Senaste artiklar
Sofia: "Skrämmande tanke att man inte blir färdig inom sitt eget program" - sista året för vissa studielinjer på Helsingfors universitet
Flera kandidatprogram läggs ner från och med hösten 2020.
Ny forskning: Hygienivrarna är de som skapat normer och gjort oss civiliserade
Minoritet skapar normen för en majoritet.
Ny serie! Vad säger vetenskapen?
Hur fungerar vårt minne? Finns kärlek vi första ögonkastet?
Kan kataloghus klassas som arkitektur?
De miljöer vi bor i intresserar sällan arkitekter. Varför?
Fjärilen symmetrisk?
Biologen förklarar hur fjärilen får sitt vingmönster.
Kvanthoppfesten i bilder
Bilder och klipp från Kvanthopps tioårsfest.
De skrev doktorsavhandling i sändning
Doktorander i direktsändning.
Var finns stjärnorna vi ser?
Astrofysiker Maria Sundin besvarar lyssnarfråga.
Hubble - vårt öga mot kosmos
25 år sedan rymdteleskopet Hubble sköts upp i rymden.
Lund uppdaterar till världens skarpaste synkrotron
För att titta på de allra minsta sakerna i världen behöver man en ohyggligt stor maskin. Med andra ord, en synkrotron eller ett "supermikroskop". Ett sådant byggs just nu i Lund, MAX IV, och det ska ta materialforskningen till en ny nivå.
Släkten Donner med perspektiv på historien
Släkten Donners öden och tankearv kan följas i den nya boken Havet, handeln och nationen Släkten Donner i Finland 1690-1945. Verket har kommit ut på Svenska litteratursällskapet och förlaget Atlantis. Mi Wegelius har bekantat sig med det.
Den visuella vetenskapen
Cellbiologin är en visuell vetenskap jämförbar med danskonst och musik.
Spekulationer om Nobelpristagarna
Spekulationerna om vem som får Nobelpris i år är i full gång. Namnen på pristagarna klarnar under de närmaste åtta dagarna. Fram till dess är det spekulationer som gäller.
Ny upptäckt kan förebygga fetma
En forskargrupp vid biomedicinska enheten vid Åbo universitet har hittat ett transportämne i hjärnan som kan bli ett läkemedel för att förhindra fetma i framtiden.
BBC ska ge klimatskeptiker mindre utrymme
BBC inför nya riktlinjer för vetenskapsrapporteringen. Nu ska mediebolaget ge mindre utrymme åt till exempel klimatskeptiker, och klimatförändringen ska inte längre behandlas som en omstridd fråga.
Molekyler är också mat
Om molekylärgastronomi
ÅA-forskning: Minnet och verbala förmågan försämras i tidigt skede av Parkinsons
I dag uppmärksammas den internationella Parkinsondagen. Parkinsons sjukdom har traditionellt betraktats som en motorisk sjukdom, men ny forskning visar att även tankeprocesser påverkas av sjukdomen.
Miljonstipendium till Aaltoforskare
Tre forskare vid Aalto-universitetet i Esbo har fått EU-stipendier värda 6,5 miljoner euro. Europeiska forskningsrådet ERC delar ut stipendierna för banbrytande forskning inom teknik.
Dags att undra igen
Vetenskapsaftonen Undra ordnas på Kåren igen i april.
Forskare oroade över engelskans framfart
Engelskan tar över alltmer i finländska universitet, både i undervisningen och inom forskningen. Men inte förrän nu har forskare börjat fundera på vad det här kommer att ha för betydelse för de inhemska språken. Några direkta svar har de inte.
Lärare ilsken över utebliven tävling
En stor nationell tävling i biologi för gymnasier får kritik. Biologlärarföreningen som ansvarar för den har inte haft råd att sända ut information om den till skolorna - varken finska eller svenska - och inte heller att översätta frågorna till svenska. - Jag är besviken och förbannad för elevernas skull, säger Staffan Nystedt, lektor i biologi och geografi vid Brändö gymnasium i Helsingfors.
Dags för ekonomipriset - se direktsändningen!
I dag klarnar det vem som tilldelas ekonomipriset. Ekonomipriset är inte ett egentligt Nobelpris, utan det är Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minnesår. Här kan du se direktsändningen från Stockholm!