvärr är missbruk av rusmedel en del av julen för ett olyckligt antal människor, och det återspeglas också i polisens arbete, skriver överkommissarie Stephan Sundqvist i ett pressmeddelande.

Jultrafiken väntas vara livligast dagen före julafton och annandag jul. Vägarna kan vara hala i delar av Sydvästra Finland och polisen påminner chaufförer att ha lämplig situationshastighet och ett tillräckligt säkerhetsavstånd.

Polisen kommer också närvara och trygga säkerheten då julfreden utlyses i Åbo på lördag.

Man som misstänks ha mördat kvinnor häktad igen

I början av december bad polisen allmänheten om tips kring utredningen om två misstänkta brott mot liv, där en man som plockat upp kvinnor i sin bil misstänks ha dödat dem. Det ena fallet kan ha samband med att en kvinna i Salo försvann i mitten av augusti.

På måndag friade tingsrätten den misstänkte gärningsmannen från häktet. Efter tingsrättens beslut häktades mannen igen, misstänkt för ett annat brott, skriver Polisen i Helsingfors i ett pressmeddelande. Förundersökningen är i ett tidigt skede och polisen kommenterar inte fallet.

Polisen fortsätter utreda de misstänkta brotten mot liv.

Bombhot mot tåg i Kemi – visade sig vara falskt alarm

Polisen inspekterade två fjärrtåg på grund av ett bombhot på söndagen, uppger polisinrättningen i Lappland i ett pressmeddelande.

På sociala medier hade en 60-åring från Kemi skrivit att det finns en bomb på något av tågen och att det lönar sig att hålla sig borta från tågstationen.

Polisen stoppade och undersökte två fjärrtåg, ett som var på väg från Uleåborg mot Kemi och ett annat på väg från Rovaniemi söderut.

Inga tecken på sprängämnen eller andra faror kunde hittas. Tågen blev försenade med cirka en timme.

Enligt polisen hittades mannen bakom det falska hotet kraftigt berusad i sitt hem. Mannen har förts iväg till polisfängelset i Kemi.

I samband med förundersökningen kommer man att utreda kostnaderna som uppstått för VR. Kostnaderna kan ha ökat avsevärt på grund av tågstoppet och det är möjligt att det i slutändan blir mannen bakom hoten som också får stå för fiolerna.

Lugn helg enligt polisen i Österbotten

Den första decemberhelgen fick Österbottens polisinrättning in totalt 571 larmuppdrag, alla vanliga polisärenden.

38 personer greps i enlighet med polislagen och 13 på brottsliga grunder.

Av dessa var 16 fall av rattfylleri och 18 var olika fall av misshandel. De flesta av misshandelsfallen skedde i privata bostäder, på restauranger eller i deras närhet.

Polisbil.

Med sommarvärmen ökade polisuppdragen

Polisen i Österbotten fick 682 uppdrag under veckoslutet.

Liten pojke och några vuxna ute på en parkeringsplats vid Ukrainska gränsen i Polen. En låda med leksaker i förgrunden och en buss i bakgrunden.

Knappt 400 ukrainska flyktingar har ansökt om tillfälligt skydd i Raseborg och Lojo

Västra Nylands polis tagit emot kring 2000 ansökningar.

En del av en polisbild syns i bild samt en polis arm i uniform.

Polisen: Borgåmamma misstänks för dråpförsök på sitt femåriga barn

Det allvarliga våldsbrottet ägde rum i tisdags.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida