Senaste artiklar
FM i jättegrönsaker: Finlands största pumpa väger nästan 500 kilogram
Hundra kilogram tyngre än silvermedaljören.
Svårt att få i sig tillräckligt med frukt och grönt – professor: ”Blir ett ämbar varje dag”
Äter du tillräckligt med grönsaker? Svara på vår enkät!
Rädda blomkålen från att ruttna på åkern – här är fem tips på vad du kan göra av den
Använd blomkål istället för ris eller i pizzabotten.
Internationella invånare skördar både grönsaker och kontakter i Travdalen i Vasa: "De sätter konkret fingarna i jorden i Vasa"
Gemenskapsträdgården gynnar integrationen.
Rafael Donner i sitt älskade grönsaksland i Svartå: Mångfald hjälper också odlaren – drabbas en art, finns det annat kvar
Donner ska snart öppna en självbetjäningskiosk.
Matinfluencern Tara Junker: Jag gillar mat som lockar, mättar och provocerar
Om att inspirera till det vardagligaste som finns – att äta.
Vi äter mera grönt samtidigt som vi blir allt sämre på att laga mat och hyllorna fylls med färdigmat
Att bläddra i gamla receptsamlingar och jämföra dem med dagens recept ger en perspektiv. Vad vi har lagat och hur vi hanterat och tillrett råvarorna förr och nu säger en hel del om vad som hänt med vår matkultur.
Nu vill vi odla vår mat själva – ätbara grödor allt populärare bland unga
Dyra matpriser sporrar folk att odla själva.
Stora grönsaksskördar väntar i sommar – odlarna i Närpes optimistiska trots risk för överutubud
Efter en utmanande vinter med höga elpriser och många släckta växthus, tror andelslaget Närpes Grönsaker på en rejäl grönsakssommar. Det finns en risk för överutbud, men andelslaget hoppas att lägre priser ska få grönsakerna att gå åt.
Vårbruket har kommit igång i Åboland: ”Utan vår röda Ferrari skulle det vara omöjligt att odla i den här omfattningen”
Finländska grönsaker kan i framtiden läggas på export.
S-gruppen får frän kritik av växthusodlare: ”Det var inte så här den nya lagen skulle fungera”
Odlarna anser att S-gruppens prishöjning är fräck.
Priset på mat förväntas stiga ytterligare i år – återgången till ”det gamla normala” går långsamt
Livsmedel förväntas bli minst fem procent dyrare 2023.
Frukt och grönsaker bristvara i butikerna i Storbritannien – minister: Ät rovor
Höga energikostnader har minskat på växthusodlingen.
Elpriset drog ner på fjolårets växthusskörd
Förra året producerades tre miljoner kilogram färre tomater och växthusgurkor än året innan, uppger Naturresursinstitutet (Luke).
Produktionen av växthusgrönsaker var i fjol sammanlagt 89 miljoner kilo, varav 50 miljoner kilogram utgjordes av gurkor och 34 miljoner av tomater.
Enligt Luke har elpriset haft en stor inverkan på särskilt vinterodlingen, som är beroende av artificiell belysning. Det kommande året kommer flera troligtvis att satsa på att odla så mycket som möjligt med naturligt ljus.
De senaste åren har skörden av växthusgurkor varit rekordstor. Enligt Luke kan den mindre skörden också ha att göra med att efterfrågan inte längre är lika stor.
Källa: STT, Naturresursinstitutet
Tomas Lindfors ny vd för Närpes Grönsaker
Tomas Lindfors från Kristinestad tar över som vd för Andelslaget Närpes Grönsaker då Stefan Skullbacka går i pension. Lindfors förta dag i tjänst blir den första maj.
Han har tidigare arbetat på Hartwall och har senast arbetat som företagskonsult, enligt Andelslaget Närpes Grönsaker.
– Det osäkra världsläget förutsätter en dynamisk affärsmodell, dvs. lyhördhet för konsumentens önskemål, och vår uppgift är att reagera så snabbt som möjligt på förändrade beteenden, säger Lindfors.
Förklaringen till de billiga finska gurkorna i Polen: Gurkor som blir osålda på grund av de höga priserna exporteras utomlands
Rabalder kring finländska gurkor som säljs billigt i Polen.
Odlare bekräftar oro för att grönsaker prisdumpas i sommar – elpriserna rubbar balans mellan sommar- och vinterproduktion
Bäst med jämn produktion året runt, säger odlare.
Höga priser tvingar många att avstå från frukt och grönsaker
Andelen frukt och grönsaker minskar i matkorgen.
En krämig pastej med picklat passar perfekt på julbordet – röda linser är huvudingrediensen och smaksättningen klassisk
Linspastejen är vegetarisk och går utmärkt att frysa in.
Växthusföretagare ser framför sig mörka hus i januari: ”År 2020 betalade vi cirka 55 000 euro i månaden för elen och i dag ligger vi på nästan 300 000”
Utan stöd klarar de sig högst ett par veckor.
Vitlöksbröd tar dig genom vintermörkret
En mustig aubergineragu, vitlöksbröd, radicchiosallad och clementinkaka. Det här är recepten som gör att Tara Junker och Malin Öhman från matprogrammet Kan vi bara få njuta klarar vintermörkret.
Har du svårt att fixa till det där gröna på tallriken varje dag – gör en dundersats färggrann och festlig vardagssallad som håller flera veckor
Färg och grönt är viktigt till alla måltider.
Frida Crotts vill leva hållbart men vill inte vara för radikal i sitt hushållstänk: ”Det blir mer än en hobby, nästan en sport och det är roligt”
När Frida Crotts fick barn ville hon leva ekologiskt, men bestämde sig för att familjen inte behöver leva lika renlärigt som hennes extremt klimatmedvetna föräldrar. Nu har hon ett hållbarhetstänk där hon inte bara gör uppoffringar för planetens skull.
Testa två enkla vegetariska pastasåser – variation i vardagen och nya smakkombinationer piggar upp
Rätterna blir färdiga på 20 minuter.
Här bjuder vi på tre enkla sätt att tillreda potatis – "dörrmattor" och "tändstickor" är franska smeknamn på våra klassiska potatisrätter
Ugnspotatis och råraka hör till de enklaste potatisrätterna.
En dyster vinter med permitteringar hotar Robert Jordas företag: "Det här är situationen på många håll just nu"
Högre energikostnader pressar upp priserna i hela samhället.
Nordens bortglömda baljväxter kunde återvända till matborden i Finland – forskningsprojekt pågår vid botaniska trädgården i Åbo
Kokböna, lantbondböna och gråärt trivs bra i testträdgården.
Torka grönsakerna som blir över – ett bra sätt att minska matsvinnet
Torkning är ett hållbart sätt att ta vara på överskottet.
Ta hand om höstens överflöd – att lägga in är ett sätt att spara det goda till senare
Äpplen, gurkor, tomater, chili och vitkål är som finast just nu.
Dyrt att hålla grönsaker i lager – kålen kan skickas till Tyskland
Höga elpriser får odlare att fundera på export.
Matpriserna rejält uppåt i juli: "Jag måste vänta på min lön för att kunna köpa färska grönsaker"
Inflationen låg fortsättningsvis på 7,8 procent.
Svårt att avstå från torven i växthusodling: "Vi måste komma ihåg att alternativen också har utsläpp"
Torven svår nöt att knäcka för branschen.
Odlaren och författaren Mary Kuusisto: Mina föräldrar mutade mig med ett halvt kilo vindruvor
Hon sommarpratar om att odla tropiska frukter i Finland.
Stigande kostnader påverkar också grönsakspriserna på Borgå torg: "Inte så stor prishöjning ännu"
Priserna på inhemska grönsaker lever enligt andra kostnader.
Lådorna med rabarber och äggplantor flyttar från sin plats på Busholmen – och nu kräver staden att odlarna betalar två års hyra i efterskott
Busholmens stadsodling tvingas att flytta
Österbottniska råvaror på midsommarbordet – brist på jordgubbar men nypotatis och kål finns att tillgå
Så ser österbottniska skörden ut inför midsommar.
Rapport: Ökad förekomst av skadliga bekämpningsmedel i frukt och grönsaker i EU
Nästan 100 000 prover har analyserats för rapporten.
Lång, kall vår skapade stress för trädgårdsodlarna – men årets lokala mässa ger ny energi
Odlarna har en intensiv period just nu.
Bjud på en mustig nässelsoppa – god, grön och nästan gratis
Pigga upp soppan med popcorn och vinäger.
Kompostorn har tjänat Kaj Löfvik i 25 år: "Det hänger på mig – jag ska mata den tillräckligt ofta"
"Det bästa med komposten är den fina trädgårdsmyllan."
Festmiddag tillsammans med Kan vi bara få njuta
Recept på en hel festmeny
Ta tillvara tomater, zucchini och chili
Så här lägger du in tomater och zucchini.
En caponata-smörgås för svampskogen eller vandringen
Recept på en caponata-smörgås.
Vår mest underskattade grönsak – recept på fräsch kålrabbisallad
Kålrabbisallad med fänkål och melon.
Gör pastadeg tillsammans med middagsgästerna – recept på en somrig cacio e pepe
En enkel pastarätt med somriga smaker
Matens klimatavtryck är större än du tror – så här äter du mera klimatsmart
"Maten är den största orsaken till klimatförändringen".
Höstersjörullarna kryddas med alger – en enkel inkörsport till framtidens mat
Receptet har gjorts av Marthaförbundet.
Konsumenterna blir allt mera medvetna om vad de stoppar i sig – men nya mattrender till trots är husmanskosten fortfarande storsäljare
Vi vill veta varifrån maten kommer och vad den innehåller.
Hydroponisk odling gav Johanna en "hysteriskt stor basilika" – att odla utan jord blir populärare
Metoden innebär att man odlar med vatten och näring.
Tjuvstarta med höstsådd för att få en tidigare skörd nästa sommar
Testa med morot, palsternacka och vitlök.