Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Novia inleder byggmästarutbildning i Vasa

Nästa höst inleder Yrkeshögskolan Novia en byggmästarutbildning i Vasa. Målet är att ge framtida byggmästare både teoretisk och praktisk kompetens.

Byggmästare arbetar inom många olika områden. Det kan vara allt från infrastruktur till kommuner.

Leif Östman som ansvarar för utbildning inom byggnads- och samhällsteknik på Novia i Vasa berättar att de redan har fått respons från företag och att den har varit positiv.

”Det behövs mera arbetsledare som leder det praktiska arbetet på byggarbetsplatserna. Vi har en nedgång i branschen nu, men innan dessa studerande har sin examen är vi igen i ett läge av arbetskraftsbrist och inom vissa delområden råder fortsatt brist på byggmästare”, säger Leif Östman i ett pressmeddelande.

Tidigare har Novia erbjudit utbildning till byggmästare via vuxenstudier. Den nya utbildningen ska gå som dagstudier på heltid.

Stort intresse för att studera energiteknik i Vasa

Nästan 5 000 personer var intresserade av att studera energiteknik på Vasa yrkeshögskola. Det visar siffrorna från höstens högskoleansökan.

Det här är andra gången den engelskspråkiga utbildningen inom energiteknik erbjuds. Första gången för ett år sedan var antalet sökande kring 1 500 personer.

En rätt kraftig ökning alltså, som man gläds över på Vasa yrkeshögskola. Skolan konstaterar att utbildningen intresserar såväl nationellt som internationellt. Antalet sökande från Indien och Förenade Arabemiraten ökade märkbart.

Av höstens ansökningar till totalt fem utbildningsprogram på Vasa yrkeshögskola riktades hela 85 procent till energitekniken.

Personer sitter i en sal och väntar på att inträdesprov ska börja.

I högskolornas gemensamma ansökan fick 37 procent studieplats

Av de antagna var nästan 80 procent förstagångssökande.

Novia börjar utbilda agrologer i Vasa

Yrkeshögskolan Novia startar utbildning för agrologer och skogsbruksingenjörer i Vasa. Detta för att svara på näringslivets behov.

Utbildningen inleds hösten 2023 med sikte på examen 2027. Upplägget görs flexibelt och utbildningen börjar med tvååriga Öppna YH studier i Vasa. Det handlar främst om distansstudier kombinerat med närstudiedagar cirka en gång per månad.

- Novia har tagit emot många intresseanmälningar i maj och högskolan har nu fattat beslut om att verkställa utbildningen, säger Johnny Sved, tf prefekt vid institutionen för bioekonomi i ett pressmeddelande.

Man kan sedan tidigare studera till både agrolog och skogsbruksingenjör vid Novia i Raseborg.

Mika Gehör dukar fram glas på restaurangbordet.

Fortfarande brist på erfaren restaurangpersonal i Borgå och Lovisa

Pandemin har satt sina spår; branschen lockar inte.

Yrkesexamensmössor

Finansministeriet vill skära i yrkesutbildningen – och förkorta den till två år

Ministeriet vill öka sysselsättningen bland unga.

Perunannostokone pellolla. Taustalla näkyy talo ja piharakennuksia.

Novia: Jord- och skogsbruksutbildningen stannar i Ekenäs

Sjunkande antal studerande har andra orsaker än orten.

Engelskspråkiga linjer vid Centria lockade många sökande

Yrkeshögskolan Centria fick in nästan tredubbelt fler ansökningar till de engelskspråkiga Masters-utbildningarna jämfört med förra året.

Till ekonomilinjen fick högskolan in 934 ansökningar och till datatekniklinjen 178. Mest sökande hade man från Asien och Afrika.

Centria har verksamhet i Karleby, Jakobstad och Ylivieska.

I dag öppnar ansökningarna till svensk- och finskspråkiga högskoleutbildningar

Klockan åtta på morgonen i dag påbörjas den andra gemensamma ansökningsperioden för högskoleutbildningar. Ansökningsperioden pågår i drygt två veckor, fram till torsdag eftermiddag den 30 mars.

Den andra gemensamma ansökan omfattar svensk- och finskspråkiga yrkeshögskole- och universitetsutbildningar, till skillnad från den första som omfattar utbildningar på främmande språk.

De som nu ansöker om studieplats och blir antagna inleder sin utbildning på hösten, och meddelas om antagandet senast i början av juli månad.

Källor: Studieinfo, STT

Ungdomar i Egentliga Finland kan nu påverka preventivvårdstjänsterna

Alla ungdomar i Egentliga Finland har i mars möjlighet att delta i utvecklingen av preventivvårdstjänsterna och främja sexualrådgivningen och den sexuella hälsan genom att svara på en enkät.

Enkäten finns i tjänsten Kerro kantasi, och går att svara på här (på finska).

Enkäten är en del av ett examensarbete vid Åbo yrkeshögskola, som handlar om att utveckla preventivvårdstjänster inom Egentliga Finlands välfärdsområde.

I Egentliga Finland inleddes försöket med avgiftsfria preventivmedel för personer under 25 år den första november 2022.

Kvinna i röd skjorta och svart kavaj står framför ett fönster.

Krångliga tillståndsprocesser och höga språkkrav driver bort utländska studerande: ”Vi går åt rätt håll men för långsamt”

Många studerande vill stanna kvar för att jobba i Österbotten, men ofta flyttar de ändå bort. Nu måste vi tänka om för att trygga arbetskraften, säger Paula Erkkilä, vd på Österbottens handelskammare.

Högskolornas första gemensamma ansökan öppnar i dag

Den första gemensamma ansökan till yrkeshögskolor och universitet inleds i dag. Den här ansökningsperioden omfattar Konstuniversitetets utbildningar och utbildningar på främmande språk, som inleds nästa höst.

Följande gemensamma ansökan ordnas i mitten av mars. Då är det höstens svensk- och finskspråkiga utbildningar som står i tur. Antagningens resultat publiceras senast i början av juni.

Enligt Undervisnings- och kulturministeriet får unga tidigare plats vid ett universitet sedan kvoten för förstagångssökande togs i bruk. Kvoten bidrar till att färre tar emot en studieplats de inte är säkra på.

Källor: Studieinfo, STT

Många utländska studerande har inte lyckats ta sig till Finland på ett halvår

I en enkät bland högskolor uppgav flera skolor att bara 60–80 procent av de studerande som antogs på våren har anlänt till Finland. I många fall har studierna kört igång redan i höst.

Flaskhalsen handlar om att de studerande är tvungna att identifiera sig vid Finlands ambassad i hemlandet innan de kan få uppehållstillstånd i Finland. Enligt skolorna har studerande varit tvungna att vänta upp till ett halvt år på att få identifiera sig.

Enligt Utrikesministeriet är problemet värst i Indien och Nigeria. Där får studerande för närvarande vänta ungefär en månad på sin tur.

Källa: STT

En del av en polisbild syns i bild samt en polis arm i uniform.

Ny ansökningsomgång till den svenskspråkiga polisutbildningen

Maximalt 25 personer inleder studierna i januari 2023.

En kvinna med rött hår och glasögon står ute på en gård. Det är vinter.

Barnmorskestuderande om praktik på annan ort: "Väldigt stor ekonomisk och mental press"

Även stressen inom vårdbranschen märks på praktikplatserna.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida