Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Arbetstagare på Orion i Esbo packar inhalatorer i en låda.

Allt värre läkemedelsbrist – patienter blir utan viktiga mediciner

Orsakerna är många och ingen snabb lösning är i sikte.

Leipäjono Helsinginkadulla  Helsingissä.

Ät rotfrukter, de är billiga – nio råd en fattig inte vill höra

Rika förstår inte alltid en fattig persons situation.

Ägg på caféet Pumppaamo i Kerko i Borgå.

MT: Påskfirandet hotas av äggbrist

Den stora efterfrågan har tömt äggförpackarnas lager.

Gurkor i snabbköp.

Brist på inhemsk gurka i hela landet

Läget väntas bli bättre i februari-mars.

Landskapsbild över den bayerska byn Hallertau, i förgrunden humleodlingar.

Ölbryggande: Odlare lovar att det finns tillräckligt med humle

Stor humlebrist efter fjolårets katastrofskörd.

Försvarsminister Jussi Niinistö 20.06.2016.

Försvarsminister Niinistö: Försvarets material- och utbildningsbrist tar år att åtgärda

Höjda anslag går åt till att fixa nedskärningarnas skador.

Städutrustning

Prästkulla daghem uppfyller nu alla hälsokrav

Städskrubben är åtgärdad och daghemmet behöver inte stänga.

skyddshem

Svårt att få plats på skyddshem - behovet stort

Över 130 kvinnor har blivit utan hjälp i år.

FN:s säkerhetsråd

FN:s säkerhetsråd röstade för vapenembargo mot Jemen

Ryssland avstod från att rösta.

Läkarbrist i Vasa belastar akuten

Bristen på läkare orsakar långa köer på hälsovårdscentralerna i Vasa. Det i sin tur leder till att patienter skickas till akuten och då belastas specialsjukvården i onödan. Enligt ledande överläkare orkar unga läkare inte med takten på hvc.

Skyddshem

Över 100 offer för familjevåld visades på dörren

Skyddshemmet i huvudstadsregionen spricker i fogarna då alla hjälpbehövande tävlar om endast tio platser. I fjol avvisades över hundra offer för familjevåld.

Den nya akuten vid Vasa centralsjukhus

Vasa måste spara - men inte med egen jour

Vasa går för mycket på minus och nu kommer sparförslagen. Ett av dem är att staden tar över hälsovårdsjouren. Helt orealistiskt, kontrar Thomas Öhman (SFP) i social- och hälsovårdsnämnden.

Ögonläkarbristen skapar kö för glasögon

Ögonpatienter till Lojo och Helsingfors

Det är ont om ögonläkare i Västnyland och remisspatienter måste nu resa längre bort för vård. Läkarstationen Ekenäs Öga som haft ett avtal med sjukvårdsdistriktet erbjuder för tillfället inga läkartjänster.

Marika Häggback med dotterna Amanda.

Svårt att få dagisplats nära hemmet

Det är svårt att få dagvårdsplatser för barnen i Korsholm. Åtminstone om man vill ha nära avstånd mellan hemmet och daghemmet. Familjen Häggback fick ändra på sina framtidsplaner när Hankmo daghem inte kunde ta emot lilla Amanda.

Pommes frites på McDonalds

Pommesbrist i Venezuela - McDonalds serverar maniok

De råder brist på potatis i Venezuela. McDonalds har fått fritera maniok i stället för potatis, och kunderna klagar.

Karita Mård-Miettinen, Annika Peltoniemi och Johanna Latvala har alla sin del i den nystartade språkbadslärarutbildningen i Vasa.

Nu kommer språkbadslärarna

Det finns en brist på språkbadslärare i Finland. Det här vill nu Vasa universitet och Åbo Akademi råda bot på och har därför startat en utbildning för språkbadslärare.

Laserborr.

Servicesedlar utan tandläkare löser inga problem

Servicesedlar är ingen patentlösning för tandvården i Jakobstad eftersom det inte finns tillräckligt med privata tandläkare.

Jessica Ström hittade bostad i Jakobstad

Inte så lätt att hitta studiebostad

Flera står ännu i kö för att få studiebostad i Vasa och i Jakobstad har det inte heller varit så enkel att hitta en lägenhet. I Jakobstad sökte Jessica Ström bostad i två och en halv månader innan hon fick napp.

Studentbostäder i Helsingfors

Kapplöpningen om studentbostäderna i full gång

Utnyttja alla kontakter du har, ta hjälp av studentnationerna och var inte så kräsen - så lyder råden till de som till hösten är i behov av en studentbostad i huvudstadsregionen. Kapplöpningen är igång och konkurrensen om de lägenheter som finns är hård.

Svinfarmare oroade över prisras på svinkött

Nu rasar priset på finländskt svinkött som en följd av att den afrikanska svinpesten närmar sig de finländska gränserna. Det är oroväckande, säger svinfarmaren Henrik Holm i Hirvlax, Nykarleby,

En abborre

Vinterfisket misslyckades i år

Vinterfisket har misslyckats totalt i år, på grund av de svaga isarna. Nu råder rentav brist på sik, säger fiskerikonsulent Leif Kaarto vid Österbottens fiskarförbund.

Hanna Othman är redaktör på Svenska Yle

Hanna Othman: Mysteriet är äntligen löst

I flera år har vi fått svara att vi inte vet. Att den är så gammal att ingen kommer ihåg hur den fick sitt namn. Nu har jag lyckats lösa mysteriet, som till min förvåning bottnar i förbudslagen.

Klasslärarutbildning i Helsingfors hotar inte PF

Åbo Akademis rektor, Jorma Mattinen, tror inte att en tvåspråkig klasslärarutbildning i Helsingfors skulle påverka pedagogiska fakulteten i Vasa nämnvärt. Eftersom antalet sökande till klasslärarutbildningen är stort skulle det knappast bli brist på studerande tror han.

Vattentornet i Jakobstad

Brist på mobilantennplatser i Jakobstad

Renoveringen av vattentornet i Jakobstad leder till en akut brist på platser för mobilantenner. Alla antenner måste plockas ner från vattentornet i mars och de är inte välkomna tillbaka efter slutförd renovering.

Anorektis modell

Brist på offentlig svensk vård för ätstörningar

Det råder en ordentlig brist på svenskspråkig offentlig vård för dem som lider av ätstörningar i huvudstadsregionen. Vid ätstörningskliniken vid Helsingfors och Nylands Sjukvårdsdistrikt har man svårt att rekrytera svenskspråkig personal - men inom den privata vården har det inte varit några problem.

Längre elavbrott kan ersättas

Fortfarande, tre dagar efter höststormen Eino, är över 1 000 hushåll i Savolax och mellersta Finland utan el. Enligt elmarknadslagen kan hushållen få ersättning upp till 1 000 euro för elavbrottet.

Kaj Portin

Öppet diskussionsklimat ger framgångsrika företag

Finland är mitt uppe i en ekonomisk kris, men företagen i Vasaregionen fortsätter för fullt med sin produktutveckling. De som jobbar med produktutveckling och innovationer har inte brist på uppdrag, snarare tvärtom.

Fler tyfoner och mer regn på väg in över Filippinerna

Österbottniska hjälparbetare från pingstförsamlingen finns på plats i Filippinerna. Syskonen Hanna och Maria Söderlund från Socklot i Nykarleby klarade sig undan tyfonen men fortsätter hjälparbetet.

Hjärtkirurg Kari Teittinen

"Vettigt att stänga ner hjärtkirurgin"

Kari Teittinen jobbade som hjärtkirurg på Vasa centralsjukhus i många år. I början av den här veckan sa han upp sig efter att ha varit tjänsteledig i ett halvt år. En orsak var den allt för stora arbetsbördan.

brandmän

Brandkårer utan övningsplatser

De frivilliga brandkårarna kan inte utföra lagstadgade övningar i brist på övningsplatser. Räddningsverkets nya containers har försenats med flera månader.

Hjärna

Brist på specialläkare inom Vasa sjukvårdsdistrikt

Det är fortfarande brist på specialläkare inom Vasa sjukvårdsdistrikt. Distriktet har för få röntgenläkare, psykiatrar och neurologer.

Bostadsmarknaden är trög

Bostadsaffärerna går trögt. Hittills i år har man gjort 15 procent färre bostadsaffärer än samma tid i fjol.

fosterfamilj

Svårt att hitta stödfamiljer

Det är brist på stödfamiljer i både Karleby och Jakobstad. För tillfället köar ett tiotal barn på båda orter efter en stödfamilj.

Asylsökande

Klädinsamling till mottagningscentraler i Helsingfors

Ett klädinsamlingsinitiativ till mottagningscentraler i Helsingfors har samlat långt över 500 deltagare på Facebook.

Brister inom svensk service tas inte på allvar

Äldre får inte hemvård på svenska. Socialtjänsterna är i ena endan av staden då kunderna finns på den andra. Brister inom social- och hälsovården på svenska i Helsingfors har rapporterats men ingenting har hänt.

Tandvården i Ingå krånglar ännu

Ingå kommun saknar fortfarande en tandskötare och en tandhygienist. Personalbristen påverkar telefonservicen och tidsbeställningen. Trycket på servicen väntas stiga då skolorna inleds och semestertiden tar slut.

teemu ger blod

Fler blodgivare behövs

Blodtjänst ordnar en blodgivningsdag i Vasa nästa vecka. Röda Korset påminner om att det behövs donatorer också på sommaren, även om sjukhusen normalt inte behöver så stora mängder blod just då.

Människor som går omkring på en husvisning.

Brist på hyreslägenheter i Åbo påverkar nya studerande

Hyreslägenheterna i Åbo är för få och nya studerande som söker bostad på studieorten kan få köa länge. Fastighetsförmedlingar och studentbystiftelsen i Åbo är redan nu överösta av ansökningar.

Statoils anläggning på Melkøya nära Hammerfest

Arbetslösa ingenjörer lockas från Finland till Nordnorge

Finländska ingenjörer lockas till Nordnorge för att bistå med oljeutvinningen, rapporterar det norska rundradiobolaget NRK.

Stor brist på sjukskötare

Sjukskötare och primärskötare är en bristvara i Österbotten och Mellersta Österbotten. Enligt Österbottens arbets- och näringsbyrå andra yrkesbarometer för det här året är efterfrågan inom många yrkesgrupper större än utbudet.

Nya makadamgångar och planteringar sommartid på en jordpir i Ingå.

Rullstolen rullar inte i Ingåhamnen

Den ombyggda småbåtshamnen är inget för personer som rör sig med rullstol. En av kommunens nämnd hälsar till en annan att höga trösklar inte är en bra lösning.

Icke-handikappade bor i bostäder för handikappade

Samtidigt som köerna till handikappbostäder är långa i huvudstadsregionen bor det icke-handikappade i bostäder som är anpassade för personer med handikapp. En kvinna har förgäves påpekat det här för Esbo stad.

Läkare kollar blodtryck

Korsholms företagshälsovård till Vasa

Korsholms kommun vill ansluta företagshälsovårdsservicen till Vasa regionala företagshälsovård. Orsaken är att Korsholm inte har fått någon behörig ansvarig företagsläkare efter att Anders Furustrand flyttade till den regionala företagshälsovården.

Jakobstadsregionen kan få brist på akademiker

Det kan bli brist på akademiker i norra svenska Österbotten. Orsaken är att få nior väljer att söka in till ett gymnasium. I till exempel Pedersöre och Larsmo väljer majoriteten av eleverna yrkesskola, vissa år är det inte ens 30 procent som väljer gymnasiestudier.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida