Senaste artiklar
Frankrikes pensionssystem är dyrt, saknar pensionsfonder och hindrar folk att byta bransch – det här protesterar fransmännen för att hålla kvar
”För en fransman är en uppnådd förmån tabu”.
De enorma protesterna mot Macrons pensionsreform fortsätter i Paris
I Frankrike demonstrerade kring 1,28 miljoner människor igen mot den pensionsreform som bland annat skulle höja pensionsåldern från 62 år till 64. Demonstrationerna har pågått i flera veckor.
Reformen är en prestigefråga för president Emmanuel Macron som anser att den behövs för att garantera pensionssystemets stabilitet.
Demonstranter, däribland många unga vuxna och ungdomar, anser bland annat att reformen är ett slag mot arbetarnas rättigheter.
Flera fackförbund deltog också i dagens protest vilket innebar att tåg och bussar stundvis stod stilla. Fackförbunden har hotat med att stoppa och försvåra trafiken i flera veckor på grund av Macrons reform.
Miljontals protesterade mot fransk pensionsreform – strejker slog ut delar av energiproduktionen
Majoriteten av fransmännen motsätter sig pensionsreformen.
HS: En ny pensionsreform på väg igen på grund av den låga nativiteten
Arbetsmarknadsparterna har nått en preliminär överenskommelse om att börja förhandla om förändringar i pensionssystemet under följande regeringsperiod, uppger Helsingin Sanomat. Bakgrunden är den rekordlåga nativiteten.
Enligt de preliminära förslagen till riksdagspartierna ska arbetstagar- och arbetsgivarorganisationerna förbinda sig vid att lägga fram sådana åtgärder som behövs för att trygga pensionssystemets finansiella bärkraft, pensionernas tillräckliga nivå och rättvisan generationer emellan.
Enligt HS har processen börjat på samma sätt också vid tidigare pensionsreformer som sedan förverkligats.
Innehållet i den nu planerade pensionsreformen är dock öppet. En höjning av pensionsåldern tros inte vara topprioritet såsom i reformen 2017. Ändringarna antas gälla hur pensionsmedlen placeras, pensionernas storlek och andra pensionsförmåner.
På bordet ska det finnas förslag om att exempelvis slopa pensionsförmån för studier samt slopandet av partiell ålderspension.
Erdogan tar bort ålderskravet för pensionering – vill vinna folkets röst
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tillkännagav på onsdagen att han tagit bort kravet på en viss pensionsålder. Det här betyder att mer än två miljoner arbetare kan gå i pension omedelbart, skriver Reuters.
Tidigare har pensionsåldern i Turkiet varit 58 år för kvinnor och 60 för män. Vad det nya systemet kommer att kosta nämndes inte.
Erdogans drag kommer mindre än sex månader innan kommande viktiga val. Presidentens regerande parti AK meddelade också förra veckan om en höjning av minimilönen. Allt det här görs för att vinna tillbaka folkets stöd, samtidigt som landet drabbats av en inflationsspiral och en kraftigt sänkt levnadsstandard.
Erdogans oortodoxa ekonomiska politik har dessutom pressat ner liran till en tiondel av dess värde för tio år sedan, i förhållande till dollarn.
Källa: Reuters
Rekordmånga i pension vid årsskiftet: Vår pensionsklocka visar hur långt du har kvar till pensionen
År 2023 får pensionärerna mer pengar än på årtionden tack vare den rekordstora indexhöjningen. Se hur många dagar, timmar och minuter du har kvar.
Brandmännens höga pensionsålder tär på den mentala och fysiska orken: ”Nu måste det ske förändringar eftersom läget är akut”
Brandmännen är inte längre särbehandlade och har, i motsats till tidigare, samma pensionsålder som andra yrkesgrupper inom kommunen. Det här medför utmaningar vid uttryckningar.
Turbulent aktiemarknad leder till utmaningar för pensionsbolagen – Veritas vd Carl Haglund: ”Placeringsmiljön är otroligt svår just nu”
Veritas presenterade resultaten för första delen av året.
Nya beräkningar visar att pensionssystemet blir allt mer beroende av placeringsvinster
Osäkerheten i systemet har ökat.
Suvi-Anne Siimes: Jag är orolig för att Finlands mänskliga kapital ska minska
Färre än 37 procent av 25–37-åringarna har högskoleexamen.
Nu vinner pensionärerna – medelpensionen kan stiga med 140 euro vid årsskiftet
Största höjningen på 30 år.
Var femte väljer att ta ut pension i förväg – partiell ålderpension blir allt mer etablerat
Män tar ut partiell ålderspension i högre grad än kvinnor.
Kvinnor är mer oroliga än män för sin kommande pension – tilliten till pensionssystemet är ändå stor
80 procent av kvinnorna är oroliga för sin ekonomi.
Ökad invandring eller nya attityder - politikerna oense om hur finländarna ska bli fler
Politikerna har olika mediciner, men oklart om de fungerar.
Från hyllad gerillaledare till avskydd president - nu tar de unga upp kampen mot Nicaraguas ledare
Stora delar av befolkningen kräver att Ortega avgår.
Nicaragua: Ortega backar och drar tillbaka pensionsreformen
Minst 25 dödsoffer sedan onsdagen.
Drömmer du redan om pensionen? Kolla när du får pensionera dig
När får du gå i pension, hur länge väntas du leva efter det?
Finlands pensionssystem fjärde bäst i världen - men ändå under press
Brutna indexet orsakar pensionsdebatt i höst.
HS: Arbetsgrupp föreslår hårda sysselsättningsåtgärder
Politiskt svåra förslag ingår i en lista på 19 punkter.
Keva: Hälften litar på samhällets omsorg
Forskare: Överraskande låg siffra.
"Pensionärerna blir fattigare med åldern"
Pensionerna halkar efter löneutvecklingen.
Borde ett pensionstak införas?
Ralf Sund vid STTK: Nej till pensionstak.
Förslag 18: Pensionstak
5000 räcker bra för de flesta
Greklands ohållbara pensionssystem
Vad är felet på det grekiska pensionssystemet?
Tron på pensionssystemet vacklar
Förtroendet har minakt jämfört med år 2011.
Finlands pensionssystem får beröm
Finland klättrade högt upp på listan på fungerande pensionssystem i en internationella jämförelse gjord av Melbourne Mercer. Finland får beröm för transparens, men det finns plats för förbättring i hållbarhetskategorin.
"Höstens kanske bästa ekonomiska nyhet"
Statsminister Alexander Stubb är nöjd över pensionsuppgörelsen, men beklagar att Akava ställer sig utanför. Akava utanför men berörs ändå
Expert: Unga får bättre pension en dag
Pensionslösningen ses som fördelaktig för unga och som ett nollresultat för personer födda före 1955. Förlorarna är de som är födda på 1960-talet. Snart ingen skillnad på patient och vårdare
Akava utanför - men berörs ändå
Akademikercentralen Akava är inte med i pensionsuppgörelsen. Akava har hållit hårt på sitt krav att man ska spara in extra mycket pension mot slutet av tiden i arbetslivet, eftersom många av Akavas medlemmar är sådana som studerar länge och därför kommer ut i arbetslivet senare.
Vartiainen: Dealen håller också utan Akava
Överidirektören för statens ekonomiska forskningsinstitut VATT Juhana Vartiainen säger att överenskommelsen om pensionsreformen ser ut som väntat. Vartiainen tror att uppgörelsen håller trots att de högutbildades löntagarorganisation Akava ställde sig utanför avtalet.
De är överens om pensionsavtalet - såhär ser förslaget ut
Förslaget till nytt pensionsavtal leder till justeringar i både pensionsålder och hur man tjänar in sin pension.
Pensionsförhandlingarna tog paus
Arbetsmarknadsorganisationernas pensionsförhandlingar har satts på paus. Förhandlingarna avbröts vdi ettiden i natt och fortsätter på måndag.
Pensionsförhandlingarna fortsätter - hur tjäna in pensionen?
Pensionsförhandlarna sitter också i kväll. Enligt Yles uppgifter är det nu frågan om hur man ska tjäna in sin pension. På bordet finns ett förslag om att man skulle tjäna in en lika stor procentandel under hela karriären, i stället för som nu när andelen stiger mot slutet av tiden i arbetslivet.
"Om folk ska jobba längre behövs nya sätt att göra karriär"
Det höga tempot i arbetslivet kan motverka en höjning av pensionsåldern. Forskaren Ingrid Biese har doktorerat på kvinnor som har valt att hoppa av ekorrhjulet för att få vardagen att gå ihop. Läs också: Ingen lösning på pensionsreformen
Pensionsförhandlingarna drar ut på tiden - hinner inte till budgetmanglingen
Arbetsmarknadsparterna återupptar pensionsförhandlingarna på onsdag vid middagstid. Enligt fackcentralen FFC:s ordförande Lauri Lyly drar förhandlingarna ut på tiden.
SDP hoppas på snabb pensionslösning
Socialdemokraternas partiordförande, finansminister Antti Rinne, hoppas att arbetsmarknadsparterna ska kunna enas om pensionssystemets framtid före budgetförhandlingarna.
Yle-enkät: Finländarna vill gå i pension vid 65
Finländarna verkar vara redo att höja pensionsåldern. I en enkät som Yle har låtit göra är 65 år det vanligaste svaret på frågan om vad som skulle vara en passlig pensionsålder.
"Höj pensionsåldern!" är politikernas nya mantra
Högre pensionsålder räddar välfärden, tänker många politiker idag. Inför riksdagsvalet 2011 var majoriteten av riksdagsledamöterna emot en höjning av pensionsåldern.
Lågavlönade män dör kort efter att de går i pension
De män som har låga inkomster dör i många fall innan de hinner njuta av sin pension. Speciellt illa blir det om pensionsåldern höjs. Däremot lever de som har höga inkomster mycket längre - och gapet växer hela tiden.
IMF bidrar med en miljard euro till Cypern
Valutafonden IMF kommer att bidra med ungefär en miljard euro till Cypern. Summan är en del av räddningsplanen som Cypern beviljats. Troikan kom på tisdagen överens om att Cypern får totalt 10 miljarder euro i stöd.
DN: Sverige vill höja pensionsåldern
En höjning av pensionsålderns nedre- och övre gräns föreslås i Sverige. Det finns också planer att koppla pensionerna till medellivslängden.
Finländarna vill inte att pensionsåldern höjs
Finländarna vill inte höja pensionsåldern, visar en mätning som Yles nyheter har låtit göra. Mest kritiska är Sannfinländarnas anhängare medan Centeranhängare är mest positiva.
"Pensionssystemet bättre än sitt rykte"
Pensionssystemet i Finland är bättre än sitt rykte, anser Jaakko Kiander, ekonomidirektör vid pensionsbolaget Ilmarinen. Enligt Kiander är Finland bättre förberett på en allt äldre befolkning än många andra OECD-länder.
HS: Allt friskare vill sjukpensionera sig
Allt fler får avslag på sin ansökan om pension på grund av arbetsoförmåga. Det är inte pensionskriterierna som har skärpts utan tröskeln för att ansöka har blivit lägre, skriver Helsingin Sanomat.