Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Hasselholms badstrand med en brygga.

Mindre cyanobakterier i sjöarna – rikligt med observationer till havs

I insjöarna är läget bättre än normalt.

Varg går i snö.

Varg rörde sig i Vasa centrum – vandrade mot Runsor

Polisens sökningar gav inget resultat.

Karta med Kronvik.

Varg sågs i Sundom – strök någon meter från bostadshus

Kom över isen från Kantörarna, kan befinna sig i Öjenskogen.

Varg på vintern.

Vargobservationerna skjuter i höjden i Österbotten

Men fortfarande inga flockar på kusten.

En björn

Raseborgspolisen lugnar Ekenäsbor: Ingen björn har setts nyligen

Polisen ber personer som sett björnen ta kontakt.

Polisens nya bilar har limegrön reflekterande tejp.

Man försvunnen i Pedersöre

Flygplan hjälpte med sökandet.

Leo Komarov i Matchen mot USA på 3 maj i Helsingfors.

Fem observationer halvvägs in i ishockey-VM

Yle Sportens Christoffer Herberts har iaktagit. Varsågoda!

varg

Var lurar vargen?

Nu är det möjligt att kolla var större rovdjur strövar. Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet har öppnat en webbplats med rovdjursobservationer.

En vy över havet och en strand i sommarsol.

Algläget bra i sydvästra Finland

På de 44 algobservationsplatser i Egentliga Finland och Satakunta har man endast funnit blågröna alger på fyra platser.

Blåmes

Vem bor i din fågelholk?

Fågelföreningen Birdlife uppmanar människor att under veckoslutet iaktta de fåglar som bor i fågelholk. Birdlife vill veta om häckningen har påverkats av den tidiga våren och det kalla vädret förra veckan.

Det syns is och öppet vatten på Skärgårdshavet.

Tumlaren simmar i Skärgårdshavet

Nu har man klart kunnat visa att tumlare finns i merparten av Östersjön ända upp till Åland och Skärgårdshavet. Observationerna gjordes inom ramarna för ett internationellt tvåårigt forskningsprojekt.

Upphängda minkskinn

Pälsstöld i Nykarleby

En betydande mängd pälsar har stulits från en farm i Nykarleby natten till måndag. Skinnen har av allt att döma lastats på en släpvagn som stulits från en intilliggande pälsfarm.

Vrakdelar från Hawkflygpanet.

Tekniska undersökningen av Hawk-olyckan inleddes

Idag inleddes den tekniska undersökningen av Hawk-olyckan vid Luftstridsskolan i Kauhava. Man försöker få reda på detaljer om olyckan, genom att undersöka de vrakdelar som har samlats upp i terrängen, också piloten som överlevde olyckan har hörts.

Söndrigt fönster

Apotekstjuv stal väktarbil

Tjuvar bröt sig in i ett apotek i Vetil vid halv fyratiden natten till söndag. Den ena gärningsmannen har gripits men en annan flydde i en väktarbil. Bilen hittades senare i ett dike i Halsua.

Talgoxe på en gren

Naturväkteriet med frågor och iakttagelser

Härfågeln dök upp flera gånger i oktober månads Naturväkteriet. En spektakulär fågel sa Hans Hästbacka.

Demonstranter försvarar träden i Geziparken

"Grovt polisvåld i Turkiet i somras"

Turkisk polis gjorde sig skyldig till grova människorättsbrott vid demonstrationerna i Gezi-parken i Istanbul i somras. Trots det har det inte lett till några följder alls för poliserna - medan demonstranter har åtalats och trakasserats.

Blågröna alger till havs

Mindre mängd alger i år

Enligt Miljöcentralen var algblomningen måttlig både till havs och i insjöarna i sommar. Det var först i augusti som mängden blågröna alger var normal för tidpunkten.

Levande fossil i Enontekis

Sköldbladfotingarna har inte utvecklats på 250 miljoner år. Senast arten observerades var för 57 år sedan.

Blågröna alger vid Savijärvi träsk.

Antalet blågröna alger ökade

Antalet observationer av blågröna alger har ökat den här veckan. Förra veckans varma och lugna väder bidrog till att blågröna alger har vuxit.

Har du sett en manet?

Manetobservationer samlas in för fjärde året i rad. Finlands miljöcentral samlar in observationer både från öppet hav och vid kusten.

Fästing kryper på en arm.

"Taigafästingen påträffas snart i våra trakter"

Det är endast en tidsfråga innan taigafästingar påträffas i Åboland, det menar amanuens Ritva Penttinen vid Åbo universitet. Taigafästingar kan bära på skadligare virus än den vanliga fästingen.

En bild på ett blått hav, kobbar och skär och blå himmel.

Observationer av tumlare efterlyses

Det är åter dags att rapportera observationer av tumlare. Tumlaren är den enda valen i Östersjön, och den är starkt hotad.

Kopparstölderna ökar kraftigt

Kopparstöld i Karleby

En kopparrulle på 300 kilogram har stulits på Vasavägen 7 i Karleby natten mellan torsdag och fredag. Kopparrullen fanns på en skolgård där Karleby Energi utförde arbeten.

Brinnande cigarrett.

Rökning gör alkoholskador värre

Långvarig storkonsumtion av alkohol kan försämra minnet och sinnesfunktionerna. För rökare är påverkan ännu större, visar en ny forskning. Förmågan att lära sig nya saker försämras kraftigt bland rökande alkoholister.

Diskussionen kring meteoriten i Lundo fortsätter

Polisen och den astronomiska föreningen Ursa fortsätter att tvista om den meteorit som observerades i sydvästra Finland i onsdags. Åsikterna går isär om meteoriten kan ligga bakom de skador ett hus i Lundo fick.

Rävskinn på Gregers Spiks farm på väg till auktionen

Skinnstöld i Terjärv

Ett antal rävskinn stals ur ett förråd i Terjärv natten till lördag. Polisen ber allmänheten meddela observationer av en mörk Toyota Hiace paketbil.

Söndrigt fönster

Röd bil kopplad till inbrotten i Dalsbruk?

Polisen i Kimitoön efterlyser observationer av en röd personbil av äldre sedanmodell, eventuellt av märket Ford. Enligt kriminalöverkonstapel Thomas Westerholm kan bilen ha en koppling till de inbrott som har skett i Dalsbruk de två senaste nätterna.

Fler stölder under sommaren

Många tjuvar i farten på sistone i Österbotten

Polisinrättningen i Österbotten har på sistone fått in flera anmälningar om stölder. I flera av fallen rör det sig troligen om samma gärningsman. Eftersom fallen är så många misstänker polisen ändå att det inte är samma gärningsman i alla fall.

Varg i det fria på vintern

Jakt på vargar kan bli möjligt i Lochteå

Polisen har fått in tips om att tre vargar rör sig i Lochteå i Karleby. En första åtgärd är att skrämma vargarna med ljud och ljus. Om det inte får bort vargarna från bostadsområden ska polisen överväga om de måste ta till jakt på vargarna.

Sångsvanar.

Svanbeståndet kartlades

Det finns nästan 50 000 sångsvanar i Finland. Höstens svanbestånd kartlades förra veckoslutet för första gången i ett nationellt fågelspaningsevenemang.

Öronmaneter har observerats i de östnyländska vattnen

I havet utanför Pörtö i Borgå yttre skärgård har man i sommar kunnat se en hel del öronmaneter. Det är helt normalt att maneterna rör sig i Finska viken ända till vattnen utanför Borgå.

Meddela om du ser en manet

Om man ser en manet i Östersjön ska man gärna meddela observationen till Finlands miljöcentral. För tredje året i rad samlar miljöcentralen in information om var det finns maneter, både på öppet hav och vid kusten.

Algläget är bättre än normalt

Tack vare det svala vädret finns det mindre blågröna alger än normalt den här tiden. På havsområden har observationerna ökat lite från förra veckan.

Vanlig tumlare

Har du sett en tumlare?

Miljöministeriet samlar in observationer av tumlare under sommaren. Den som har sett en tumlare ska anmäla om det till ministeriet, speciellt bra är det om man också lyckas ta en bild av tumlaren. Anmälan kan göras via en blankett på nätet.

björn

Antalet björnar ökar i Österbotten

Flera rapporter observationer av björnar har inkommit den senaste tiden. I både Karleby och Malax har björnar och björnspår rapporterats.

Blågröna alger

Dela med dig av dina algobservationer

Från och med i dag följer Finlands miljöcentral för femtonde året i rad med algläget i landet. Finländarna kan dela med sig av sina egna algobservationer genom tjänsterna Järviwiki och Levävahti (Algvakten).