Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Militär operation på svenskt vatten.

Ny lag möjliggör militär hjälp utanför Finland

Soini: Militärt bistånd ges inte automatiskt

Försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf)

Ny lag ska möjliggöra militärt bistånd

Lagförslaget ges till riksdagen redan i början av året.

Sauli Niinistö

Niinistö: Finland stöder inte Frankrike militärt

Lagstiftning förhindrar militär hjälp.

Statsminister Juha Sipilä under en presskonferens efter terrordådet i Paris.

Sipilä: Finland redo att stöda Frankrike

Finland förpliktigas av artikeln om säkerhetsgarantier.

Ilkka Kanerva.

Kanerva: Finland kan inte hjälpa Frankrike med militära medel

Finland kan bara bidra med "mjuka metoder".

Frankrikes president Francois Hollande talar inför det franska parlamentets båda kamrar i Versailles.

Hollande vill ta i bruk EU:s säkerhetsgarantier

Artikel 42.7 har aldrig tidigare tillämpats.

Nato har skickat amerikanska trupper till Estland.

NYT: USA stationerar tung materiel i Baltikum

Förslaget måste ännu godkännas av Vita Huset.

Människor inspekterar platsen i Sanaa där brutala självmordsattacker inträffade den 20 mars 2015.

Jemen vädjar om militär hjälp mot rebeller

Saudiarabien laddar upp militärt vid gränsen.

pansarvagn i donetsk

NYT: Ukraina kan få militärt stöd av USA

USA kommer på nytt att se över frågan om att bistå Ukraina med vapen och annan militär utrustning. Det skriver tidningen The New York Times. Utrikesminister John Kerry möter president Petro Porosjenko i Kiev på torsdag.

porosjenko

Litauen ska ge Ukraina "militärt stöd"

Litauen kommer att bistå Ukraina med militärt stöd i kampen mot de proryska separatisterna i de östra delarna av landet, meddelar Ukrainas president Petro Porosjenko. Samtidigt uppger Litauen att Ryssland blockerar litauiska fordon vid ländernas gemensamma gräns.

David Cameron.

Nya bombningar mot IS i Syrien

Bombningarna mot den sunniextrema gruppen Islamiska staten IS har fortsatt. USA försöker strypa jihadisternas pengaflöden genom att bomba oljeraffinaderier.

Beväpnade män vakar över irakier som flytt våldet i staden Mosul.

USA-personal evakueras i Irak

Isis-styrkor uppges sent i går kväll ha intagit områden i Diyala norr om den irakiska huvudstaden Bagdad. De har infört sharia-lag i de områden som de kontrollerar.

En polis står vakt under den första valdagen i Irak.

USA överväger hjälp till Irak

Vita Huset överväger som bäst olika alternativ för att bistå den irakiska regeringen, men man kommer inte att skicka markstyrkor för att stoppa extremiststyrkornas framfart. President Barack Obama kommenterade läget i samband med den australiska premiärministern Tony Abbots besök i Washington.

Hård kille med mjuka intressen

Peter Ramstén har jobbat som fredsbevarare i Kosovo. Han kom dit redan ett par månader efter krigsslutet och har därmed sett folk bli dödade på öppen gata. I Samtal om livet rör sig Peter i Kosovo och på andra håll där finländska fredsbevarare tjänstgör eller har gjort det. Men det ska också handla om inredning, naturfotografering och hur Peter får äldre damer att prata om sina liv när han åker buss i Åbo.

Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon

Danmark sänder F16 till Baltikum

Det är ett uttryck för solidaritet att Danmark hjälper sina goda vänner i Baltikum att upprätthålla deras suveränitet i luftrummet, säger den danska försvarsministern Nicolai Wammen om Danmarks beslut att sända F16-plan som kan hjälpa till med övervakningen av luftrummet i Baltikum.

Frankrike kan förlänga operation i Centralafrika

Frankrike kommer sannolikt att förlänga sin militära insats i Centralafrikanska republiken på grund av det fortsatta våldet i landet, sade den franska försvarsministern Jean-Yves Le Drian på torsdagen.

EU skickar trupper till Centralafrika

Europeiska unionen kommer att skicka upp till 1000 fredsbevarare till Centralafrikanska republiken för att förhindra ett folkmord i landet. Finland har ännu inte avgjort om landet ska delta i styrkan.

Fredsbevarare patrullerar i det oroliga landet.

EU skickar militär styrka till Centralafrika?

EU:s utrikesministrar väntas på måndagen i Bryssel besluta om en militär insats för att trygga säkerheten i Centralafrikanska republiken. Från Finland kan upp till några tiotals soldater komma att delta, säger utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) till Helsingin Sanomat. FN: "Folkmord hotar i Centralafrikanska republiken"

USA fryser militärt stöd till Egypten

USA minskar tillfälligt på sitt militära stöd till Egypten. Beslutet är en reaktion på den egyptiska militärledningens blodiga tillslag mot Muslimska brödraskapet. Få bedömare tror att beslutet kommer att påverka militärledningens linje.

Problematisk tysk militärinsats i Turkiet

Den tyska militären dras för tillfället med en utlandsinsats som ingen är nöjd med. Den här gången handlar det inte om Afghanistan, utan om den pågående tyska insatsen i Turkiet. Sedan början av året är tyska soldater stationerade i närheten av den turkiska gränsen mot Syrien.

Övningen väcker protester i Sydkorea

USA och Sydkorea inledde militärövning

USA och Sydkorea har inlett sin årliga gemensamma militärövning. Över 13 000 soldater deltar i den två veckor långa övningen, som följer på en vecka av ökad spänning på den koreanska halvön.

Kärnvapentest genomförs under jorden.

Nordkorea hotar överge vapenstillestånd

Nordkorea hotar att överge det vapenstillestånd som Nord- och Sydkorea skrev under år 1953 om inte Sydkoreas och USA:s årliga gemensamma militärövningar upphör.

Frankrike trappar upp sin närvaro i Mali

Frankrikes militära närvaro i Mali trappas upp, säger Frankrikes försvarsminister Jean-Yves Le Drian. Cirka 2 000 franska soldater deltar nu enligt Le Drian i striderna, och antalet kommer att öka.

Oroligt i Mali

Mali: Regeringen återtog Konna

Malis regering har återtagit staden Konna, som intogs av islamister på torsdag. Franska trupper har anlänt till Mali för att stöda landets regeringsarmé i kampen mot de islamistiska rebellerna.

Mali ber Frankrike om hjälp mot islamister

Malis president har bett Frankrike om hjälp för att bekämpa islamister som har tagit över stora delar av landets norra delar. Enligt nyhetsbyrån Reuters ska Frankrikes regering ta ställning till frågan senare i dag.