Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Jonas Sundström och Elin Skagersten-Ström sitter på scenen framför Strömsö villan.

Dags igen för Trädgårdskväll på Strömsö - pricka in den 6 juni

Trädgårdskväll på Strömsö lockar årligen 2000 besökare

Act Lighting Design & Odeaubois: OVO

Ljusfestivalen Lux lyser upp Helsingfors

När vintern är som mörkast lyser ljusfestivalen Lux Helsinki upp huvudstaden i dagarna fem. I år kan du beskåda 17 konstverk längs med en rutt som börjar på Senatstorget och slutar vid Finlandiahuset.

valsedel stämplas

Samlingspartiet vill samarbeta med SFP

Samlingspartiet i Egentliga Finland vill ingå valförbund med Svenska folkpartiet i Åboland inför riksdagsvalet 2015. Det beslutade kretsmötet på torsdag.

Nina Ingves

Företagsrådgivare turnerar i Kristinestad

Den här veckan drar näringslivscentralen i Kristinestad ut på turné i kommunen med infokvällar för företagare. Bland annat kommer företagsrådgivaren Nina Ingves att berätta vilka tjänster Näringslivscentralen erbjuder.

Alkoholmätare

Rattfylleri i Replot, slagsmål i Kristinestad

En kraftigt alkoholpåverkad bilist greps i Replot, Korsholm, vid 23-tiden på fredag kväll. I Kristinestad rapporteras om ett handgemäng.

Karta över kommunreformen

Vasa vill ha två utredare, Korsholm tre

Vasa stad vill att Jan-Erik Enestam och Ossi Repo utreder kommunerna i Vasaregionen. Korsholm föreslår tre utredare, Mats Brandt, Jan-Erik Enestam och antingen Ossi Repo eller Rauno Saari. Båda kommunernas styrelser tog på måndag kväll ställning till utredningsman.

Klubba i mörker.

Språkutbildning för invandrare i vågskålen i Jakobstad

På måndag kväll tar stadsstyrelsen i Jakobstad sannolikhet ställning till språkskolans framtid. Blir beslutet negativt blir invandrare tvungna att söka sig till Kronoby eller Nykarleby för att studera svenska eller finska.

Klubba på bord.

Onödigt svårt att driva igenom tvångsfusioner

Staten borde kunna driva igenom kommunfusioner också om de är emot kommunernas vilja om en fusion är av stort allmänt intresse. Det tycker Vasa stad som på måndag kväll godkände sitt utlåtande till finansministeriet gällande ändringarna i kommunstrukturlagen.

Gammal bensintank i Jakobstad

Diesel läckte ut i Terjärv

Ungefär 1000 liter dieselolja läckte ut på marken i Terjärv på måndag kväll. Läckaget kunde snabbt begränsas.

Rattfyllerister sysselsatte polisen under veckoslutet

Rattfyllerister i farten under veckoslutet.

Invånarna fick snabbt överge sina hus

En person allvarligt skadad i radhusbrand i Korsnäs

En hotande brand uppstod i ett radhus i Taklax i Korsnäs på lördag kväll. En person skadades allvarligt i branden och fördes till sjukhus. Risken för att branden skulle ha spridit sig till hela radhuset var stor.

Öjberget

Öjberget kör i gång på onsdag

Öjbergets skidbacke i Sundom i Vasa öppnar på onsdag kväll. Alla tre nedfarter ska då vara i bruk, meddelar Vasa stad.

Dagvårdsavgifterna stiger i Vanda – dagklubbarna blir gratis

Från och med augusti blir dagis knappa 20 euro dyrare per barn för familjer som betalar fullt pris för dagis. Men det man förlorar på gungorna tar man ingen i karusellen - klubbverksamheten kommer istället att bli gratis.

Gata i Kristinestad

En storbrand möjlig också i österbottniska trähusmiljöer

Storbranden i trähusmiljön i norska Laerdal i helgen är möjlig också i de österbottniska trähusmiljöerna. Allt beror på omständigheterna. Det säger räddningsdirektör Ole Wik vid Österbottens räddningsverk.

Sjukvårdspersonal och med kirurgiska instrument

Frågan om hjärtkirurgin går vidare

Frågan om hjärtkirurgins bevarande vid Vasa centralsjukhus går in på rond två. På måndag kväll skall styrelsen för sjukvårdsdistriktet ta ställning till tre förslag som berör hjärtkirurgin. Monica Sirén- Aura (SFP) som är medlem i styrelsen för sjukvårdsdistriktet vill att hjärtkirurgin vid Vasa centralsjukhuset bevaras.

Ortnamnsskylt på Kyrkslätt station i vintertid.

Kyrkslätt permitterar alla

Kyrkslätt kommun permitterar alla sina fastanställda under två veckor 2014. Också lärarna kommer att permitteras men bara i sju dagar.

Skugga av kvinna som visar mittfingret åt man.

Kvinna bet man

En kvinna i Karleby bet en bit av ett finger av en man som försökte ta sig in till hennes bostad på onsdag kväll. Mannen och kvinnan grälade och då mannen försökte få tag på sin kvarglömda mobiltelefon bet kvinnan honom.

Polisens logo på en vägg.

Man hotade med gevär i Karleby

En man som hade för avsikt att skjuta en person stoppades av polisen i Karleby på fredag kväll. Mannen är nu misstänkt för olaga hot och skjutvapenbrott.

Rattfull krockade i Karleby

En rattfyllerist förorsakade kollission i Marinkainen i Karleby på lördag kväll. Två personbilar krockade och chauffören som orsakade kollissionen påträffades på hemadress och blåste 1,48 promille i polisens blåsprov. Ingen sakdades i krocken.

Olli Rehn ställer upp i EU-parlamentsvalet - utan villkor

EU-kommissionären Olli Rehn (C) ställer upp i EU-parlamentsvalet - det meddelade han per e-post på tisdag kväll till Centerns ordförande Juha Sipilä.

Pär Lidén och Bengt Klemets

Svenskfinlands julotta firas redan den 3 december

I Sundom kyrka i Vasa är julstämningen redan på topp. Årets TV-julotta spelas nämligen in där på tisdag kväll.

870 passagerare måste övernatta på Tallinn-färja

Stormen Oskari hindrade Viking Line XPRS, som avgick från Helsingfors klockan åtta i går kväll, att gå i land i Tallinns hamn. 870 passagerare fick övernatta på Tallinn-färjan utan hytt i hård sjögång. Fartyget kom i land först klockan 6:37 i dag morse.

Oskari starkare än Eino

Stormen Oskaris kraftigaste vindbyar uppmättes på Ålands hav vid Märkets fyr. Där uppmättes vindstyrkor på 34,7 meter per sekund. Den tidigare stormen Einos kraftigaste byar uppmättes i Kaskö, 32, 9 meter per sekund.

Fortfarande hundratals utan ström

I Österbotten är flera hundra hushåll fortfarande utan el, uppger elbolaget Elenia på sin webbplats. Många kunder har återfått strömmen under natten. Kymmenedalen, Södra Savolax och Södra Karelen drabbades värst av stormen Oskari. "Hamstra mat inför storm"

Storm

Tiotusentals hem utan el

Den andra större höststormen har lett till tiotusentals elavbrott i olika delar av landet. Elbolagen fortsätter reparera felen, men arbetet försvåras i nattens mörker. Stormen har också vållat problem för tågtrafiken.

Åbo filharmoniker bjöd på ABBA

Åbo konserthus var fullsatt då Åbo Filharmoniska Orkester gav sin ABBA-konsert på onsdag kväll. Publiken var mycket yngre än vanligt, med både ungdomar och medelålders personer som kanske aldrig annars brukar besöka Konserthuset.

Gamla Club 25 i Vasa

Räddningsområdena väntas bli större

Regeringen vill minska kommunernas utgifter och ministerierna har gett förslag på inbesparingar. Inrikesministeriet föreslår att antalet räddningsområden i landet kunde halveras från 22 till 11 och på det sättet kan 13 miljoner euro sparas.

Polisen i arbete

Ungdomar misshandlades i Korsnäståget

Flera ungdomar blev slagna i ett köpcentrum och en rattfull man körde i diket i Gamla Vasa i lördags.

bil

Rattfylleri och misshandel i Karleby

En rattonykter man försökte köra undan polisen och en man från Perho misshandlade sin bror sent på lördag kväll.

Gungstolssällskapet i Borgå

Gungstolssällskapet ser andar och spöken

Det var mörkt och dimmigt och en spöklig stämning då Gungstolssällskapet på Svenska dagens kväll samlades i ett litet gult hus i gamla stan i Borgå.

Polisbil.

Ungdomsgäng anföll pensionär i S:t Karins

Ett ungdomsgäng försökte råna en pensionär som var ut och gick med sin dotter i centrum av S:t Karins i början av veckan.

Räcket på Vasklotbron syns. I bakgrunden syns en stor gul byggnad och några höghus.

Kommunutredningar aktuella igen i Vasaregionen

Frågan om en ny kommunutredning i Vasaregionen tas upp av Vasa stadsstyrelse på måndag kväll. Stadsdirektör Tomas Häyry föreslår att finansministeriet utser en speciell kommunutredning som omfattar allt som allt sju österbottniska kommuner.

Carina Nilsson och Reidunn Manderbacka

Dialekttävling ett av inslagen på Svenska veckan i Karlebynejden

Svenska veckan inleds i Karlebynejden den 4.11. Veckan innehåller mycket teater men också folkmusik och en dialekttävling.

Ner i parkeringen i Jakobstad via Rådhusets norra ända

Konsultföretaget WSP föreslår tre möjliga alternativ till utformning av underjordisk parkering i Jakobstad i sin offert till staden. Alla tre alternativen innebär att ned och uppfart till parkeringen sker via Rådhusets norra ända.

Vasa stad

Vasaregionens turism tar form

Vasaregionens turism Ab börjar söka verkställande direktör. Styrelsemedlemmarna till bolaget valdes på måndag kväll.

Sedlar och mynt i en hög.

Rånförsök i butik i Orrnäs

En 20-årig man gjorde ett rånförsök i en närbutik i Orrnäs i Vasa på måndag kväll vid 19.30 tiden. Mannen hotade butiksbiträdet och krävde att få pengar, vilket biträdet inte gick med på. Då försökte mannen med våld få upp kassaapparaten utan att lyckas.

Carola Sarén och Alexandra Häggman spelar upp scen i pjäsen Kaos, på Wasa teater.

Kaos ställs in på fredag kväll

Wasa Teater ställer in generalrepetitionen av pjäsen Kaos på fredag kväll. Orsaken är ett sjukdomsfall.

De gröna nobbar Angela Merkel

Regeringssonderingarna mellan Kristdemokraterna och De gröna i Tyskland har misslyckats. Angela Merkel måste nu vända sig till socialdemokraterna för att bilda regering.

Noter på ett papper

Seger för Åbokör i internationell tävling

Åbokören Key Ensemble vann vuxenkategorin i den prestigefyllda körtävlingen Let the Peoples Sing i Luxemburg på söndag kväll.

Polisbil med nödnummer 112 på sidan.

Två dog i trafikolycka i Hertonäs

En trafikolycka i Hertonäs i lördags har krävt två dödsoffer. Det var en äldre man som körde mot mötande trafik på Österleden i Hertonäs. Mannens bil kolliderade med en annan bil som kom från motsatt håll.

Jakobstad centrum

Misshandel på gågatan i Jakobstad

En 23-årig man misshandlades på gågatan i Jakobstad natten till lördag. Gärningsmannen var för den misshandlade okänd.

Lasbil kör på ett brunnslock

Trafikolycka i Lojo

En långtradare körde av vägen på Antskogsvägen i går kväll efter halv sju. Lågtradarens släp, som var lastat med flis, hamnade i diket. Eftersom långtradaren delvis var på vägen, stördes trafiken i riktning mot Fiskars medan arbetet med att få upp släpet ur diket pågick.

Elever demosterar mot att en finsk skola stängs i Raseborg.

Besvikna föräldrar mötte Raseborgs bildningsdirektör

Före mötet demonstrerade ett tiotal barn mot skolstängningar

S:t Karins centrum en sommardag.

S:t Karins simhall förstoras

I S:t Karins planerar staden att förstora simhallen. Samtidigt vill man göra det lättare att parkera vid simhallen och korsningen till Pargasvägen ska bli säkrare.

polisbil i helsingfors

Rån och ilsken rattfull sysselsatt polisen

Ovanligt många rån skedde i Alpparken i Helsingfors på fredag kväll. Många lockades till parken av rykten på sociala medier om en påstådd fest i parken. Dessutom blev en polis sparkad i huvudet av en ilsken rattfyllerist på Tusbyleden.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida