Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Nunnor ber vid Moder Teresas grav i Calcutta den 5 september 2003.

Moder Teresa blir helgon i september nästa år

Hon blev berömd för sitt arbete bland de fattiga i Indien.

Pärmbild till Carina Karlssons roman Mirakelvattnet

Carina Karlssons Mirakelvattnet

Carina Karlssons roman Mirakelvattnet utspelar sig på Åland.

Saluhallens restauranger invigdes

Saluhallens nya restaurangområde har idag invigts. Besökarna verkar nöjda.

Skylt utanför Forcit i Hangö

Kimitoön är nu en rökfri arbetsplats

Också Kimitoöns kommun är nu en rökfri arbetsplats. Över tvåhundra kommuner har infört rökförbud i eller i närheten av sina fastigheter.

Depån i Karis brandstation.

Ratad brandstation i Karis får nytt liv

Brandstationen på Centralgatan i Karis kan i framtiden fungera som den samhällstekniska sektorns lagerplats för maskiner och utrustning. Det berättar Martin Glader (SFP), som är ordförande för direktionen för Intern service.

Ett restaurangkök.

Förslag: Fyra centralkök i Raseborg

I framtiden ska Raseborg ha regionala centralkök i Karis, Ekenäs, Pojo och Tenala. Det förslaget har arbetsgruppen som utarbetar köksfunktionerna i Raseborg kommit fram till.

Gamla avdelningen på Lojo bb

BB-renoveringen i Lojo skjuts fram

I Lojo sjukhus kommer varken BB eller övervakningsenheten för nyfödda att renoveras i det här skedet. Projektet skjuts fram på obestämd tid.

Oklart när bryggan i Heisala repareras

Det är fortfarande oklart om förbindelsebåtsbryggan i Heisala i Åbolands skärgård repareras i höst eller först nästa vår. Bryggan har rasat några gånger och håller inte för tung trafik.

Kimito har gått om Dalsbruk

Kimitoöns kommun genomgår en slags urbanisering.

Damon klättrade ut bland publiken när de drog låten Country House. Det var uppskattat. Alla ville ha en bit av honom.

Provinssirock förkortas och flyttas framåt

Seinäjokifestivalen Provinssirock förkortas nästa sommar. Samtidigt senareläggs festivalen, arrangörerna har valt sista helgen i juni som ny tidpunkt.

Janet Yellen är stark kandidat för posten som chef för Fed

Hon kan bli ny chef för Fed

Inom några veckor väntas USA:s president Barack Obama utse en efterträdare till den nuvarande centralbankschefen Ben Bernanke. Än sen då? Spelar det någon roll vem som efterträder Bernanke? Ja, för att centralbankens roll är så viktig för världsekonomin.

Euroslantar och en börs.

Pengar och omsorg bekymrar Kimitoöns politiker

Hur pengarna ska räcka till och vad som bör prioriteras om de inte räcker till allt är något som bekymrar många av Kimitoöns politiker just nu. Det visar en förfrågan som Yle Åboland har gjort.

Må bra-mässa i Pargas

I början av oktober ordnas en mässa kring hälsa och välmående i Pargas.

Västra Nylands folkhögskola i Karis.

Hangö ur samkommunen för VNF?

Hangö borde överväga om staden ska fortsätta vara med i samkommunen för Västra Nylands folkhögskola. Bildningschefen ser driftsunderskottet som en orimlig börda för kommunerna.

Korkman: Feds beslut gynnar också Finland

Enligt professor Sixten Korkman vid Aalto-universitetet innebär amerikanska centralbankens fortsatta stödköp ökad stabilitet på finansmarknaden. Mer oroad är han över republikanernas och demokraternas oförmåga att dra jämnt. Se inslaget med direktrapport från Washington!

Stor fartyg ses på redden.

Finnlines färjor via Åland

Finnlines morgonfärjor börjar gå via Långnäs under vardagar.

Kimitoöns kommunstyrelse ville inte prata om läkarsituationen på ön

Kimitoöns kommunstyresle ville inte ventilera turbulensen inom kommunens omsorg på sitt möte igår.

"Min inre passion och min muns förkunnelse"

Sen den dagen har Jesus Kristus varit min inre passion och min muns förkunnelse. Vägen har väl inte gått spikrakt, men genom ”trial and error” kommer man ganska långt, säger Henrik Nymalm, veckans andaktstalare

Ekologisk äppelodling på frammarsch

Odlandet av inhemska äpplen ökar och allt fler odlare vill odla naturenligt.

Dalsbruk lockade med forneld

I år firades forneldarnas natt också i Dalsbruk. Cirka fyrahundra personer deltog i firandet.

Böcker.

Strömma gård skildras i ny bok

En ny bok lyfter fram Strömma gård i Bjärnå. Boken "Gården vid kanalen" berättar om gårdens mångskiftande historia under de två senaste århundradena.

"Annat viktigare än konkurrensutsättning"

Brådska är ingen giltig orsak för att slarva med konkurrensutsättningar. Men Raseborgs stads tekniska central skyller trots det på brådskan när allt inte gick rätt till med Ekenäs trafikcentrum och Lönnbergska huset i Karis.

Emma Green-Tregaros regnbågsnaglar, friidrotts-VM 2013

Olympiska kommittén förbjuder inte regnbågsnaglar

Finlands olympiska kommitté kommer inte att förbjuda de finländska idrottarna att måla sina naglar i regnbågsfärger under vinter-OS. Det beslutet hör till IOK, som förbjuder politiska ställningstaganden.

Svamparna är sena

Svampsäsongen kommer sent igång i år. Först under den senaste veckan har kantarellerna, skogsriskorna och svart trumpetsvamp vaknat.

Kimitoön värd för stor motorcykelträff

Under veckoslutet står Kimitoöns motorcykelklubb MC Islanders värd för Svenskfinlands stora motorcykelträff, 6% rally. Över hundra motorcyklister från olika delar av Svenskfinland väntas till ön.

Brutalt våld mot kvinnor i Papua Nya Guinea

Enligt en färsk rapport utsätts kvinnor i Papua Nya Guinea för omfattande våld. Enligt Läkare utan gränser är så här brutalt våld ovanligt under fredstid.

Odlad regnbågsforell

3,6 miljoner kilo livmedelsfisk odlades i Sydvästra Finland

Under 2012 odlades 12,7 miljoner kilo livsmedelsfisk, det är 1,4 miljoner mera än året innan. I Sydvästra Finland odlades totalt 3,6 miljoner kilo fisk under fjolåret.

Avloppsvatten från Talvivaara gruva

Maskoån svårt förorenad

Uppskattningen är att det rann ut 5 200 kubikmeter avloppsvatten i Maskoån förra veckan. Följden var massiv fiskdöd i ån.

Yle Areena logo.

Mia Damberg i Heim

I serien Heim i kulturprogrammet Pixel besöker Peter Lüttge österbottniska kulturarbetare för personliga samtal om hemmets betydelse för konsten. Under besöken står den skapande processen i mittpunkten. Det är värden som får bestämma var det konstnärliga hemmet finns. Är det lägenheten, ateljén, gården eller kanske krogen? Titta och bli överraskad!

Urbana odlingen lever

Sommaren är kort men i den urbana trädgården är det länge kvar till hösten. Det är en väldigt nöjd Peter Lüttge vi möter då han sitter och njuter vid den vackra urbana trädgården.

Matborden tog plats utomhus

I går kväll var det dags för helsingforsarnas årliga gemensamma middag utomhus. Vem som helst fick vara med var som helst, de vita dukarna täckte festborden.

Bygg tätare i Kimito centrum

Ett nytt utkast till delgeneralplan för Kimito är aktuellt och i det nya utkastet är centrum koncentrerat till norra sidan av Dragsfjärdsvägen. Affärstomterna söder om Dragsfjärdsvägen har slopats.

Vapen i skeppslasten från Kuba till Nordkorea

Kuba har tidigare förnekat uppgifterna om att det skulle ha funnits vapen på väg till Nordkorea ombord på ett skepp som stoppades i Panama.

Spanska tågföraren varnades tre gånger

Föraren avslutade sitt telefonsamtal med konduktören endast elva sekunder innan tåget spårade ur. Konduktören är ändå inte medskyldig till olyckan.

Mikko Hirvonen

Hirvonen jagar täten

Mikko Hirvonen var snabbast av alla då fredagens första specialsträcka kördes i det finländska VM-rallyt i Jyväskylä.

Fotbollsfest i Kimito under helgen

Den populära fotbollsturneringen Gräsplanscupen samlar unga fotbollsfantaster från både när och fjärran till Kimito. - Det här är en fotbollsfest för hela familjen, säger turneringschef Jörgen Törnqvist.

Olagliga skrotlagret på Kimitoön borta nu

Den stora olagliga skrotsamlingen i Sunnanå på Kimitoön är nu så gott som uppstädad. Trots stora mängder olika slag av skrot verkar marken i området inte ha förorenats, säger miljöinspektören.

Strandbastun kommer till.

Faces-festivalen närmar sig

Årets Faces-festival närmar sig och den hålls i Gumnäs i Pojo. Faces "pappa" Börje Mattson tycker att Pojoborna bemöter Faces på ett mycket positivt sätt. Annat har det varit under åren som gått - Mattsson har blivit hotad och i en del kretsar många har man motarbetat festivalen.

Amazonas försvinner i rekordfart

Skövlingen av regnskogen Amazonas i Brasilien har skjutit i höjden efter att en ny lag gick igenom ifjol efter skogsindustrins intensiva lobbning, meddelar miljöorganisationen Imazon.

Veckans andaktstalare: Birgitta Strandberg-Rasmus

Mitt liv har varit smultrondoft vid ”kytovägen”, kärleksrus och vandring i tåredalen, euforisk glädje i förlossningssalen, förtvivlan över att inte orka och räcka till i vardagen. Min tro har stötts och blötts, den enkla barnatron har fått sig många törnar och Gud och jag har arbetat oss fram till en alldeles egen unik relation, det finns inga entydiga enkla sanningar i trosfrågor.

Nya tangokungligheter kröntes

Kyösti Mäkimattila är ny tangokung och Heidi Pakarinen ny tangodrottning. Tangodrottningen valdes i torsdags och tangokungen på lördag i finalerna i Seinäjoki.

Lika många ryssar som finlandssvenskar i Finland 2050

Antalet ryskspråkiga i Finland har fördubblats under 2000-talet. Enligt forskare kommer det att i Finland finnas lika många ryskspråkiga som finlandssvenskar 2050.

Catharina Karlstedt och Mercedés Sjöholm sommarjobbar som hamnvakter i Ingå småbåtshamn.

Ingå småbåtshamn får godkänt av båtgästerna

Den förnyade jordpiren vid Ingå småbåtshamn invigs på lördag (29.6). I samband med renoveringen snyggade man upp området och utökade antalet gästplatser i hamnen.

Lastbilstillverkaren Sisus fabrik och företagets flagga skymtar bakom träd.

Förorenad mark vid Sisu

Sisu måste se till att det görs en grundlig bedömning av markområdet vid Ekenäsvägen i Karis. Enligt Nylands Närings-, trafik och miljöcentral räcker inte en grundbedömning för att bedöma om marken verkligen är förorenad.

Polisbil med nödnummer 112 på sidan.

Livlig midsommarhelg i Västnyland

Raseborgspolisen fick rycka ut 11 gånger till Ingå, 88 gånger till Raseborg och 66 utryckningar hade polisen i Hangö. Tre rattfyllerister tog Raseborgspolisen fast och åtta fall av misshandel.

Yle Areena logo.

Sini Björkholm i Heim

I serien Heim i kulturprogrammet Pixel besöker Peter Lüttge österbottniska kulturarbetare för personliga samtal om hemmets betydelse för konsten.

"Ryssland säljer kanske mera vapen till Syrien"

Det är möjligt att Ryssland kommer att sälja mera vapen till den syriska regeringen, uppger president Vladimir Putin. Enligt Putin är de ryska vapentransporterna till Syrien lagliga och inte emot moraliska principer.

Storgatan i Jakobstad.

Jakobstads Arbis och kulturen kan samlas under samma tak

I höst diskuterar bildningsnämnden i Jakobstad om svenska och finska arbetarinstituten och kulturbyrån ska placeras under samma tak.

På söndag lever Sagalund

Den sista juni är det dags för den traditionella Sagalund lever dagen. Då lever Sagalund bokstavligen upp och besökarna får kliva in i en svunnen värld.

Centrumbiblioteket blir statligt jubileumsprojekt

En historisk händelse, en sensation. Det ansåg festpubliken då Paavo Arhinmäki berättade att Helsingfors centrumbibliotek ska bli huvudprojekt under Finlands självständighets 100-årsjubileum 2017.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida