Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Skugga av vampyr

Snabb tysk filmhistoria

Kan du din tyska filmhistoria? Vi tipsar om sju fina filmer.

bio marilyn i lovisa

Både film och stad fick beröm

Världspremiär var det i Lovisa på onsdag kväll för filmen Onneli & Anneli - en film som också spelats in i just Lovisa. Publiken prisade filmen medan regissör och producent lovordade Lovisa som inspelningsstad.

Regissören Klaus Härö

Borgåpojken för historierna vidare

Klaus Härö är filmaktuell med Dagmamman, som har världspremiär på Yle Fem på Annandag jul. I Härös tankar finns redan nya projekt – bland annat en film som utspelas i 1950-talets sovjetstyrda Estland. Han gästade God morgon Östnyland på fredag morgon.

Betoniyö, Johannes Brotherus, Pirjo Honkasalo

Smärtsamt vacker Betongnatt

Roman med realistiska ramar och korthuggna repliker blev poetisk film med framviskad dialog.

The Conjuring

Den filmatiska ”sanningen”

Skräckfilmer baserade på verkliga händelser. Filmer som tar vid där nyheterna slutar. Personporträtt. Verkligheten har alltid lockat filmmakarna. Och publiken.

Äta, sova, dö – ute på den skånska vischan

Raša är i 20 års åldern och jobbar med att packa sallad och tar dessutom hand om sin sjuka pappa.

Ingen riktig finne

En road-movie om att åka hem och finna sin identitet

Laulu koti-ikävästä eller Ingen riktig finne av Mika Ronkainen är en prisbelönad inhemsk dokumentär om identitet och en problematisk far och son-relation.

Melancholia, Kirsten Dunst

Opera på film

Lars von Triers film Melancholia utspelar sig i sin helhet till tonerna av Wagners opera Tristan och Isolde, någonting som fascinerade redaktör Johanna Grönqvist så att hon köpte biljett till den operan – och sedan gjorde det här programmet.

Sabine Wolf och Karina Plachetka i Zwei Mütter.

Tysk biobransch mår bra - tysk film mår sämre

Filmer som ”Barbara” och ”Vem om inte vi” är de senaste undantagen som bekräftar regeln; tysk film hittar inte till våra biografer. Tomas Jansson har sett ny tysk film.

Leea Klemola, Kerron sinulle kaikenKerron sinulle kaiken

Låt mig berätta – koncentrerat könsdrama

Maarit har bytt kön efter ett mångårigt dubbelliv som familjefar med hemlighållen könsidentitet. Avskild från sin familj lever hon nu som städerska, ensam i Helsingfors.

Beautiful Creatures

Beautiful Creatures - inget nytt men underhållande

Beautiful Creatures är första delen i serie ungdomsromaner med samma namn av Kami Garcia & Margaret Stohl.

Cloud Atlas

Cloud Atlas - njutningsfull filmupplevelse

Det bärande temat i filmen är frihet och människans kamp för det hon tror på.

A Good Day to Die Hard

A Good Day to Die Hard - lite löjligt men underhållande

John ”Yippie kai yey” McClane är tillbaka och självklart är det Bruce Willis i huvudrollen. Den här gången befinner sig John McClane i Moskva där hans vuxna son Jack (Jai Courtney) hamnat i trubbel.

Martina Gedeck och Jeremy Irons i Night Train to Lisbon

Bille August och Norden

Berlinale 8/10: Tomas Jansson diskuterar Nordens närvaro under Berlins filmfestival, och hör danska Bille August berätta om sin nya film som får sin premiär under festivalen.

Tomas Jansson

Berlin, Berlin

Berlinale 7/10: Nej, rubriken är inte döpt efter hotellet där jag bor (det heter faktiskt Berlin, Berlin), nej den kommer från att jag i en artikel tänkte ge Berlin huvudrollen. Gammal kärlek, osv. Tomas Jansson diskuterar dagens Berlin, Berlinfilm, och några festivalnyheter.

Berlins filmfestival

Dags för 63:e Berlinalen

Berlinale 1/10: Det finns tre filmfestivaler i Europa som räknas, brukar branschfolket säga: Cannes, Venedig och Berlin. Cannes är förstås den prestigemässigt oslagbara, men som god tvåa kommer Berlinalen som i år arrangeras för 63e gången.

Jörn Donners bok Mammuten.

En mammut utan like

Han är född på samma dag som Johan Ludvig Runeberg, Vivica Bandler och Lars Huldén, han har blivit utsedd till såväl Finlands sexigaste man som årets vänsterhänta person. En del avskyr honom, en del avundas honom och en del avgudar honom: Jörn Donner, 80 år idag firar med att ge ut den självbiografiska boken Mammuten.

LINCOLN

Lincoln - mannen, makten och ärligheten

Säg Spielberg, Day-Lewis & Lincoln och jag säger ”Oscar”. För hur skulle det kunna bli något annat än ”grand slam” i Oscarsnomineringar när det handlar om amerikansk historia skriven med Hollywoodbokstäver. Och varför inte? Abraham Lincoln är en intressant gestalt, Steven Spielberg en säker regissör och Daniel Day-Lewis en superb skådespelare.

Zero Dark Thirty – problematisk underhållning

I september 2001 förändras världen. Två torn rasar, illusioner dör och en fras ur det förflutna flyttar in i den politiska retoriken: ”Wanted Dead or Alive”. Jakten på Osama Bin Laden inleds och kantas snart av två krig, ifrågasatta fångläger och heta politiska debatter. Strax efter ett på natten den 11 maj 2011 slutar den med några skott i Abbottabad i Pakistan.

Dance of Outlaws

Dance of Outlaws - svår och tung att se

Johanna Grönqvist har sett den prisbelönta dokumentärfilmen.

The Paperboy

The Paperboy - underlig film som liknar en feberdröm

Johanna Grönqvist har recenserat den.

The Hobbit

När hoppet står till en hobbit

Klockan 0.12 den 12.12.2012 trotsade filmindustrin världens förutspådda undergång genom att låta en liten gestalt med stora fötter traska fram över duken. Tekniken är ny, historien gammal och vad kritikerna än säger är slutresultatet en succé. Alla vill se ”The Hobbit”. Genast. Silja Sahlgren-Fodstad, dömmer och fördömmer veckans filmer.

James Bond

Skyfall är veckans premiär i filmvärlden

Skyfall är en mörk film på många plan. Den handlar om hur James Bond som agent både kan misslyckas och även dö. Den handlar om hur tiden kanske gått förbi både Bond och M.

Kaksi tarinaa rakkaudesta

Kärleksberättelser bland veckans filmpremiärer

Johanna Grönqvist har den här veckan sett tre filmer.

The Expendables 2

Premiär - Barbara och The Expendables 2

The Expendables 2 handlar om en grupp legosoldater.

Rock of Ages

Rock of Ages - Tom Cruise rules

Tom Cruise spelar en 1980-tals rockstjärna.

Joyful Noise

Joyful Noise - Dolly Parton vs. Queen Latifa

Silja Sahlgren-Fodstad och Johanna Grönqvist ser varje vecka nya filmer, den här veckan presenterar de Joyful Noise.