Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Två väldigt stora pumpor.

FM i jättegrönsaker: Finlands största pumpa väger nästan 500 kilogram

Hundra kilogram tyngre än silvermedaljören.

En ung kvinna i långt mörkt hår ler mot kameran. I bakgrunden syns en grön trädgård.

Matinfluencern Tara Junker: Jag gillar mat som lockar, mättar och provocerar

Om att inspirera till det vardagligaste som finns – att äta.

Symbolbild: en hand som vävar en gammaldags köttkvarn. I kvarnen mals en massa grönsaker i stället för kött. Gurka, tomat och sallad som strimlas i kvarnen

Vi äter mera grönt samtidigt som vi blir allt sämre på att laga mat och hyllorna fylls med färdigmat

Att bläddra i gamla receptsamlingar och jämföra dem med dagens recept ger en perspektiv. Vad vi har lagat och hur vi hanterat och tillrett råvarorna förr och nu säger en hel del om vad som hänt med vår matkultur.

Röda tomater hänger på en gren.

Stora grönsaksskördar väntar i sommar – odlarna i Närpes optimistiska trots risk för överutubud

Efter en utmanande vinter med höga elpriser och många släckta växthus, tror andelslaget Närpes Grönsaker på en rejäl grönsakssommar. Det finns en risk för överutbud, men andelslaget hoppas att lägre priser ska få grönsakerna att gå åt.

Tom grönsakshylla i supermarket i Storbritannien.

Frukt och grönsaker bristvara i butikerna i Storbritannien – minister: Ät rovor

Höga energikostnader har minskat på växthusodlingen.

Elpriset drog ner på fjolårets växthusskörd

Förra året producerades tre miljoner kilogram färre tomater och växthusgurkor än året innan, uppger Naturresursinstitutet (Luke).

Produktionen av växthusgrönsaker var i fjol sammanlagt 89 miljoner kilo, varav 50 miljoner kilogram utgjordes av gurkor och 34 miljoner av tomater.

Enligt Luke har elpriset haft en stor inverkan på särskilt vinterodlingen, som är beroende av artificiell belysning. Det kommande året kommer flera troligtvis att satsa på att odla så mycket som möjligt med naturligt ljus.

De senaste åren har skörden av växthusgurkor varit rekordstor. Enligt Luke kan den mindre skörden också ha att göra med att efterfrågan inte längre är lika stor.

Källa: STT, Naturresursinstitutet

Tomas Lindfors ny vd för Närpes Grönsaker

Tomas Lindfors från Kristinestad tar över som vd för Andelslaget Närpes Grönsaker då Stefan Skullbacka går i pension. Lindfors förta dag i tjänst blir den första maj.

Han har tidigare arbetat på Hartwall och har senast arbetat som företagskonsult, enligt Andelslaget Närpes Grönsaker.

– Det osäkra världsläget förutsätter en dynamisk affärsmodell, dvs. lyhördhet för konsumentens önskemål, och vår uppgift är att reagera så snabbt som möjligt på förändrade beteenden, säger Lindfors.

tomater i en hög i grönsaksavdelningen i en affär

Höga priser tvingar många att avstå från frukt och grönsaker

Andelen frukt och grönsaker minskar i matkorgen.

Ett par händer bryter ett en bit av ett frasigt vitlöksbröd.

Vitlöksbröd tar dig genom vintermörkret

En mustig aubergineragu, vitlöksbröd, radicchiosallad och clementinkaka. Det här är recepten som gör att Tara Junker och Malin Öhman från matprogrammet Kan vi bara få njuta klarar vintermörkret.

Frida Crotts granskar sin egenodlade vitlök. I bakgrunden syns ett växthus.

Frida Crotts vill leva hållbart men vill inte vara för radikal i sitt hushållstänk: ”Det blir mer än en hobby, nästan en sport och det är roligt”

När Frida Crotts fick barn ville hon leva ekologiskt, men bestämde sig för att familjen inte behöver leva lika renlärigt som hennes extremt klimatmedvetna föräldrar. Nu har hon ett hållbarhetstänk där hon inte bara gör uppoffringar för planetens skull.

Torkade grönsaker i burkar.

Torka grönsakerna som blir över – ett bra sätt att minska matsvinnet

Torkning är ett hållbart sätt att ta vara på överskottet.

Glasburk med chili i olja

Ta hand om höstens överflöd – att lägga in är ett sätt att spara det goda till senare

Äpplen, gurkor, tomater, chili och vitkål är som finast just nu.

David Pettersson i blå skjorta utomhus på en innergård i Vasa.

Dyrt att hålla grönsaker i lager – kålen kan skickas till Tyskland

Höga elpriser får odlare att fundera på export.

Frukter till salu i en låda i Berlin. På bilden finns päron, äpplen, vinduvor och lime.

Rapport: Ökad förekomst av skadliga bekämpningsmedel i frukt och grönsaker i EU

Nästan 100 000 prover har analyserats för rapporten.

Nässelsoppa.

Bjud på en mustig nässelsoppa – god, grön och nästan gratis

Pigga upp soppan med popcorn och vinäger.

Tara Junker och Malin Öhman från Kan vi Bara få njuta med ett stort fat risotto.

Festmiddag tillsammans med Kan vi bara få njuta

Recept på en hel festmeny

Inlagd zucchini

Ta tillvara tomater, zucchini och chili

Så här lägger du in tomater och zucchini.

En caponata-smörgås

En caponata-smörgås för svampskogen eller vandringen

Recept på en caponata-smörgås.

färdiga bruna sojabönor i sina bönkälkar på en odling.

Matens klimatavtryck är större än du tror – så här äter du mera klimatsmart

"Maten är den största orsaken till klimatförändringen".

En odling.

Tjuvstarta med höstsådd för att få en tidigare skörd nästa sommar

Testa med morot, palsternacka och vitlök.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida