Senaste artiklar
Nej till mer veganmat i Mellersta Österbottens välfärdsområde
De Gröna vill se mer veganmat inom välfärdsområdet. I en motion önskar de att välfärdsområdet från och med nästa år (2024) vid olika tillställningar och möten skulle ha minst 80 procent veganmat.
Före 2030 skulle 80 procent av all mat på avdelningarna vara veganmat, enligt motionen.
Styrelsen för Mellersta Österbottens välfärdsområde svarar att det finns tillräckligt med alternativ redan nu. Mat helt utan kött eller fisk serveras två gånger per vecka.
Ändrar man maten på möten och tillställningar kommer många att fråga efter kött, och det blir för komplicerat, säger välfärdsområdet i svaret. Ärendet går nu till fullmäktige.
Åbo erbjuder nu vegetariskt måltidsalternativ för elever i årskurs 1 till 6
Från och med början av det nya läsåret erbjuder Åbo stad ett vegetariskt måltidsalternativ vid sidan om den sedvanliga måltiden även för grundskolans lägre klasser årskurs 1 till 6. Det betyder att elever nu själva kan välja mellan de olika måltidsalternativen som serveras parallellt.
Elever i årskurs 7 till 9 och andra stadiets elever har kunnat välja vegetariskt måltidsalternativ redan från och med år 2010.
Man beräknar att lågstadiernas vegetariska måltidsalternativ ökar stadens måltidskostnader med 32 700 euro per år.
Matkedja i Tyskland testar på prissättning enligt klimatavtryck – korven och osten blev nästan dubbelt så dyra
Växtbaserade produkter billigast.
Åboelever i årskurserna 1 till 6 får välja vegetarisk skollunch
Från och med hösten kommer alla elever i årskurs 1 till 6 att få välja vegetariskt under skollunchen. Det beslutade nämnden för fostran och undervisning på tisdagen.
Förändringen kommer att öka stadens kostnader med 32 700 euro.
Tidigare har redan de äldre årskurserna i Åboskolorna kunnat välja vegetarisk mat utöver den vanliga skolmaten.
Unga är oftare vegetarianer än vuxna
Utbildningsnivån påverkar valet att bli vegetarian.
Alla Lovisaelever får välja vegetarisk skolmat
Från och med nästa vecka kommer skolorna i Lovisa att servera två olika lunchalternativ varav det ena är vegetariskt.
Dessutom kommer eleverna att kunna välja en växtbaserad mjölkdryck om de så vill.
Den nya menyn är ett resultat av en fullmäktigemotion som lämnades in 2021.
Under våren kommer Lovisa stad att göra en enkät för att få reda vad eleverna tycker om den vegetariska skollunchen.
Eleverna har hittills haft blandade reaktioner på nyheten.
Stora skillnader i värderingarna hos unga och äldre invalda i församlingsvalet – unga ser också sanningar i andra religioner
Medelåldern bland de invalda är 57.
Hållbarhetsexpert: Vi kommer inte undan en diskussion om mera vegetarisk mat i framtiden
Forskarna är eniga om att vi måste minska på köttet.
Konsumenterna blir allt mera medvetna om vad de stoppar i sig – men nya mattrender till trots är husmanskosten fortfarande storsäljare
Vi vill veta varifrån maten kommer och vad den innehåller.
Öl av kiss, kött av människoceller och middag av alger – framtidens mat är här, är du redo?
Testa hur bra koll du har på framtidens mat.
Boskap tar upp en stor del av världens odlingsmarker, säger författaren Risto Isomäki – marker som kunde lindra klimatuppvärmningens effekter
"Vegetarianism kunde lösa många av mänsklighetens problem".
Sojakorven får forfarande kallas korv – EU förkastade förslaget om namnförbud för vegetariska köttliknande produkter
Däremot gick förslaget om vegetariska mjölkprodukter igenom.
Morgonkollen: Sojakorv och bönburgare kan snart vara ett minne blott – och tre andra nyheter att känna till i dag
Fyra nyheter den här morgonen.
Vegetarisk kost för skol- och dagisbarn kräver i fortsättningen årliga intyg på Kimitoön
Vissa barn äter inte den specialkost de beställt.
Miljöprofilerade Oatly tar in riskkapital från bolag som kopplas till regnskogsskövling – forskare: "Vänstra handen bygger upp det högra handen förstör"
Bolaget vill ändra investeringsnormer.
Yle Nyhetsskolan: Över hälften av eleverna i Winellska gillar skolmaten och bara en bråkdel låter bli att äta alls i skolan
Över hälften av eleverna äter också vegetarisk mat.
Nystart 2020 – att äta mer vegetarisk kost är hållbart för både plånbok och miljö
Bara 14 procent av männen äter tillräckligt med grönt.
Norrena & Frantz: "Jag vill ha uppmuntran i mitt hälsoprojekt, men min godisätande sambo ger mig dumma råd istället"
Här är era tankar om livsstilsförändringar och relationer.
Backman: Dags att slopa vegekorven på idrottsevenemang i Finland
Klimatförändringen på menyn – när ska matutbudet förändras?
Yle Sportens gröna granskning – idrottsklubbar kämpar för miljön, men blundar fortfarande för köttet: "Är vi finländare långsamma att förändra vår hockeykultur?"
Mat och dryck glöms ofta bort i utsläppsekvationen.
Vad ska jag tänka om klimatkrisen? Här fyra böcker som ger en bild av läget i världen nu
Håll dig uppdaterad om klimatkrisen och kampen mot den.
Världens grönaste fotbollslag serverar endast vegansk mat och soldrivna robotar klipper gräset: “Alla sporter kan göra det vi gjort”
Första koldioxidneutrala, veganska fotbollslaget i världen.
Femte veckomenyn – Vegval
Era bästa vegetariska vardagsrätter.
Smakrik rotsakssoppa med röda linser
Min fyraårings favoritsoppa.
Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan
En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.
Miljötänk i ny kostrekommendation för andra stadiets studerande – vegetariskt och inget matsvinn väger tungt
Inverkan på klimatet och miljön ska påverka val av råvaror.
Baka lökpaj med franska influenser
En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.
Fjärde veckomenyn – Vegval
Era bästa vegetariska vardagsrätter.
Snabb och enkel grönsakssås med bönpasta
Proteinerna får du på köpet.
Gnocchi med gräslök och grönt tillbehör – ett bra alternativ till pasta – av inhemsk potatis
Här också i en glutenfri version.
Testa fransk ärtsoppa – Crème Ninon med groddar och skott
Och andra tips på hur du använder groddar i matlagningen.
Tredje veckomenyn – Vegval
Era bästa vegetariska vardagsrätter.
Frasiga fröpanerade svamppuffar med grönsallad
Överraska dina vänner med en ny svamprätt.
Champinjon-Mifusåsn (på gambäl Terjärv-dialekt)
"Hä e gou" sejr Johannes Djupsjöbacka.
Läckra glutenfria zucchinitortillas
Barnvänlig "tex-mex" med ny touch.
Andra veckomenyn – Vegval
Era bästa vegetariska vardagsrätter.
Första veckomenyn – Vegval
Era bästa vegetariska vardagsrätter.
Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli
Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.
En klassiker i det indiska köket i ny tappning – här kommer Butter Halloumi
Lätt att laga till många, går även att göra till få.
Framtidens kockar hakade på kampanjen Vegval – Strömsö följde med i skolköket under en eftermiddag: “Papp miin är uppvuxen på gröt, potatis och kött”
Kockstuderande:"Jag är trött på att det ska vara så tryggt."
Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar
Krisp förenas med krämighet i matklassiker
Är chicken kiev fortfarande kung på campus i Åbo? Här är de stora lunchfavoriterna bland dagens studenter!
Vad får hungriga studerande att trängas vid grytorna?
Stor enighet om att inhemska proteingrödor kunde och borde ersätta soja i foder
Minister Leppäs förslag har fallit i god jord.
15 böcker att se fram emot i höst
Kulturredaktionen tipsar om intressanta böcker.
Skolelever kan känna press för att ha märkeskläder — men alla vill inte följa trenden
Klimatet är viktigt för skolelever.
Köttkonsumtionen minskar i Sverige - finländarna äter mer kött än tidigare men ändå mindre än svenskarna
Finländarnas köttkonsumtion ökar fortsättningsvis.
Veganmatsförsöket var inte populärt bland Borgåelever – i fortsättningen kommer veganska rätter att serveras mera sällan
Det halvår långa försöket har utvärderats.
Jag är optimist, jag tror det kommer att gå bra, säger Nalle Valtiala som engagerat sig för Tellus i mer än 60 år
Möt en 81-årig miljöaktivist som fortfarande är optimist.
Hangöpolitiker efterlyser vegetarisk skolmat en gång i veckan
19 Hangöpolitiker skrev under en fullmäktigemotion.