Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Kontteja pinoissa päällekkäin.

God bnp-tillväxt överraskade ekonomer - "Finlands ekonomi är seg"

Inom näringslivet är pessimismen ändå utbredd.

Liten flicka skriver g eller g på två olik sätt i sanden med en pinne

Quiz: Kan du skriva rätt för hand?

Quiz om hur man skriver för hand.

Milena Andersson utanför ett café på Mannerheimvägen.

Milena lider av dyskalkyli, men lärarna trodde att hon bara var lat

Dåligt lokalsinne och tidsuppfattning kan vara tecken.

Eva Wahlström.

Eva Wahlström: Våra barn ska få en normal uppväxt

Nykär, nytt namn, nyfamilj – boxaren har mycket på gång.

haddom skola i Lovisa

Lovisaförälder ifrågasätter skolsiffror

Staden: Vi har inte räknat fel.

Alexander stubb

HS: Stubb gav fel siffror kring förvaltningsregistret

Försvarade planerna i riksdagen tidigare i veckan.

anneli kaunislehto

Vad siffrorna säger om oss

Många söker vägledning i livet via siffermagin.

Lassoteamet 2015

Lasso is back!

Väntar man på något gott väntar man aldrig för länge. Lasso kör äntligen igång vårsäsongen!

Barn som håller upp en bild med många barnansikten.

Permitteringar inom socialvården drabbar de svagaste

Socialarbetarnas fack, Talentia, träffade på måndag eftermiddag Vasa stads ledning för att diskutera hur permitteringar skulle påverka det redan ansträngda läget inom socialvården i Vasa. Permitteringarna kan dessutom bli direkt lagstridiga enligt Talentias ordförande.

Krångliga bokstäver på tyska bilar

I Tyskland tillåter bilarnas registreringsnummer en hel del lek med siffror och bokstäver. Finurlighet varvas med försök till förbjudna politiska ställningstaganden. I kolumnen Korrespondenten, tar Johnny Sjöblom en titt på de tyska registerplåtarna.

Plomber som lossnade var inte tillräckligt akut

En underbemannad tandläkarmottagning i Malax har lett till att omkring 1000 patienter står i kö för att kallas till tandkontroll. Det kan dröja till hösten innan man är ikapp och det bara ifall mottagningen blir fullbemannad. Kenneth Roos försökte få tandläkartid i december men ombads att ta ny kontakt efter årskiftet.

"Biståndsprojekt borde utvärderas bättre"

Finland borde granska effekterna av biståndsarbete noggrannare. Det säger Susanna Sandström som forskat i resultatet av biståndsarbete.

Det magiska ljuset

Människor har väl alltid njutit av ljus. Eldar, facklor, talgljus - förr i världen var man säkert minst lika kreativ med de redskap som man då hade som vi i modern tid är med våra. Och vi har under 1900-talet hunnit vara kreativa med den elektriska belysningen.

Jobben koncentreras till centralorterna

Arbetsplatskoncentrationen blir allt starkare i landet och pendlingen ökar. Den slutsatsen kan man dra av statistikcentralens färskaste siffror över självförsörjningsgraden på arbetsplatser i kommunerna.

Nykarleby diskuterar ekonomin

I Nykarleby har fullmäktige aftonskola på måndagskvällen. Man diskuterar ekonomin och de påtvingade statliga reformerna.

Lottovinst till Lojo

En Lojobo vann sju rätt på Lotto på söndagen. En annan kupong med sju rätt hade lämnats in i Helsingfors.

Kimito har gått om Dalsbruk

Kimitoöns kommun genomgår en slags urbanisering.

Kommungården i Ingå i höstväder.

Ingå håller sig till vårdbudgeten

Ingå kommun håller sig nästan till budgeten inom grundtryggheten, visar siffror för årets första sex månader. Ingå har använt 51,8 procent av pengarna i stället för idealet 50 procent.

Recessionen över i Europa

Tillväxt första gången på ett och ett halvt år.

Åbo stadsvapen på en flagga.

Skatteintäkterna rullar in i Åbo

Åbo stads skatteintäkter ökade en aning under sommaren. Enligt färska siffror var inkomsterna i maj, juni och juli större än under samma period ifjol.

Allt färre företag i Finland

Det grundas allt färre företag i Finland, visar siffror från Statistikcentralen. Många av de nedlagda företagen hörde till handeln. Sedan 2010 har antalet nygrundade företag minskat varje år samtidigt som allt fler företag har lagt lapp på luckan.

Tallskog, kluven av en smal väg.

Vart tredje barrträd hotar försvinna

Barrskogarna hotar att krympa rejält på jorden, visar en utredning av Internationella naturvårdsunionen IUCN. Skogsavverkning och växtsjukdomar är de främsta orsakerna till trädminskningen globalt

Bara 14 procent tror på sämre tider

Recessionen fortsätter i Finland

Bruttonationalprodukten minskade med 0,1 procent under årets första kvartal, jämfört med kvartalet innan. Statistikcentralens siffror visar ändå att exporten har börjat återhämta sig under början av året.

SAS

SAS slutar flyga Vasa-Helsingfors

SAS lägger ner flygrutten mellan Vasa och Helsingfors från och med den 19 augusti. Orsaken är att rutten inte är tillräckligt lönsam. Det är jättetråkigt, säger en besviken Riitta Björkenheim på Vasek. Företagen i regionen och Vasek har jobbat för att få behålla flygrutten.

Kvinnan överlevde under den rasade byggnaden i över två veckor

Överlevande räddad i Bangladesh

Sjutton dagar efter att en klädfabrik rasade i Dhaka i Bangladesh har man hittat en överlevande bland ruinerna. Sömmerskan Reshma vårdas nu på sjukhus, men uppges vara i förvånansvärt bra skick.

Höstpromenad

Allt fler barn i Sverige tar sitt liv

Självmord bland barn och unga ökar i Sverige, i motsats till andra EU-länder, uppger Dagens Nyheter. Barnombudsmannen påpekar att utvecklingen i Sverige går i motsatt riktning än i resten av EU-länderna,

Avgift minskar på oljeutsläppen

Under sex år har oljeutsläppen i Östersjön halverats. Jämfört med tidigare år är utsläppen är också betydligt mindre i storlek.

Vårdpersonal i sjukhuskorridor

Vårdare arbetar deltid för att orka

Väldigt många vårdanställda i Österbotten jobbar deltid. I de flesta kommuner gör kring hälften av alla vårdare deltid. Kronoby har flest deltidsarbetande vårdare. Det är livskvalitet att jobba deltid och jag bättre på jobbet, säger vårdaren Monica Häggblom.

Fler utan jobb i Hangö och Raseborg

Antalet arbetslösa har ökat i hela Västnyland. Det visar färsk statistik från NTM-centralen. Dystrast är situationen i Hangö och Raseborg.

Gula och vita innebandybollar.

HaHy vann, Knights förlorade i innebandy

Hangölaget Hyrskyt tog sin tredje seger i herrarnas innebandy på lördagen. Raseborg Knights förlorade sin match på bortaplan.

Logo Raision tehtaat

Raisio säger upp

Det är nu klart att 56 personer får gå från livsmedelskoncernen Raisio. Personalminskningarna berör alla personalgrupper inom koncernen.

Siffran 7 kan få tvärstrecket tillbaka

Enligt tidningen Keskisuomalainen överväger Utbildningsstyrelsen att återinföra tvärstrecket i den handskrivna siffran sju år 2016 då läroplanen förnyas.

Arbetslösheten i Grekland ökar snabbt

Arbetslösheten i Grekland var 25,4 procent i augusti, uppger landets statistikmyndighet dagen efter att parlamentet godkänt en rad impopulära nedskärningar.

Akilles

Akilles föll ur handbollscupen

Det blev Helsingfors IFK som gick till semifinal i finska handbollscupen.

Arbets- och näringsbyrån.

Inga stora förändringar i sysselsättningen

Det har inte skett några större förändringar i sysselsättningsläget i Västnyland.

LoPas Mehdi Kuqi täcker EIF:S Albert Kuqis skottförsök.

EIF avslutade med seger över LoPa

Division 2-säsongen i herrfotbollen avslutades på lördag. Ekenäs IF slog Lojolaget LoPa, medan Karisklubben BK-46 förlorade mot Klubi04 i Helsingfors.

Gruvföretag är mindre korrumperade än banker

Oljeföretaget Statoil är världens minst korrumperade företag, enligt Transparency International. Det mest korrumperade företaget på deras lista är Bank of China. Google är mer korrumperat än Apple.

Fotboll

Palmroos fick sparken från LoPa

Lojoklubben Lohjan Pallo har sparkat herrlagets tränare Markku Palmroos med omedelbar verkan. Inte heller andre tränaren Ari Tiittanen fortsätter.

Chris Merriman spelar i försvaret i EIF/Akademi.

EIF/Akademi vann över Akilles

Ekenäs IF:s herrlag EIF/Akademi vann över Akilles från Borgå med 3-1 i går kväll.

FC HIK:s Allysson Soares med bollen, Marcelo da Silva i bakgrunden.

Seger för FC HIK

Hangöherrarna i FC HIK slog Helsingforslaget HPS på bortaplan på tisdagen.

Arbets- och näringsbyrån.

Arbetslösheten nästan oförändrad

Arbetslösheten låg i maj på nästan samma nivå som för ett år sedan. Totalt 266 000 personer var utan jobb i maj, enligt Statistikcentralens siffror. Det var cirka 8 000 färre än året innan.

LeBrons James gjorde 45 poäng mot Boston Celtics

Andra raka NBA-finalen för Miami Heat

Miami Heat är klart för final i NBA-basketen.

EIF/Akademi bortavann över RiRa

Ekenäslaget EIF/Akademi tog en bortaseger i herrfotbollens division 3 på torsdagskvällen. Laget besegrade Riipilän Raketti med klara siffror.

Arbetslösheten i euroområdet rekordhög

Arbetslösheten i euroområdet har fortsatt att stiga. I april var den sammanlagda arbetslösheten i euroländerna 11 procent. Det är den högsta siffran sedan statistik började föras år 1995. Skillnaderna mellan euroländerna är stora.

Mohammed Mursi inför valet 23.05.12

Mohammed Mursi leder i Egypten

Det muslimska brödraskapets Mohammed Mursi verkar ha fått flest röster i presidentvalets första omgång i Egypten. Den andra valomgången i juni ser ut att stå mellan honom och Mubaraks siste premiärminister, Ahmed Shafiq.

VM-publik

Sulin: VM sannolikt på plus

Ishockey-VM kommer sannolikt att gå på plus, säger generalsekreteraren för VM Mika Sulin till Yle. Han medger ändå att man misslyckades med prissättningen av biljetterna.

Chelsea

Chelsea slog Liverpool i FA-cupfinalen

Chelsea besegrade Liverpool med 2-1 i FA-cupfinalen på Wembley och inkasserade sin fjärde cupseger under 2000-talet.

Mikael Järvi

Brakförlust i EFT

Finlands sista match mot Sverige i Euro Floorball-turneringen i innebandy i Schweiz slutade i en bedrövlig förlust med siffrorna 5-13.

Jarkko Nieminen

Nieminen chanslös mot Nadal

Jarkko Nieminen fick än en gång ge sig mot spanioren Rafael Nadal som är ute efter sin åttonde raka seger i ATP-turneringen i tennis i Monte Carlo. Nadals segersiffror skrevs 6-4, 6-3.

Är fredagen den trettonde en otursdag?

Idag är det fredagen den trettonde! Gammal skrock säger att man ska passa sig då. Och faktum är att siffran 13 sedan många tusen år har en speciell laddning. Men den är inte så ensidigt otursladdad, fredagen den trettonde.