Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Nej till mer veganmat i Mellersta Österbottens välfärdsområde

De Gröna vill se mer veganmat inom välfärdsområdet. I en motion önskar de att välfärdsområdet från och med nästa år (2024) vid olika tillställningar och möten skulle ha minst 80 procent veganmat.

Före 2030 skulle 80 procent av all mat på avdelningarna vara veganmat, enligt motionen.

Styrelsen för Mellersta Österbottens välfärdsområde svarar att det finns tillräckligt med alternativ redan nu. Mat helt utan kött eller fisk serveras två gånger per vecka.

Ändrar man maten på möten och tillställningar kommer många att fråga efter kött, och det blir för komplicerat, säger välfärdsområdet i svaret. Ärendet går nu till fullmäktige.

Åbo erbjuder nu vegetariskt måltidsalternativ för elever i årskurs 1 till 6

Från och med början av det nya läsåret erbjuder Åbo stad ett vegetariskt måltidsalternativ vid sidan om den sedvanliga måltiden även för grundskolans lägre klasser årskurs 1 till 6. Det betyder att elever nu själva kan välja mellan de olika måltidsalternativen som serveras parallellt.

Elever i årskurs 7 till 9 och andra stadiets elever har kunnat välja vegetariskt måltidsalternativ redan från och med år 2010.

Man beräknar att lågstadiernas vegetariska måltidsalternativ ökar stadens måltidskostnader med 32 700 euro per år.

Åboelever i årskurserna 1 till 6 får välja vegetarisk skollunch

Från och med hösten kommer alla elever i årskurs 1 till 6 att få välja vegetariskt under skollunchen. Det beslutade nämnden för fostran och undervisning på tisdagen.

Förändringen kommer att öka stadens kostnader med 32 700 euro.

Tidigare har redan de äldre årskurserna i Åboskolorna kunnat välja vegetarisk mat utöver den vanliga skolmaten.

En tallrik tillredda grönsaker med kryddgrönt klippt ovanpå.

Unga är oftare vegetarianer än vuxna

Utbildningsnivån påverkar valet att bli vegetarian.

Alla Lovisaelever får välja vegetarisk skolmat

Från och med nästa vecka kommer skolorna i Lovisa att servera två olika lunchalternativ varav det ena är vegetariskt.

Dessutom kommer eleverna att kunna välja en växtbaserad mjölkdryck om de så vill.

Den nya menyn är ett resultat av en fullmäktigemotion som lämnades in 2021.

Under våren kommer Lovisa stad att göra en enkät för att få reda vad eleverna tycker om den vegetariska skollunchen.

Eleverna har hittills haft blandade reaktioner på nyheten.

tallrikar fullastade med grönsaker och fruktbitar

Hållbarhetsexpert: Vi kommer inte undan en diskussion om mera vegetarisk mat i framtiden

Forskarna är eniga om att vi måste minska på köttet.

Frukter, med mango längst fram, i en butikshylla i matbutiken.

Nystart 2020 – att äta mer vegetarisk kost är hållbart för både plånbok och miljö

Bara 14 procent av männen äter tillräckligt med grönt.

Sebastian Backmans ansikte på en fond av korv.

Backman: Dags att slopa vegekorven på idrottsevenemang i Finland

Klimatförändringen på menyn – när ska matutbudet förändras?

Yleiskuva

Vad ska jag tänka om klimatkrisen? Här fyra böcker som ger en bild av läget i världen nu

Håll dig uppdaterad om klimatkrisen och kampen mot den.

Bönbiffhamburgare fotad från sidan. Rätten är upplagd på en trätallrik med en klick sås.

Femte veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

En portion rotsakssoppa med linser

Smakrik rotsakssoppa med röda linser

Min fyraårings favoritsoppa.

Gratäng på äggplanta i en ugnsform

Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

Lökpaj i en ugnsform

Baka lökpaj med franska influenser

En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

Vegetarisk gnocchi fotograferad i stekpanna

Fjärde veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

En portion bönpasta med sås på en tallrik

Snabb och enkel grönsakssås med bönpasta

Proteinerna får du på köpet.

En portion med creme Ninon på groddar

Testa fransk ärtsoppa – Crème Ninon med groddar och skott

Och andra tips på hur du använder groddar i matlagningen.

En vegetarisk Shaksuka i en gjutjärnsgryta på en silverbricka. Högs upp till höger finns Vegval/Vegevalintas logotyp.

Tredje veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

 Portion svamppuffar på grå tallrik.

Frasiga fröpanerade svamppuffar med grönsallad

Överraska dina vänner med en ny svamprätt.

En portion mifuchampinjonsås

Champinjon-Mifusåsn (på gambäl Terjärv-dialekt)

"Hä e gou" sejr Johannes Djupsjöbacka.

En  zucchinitortilla med fyllning

Läckra glutenfria zucchinitortillas

Barnvänlig "tex-mex" med ny touch.

En blomkålspizza på ett på ett rund skärbräde.

Andra veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Placeholder text

Första veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Fullkornsnudlar på en tallrik

Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

En portion butterhalloumi

En klassiker i det indiska köket i ny tappning – här kommer Butter Halloumi

Lätt att laga till många, går även att göra till få.

Fylld batat på en tallrik

Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar

Krisp förenas med krämighet i matklassiker

Bok med sidor formade som ett hjärta.

15 böcker att se fram emot i höst

Kulturredaktionen tipsar om intressanta böcker.

Vegetarisk pastarätt

Hangöpolitiker efterlyser vegetarisk skolmat en gång i veckan

19 Hangöpolitiker skrev under en fullmäktigemotion.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida