Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Personer som deltar i kampanjen Vega älskar Svenskfinland

Känslan av ett liv

Personer och berättelser från Svenskfinland.

Affärsmannen och miljardären Donald Trump ger sig in i kampen om republikanernas presidentkandidatur i USA.

Britterna vill porta Donald Trump

Har fått nog av presidentkandidatens lögner och rasism.

Anders Borg – en politiker i ekonomkläder eller tvärtom?

Anders Borg var finansminister i Sverige i åtta år. Under samma tid skakades hela Europa av den nedgång som eurokrisen förorsakat. Anders Borg - en leende, intellektuell man - klarade galant av krisen.

Frillan & Prillan OFF AIR

Frillan & Prillan Off Air

När live-sändningen tar slut lutar sig Frillan och Prillan tillbaka i studion, slänger upp fötterna på bordet och trycker på GO-knappen.

Gerry Goffin.

Låtskrivaren Gerry Goffin död

Den amerikanske låtskrivaren Gerry Goffin är död. 75-årige Goffin avled av naturliga orsaker på torsdagen i sitt hem i Beverly Hills.

Anställda vid låsfabriken i Björkboda

Bittert på fabriken i dag

Sent på onsdag eftermiddag meddelade Abloys ledning att trettiofem personer får gå från låsfabriken i Björkboda. I dag har personalen försökt smälta chockbeskedet.

Professor Kaj Björkqvist.

"Fortfarande tabu att tala om depression"

Under den första veckan i april kommer tiotusen personer i Västra Finland ha möjlighet att svara på en enkät om välmående. Depression är fortfarande skamligt och svårt att tala om, säger professor Kaj Björkqvist.

Finlandssvenskt migrationscenter grundas i Kronoby

Finlandssvenskarna får ett eget migrationsinstitut, placeringsorten blir Kronoby i folkhögskolans utrymmen och verksamheten startar nästa år på allvar om finansieringen kan ordnas.

Nina Ingves

Företagsrådgivare turnerar i Kristinestad

Den här veckan drar näringslivscentralen i Kristinestad ut på turné i kommunen med infokvällar för företagare. Bland annat kommer företagsrådgivaren Nina Ingves att berätta vilka tjänster Näringslivscentralen erbjuder.

En trafikolycka blockerar just nu trafiken på riksväg åtta mellan Ytterjeppo och Kovjoki i Nykarleby.

Trafikolycka på riksväg åtta

En trafikolycka blockerade på tisdagen trafiken på riksväg åtta mellan Ytterjeppo och Kovjoki i Nykarleby. Först krockade två personbilar och sen kanade två långtradarsläp i diket.

Kommun Åboland ingen självklarhet

Finns det plats för skärgården och Kimitoön i kommun Åboland? Svar: kanske. Ett tjugotal personer ville diskutera med Kimitoöns SFP på måndag i Dalsbruk..

Passkontroll

Allt vanligare att resa med stulet pass

Flygresor med hjälp av stulna pass blir allt vanligare. I Finland ertappades i fjol 80 personer med att använda stulet eller förfalskat pass.

Vörå vill att Brandt utreder kommunerna i Vasaregionen

Vörå vill se Mats Brandt som utredningsman för kommunerna i Vasaregionen. Det föreslår kommundirektör Christina Båssar för kommunstyrelsen på måndag.

Polisbil i Sverige

Stödmanifestationer efter blodiga angrepp i Malmö

Manifestationer i de stora städerna efter att flera personer skadats i ett knivslagsmål i Malmö inatt, rapporterar svenska medier. Sex personer som deltog i en demonstration i Malmö fick svåra skär- och misshandelsskador då de attackerades.

Närbild av Science Parks grönvita skylt på husväggen.

Besökarrekord på Turku ICT Week

Turku ICT Week, temaveckan om informations- och kommunikationsteknologi, avslutades på fredag i Kuppis och besöktes av närmare 1 200 personer.

Många finländare upplever att ekorrhjulet går allt för snabbt i dag. Stressen har blivit en vanlig folksjukdom. Bild/ YLE/Juha-Pekka Inkinen

Rejält samarbete saknas

Arbetarskyddet och arbetshälsovården borde samarbeta mera. Nu sköter alla bara sina egna tomter, säger expert som ska ta fram en modell för ökat samarbete.

Vindkraftverk i Fränsviken, Larsmo

Vindkraftsplanerna i Molpe-Petalax lockade folk till informationsmöte

Vindkraftsplanerna i Molpe-Petalax presenterades på ett allmänt möte i högstadieskolan på måndag kväll. Sammanlagt handlar det om 32 vindkraftverk i skogsområdet mellan Molpe och Petalax som det svenska bolaget Windin planerar att bygga.

Bitcoin sysselsätter i Kimito

Den digitala valutan bitcoin ger jobb åt unikt litet företag i Kimito. BFSB säljer utrustning som behövs för att skapa bitcoin och sysselsätter sex personer.

Kaskö industriområde

Ingen biodieselfabrik till Kaskö

Vapos planer på att bygga en biodieselfabrik i Kaskö blir inte av. Vapos vd Tomi Yli-Kyyny säger till Pohjalainen att fabriksprojektet sätts på is eftersom han inte tror att man får finansieringen ordnad för frabriken.

jaana myhrberg socialservicechef på Grankulla stad

Kongokväll skall få Grankullaborna att hjälpa flyktingfamilj

Grankulla tar i mars emot en flyktingfamilj och nu skall staden ordna en invånarkväll för att informera Grankullaborna om det här. Familjen på fyra personer har flytt från Kongo.

Alpollen

Pollensäsongen började tidigt

Pollensäsongen har börjat ovanligt tidigt. Personer som är allergiska mot al och hassel har redan fått symtom i södra Finland.

Bilister använder blinkers alltför sällan i Jakobstad

De största problemen i trafiken i Jakobstadsregionen är fortkörning, mobiltelefonanvändning och utebliven användning av blinkers.

hotell strandvik planeras bli boende för personer med funktionsnedsättning.

Hotell Strandvik kan bli handikappboende

Hotell Strandvik vid Strömma kanal i Kimitoön planeras byggas om till bostäder för personer med kognitiv funktionsnedsättning. Enheten ska ha plats för tolv personer.

Få vill byta hälsostation över kommungränsen

Det är inte många som valt att nappa på möjligheten att byta hälsostation. Men i Korsholm och Vörå är det flera klienter på privata boenden som är skriven på annan ort och behöver hemsjukvård. Men det tillåter inte lagen.

Matchrinken i Vasa ishall

Korsholm väntar ut Vasa i hästsportfrågan

Sports möjlighet att stiga till ligan gör att det brådskar.

Peter Östman

Nöjd Peter Östman efter bönefrukosten i Washington DC

Riksdagsledamot Peter Östman (KD) deltog senaste vecka i den 62:a National Prayer Breakfast i Washington DC i USA. Det hela var en givande resa som gav mycket att tänka på, säger Östman.

Bildäck och sand på asfalt

Vasadirektören kör själv tjänstebilen

Vasa stad fortsätter att hyra en Volvo som stadsdirektören kan använda i sitt jobb. Staden betalar 1200 euro i månaden för det. Men någon chaufför har man inte längre på lönelistorna, utan direktören kör själv.

Rullstol och rollator i en sjukhuskorridor.

Institutionsvården måste minska

Alltför många finländare i över 75 års ålder bor på institutioner. Antalet borde i stort sett halveras.

Äldre person äter.

Stor del av äldre undernärda i Karleby

En stor del av de åldringar som bor på staden Karlebys äldreboenden har visat tecken på undernäring. Ungefär 70 procent av de äldre tar tabletter för att få den näring som egentligen borde komma från maten. Nu debatterar tjänstemän om maten inte innehåller tillräckligt med näring eller om åldringarna inte äter tillräckligt av den mat som serveras.

Kaj Suomela vid NTM-centralen i Österbotten.

Goda möjligheter att få nya jobb för uppsagda på Wärtsilä

Trots att uppsägningarna på Wärtsilä drabbar Vasa och Österbotten har andra regioner i Finland haft det betydligt värre. Det konstaterar Kaj Suomela som är överdirektör på Österbottens NTM-central. Han hoppas också att hotet om att säga upp 200 personer i Finland inte behöver förverkligas i sin helhet.

folksamling

Österbottningarna blir fler

Sydösterbotten fortsätter att tappa invånare medan Vasa, Karleby, Korsholm och Larsmo är de kommuner som växer mest i Österbotten. I fjol växte landskapet med totalt 673 personer och har nu mer än 180 300 invånare.

Polisbil.

Krockar i Karleby och Pedersöre

Två personer skadades då en bil och motorcykel krockade i Karleby i morse (tisdag). I Pedersöre skadades en person då två bilar kolliderade på Essevägen.

Plomber som lossnade var inte tillräckligt akut

En underbemannad tandläkarmottagning i Malax har lett till att omkring 1000 patienter står i kö för att kallas till tandkontroll. Det kan dröja till hösten innan man är ikapp och det bara ifall mottagningen blir fullbemannad. Kenneth Roos försökte få tandläkartid i december men ombads att ta ny kontakt efter årskiftet.

Villa Stella, åldringshem

Lång kö till serviceboende i Kristinestad

Äldreomsorgen i Kristinestad är i ett skriande behov av mera vårdplatser. Omkring 30 äldre personer som just nu bor hemma skulle behöva plats på ett vårdhem.

Nio dog i trafiken i Österbotten ifjol

I fjol dog nio personer i bilolyckor i Österbotten. Det är färre än året innan då 16 personer omkom. Samtidigt har antalet skador på grund av rattfylleri ökat.

Många utan arbete i Egentliga Finland

Antalet arbetslösa ökade i december i Egentliga Finland. Läget lär inte bli bättre i januari, meddelar Närings-, trafik- och miljöcentralen.

Kimitoön öppnar seniorrådgivning

Kimitoöns kommun erbjuder seniorrådgivning från och med början av februari. Servicen är kostnadsfri.

Viking Line.

Viking Line samarbetsförhandlar

Rederiet Viking Line samarbetsförhandlar med sin landpersonal i Finland. Förhandlingarna gäller omkring 25 tjänster på fastlandet och på Åland.

Bio Fix visar filmer i Villa Lande

Guidekurs inhiberad på Kimitoön

Guidekurs blir inte av på Kimitoön. Bara tre personer hade anmält sig till Vuxeninstitutets guidekurs på Kimitoön och därför inhiberas nu den planerade kursen.

Gata i Kristinestad

En storbrand möjlig också i österbottniska trähusmiljöer

Storbranden i trähusmiljön i norska Laerdal i helgen är möjlig också i de österbottniska trähusmiljöerna. Allt beror på omständigheterna. Det säger räddningsdirektör Ole Wik vid Österbottens räddningsverk.

Säkerhetsstolpar räddar liv längs landsvägarna

Elstolpar i trä med en ihålig nedre del räddar liv. Längs landsvägarna finns den här typen av stolpar som knäcks lätt vid en kollision och skadorna kan minimeras.

Alex Fager

Alex Fager: Ett lag som försvann

Dålig kommunikation och brist på öppenhet kan fälla ett helt basketlag, skriver Alex Fager

Vasa centrum.

Misshandel på snabbmatsrestaurang i Vasa

En kund på McDonalds i Vasa centrum utsattes för misshandel på natten till torsdag. Den 23-åriga mannen hade suttit vid ett bord då han blev slagen eller fick en stol kastad på sig.

Bostadslösa i Åbo söker sig inomhus

Det kalla vädret har fått lite fler personer att besöka skyddshärbärget Sillankorva i Åbo. Mest kunder har Sillankorva ändå på sommaren.

Stålverket Koverhar

Polisundersökning gällande FN-steels ledning går vidare

Polisens förundersökning gällande ekonomiska brott inom FN-steels ledning avancerar. Sju finländare har hörts av polisen och fyra personer ska höras utomlands, i huvudsak i Holland.

Åbo salutorg

Åbo stad: Leppä var inte jävig

Samlingspartiets Juhani Leppä gjorde sig inte skyldig till jäv när det gäller besluten om Torgparkeringen. Det kom Åbo stadsstyrelse fram till på sitt möte i måndags då den godkände en förklaring till Högsta förvaltningsdomstolen gällande anklagelserna om jäv.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida