Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

brandman med rökdykarmask

Brandmännens höga pensionsålder tär på den mentala och fysiska orken: ”Nu måste det ske förändringar eftersom läget är akut”

Brandmännen är inte längre särbehandlade och har, i motsats till tidigare, samma pensionsålder som andra yrkesgrupper inom kommunen. Det här medför utmaningar vid uttryckningar.

Pensionärer motionerar i en gymnastiksal.

Finlands pensionssystem fjärde bäst i världen - men ändå under press

Brutna indexet orsakar pensionsdebatt i höst.

Pensionärerna Bertel Widjeskog och Pehr Löv

"Pensionärerna blir fattigare med åldern"

Pensionerna halkar efter löneutvecklingen.

Pensionär sitter på en bänk

Förslag 18: Pensionstak

5000 räcker bra för de flesta

Åldring i matbutik

Tron på pensionssystemet vacklar

Förtroendet har minakt jämfört med år 2011.

spargris gjord av glas

Finländare tror på allt sämre pensioner i framtiden

De flesta anser det nödvändigt att själv komplettera den.

Pension.

Vi går i pension allt senare

Pensioneringsåldern har skjutits framåt betydligt, visar Pensionsskyddscentralens statistik för fjolåret. Trots det svåra ekonomiska läget hägrar pensionsdagarna i genomsnitt först vid 61,2 års ålder - den genomsnittliga pensionsåldern år 2013 var 60,9 år.

Äldre kvinnor i tofflor.

Unga och kvinnor vinnare i pensionsreformen

De som är födda på 1960- och 1970-talet förlorar på pensionsreformen. Personer födda på 1980-talet och senare är de största vinnarna. Det här har Pensionsskyddscentralen räknat ut.

arbetslös

Expert: Unga får bättre pension en dag

Pensionslösningen ses som fördelaktig för unga och som ett nollresultat för personer födda före 1955. Förlorarna är de som är födda på 1960-talet. Snart ingen skillnad på patient och vårdare

Akavas nya ordförande Sture Fjäder

Akava utanför - men berörs ändå

Akademikercentralen Akava är inte med i pensionsuppgörelsen. Akava har hållit hårt på sitt krav att man ska spara in extra mycket pension mot slutet av tiden i arbetslivet, eftersom många av Akavas medlemmar är sådana som studerar länge och därför kommer ut i arbetslivet senare.

VTT:s överdirektör Juhana Vartiainen

Vartiainen: Dealen håller också utan Akava

Överidirektören för statens ekonomiska forskningsinstitut VATT Juhana Vartiainen säger att överenskommelsen om pensionsreformen ser ut som väntat. Vartiainen tror att uppgörelsen håller trots att de högutbildades löntagarorganisation Akava ställde sig utanför avtalet.

Pensionsförhandlingar på Norra Kajen i Helsingfors.

De är överens om pensionsavtalet - såhär ser förslaget ut

Förslaget till nytt pensionsavtal leder till justeringar i både pensionsålder och hur man tjänar in sin pension.

Akavas nya ordförande Sture Fjäder

Facken tror på snar lösning trots tunga pensionsförhandlingar

Arbetsmarknadsparterna förhandlar som bäst om hur pensionssystemet ska se ut i framtiden. Meningsskiljaktigheterna mellan facken är stora, men parterna tror på en lösning inom kort.

Pensionsförhandlingarna drar ut på tiden - hinner inte till budgetmanglingen

Arbetsmarknadsparterna återupptar pensionsförhandlingarna på onsdag vid middagstid. Enligt fackcentralen FFC:s ordförande Lauri Lyly drar förhandlingarna ut på tiden.

Guy Ahonen våren 2014

"Stor utmaning att få folk att vilja jobba kvar"

Det är en stor utmaning för det finländska arbetslivet att få äldre arbetstagare att vilja fortsätta jobba. Det säger direktör Guy Ahonen vid Arbetshälsoinstitutet.

Två arbetare vid ett bygge

Tidigare pension för riskfyllt arbete

Den franske presidenten Hollandes anstränger sig för att få sin popularitet att öka med hjälp av ett nytt pensionssystem som ska ge lönetagare inom den privata sektorn med riskfyllda arbeten möjligheten att gå i pension tidigare.

En äldre person sitter och skriver på dator.

Laatunen: 65 inte tillräcklig pensionsålder

Arbetsmarknadsorganisationerna inleder i dessa dagar förhandlingar om pensionsreformen. Direktör Lasse Laatunen vid Finlands Näringsliv, EK, säger att en pensionsålder på 65 hade varit tillräcklig om beslutet fattats tidigare, men mycket talar för att en pensionsålder på 67 år vore bättre.

Urpilainen efterlyser stor pensionsreform

Finansminister Jutta Urpilainen efterlyser en stor pensionsreform. Urpilainen säger till tidningarna Pohjalainen och Ilkka att arbetspensionsavgifterna och de så kallade livslängdskoefficienterna måste ses över, liksom pensionerna som helhet.

Jan von Gerich.

"Stimulans ingen lösning för ekonomin på längre sikt"

Diskussionen kring ekonomisk stimulans har gått het under de senaste veckorna. Flera politiker har upprepat att staten nu måste gå in för att stimulera till exempel byggbranschen. Det här hjälper ändå inte på längre sikt, menar Jan von Gerich, chefsanalytiker vid Nordea.

Bäddavdelningen i Sjundeå

Forskare: Satsa en arbetsdag på volontärarbete

Olli Alanen, forskare på tankesmedjan Kommon, föreslår att man kunde erbjuda människor som är på slutrakan av sin karriär möjligheten att använda en arbetsdag åt volontärarbete, som sedan kunde fortsätta in i pensionen och ge innehåll till livet i pension.

Brittiska tjänstemän i strejk

I Storbritannien deltar hundratusentals offentligt anställda i en 24-timmars strejk mot regeringens ändrade pensionspolitik. Bland de strejkande finns poliser, hälsovårdspersonal och anställda vid gränskontrollerna.