Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Kaarle Tapper säkrade OS-plats i segling – rejält besviken över VM-insatsen: ”Riktigt jobbig vecka”

Finlands andra seglingsbiljett till OS i Paris nästa sommar är säkrad. I VM i Nederländerna lade Kaarle Tapper händerna på en nationsplats.

Tapper, som tävlar i ILCA 7-klassen, hade ingen speciellt bra VM-regatta och slutade 18:e. I nationsrankningen placerade sig Tapper däremot 12:e och det räckte för en OS-plats.

De 16 främsta länderna i VM säkrade plats till OS.

– En riktigt jobbig vecka. Jag kom inte hit för att sluta 18:e. Allt möjligt hände, men som helhet var det okej att säkra nationsplatsen, säger Tapper till Yle.

Tidigare i veckan ordnade Sinem Kurtbay och Akseli Keskinen en nationsplats i Nacra 17-klassen.

I ILCA 6-klassen var Monika Mikkola första seglare som missade en nationsplats till OS. Mikkola gick i mål som 25:e i VM.

Mångfaldiga vinnaren i sjukamp ställer inte upp i VM – Nafissatou Thiam blir inte ett hot mot Saga Vanninen

Den tvåfaldiga olympiska mästaren och tvåfaldiga världsmästaren Nafissatou Thiam kommer inte att försvara sina mästerskapstitlar under VM i Budapest.

Redan förra veckan ryktades det om att Thiams deltagande i VM var oklart, men nu är det bekräftat.

En skada i hälsenan stoppar Thiam från att delta i VM, det berättade det belgiska friidrottsförbundet på onsdagen. I stället siktar Thiam mot nästa år och OS i Paris.

Källa: STT

Förorenat vatten satte stopp för simtävling i Seine – nästa år är det tänkt att OS-lopp ska avgöras i floden

En testtävling inför OS i Paris nästa sommar inhiberades i dag eftersom vattnet i floden Seine bedömdes vara alltför förorenat. Det meddelar det internationella simförbundet.

Det har regnat rikligt i Paris de senaste dagarna och det har försämrat vattenkvaliteten i Seine.

Under OS nästa sommar är det tänkt att tävlingarna i maratonsimning och triathlon ska avöras i floden. För att det ska vara möjligt krävs åtgärder av både OS-arrangörerna och av de lokala myndigheterna i Paris, säger det internationella simförbundet.

Det har varit förbjudet att simma i Seine i över 100 år men efter OS och paralympiska spelen har Paris tänkt öppna tre badstränder vid floden.

OS-mästaren från Rio avstängd – misstanke om dopningsbrott

Stavhopparen Thiago Braz da Silva har blivit avstängd från fortsatt tävlande i friidrott, meddelade Athletics Integrity Unit.

Avstägningen är temporär tills ett slutligt beslut har fattats enligt världsidrottens antidopingregler.

Brasilianaren är misstänkt för att ha använt ostarine för att öka muskeltillväxten.

I hemma-OS i Rio 2016 tog Braz guld i stavhopp och vid OS i Tokyo tog han hand om bronspengen.

Promobild på OS i Paris 2024

Ingen alkoholförsäljning på idrottsarenorna under sommar-OS i Paris 2024

Fransk lagstiftning sätter käppar i hjulen.

Volleybolls-VM växer till 32 lag och spelas vartannat år – EM-medalj blir inträdesbiljett

Från och med 2025 kommer VM i volleyboll för både damer och herrar att spelas vart annat år i stället för vart fjärde som hittills, berättar det internationella volleybollsförbundet FIVB. Mästerskapet flyttar från jämna år till udda: de senaste turneringarna har spelats 2018 och 2022, de följande sker 2025 och 2027.

VM ordnas vartannat år utan att det krockar med de olympiska spelen. Samma rytm tillämpas av både skid- och friidrotts-VM.

Kontinentala mästerskapsturneringarna byter från udda till jämna år och fortsätter att ordnas vartannat år. År 2026 spelas det enbart kontinentala mästerskap, år 2028 får de sällskap av OS.

Lagantalet i VM ökar från 24 till 32. Två av platserna går till värdlandet och den regerande världsmästaren. 15 av platserna upptas av medaljörerna i de fem kontinentala mästerskapsturneringarna, bland annat EM, medan världsrankingen avgör de övriga deltagarna.

VM, kontinentala mästerskap och världsrankingen fungerar som varsitt kval till OS-turneringarna med tolv lag.

Razzia mot högt uppsatta personer inom OS-organisationen inför OS 2024 i Paris

Under en pågående utredning har fransk polis utfört en razzia mot två framstående personer inom organisationskommittén för OS i Paris 2024.

Etienne Thobois, generaldirektör för Paris 2024, och Edouard Donnelly, verkställande direktör för organisationskommittén, fick oväntat besök av polisen under veckan. Dessutom genomfördes en razzia på kontoret för ett konsultföretag som de båda männen har grundat.

Utredningen rör misstankar om olaglig intressekonflikt, missbruk av offentliga medel och favorisering av upphandlingskontrakt.

OS 2024 invigs den 26 juli.

Källa: AFP

IOK bryter med det skandalomsusade internationella boxningsförbundet IBA

Den Internationella Olympiska Kommittén kastar ut det internationella boxningsförbundet IBA.

Beslutet grundar sig på en rapport som gjordes i början av juni, där det fastslogs att IBA misskött sig ekonomiskt samt att det förekommit flera domar- och ledarskandaler. IBA är också till största del stött av det ryska energibolaget Gazprom. Det finska boxningsförbundet har också sedan tidigare framfört sin vilja att lämna IBA.

Nyligen grundades i stället ett nytt internationell förbund: World Boxing, som grundats av bland annat USA, Stobritannien, Schweiz och Nederländerna.

Samtidigt slogs det fast att det blir boxningstävlingar i OS i både Paris 2024 och i Los Angeles 2028.

Lika långa skiddistanser för damer och herrar i vinter-OS 2026

Under den gångna säsongen införde internationella skidförbundet Fis lika långa distanser för damer och herrar i världscupen. På våren bestämde man också att inför förändringen i VM.

Fis begärde också att det skulle bli lika långa distanser på OS – något som Internationella olympiska kommittén IOK nu har accepterat.

Förändringen träder i kraft till OS i Milano-Cortina 2026.

IOK har även infört förändringar i nordisk kombination och backhoppning. Den kombinerade lagtävlingen i stora backen blir en sprint där två idrottare tävlar. Idrottarna gör ett hopp och åker sedan skidor på en bana som är 1,5 kilometer lång.

I backhoppning ändras formatet i herrarnas lagtävling. I stället för fyra hoppare deltar två från varje nation. Tävlingen kommer att bestå av tre omgångar.

I alpint blir den kombinerade tävlingen en lagtävling. En åkare tävlar i störtlopp och en i slalom. Tiderna slås sedan ihop för att utse ett vinnande lag.

Sverige går vidare med ansökan om vinter-OS 2030

Sveriges olympiska kommitté, Riksidrottsförbundet och Sveriges paralympiska kommitté har avslutat sin förstudie om en OS-ansökan. Resultatet blev att man går vidare i processen.

Nu går man in i nästa fas som betyder dialog med Internationella olympiska kommittén IOK.

– Vi har hittat grundförutsättningarna för att kunna leverera hållbara, demokratiska och kostnadseffektiva spel. I nästa fas ska vi gå djupare in i detaljerna, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann i ett pressmeddelande.

Den svenska OS-budgeten ligger på 16,5 miljarder kronor. IOK ska bidra med tio miljarder kronor.

Enligt en opinionsundersökning som beställdes av Sveriges olympiska kommitté vill sju av tio svenskar att Sverige ska arrangera vinter-OS 2030.

Vasa sponsorerar längdskidåkaren Joni Mäki

Vasa stad sponsorerar skidåkaren Joni Mäki och simmaren Nader Khalili.

Mäki siktar på OS 2026 i Italien och Khalili på de paralympiska spelen i Frankrike 2024.

Joni Mäki har ett OS-silver och ett VM-silver på meritlistan. De senaste världsmästerskapen i Planica i Slovenien var inte värst lyckade för Mäki.

Nader Khalili är för närvarande på 13:e plats i världsstatistiken över 200 meter frisim.

I samarbetet ingår synlighet för Vasa stad på tävlingskläderna, publiceringar på idrottarnas sociala mediekanaler och deltagande i stadens evenemang.

Mäki får 14 000 euro och Khalili 5 500 euro.

Ragnhild Haga lägger av – avslutade på topp

Den norska längdskidåkaren Ragnhild Haga, som är 32 år gammal, avslutar sin karriär. Det meddelar hon på Instagram.

Karriärens höjdpunkt var OS-guldet i Pyeongchang 2018 på 10 kilometer i fristil. I samma OS ingick hon även i det norska stafettlaget som vann guld.

För två veckor sedan tog Haga sin första, och sista, världscupseger då hon vann femmilen på Holmenkollen.

Dick Fosbury

Höjdhoppslegendaren Dick Fosbury har avlidit – amerikanen revolutionerade sin gren då han tog OS-guld

Amerikanen Dick Fosbury som vann OS-guld i höjdhopp år 1968 har avlidit. Fosbury revolutionerade i tiderna sin gren, och uppfann en hoppteknik som används ännu i dag.

Knappt hälften av svenskarna säger nej till OS

Sveriges olympiska kommitté (SOK) har övervägt att ansöka om att få arrangera vinter-OS 2030. Men svenska folket verkar inte vara lika entusiastiskt inställt.

Enligt SVT Sport har undersökningsföretaget Novus undersökt svenskarnas vilja att landet ska arrangera OS, och svaret visar att 48 % svarar 'nej'. 37 % uppges svara 'ja' till att arrangera vinter-OS medan 16 % svarar 'vet ej'.

Resultatet avskräcker ändå inte SOK:s tillförordnade vice ordförande Hans von Uthmann.

– Förstudien är bara en vecka gammal och vi har inte presenterat någonting. När folk ställs inför frågan om något de inte känner till eller vet vad det innebär är det väl rätt sunt, säger von Uthmann till SVT Sport.

Enligt undersökningen är yngre svenskar i genomsnitt mer positivt inställda till att arrangera OS, än de äldre landsmännen.

Olympiska kommittéerna i Norden: Dörren ska vara stängd för idrottare från Ryssland och Belarus

De olympiska kommittéerna i de nordiska länderna är tydliga i sin kommunikation: inga ryska eller belarusiska idrottare har något att göra i internationell tävlingsidrott.

Det här understryker kommittéerna i ett färskt uttalande som är undertecknat av Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige samt Grönland, Färöarna och Åland.

De poängterar att krigsläget i Ukraina inte har förändrats. Därför finns det ingen orsak att glänta på dörren för Ryssland och Belarus.

Den senaste tiden har den internationella olympiska kommittén IOK öppnat för att ryska och belarusiska idrottare skulle kunna få tävla i OS i Paris nästa år.

Ryska flaggan och OS-flaggan under vinter-OS i Sotji 2014

FN-experter stöder IOK:s linje – vill se ryska idrottare i OS

”Vi uppmanar IOK att ta ett beslut i den riktningen”.

Ukraina hotar med att inte ställa upp i OS om ryska idrottare tillåts tävla – minister: ”Jag utesluter inte möjligheten att bojkotta”

Internationella olympiska kommitténs beslut på onsdagen att undersöka en väg för ryska och belarusiska idrottares deltagande i olympiska sommarspelen i Paris nästa år har väckt kritik.

IOK motiverade sitt val med att ”ingen idrottare ska hindras från att tävla bara på grund av sitt pass”.

Ukraina hotar nu med att bojkotta OS i Paris om idrottare från Ryssland och Belarus får delta i mästerskapet.

Ukrainas idrottsminister Vadym Gutsait delade sina tankar på Facebook.

”Vår position är oförändrad – så länge kriget i Ukraina fortsätter ska ryska och belarusiska idrottare inte delta i internationella tävlingar. Om vi ​​inte hörs i den här frågan utesluter jag inte möjligheten att bojkotta OS”, skrev Gutsait.

Flera länder har kritiserat IOK:s beslut.

Källa: STT

Ryska och belarusiska idrottare får tävla i Asiatiska spelen

De ryska och belarusiska idrottarna får tävla i Asiatiska spelen. Detta trots att de är avstängda från en hel del internationell tävlingsidrott.

Det meddelade Asiens olympiska råd på torsdagen.

Beslutet är i linje med Internationella olympiska kommittén IOK:s beslut från i onsdags att utreda möjligheterna för att utreda hur idrottare från Ryssland och Belarus kunde få återvända till de internationella tävlingsarenorna.

Avstängningen av ryska och belarusiska idrottare beror på det ryska anfallskriget mot Ukraina som inleddes i februari i fjol. Belarus är en allierad nation som stöder Ryssland i krigshandlingarna.

Asiatiska spelen omfattar många olika grenar och går av stapeln på hösten i Hangzhou i Kina.

– Alla idrottare borde få tävla i idrottsevenemang, oberoende av nationalitet eller pass, säger Asiens olympiska råd.

Källa: STT Urheilu

Boxare tränar i ringen.

Boxningsförbundet gör tvärvändning i sin Rysslands-bojkott – bland motiveringarna finns kommande OS-kvalet: ”Situationen är orimlig för idrottarna”

Det blir tillåtet för finländska boxare att möta ryssar och belarusier igen. Den nya linjen gäller i VM eller i OS-kval.

Olympiarenkaat

Yle sänder OS på sina kanaler fram till år 2032

Från och med 2026 visar Yle sommar- och vinter-OS allt mer omfattande och utan begränsningar i fråga om grenar. Även OS-hockeyn tillbaka på Yles kanaler.

Två boxare i ringen.

Boxning kan slopas från OS på grund av band till den ryska eliten

Den Internationella olympiska kommittén IOK säger att man kan bli tvungen att slopa boxning från och med sommar-OS 2024.

Orsaken är att det Internationella boxningsförbundet har för starka band till den ryska makteliten. Förbundet leds av ryssen Umar Kremlev, som hör till president Vladimir Putins inre krets.

Förbundet har dessutom nyligen förlängt sitt sponsoravtal med den ryska gasjätten Gazprom. Därmed kan de kontrolleras av ett företag som har starka kopplingar till den ryska makten, säger IOK i ett uttalande.

En talesperson för olympiska kommittén säger att boxningsförbundet inte är intresserat av boxning eller idrottarna, utan bara av makt.

Boxning har varit med på programmet sedan OS 1904.

Män får tävla i konstsim i OS i Paris

Simgrenarnas förbund World Aquatics kom med glädjebesked för alla manliga konstsimmare på torsdagen. Internationella olympiska kommittén godkänner att män tävlar i konstsim från och med sommar-OS i Paris 2024.

Männen tillåts delta i lagtävlingarna. Högst två av åtta lagmedlemmar får vara herrar.

I VM har män fått tävla i konstsim sedan 2015. Härmed är rytmisk gymnastik den enda idrotten där endast kvinnor tävlar i sommar-OS.

Källa: STT

Lotta Henttala med cykelhjälm på huvudet

Lotta Henttala har tecknat nytt proffskontrakt – VM-trean fortsätter cykelkarriären

Har skrivit på ett kontrakt med AG Insurance–NXTG.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida