Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Waltteri Merelä tecknade NHL-kontrakt – mamman överraskad: ”Hade inte trott att den här dagen skulle komma”

Han är en doldis som aldrig blev draftad och som fått sitt genombrott i FM-ligan på senare år med Pelicans och Tappara.

Nu har yttern Waltteri Merelä skrivit på för Tampa Bay Lightning. Tvåvägskontraktet är ettårigt.

– I början av mars började det se ut som att jag skulle få ett nykomlingskontrakt. I april började det redan vara klart, berättar 24-åringen för Yle Urheilu.

– Det var ett tjugotal klubbar som visade intresse. Det är jättehäftigt, i och med att det inte är någon självklarhet att man skulle vara så intresserade av en spelare i min ålder.

Det skvallrar också reaktionen som han fick från sin mamma om, då han kom med kontraktsnyheter förra veckan.

– Hon sade rakt ut att hon inte trott att den här dagen skulle komma, skrattar Merelä.

Anfallaren ingick i Finlands trupp i vårens VM. Han fick spela en match – mot Ungern – i vilken han nätade.

Kronisk huvudvärk pinar norska längdstjärnan Heidi Weng

Olyckan var framme för över ett år sen. Heidi Weng halkade och fick en smäll i huvudet. Sen dess har hon lidit av en konstant huvudvärk.

Den norska längdstjärnan har gjort sitt bästa att anpassa sig till den nya verkligheten men det har inte varit lätt.

– Jag behöver ta fler pauser än tidigare. Det är tufft, säger hon till NRK.

Trots bekymren lyckades Weng knipa två pallplaceringar i världscupen förra vintern. Men hon drog sig ur VM-tävlingarna i Planica.

Nu försöker hon göra det bästa av den jobbiga situationen och satsa vidare.

– Jag ska försöka träna optimalt. Om jag ger allt när jag är på ett träningsläger så kostar det mycket när jag kommer hem. Då måste jag prioritera saker och ta pauser, konstaterar hon.

Yle sänder världscupen i längdåkning säsongen 2023/24.

tre unga hockeyspelare med hockeyutrustning på står bredvid rinken och tittar in i kameran.

Unga hockeyspelare är taggade inför ishockey-VM: ”Finland tar guld, inget snack om saken!”

Tim Häggman, William Koponen och Emma Ginman älskar ishockey

Karlsson och Dahlqvist gör comeback i landslaget

Längdskidåkarna Frida Karlsson, Maja Dahlqvist och Linn Svahn återfinns i det svenska landslaget nästa säsong. Efter meningsskiljaktigheter om bland annat träningsupplägget valde trion ifjol att träna utanför landslaget. Nu har parterna kommit fram till en lösning.

– Vi har varit ganska tydliga med vad vi vill ha för att vara tillbaka. Vi tycker att de har jobbat med oss hela vägen. Därför är vi tillbaka, det känns jättekul, säger Maja Dahlqvist enligt Aftonbladet.

– Vi har haft bra dialoger hela vägen och de aktiva själva har varit med och utformat träningsplanerna tillsammans med landslagstränarna och de personliga tränarna i god samsyn, säger landslagschef Anders Byström i ett pressmeddelande.

Åkarna gjorde framgångsrika säsonger trots att de tränade utanför landslaget. Karlsson vann Tour de Ski -sammandraget och dessutom tog hon två individuella silvermedaljer vid VM i Planica. Vid samma mästerskap ingick både Karlsson och Dahlqvist i stafettlaget som knep bronspengen.

Ungern drar sig ur EM-värdskapet i konståkning med åtta månader till start

Ungern står över värdskapet för EM i konståkning. Tävlingarna skulle enligt schemat gå av stapeln i huvudstaden Budapest i januari nästa år.

Skridskoförbundet i Ungern motiverar sitt beslut med det pågående kriget i grannlandet Ukraina samt prisutvecklingen som orsakats av kriget.

– Garanterat finns det också interna frågor som påverkar, men officiellt är förklaringen denna, säger expertkommentator Mika Saarelainen på Yle Urheilus sajt.

Det internationella skridskoförbundet ISU går nu in för att hitta en ny värd på kort varsel.

Tidigare i år har Ungern lämnat återbud för sitt värdskap för handbolls-EM för damer 2024.

Finlands alpina landslag har publicerats – Erika Pykäläinen ett av tre namn i A-laget

Ski Sport Finland har publicerat Finlands landslag i alpint för säsongen 2023–2024.

Bland herrarna är det endast Elian Lehto som platsar i A-landslaget. Rosa Pohjolainen och Erika Pykäläinen utgör damernas A-landslag.

Damer:

A-laget: Rosa Pohjolainen, Erika Pykäläinen.
B-laget: Nella Korpio, Julia Toiviainen.
C-laget: Riia Pallari, Charlotte Henriksson, Silja Koskinen, Nanna Kiviranta, Veera Alaniska, Aada Kanto, Sanni Virta.

Herrar:

A-laget: Elian Lehto.
B-laget: Jesperi Pohjolainen, Eduard Hallberg, Salomo Sirviö.
C-laget: Jesperi Kemppainen, Turo Torvinen, Jaakko Tapanainen, Erik Saravuo, Emil Keränen.

Alpina paralandslaget: Santeri Kiiveri, Nette Kiviranta.

Rasmus Kulmalas ungerska VM-dröm gick i kras

År 2014 var Rasmus Kulmala med i Finlands JVM-lag i ishockey som vann guld. Efter mediokert ligaspel i TPS och Tappara bar det av ut i världen: först Belarus, sedan Polen och slutligen Ungern där han har spelat de sex senaste säsongerna.

Med den följden att han nu, nio år efter JVM-succén, aspirerade på att vara med i Ungerns VM-trupp.

Men en hjärnskakning som han ådrog sig i den ungerska ligans finaler satte stopp för VM-drömmen – och samtidigt också möjligheten att få möta sina finländska landsmän: Ungern möter Finland i ishockey-VM fredagen den 19 maj.

– Jag ville inte åka till VM eftersom jag är i så dåligt skick. Men visst skulle det ha varit en fin möjlighet, säger Kulmala till Ilta-Sanomat.

Den 28-årige anfallaren får sålunda vänta på VM-debuten åtminstone ett år till.

Chicago vann NHL:s draftlotteri – väntas välja talangen Bedard

Chicago Blackhawks får välja först i NHL-draften i slutet av juni. Det är andra gången som Chicago får välja först – år 2007 var klubbens första val Patrick Kane som sedermera var med och vann tre Stanley Cup-mästerskap (2010, 2013 och 2015) till klubben.

– Min reaktion var ”Wow!” när vår logo visades först. Så viktigt är det att vid rätt år få det första valet, sade Blackhawks general manager Kyle Davidson på NHL:s webbplats.

Blackhawks förväntas välja åt sig det 17-åriga storlöftet Connor Bedard som med poängen 9+14=23 ledde Kanada till JVM-guld vid årsskiftet.

Anaheim Ducks väljer åt sig en spelare som andra lag, Columbus Blue Jackets som tredje lag.

Siiri Rantanen vid Vesijärvi hamn 9.10.2020.

Skidlegenden Siiri Rantanen har dött – blev 98 år gammal

Var en pionjär inom den finländska damsporten.

Antti Törmänen lämnar sitt tränaruppdrag i Schweiz av hälsoskäl

Antti Törmänen fortsätter inte som chefstränare för EHC Biel i den schweiziska ligan. På klubbens webbplats berättar finländaren att beslutet beror på den cancervård som han går igenom för tillfället.

En ny tumör hittades hos 52-årige Törmänen i mars, och han berättade då att vården inleds direkt efter säsongen. Törmänen fick cancer för första gången år 2020, men tillfrisknade och återvände till hockeyn.

På isen gjorde Törmänens Biel väl ifrån sig under den gångna säsongen. Det blev silver efter en tajt finalserie mot Geneve-Servette.

FM-ligan tappar sin bästa spelare – Michael Joly lämnar HPK för Schweiz

Kanadensaren Michael Joly hörde under sina två säsonger i den inhemska hockeyligan en av de absolut största stjärnorna i serien.

Särskilt under den gångna säsongen.

HPK-anfallaren vann poängligan med maffiga 25+39=64 poäng på 60 matcher. Det gav honom Lasse Oksanen-priset, journalisternas pris till ligans bästa spelare.

Nästa säsong spelar Joly i Schweiz. Lugano meddelar att man kommit överens om ett ettårigt kontrakt med 27-åringen.

Skidbackar i Ylläs fotat i februari 2022.

IS: Allvarlig skidolycka i Ylläs på långfredagen

En man hittades medvetslös i backen.

Erik Kulstad fortsätter som huvudtränare för det finska skidskyttelandslaget

Erik Kulstad fungerade som huvudtränare för det finska skidskyttelandslaget under förra säsongen. Nu meddelar han att han kommer att fortsätta coacha laget fram till OS 2026.

Den norske tränaren hade ursprungligen ett avtal för säsongen 2022–2023, med option för ytterligare ett år.

– Det första året har varit ett väldigt roligt år fullt av nya erfarenheter och utmaningar. Jag är glad över att få möjligheten att fortsätta detta projekt.

– Vi kände att vi skapade en bra grund förra året och nu kan vi bygga vidare på den, säger Kulstad i ett pressmeddelande.

Aku Moilanen fortsätter som andratränare. Däremot lämnar sportchefen för skidskytteförbundet Jarkko Kauppinen sitt uppdrag.

Öjberget håller öppet under påskhelgen

Vasa stad meddelar att vintersportcentret Öjberget håller öppet ännu över påsken. Alla tre backarna samt barnbacken är öppna.

Nästa vecka är liftarna i gång kvällstid, under påsken från 11 på förmiddagarna till 17 på kvällen.

Den sista dagen som vintersportcentret har öppet är annandag påsk, måndag 10.4.

TPS gav sparken åt Jussi Ahokas – Tommi Miettinen tar över som chefstränare

Tommi Miettinen tar över som chefstränare för TPS i ishockeyligan, berättar TPS i ett pressmeddelande. TPS och Miettinen har undertecknat ett kontrakt för de två följande ligasäsongerna, med option för ytterligare ett år. Miettinen efterträder Jussi Ahokas som inte fick fortsatt förtroende.

47-årige Miettinen fungerade under denna säsong som chefstränare i KalPa. Han har förflutet som spelare i TPS åren 1995-99.

TPS som under de två föregående säsongerna nådde finalserien blev denna vår eliminerad redan under slutspelets första omgång.

Miettinen inleder på sin nya post med omedelbar verkan för att planera för den kommande säsongen, och för att bygga upp sin tränarstab.

Kerttu Niskanen sträcker upp både händerna i luften och jublar.

Live: Den finländska skideliten är samlad i Enare – Niskanens tar ny dubbelseger?

Damerna åker fem och herrarna tio kilometer i FM.

Julia Häger i farten.

IF Minkens Julia Häger vill avsluta en besvärlig säsong med bra FM-insatser – seg fotskada stoppar henne i det klassiska loppet

Längdskidåkarna samlas under veckoslutet till Enare för ett nytt FM-veckoslut. Av våra toppdamer jagar IF Minkens Julia Häger en bra avslutning på säsongen efter en vinter som förstörts av en fotskada.

Rebecca Ehrnrooth i farten i världscupen 2022.

Somestjärnan Rebecca Ehrnrooth slog både Oliver Helander och Linda Sällström då de kommersiellt mest intressanta idrottarna rankades: ”Man kan bygga ett starkt varumärke trots att man inte är bäst i världen”

Rebecca Ehrnrooths säsong slutade i ett hjärtingrepp. Nu kan hon ändå titulera sig som en av de mest kommersiellt intressanta idrottarna i Finland. Det kom som en chock, säger hon till Yle Sporten.

Skidåkare skidar vid skidspår mot skogsområde.

Skidsäsongen förlängdes i Borgå – också Humlaspåret öppnar om det fortsätter snöa

De senaste dagarnas snöfall har fått flera skidåkare att inse att säsongen inte är över än.

I Kokon fortsätter stadens idrottstjänster att köra upp skidspåren och hålla dem i skick så länge det bara går.

– Om det kommer ännu 15-20 centimeter snö, vilket det enligt prognosen ska, så kan vi på tisdag köra ännu Humlaspåret, säger idrottsplatsmästare Pasi Liitiäinen vid Borgå stad.

Liitiäinen säger att snön som nu faller är ganska bra med tanke på spåren eftersom den behöver vara aningen blöt, samtidigt som det är några minusgrader.

I Borgå är också Kerkospåret öppet enligt stadens karta över skidspåren. I Sibbo är endast 1,2 kilometersspåret öppet. I Lovisa är spåren som startar från Idrottspaviljongen körda och de lär ska vara i okej skick också i Gråberg.

Ihmisiä luistelemassa Sorsapuiston tekojääradalla.

Feffe park i Hangö kan få två konstisbanor

Två inte mycket dyrare än en.

Mika Venäläinen talar med Juho Mikkonen.

Vallachefen lämnar landslaget – passningen till kritikerna: ”Testa själva”

Mika Venäläinen känner sig klar efter två år.

Narukerä finska mästare i bandy – guldet är klubbens andra

Finalen i bandyligan blev ingen nagelbitare.

Narukerä tvålade på hemmaplan till Kampparit med 7–3 och det var i praktiken avgjort tidigt. Narukerä ledde med 4–0 i paus och 7–1 i slutminuterna.

Klubben vann sitt andra mästerskap. Narukeräs första guld kom 1999.

Finalen i Björneborg sågs av 2 367 åskådare.

De regerande mästarna Veiterä vann på fredagen bronsmatchen över Akilles med 5–4.

Ingen finländare bland de 50 bästa under distansloppsdagen i Östersund – Benedikt Doll vann herrloppet

I Mari Eders frånvaro var Suvi Minkkinen bästa finländare på 53:e plats i damernas distanslopp i Östersund.

För de blåvita herrarna gick det inte mycket bättre. Största stjärnan Tero Seppälä saknades – och Olli Hiidensalo var bäst med sin 51:a plats.

Tysken Benedikt Doll tog hem loppet med felfritt skytte. Italienska tvåan Tommaso Giacomel bommade ett skott och blev dryga minuten efter. Tredje blev Norges Vetle Sjåstad Christiansen.

De tyngsta namnen saknades i de svenska spåren, då varken bröderna Bø, Sebastian Samuelsson, Quentin Fillon Maillet eller Sturla Holm Lægreid fanns med. Coronasjuke Johannes Thingnes Bø säkrade segern i totalcupen i och med att inte heller Lægreid var med.

Resultat, distanslopp 20 km:

1. Benedikt Doll GER 48.43,4
2. Tommaso Giacomel ITA +1.09,1
3. Vetle S. Christianse NOR +1.11,5

51. Tuomas Harjula FIN +5.59,1
57. Olli Hiidensalo FIN +6.50,1
58. Otto Invenius FIN +6.54,0
74. Jonni Mukkala FIN +9.54,1
75. Joni Mustonen FIN +10.00

Suvi Minkkinen i VM.

Direkt: Säsongens mest ovissa tävling – vem tar för sig i herrarnas distanslopp?

Bröderna Bø, Samuelsson, Fillon Maillet och Lægreid saknas.

Borgå Akilles går till bronsmatch i Bandyligan

Borgå Akilles förlorade den tredje semifinalen mot Narukerä på onsdagskvällen. Matchen spelades i Björneborg och slutade 3–0 till Narukerä.

Björneborgslaget knep alltså finalplatsen med 3–0 i matchsegrar.

Den tredje semifinalen förde med sig lite dramatik då det var oklart om den alls kunde spelas eftersom isen var dålig. Matchen skulle börja klockan 19 men sköts upp till klockan 20.30.

Akilles spelar om FM-brons fredagen den 10 mars och möter då endera Veiterä eller Kampparit.

Artikeln uppdaterad kl. 7.42: Narukerä vann med 3–0.

Sportikonen Riska fortsätter åtminstone en säsong till

Storebror Filip Riska avslutade sin proffskarriär efter fjolårssäsongen men lillebror Erik Riska fortsätter i Vasaklubben Sport en säsong till.

Den 33-årige Erik Riska har gjort nästan 500 ligamatcher för Sport, och ytterligare drygt 150 i Mestis. I och med kontraktet har Riska goda chanser att komma upp i 700 matcher för Sport nästa säsong. Den här säsongen har han stått för 5+3=8 poäng.

Utöver Riska fortsätter även den 22-årige anfallaren Lari Heikkinen (5+11=16 poäng i skrivande stund), den 22-årige backen Aatu Aarnio (2+0=2) och den 20-årige slovenska backen Bine Masic (0+1)

Mia Brookes vann VM-guld efter historiskt hopp: ”Jag är så glad att jag inte kan tala”

Den blott 16-åriga brittiska snowboardåkaren Mia Brookes blev världsmästare på måndagen när hon i överlägsen stil vann damernas slopestyle i VM i georgiska Bakuriani.

Och inte bara det, hon blev den första kvinnan någonsin som klarat ett lyckat 1 440-graders hopp, det vill säga fyra hela varv.

– Jag har aldrig varit så här glad. Jag är så glad att jag inte kan tala. Jag var uppe på toppen och min tränare sade att ”vill du vinna så pröva göra 14”, sade Brookes till BBC.

Brookes sade också att hon på träning varit nära att klara fyra varv, men aldrig tidigare lyckats.

Skidspår vid Nunneberget i Åbo.

Skidsäsongen i Åbo har börjat på allvar – de flesta av stadens skidspår har nu lagts i ordning

Enligt en av stadens motionsplatsmästare är spåren i gott skick just nu.

Yle Areena logo.

Patrik Laine på lekfullt lördagshumör – gjorde 1+2 mot Edmonton

I NHL-lördagens tidigaste match var Edmonton totalt under isen under de 25 första minuterna av mötet med Columbus.

Oilers bytte målvakt då hemmalaget gått upp i fyramålsledning knappt sex minuter in i mittenperioden.

Just det fjärde målet svarade Blue Jackets-snipern Patrik Laine för. Finländaren hade dessutom hunnit spela fram till lagets andra mål.

Med ett 4–0-underläge på resultattavlan vaknade Edmonton och fick till en supervändning. Gästerna var ikapp innan andra periodpausen.

Columbus grejade ändå hem segern i sista perioden. Jack Roslovic svarade för två mål i tredjeperioden då Columbus vann med 6–5 – och Laine spelade fram till det första av kedjekamratens mål.

Finländarens poängsaldo står nu på 17+21=38 på 44 matcher.

Videokälla: Viaplay

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida