Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Johan Storgård.

Johan Storgård: Jag har gjort mitt

Teaterchefen ser framåt mot nya utmaningar.

Janina Andersson

Janina Andersson har hittat sitt drömjobb

Först nu inser hon vilken tillgång åren i riksdagen varit.

Ballerinor väntar på att gå upp på scen

Allt det här gör Yle

Yles uppdrag i punktform.

Seurue ruokapöydän ääressä puutarhassa katselee Yle Areenaa kännykältä.

Vad betyder public service?

Yles uppdrag fastställs i lagen om Rundradion Ab.

flickan står på festivalen och tittar in och ler i kameran

Bra att veta om Yles omvärld och uppdrag

Fem fakta om Yles omvärld och public service-uppdrag.

Nainen ja mies katselevat älypuhelimen näytöltä Ylen verkkosivuja.

Yle i ett nötskal

Vi sammanfattar Yles verksamhet.

Nazikollaboratören Vidkun Quislings regering under den tyska ockupationen av Norge. Quisling längst till vänster.

Norge öppnar naziarkiven

I Norge öppnas från och med idag arkiven från den så kallade Landsförräderiuppgörelsen om de norrmän som undersöktes för nazistsympatier för 70 år sedan.

En affisch som visar information om patientdataarkivet Kanta.

Nu finns Jakobstadsbornas patientuppgifter på nätet

Nu kan också invånarna i Jakobstadsregionen kolla sina patientuppgifter, laboratorieprover och uppgifter om mediciner via en dator. Förra onsdagen anslöt sig social- och hälsovårdsverket i Jakobstad till det nationella patientdataarkivet Kanta.

Regeringsråd Arto Luhtala

No money, no fun!

Kommuner med barn, äldre och broar får mindre pengar av staten när systemet med statsandelar görs om. Kommuner med många sjuka och invandrare kan däremot skatta sig lyckliga.

Statens ämbetshus i Karleby

Lantmäteriverket flyttar verksamhet till nätet

Lantmäteriverket slopar sin regionala status och trappar ned öppethållningstiderna i svenska Österbotten och andra delar av landet. Förändringar är att vänta i bland annat Vasa, Karleby och Närpes.

Inhemskt lammkött går åt

Inhemskt lammkött har god åtgång. Särskilt inför påsk är efterfrågan på lammkött stor men också under övriga tider på året vill många konsumenter ha inhemskt lammkött.

Socialt nätverk för fyllkajor

I vår lanseras ett socialt nätverk som är avsett enbart för berusade personer. Enligt förhandsreklamen är nätverket till för människor som vill ha roligt. Och man lär inte ska stöta på sin mamma där.

Sport sålde hundratals säsongkort på en dag

Vasa Sports säsongkort säljer bra. På bara en dag har hundratals kort sålts. Verksamhetsledare Jyrki Niemi tror att alla 2000 sittplatser kan vara sålda redan före den första ligamatchen spelas i Vasa.

skidor och hockeyklubbor står uppradade i en sportaffär

I vinter står skidorna kvar i butiken

Den snöfattiga och varma vintern har gjort att skidförsäljningen har gått riktigt trögt. Bara de mest aktiva motionärerna har vågat satsa inför större lopp, många andra har helt låtit bli att köpa skidor. Försäljningen av vinterkläder är inte heller vad den brukar vara.

Banderoller med texten "Stoppa brottet" och Rädda skogen" är upphängda i en skog.

Nordkalk fortsätter leta kalk på Gotland

Pargasföretaget Nordkalk fortsätter leta efter kalk på Gotland. Bolaget har inlett provborrningar i mellersta Gotland i Buttle.

Mera bomber över Aleppo

85 människor dödades under lördagen i Aleppo i Syrien då arméhelikoptrar släppte tunnor med sprängämnen över rebellhållna stadsdelar. Samtidigt genomför rebellgrupper bombattentat mot varandra.

Landskapsdirektör Olav Jern.

Landskapens framtid ifrågasätts

Landskapen har visst en uppgift, också i framtiden, säger landskapsdirektör Olav Jern vid Österbottens förbund. Trots kommunreformen som siktar på att minska antalet kommuner finns ett behov för en övergripande instans enligt Jern.

Jättevåg drog in över norska västkusten

Den norska västkusten drabbades också av en jättevåg på onsdagen. Vågen berodde på ett enormt stenras, som skedde i eftermiddags i Statland i Nord-Trøndelag norr om Trondheim. Följ med läget på NRK.

Kvinna springer upp för trappan till Helsingfors domkyrka

Allt fler besöker Nyland

Turismen ökar med rasande fart i Nyland. Under de senaste tio åren har turismen i landskapet ökat med cirka 80 procent medan turismen i övriga delar av landet bara ökat med 50 procent.

Läkarsituationen i Vanda bättre än på många år

Vanda har äntligen börjat få bukt med läkarbristen på stadens hälsocentraler. Av hundra läkartjänster är bara en handfull obesatta och de sköts av hyrläkare.

Matti Kokkinen.

Västmetro vd: Prislappen för metron till Stensvik stämmer

Västmetrobolagets vd Matti Kokkinen säger att priset för den planerade utvidgningen av Västmetron till Stensvik inte kommer att stiga på samma sätt som priset för Västmetron gjort.

Översvämning vid Båskas i Korsholm

Nu blir det bättre koll på översvämningar

Från och med den 1 januari 2014 finns en ny myndighet som informerar om översvämningar. Det är Meteorologiska institutet och Finlands miljöcentral som tillsammans står bakom den nya nationella översvämningscentralen, vars uppgift framför allt är att ta fram uppgifter om hur vattenflöden utvecklas och bistå med en uppdaterad situationsbild.

En lärare skriver matematiska formler på en tavla

Sämre resultat för svenska elever i Pisa-frågan med språkfel

Innehöll ett språkfel som ändrade frågan radikalt.

Glasmålning i kyrka

Ett sparalternativ att kyrkorna står kalla

Nya uppgifter visar att församlingarna fortsätter att förlora medlemmar - och därmed intäkter. En sparåtgärd som förs fram är att låta bli att värma upp gamla, stora kyrkor. Det kan vara en fungerande lösning, säger Björn Vikström.

Klarar du niornas Pisa-prov? Testa dig!

Finländska ungdomar klarade sig sämre.

Karleby avpolletterar personalchefen

Karleby stads personaldirektör Boris Nygård har inte längre stadsstyrelsens förtroende och tjänsten kommer att lediganslås.

Båtar på land

Hösten var ovanligt varm

Den gångna hösten har varit ovanligt varm visar uppgifter från Metorologiska institutet. November var varm och regnig - i sydvästra Finland låg temperaturerna fem grader över de normala förra månaden.

Man med slantar i sin hand.

"Kommunernas uppgifter måste bergänsas"

Kommunernas uppgifter måste begränsas. Det anser en arbetsgrupp som funderat på hur kommunerna ska kunna sköta nuvarande och kommande uppgifter samtidigt som anslagen skärs ner.

Bild: Yle/Arja Lento

Vill du hjälpa?

En biobiljett, en liten leksak eller ett nytt mjukisdjur kan betyda allt för ett barn som kanske annars inte får några paket till jul. Insamlingar för mindre bemedlade barn och åldringar startar denhär veckan på Kimitoön.

IT-anläggning och dataledningar

Säpo vill komma åt datatrafik

Säkerhetspolisen, polisen och andra brottsbekämpande myndigheter i Sverige vill få direktåtkomst till data- och telefontrafiken i landet. Säpo förhandlar om ett automatiserat system som kan samla in uppgifter inom landets gränser.

UM: Fem finländare har inte kunnat nås

Omkring 250 finländare befinner sig enligt Utrikesministeriet i Filippinerna men det är endast fem personer som man inte lyckats nå. Läs också: Svårt att nå fram med hjälpen i Filippinerna

Poliser misstänks för att ha kollat upp Myllyläs uppgifter

Tre poliser i Egentliga Finland misstänks för att ha snokat i den avlidne skidåkaren Mika Myllyläs uppgifter. Rättegången mot poliserna inleddes i Egentliga Finlands tingsrätt i dag, torsdag.

Hasse Sundquist

Hasse Sundquist: Är öppenhet en dygd?

-Efter varje program nagelfar tusentals ”privatspanare” våra uppgifter. Därför ger vi numera ut varenda källa som vi baserar våra påståenden på, det här säger Nils Hansson chef för Sveriges TVs Uppdrag Granskning. De har på nätet byggt upp ett system de kallar UG referens för att bestyrka att all fakta i programmet stämmer.

Spionaget mot UM har krävt stora resurser

Angreppet mot Utrikesministeriet kunde inte ha utförts av enskilda hackare. Angreppet var för avancerat och resurskrävande, säger en expert på datasäkerhet till Yle Nyheter. Intrånget kan ha givit tillgång också till känslig information.

En man och hans plåmsa.

"Finns skäl att oroa sig över ökade inkomstklyftor"

Det finns skäl att oroa sig över de ökade inkomstklyftorna, säger akademilektor Mikael Nygård vid Åbo Akademi i Vasa. Den 1 november publicerades uppgifter om vad finländarna förtjänade under år 2012 och än en gång får vi se hur de högavlönades löner blivit ännu högre.

Sexåring påkörd på övergångsställe

En sexårig pojke skadades i lördags eftermiddag då en personbil törnade mot honom på övergångsstället i korsningen mellan Degerövägen och Hundholmsvägen i Helsingfors. Pojken fördes till sjukhus och enligt polisens preliminära uppgifter fick han åtminstone en hjärnskakning.

Datakrets

NSA samlar data från privata adressböcker

Den amerikanska säkerhetstjänsten NSA har samlat adressböcker från hundratals miljoner privata e-mail och snabbmeddelandekonton. Genom att analysera kontaktuppgifterna i adressböckerna kan NSA hitta dolda samband mellan olika användare.

Sjundeåbo vill ha vindkraftverk på sin gård

I Pickala i Sjundeå vill en småhusägare bygga ett vindkraftverk på sin gård på Marsuddsvägen. Byggnadsinspektören har förkastat ansökan om åtgärdstillstånd.

Dator

Adobe-användares uppgifter stulna

Den amerikanska mjukvarujätten Adobe har utsatts för ett omfattande dataintrång, varvid miljontals användares uppgifter har stulits. Cyberattacken påminner än en gång om vikten att inte använda samma lösenord till flera olika tjänster, säger IT-expert.

Kommunerna ska kunna spara en miljard

Ministerierna har gett Finansministeriet sina förslag på var kommunerna kan gallra i sina uppgifter. Regeringen slår sedan fast vad som gallras. Bland förslagen finns många detaljer från postlådornas placering till religionsundervisning.

pengar byter hand

Två anställda vid HST åtalas för mutbrott

Två anställda vid HST:s byggnadsenhet åtalas för mutbrott. De anställda ställs till svars i Helsingfors tingsrätt nästa år.

SFP-nätverk söker sparobjekt i välfärden

Ungefär 100 finlandsvenska kommundirektörer och ledande kommunalpolitiker ingår i ett SFP-nätverk som har bildats för att hitta sparobjekt i den kommunala servicen. Kommunernas lagstadgade uppgifter granskas.

Ruiner efter strider mellan beväpnade män och polis i Saminaka i Nigeria

Blodig attack mot universitet i Nigeria

Tiotals människor har dött i en attack mot ett universitet i nordöstra Nigeria. Islamistiska Boko Haram misstänks ligga bakom attacken. Upp till 50 studerande sköts ihjäl då de låg och sov.

Rouskis inför ny avgift

Avfallsbolaget Rouskis inför en fastighetsvis grundavgift. Avgiften betalas en gång per år.

Stålverket Koverhar

Listan över FN-steels skulder äntligen klar

Den så kallade utdelningslistan är över 100 sidor lång.

Barn i ett klassrum

Speciallärare samlas till konferens i Åbo

I Åbo pågår en nordisk specialpedagogisk konferens på fredag och lördag. Finländsk specialundervisning hyllas av svensk docent.

"Reglerna slår hårt mot mindre"

Det säger Skärgårdssparbankens verkställande direktör Eugen Friman som är kritisk till Finansinspektionens regelverk.

Kimitoöns kommunstyrelse ville inte prata om läkarsituationen på ön

Kimitoöns kommunstyresle ville inte ventilera turbulensen inom kommunens omsorg på sitt möte igår.

baby

BB i Jakobstad kan läggas ner hösten 2014

BB i Jakobstad läggs ner i samband med sommarstängningen eller senast den sista augusti 2014. Det är förslaget till social- och hälsvårdsnämnden i Jakobstad som har möte i eftermiddag.

Suddig bild av bilratt.

Slagsmål, rattfylla och vidbränd mat nattens saldo

Ett par grova rattfyllerier rapporteras från Vasa. I både Vasa och Karleby har nattlig matlagning lett till brandkårsutryckningar.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida