Senaste artiklar
Frankrikes pensionssystem är dyrt, saknar pensionsfonder och hindrar folk att byta bransch – det här protesterar fransmännen för att hålla kvar
”För en fransman är en uppnådd förmån tabu”.
Brandmännens höga pensionsålder tär på den mentala och fysiska orken: ”Nu måste det ske förändringar eftersom läget är akut”
Brandmännen är inte längre särbehandlade och har, i motsats till tidigare, samma pensionsålder som andra yrkesgrupper inom kommunen. Det här medför utmaningar vid uttryckningar.
Finlands pensionssystem fjärde bäst i världen - men ändå under press
Brutna indexet orsakar pensionsdebatt i höst.
"Pensionärerna blir fattigare med åldern"
Pensionerna halkar efter löneutvecklingen.
Förslag 18: Pensionstak
5000 räcker bra för de flesta
Tron på pensionssystemet vacklar
Förtroendet har minakt jämfört med år 2011.
Finländare tror på allt sämre pensioner i framtiden
De flesta anser det nödvändigt att själv komplettera den.
Vi går i pension allt senare
Pensioneringsåldern har skjutits framåt betydligt, visar Pensionsskyddscentralens statistik för fjolåret. Trots det svåra ekonomiska läget hägrar pensionsdagarna i genomsnitt först vid 61,2 års ålder - den genomsnittliga pensionsåldern år 2013 var 60,9 år.
Unga och kvinnor vinnare i pensionsreformen
De som är födda på 1960- och 1970-talet förlorar på pensionsreformen. Personer födda på 1980-talet och senare är de största vinnarna. Det här har Pensionsskyddscentralen räknat ut.
Expert: Unga får bättre pension en dag
Pensionslösningen ses som fördelaktig för unga och som ett nollresultat för personer födda före 1955. Förlorarna är de som är födda på 1960-talet. Snart ingen skillnad på patient och vårdare
Akava utanför - men berörs ändå
Akademikercentralen Akava är inte med i pensionsuppgörelsen. Akava har hållit hårt på sitt krav att man ska spara in extra mycket pension mot slutet av tiden i arbetslivet, eftersom många av Akavas medlemmar är sådana som studerar länge och därför kommer ut i arbetslivet senare.
Vartiainen: Dealen håller också utan Akava
Överidirektören för statens ekonomiska forskningsinstitut VATT Juhana Vartiainen säger att överenskommelsen om pensionsreformen ser ut som väntat. Vartiainen tror att uppgörelsen håller trots att de högutbildades löntagarorganisation Akava ställde sig utanför avtalet.
De är överens om pensionsavtalet - såhär ser förslaget ut
Förslaget till nytt pensionsavtal leder till justeringar i både pensionsålder och hur man tjänar in sin pension.
Facken tror på snar lösning trots tunga pensionsförhandlingar
Arbetsmarknadsparterna förhandlar som bäst om hur pensionssystemet ska se ut i framtiden. Meningsskiljaktigheterna mellan facken är stora, men parterna tror på en lösning inom kort.
Pensionsförhandlingarna drar ut på tiden - hinner inte till budgetmanglingen
Arbetsmarknadsparterna återupptar pensionsförhandlingarna på onsdag vid middagstid. Enligt fackcentralen FFC:s ordförande Lauri Lyly drar förhandlingarna ut på tiden.
"Stor utmaning att få folk att vilja jobba kvar"
Det är en stor utmaning för det finländska arbetslivet att få äldre arbetstagare att vilja fortsätta jobba. Det säger direktör Guy Ahonen vid Arbetshälsoinstitutet.
Tidigare pension för riskfyllt arbete
Den franske presidenten Hollandes anstränger sig för att få sin popularitet att öka med hjälp av ett nytt pensionssystem som ska ge lönetagare inom den privata sektorn med riskfyllda arbeten möjligheten att gå i pension tidigare.
Laatunen: 65 inte tillräcklig pensionsålder
Arbetsmarknadsorganisationerna inleder i dessa dagar förhandlingar om pensionsreformen. Direktör Lasse Laatunen vid Finlands Näringsliv, EK, säger att en pensionsålder på 65 hade varit tillräcklig om beslutet fattats tidigare, men mycket talar för att en pensionsålder på 67 år vore bättre.
Urpilainen efterlyser stor pensionsreform
Finansminister Jutta Urpilainen efterlyser en stor pensionsreform. Urpilainen säger till tidningarna Pohjalainen och Ilkka att arbetspensionsavgifterna och de så kallade livslängdskoefficienterna måste ses över, liksom pensionerna som helhet.
"Stimulans ingen lösning för ekonomin på längre sikt"
Diskussionen kring ekonomisk stimulans har gått het under de senaste veckorna. Flera politiker har upprepat att staten nu måste gå in för att stimulera till exempel byggbranschen. Det här hjälper ändå inte på längre sikt, menar Jan von Gerich, chefsanalytiker vid Nordea.
Forskare: Satsa en arbetsdag på volontärarbete
Olli Alanen, forskare på tankesmedjan Kommon, föreslår att man kunde erbjuda människor som är på slutrakan av sin karriär möjligheten att använda en arbetsdag åt volontärarbete, som sedan kunde fortsätta in i pensionen och ge innehåll till livet i pension.
Brittiska tjänstemän i strejk
I Storbritannien deltar hundratusentals offentligt anställda i en 24-timmars strejk mot regeringens ändrade pensionspolitik. Bland de strejkande finns poliser, hälsovårdspersonal och anställda vid gränskontrollerna.