Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Stordonation till KH Renlunds i Karleby igen

I Karleby har KH Renlunds museum fått en stor donation till sin så kallade outsider-samling, eller naiv konst som det också kallas då det handlar om en barnslig enkelhet i verken, och där konstnären ofta saknar formell konstnärlig utbildning.

Donationen innehåller 117 verk av fyra olika konstnärer. De flesta av verken kommer från Madge Gill, som avled 1962 men vars verk i dag finns på flera europeiska museum. Verken har väckt intresse nationellt och en del av dem kommer i vår att lånas ut till nationalmuseet i Helsingfors.

För tre år sedan fick KH Renlund en donation med några mycket kända verk i genren naiv konst. Den samlingen beräknas vara värd en halv miljon euro.

Sören Lillkung och Christoffer Strandberg har pratbubblor som säger "när blev jag konstnär?" och "jag är konstnär". Under dem mindre bilder av olika kändisar.

Vem får kalla sig konstnär?

Vem har makten att definiera vem som är konstnär?

Målning av Tyyne Esko.

Självlärda konstnärer ställer ut i Karleby

KH Renlunds museum i Karleby vill gärna föra fram så kallad Annan konst. I sommar ställer museet ut verk av två självlärda konstnärer. Deras målningarna tar ofta ställning i samhällsfrågor och är delvis gjorda av återvunnet material.

Konst för uthyrning

Inget museum för alternativ konst i Karleby

Det blir inget museum för alternativ konst i Karleby. Staden fick avslag på sin ansökan om EU-pengar för en utställning över så kallad outsider-art eller annan konst.