Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Barnombudsmannen: Bemötandet av placerade barn är undermåligt

Barnombudsmannen Elina Pekkarinen kritiserar barnskyddet i Finland.

Hon säger till nyhetsbyrån STT att vissa placerade barn inte ens vet vem som är deras socialarbetare, och att bara hälften minns att de skulle ha fått vara med när deras kundplan gjordes upp.

– Det här är ändå en diskussion där man bestämmer om allt i barnets liv, från hemförhållanden till hobbyer.

Barnombudsmannens kritik grundar sig på resultatet av en hälsoundersökning i skolorna år 2019. Av de placerade barnen hade en tredjedel upplevt olagliga straffåtgärder och många berättade om upplevelser av våld. Enligt ombudsmannen stöder det här andra undersökningar och iakttagelser.

Källa: STT

Familj i solnedgång

Så klarar din familj det svåra tillsammans

Familjen står även om himlen faller ner.

En blanket med vilken man kan ansöka om allmänt bostadsbidrag.

Kvinna lurade Folkpensionsanstalten - fick villkorlig dom

En kvinna i Karleby har dömts till åtta månaders villkorligt fängelse för grovt bedrägeri. Kvinnan hade lurat till sig arbetslöshetsbidrag och bostadsbidrag på nästan 20 000 euro.

Fler tyfoner och mer regn på väg in över Filippinerna

Österbottniska hjälparbetare från pingstförsamlingen finns på plats i Filippinerna. Syskonen Hanna och Maria Söderlund från Socklot i Nykarleby klarade sig undan tyfonen men fortsätter hjälparbetet.

"Reglerna slår hårt mot mindre"

Det säger Skärgårdssparbankens verkställande direktör Eugen Friman som är kritisk till Finansinspektionens regelverk.

Kyrkoherde Torsten Sandell och kantor Marianne Gustafsson-Burgmann

Ingå församling har jobbat med konflikterna

Situationen bland de anställda inom Ingå församling har blivit bättre. Alla församlingsanställda i Ingå har under det gångna året fått lära sig att bättre handskas med interna konflikter. Arbetslagsutvecklingen avslutades för en dryg vecka sedan.

nödcentral

"Läget vid nödcentralerna uselt"

Läget vid landets nödcentraler är fortsättningsvis under all kritik, efter den stora reformen som inleddes för några år sen. Verksamheten är ineffektiv, de anställda stressade, och servicenivån har sjunkit betydligt i takt med att antalet nödcentraler har minskat.

Specialsjuksköterska Sara Sundqvist och speciallärare Sari Forslund vid Resursskolan Ankaret i Jakobstad

Resursskolan i Jakobstad borde utvidgas till högstadiet

Resursskoleverksamheten i Jakobstad borde utvidgas också till högstadiet. Resursskolan startade som ett försök att stöda elever i lågstadiet med speciella svårigheter men verksamheten är nu permanent och borde utvidgas.

Elisabeth Rehn

"Bittert med Kyrkslätt som inte tar emot flyende"

Tidigare människorättsrapportören Elisabeth Rehn vet hur enorm nöden är bland flyktingar som väntar på ett liv i trygghet. Som Kyrkslättbo är hon djupt besviken på sin hemkommun.

En kvinna håller ut sina händer

Västnyland ställer sig i de fattigas kö

Flera kommuner i Västnyland ställer sig i kö och anhåller om extra så kallade fattigkommunspengar av staten. Räknat per invånare är det Hangö som vill ha mest extrapengar av staten.

Tom Luoma

Kort betalningstid för sjukhusets fakturor

Vasa centralsjukhus har fått kritik för att patientfakturornas betalningstid är så kort och för att de skickas till en indrivningsbyrå genast efter förfallodagen.

Femtonåringar får köra stora båtar

Är du femton år gammal och rätt så nykter, då kan du sätta dig bakom rodret i en båt som är kortare än 25 meter. Båtmotorerna i flytetyget får vara hur stora som helst. Sjöbevakningsmästare Rabbe Wikholm vid Hangö sjöbevakningsstation är inte helt tillfreds med bestämmelserna.

Wasa Segelförening firar 135 år

En av Finlands äldsta segelföreningar, Wasa Segelförening, firar 135-års jubileum den här veckan. Och för att fira arrangerar WSF Bottenhavsregatta och en högklassig internationell Match Race-tävling vid föreningens hemmahamn på Vasklot i Vasa.

Ulla Portin

"Svårare att sälja än vi trodde"

Ulla Portins hus i Karis centrum har varit till salu i snart ett års tid. Intresset för huset har varit mindre än väntat.