Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

En kvinna med en korg och ett stort pepparkakspris.

Magdalena Johansson bakade Pargas bästa pepparkaka i år: ”Jag har bakat de här pepparkakorna i 49 år”

Magdalena Johansson, från ön Heisala i Pargas, är årets vinnare i tävlingen ”Pargas bästa pepparkaka” 2023. Gunnel Fjäder belönades med ett hedersomnämnande.

Priset delades ut på Gamla Malmens julmarknad på lördagen. Johansson vill inte avslöja receptet på vinnarbidraget, men berättar att det är ett gammalt släktrecept.

– Det känns jätteroligt och det är en stor ära, men dom är ju goda. Min svärmor fick receptet av sin svägerska i tiderna och nu har jag bakat de här pepparkakorna i 49 år, säger Johansson.

Tävlingen ordnades nu för andra gången och fick in totalt tio bidrag. Arrangörer för tävlingen är Invånarföreningen Gamla Malmen och Pargas hembygdsförening i samarbete med Pargas Marthaförening, Paraisten Marttayhdistys och Pargas stad.

Johan Björkman

Allt annat än snabbmat – att koka traditionell memma tar sex till åtta timmar

Vill man ha memman i en näverlåda ska den göras på sommaren.

Julbröd

Baka ett fruktigt bröd med värmande kryddor

Pomeransskal och aprikoser sätter smak på det här brödet.

Rawkaka av blåbär

Raw food kaka med blåbär – himmelskt god och nyttig

Fri från laktos, gluten och socker och bakad utan ugn.

Råa köttbullar i en stekpanna.

Sverige medger på Twitter: Den svenska köttbullen är egentligen turkisk

Karl XII tog receptet till Sverige på 1700-talet.

Sven-Olof Sundstedt tillreder memma.

Sven-Olof lagar memma på gammaldags vis

Rågmjöl, malt, vatten, salt - det är allt!

Skolmat.

Skolmaten - så här tyckte Svenska Yles publik

Reaktionerna om skolmaten lät inte vänta på sig.

En porträttbild av Johanna Dikert

Johanna Dikert: Är vi redo för en köttfri skola?

Det bästa är ju att alla vinner på vegetarisk kost.

Nigiri med lax

Läkare varnar för parasiter i sushi

Parasit som finns i rå fisk kan orsaka sjukdom.

Mjöd och struvor hör till valborg.

När Strufwor och Mjöd blef en del af Valborgshelgen

"Valborgshelgen firas med medeltida bakverk".

En skål med bär. På bordet finns också flera burkar med sylt.

Embla - nytt matpris som hyllar det nordiska köket

"Ny tävling i nordiskt mathantverk."

Filip Langhoff och Linda Stenman- Langhoff hemma vid köksbordet, intervju i Morgonöppet

Restauranger i Helsingfors behöll sina Michelinstjärnor

Inga nya finländska stjärnor i årets guide.

Champagnekorkar på hög.

Vilken champagne till nyårsmiddagen?

"Hur du kombinerar mat och champagne."

Målning av Jesusbarnet i krubban omgiven av Jungfru Maria, Josef och herdar.

Julbord i Jesu anda

"Vad hade Jesus ätit om han firat jul?

Rebecka Fokin deltar i kurs i mathantverk i Kimito.

Mathantverkare - en växande yrkeskår

Stort intresse för mathantverk i Svenskfinland.

Signalkräfta på träbord.

Kräfta - tio ben och stor stjärt

"Kräftan är vårt godaste skadjur."

Äpplen i korg.

Äpple - allt annat än förbjuden frukt

"Äpplet är Nordens potatis."

larver på ett fat

Skulle det smaka med en larv?

Nästan alla som provsmakade gillade larverna.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida