Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Rattfylleri och misshandel sysselsatte den österbottniska polisen under helgen

Sammanlagt hade polisen i Österbotten 532 uppdrag under helgen.

20 misstänkta fall av rattfylleri upptäcktes, i elva fall var det fråga om grovt rattfylleri. I sju av fallen misstänks föraren ha kört under påverkan av droger.

I Sundom i Vasa körde en personbil av vägen på söndagsmorgonen. Två ungdomar hade hamnat i diket, men tagit sig hem på egen hand. Ungdomarna kunde ändå hittas och nu utreds deras andel i händelsen.

Under helgen fick polisen in elva anmälningar gällande misshandel av varierande grad.

Därtill rapporterades fyra fall av stöld, bland annat en bränslestöld i Kronoby där några unga män stal bränsle från en lastbilstank. Gärningsmännen flydde i en bil, men greps tack vare uppmärksamma bybor.

Rattfyllerister och våldsbrott sysselsatte polisen i Österbotten under veckoslutet

Polisen i Österbotten hade totalt 502 uppdrag under veckolsutet, det beskriver polisen som ett lugnade veckoslut än vanligt

Under veckoslutet tog polisen hand om åtta fall av misshandel, de flesta på offentliga platser eller i närheten av restaurangen och de flesta i Vasa.

Tolv fall av misstänkt rattfylleri upptäcktes. I fyra av fallen handlade det om grovt rattfylleri och i tre av fallen misstänks föraren ha kört under påverkan av droger.

Ett av de grova fallen av rattfylleri inträffade under natten mellan fredag och lördag i Kvevlax, Korsholm då nödcentralen rapporterade om en bil, vars hastighet varierade och nästan körde in i mitträcket på vägen. Föraren blåste 2,26 promille i polisens alkometertest och mannen greps misstänkt för grovt rattfylleri.

Gravljus och blommor på en refug efter en allvarlig trafikolycka, med trafik i bakgrunden.

Domen för dödskrocken i Borgå: Tre års ovillkorligt fängelse för föraren

Den unga mannen körde ihjäl två och skadade åtta.

Frontalkrocken i Sibbo utreds som grovt äventyrande av trafiksäkerheten

Utredningen av trafikolyckan på Mårtensbyvägen i Sibbo onsdagen den 18.10 framskrider.

”Olyckan handlade om en frontalkrock mellan två personbilar i en omkörningssituation där totalt fyra personer skadades. Två av dem fick lindriga skador i olyckan och två av dem skadades allvarligt”, säger utredningsledaren kriminalkommissarie Maarit Kaskinen i polisens pressmeddelande.

Polisen har ännu inte kunnat höra alla inblandade.

”För närvarande utreder vi fallet under benämningarna grovt äventyrande av trafiksäkerheten och grovt vållande av skada. Benämningarna kan ännu preciseras när alla inblandade har hörts”, fortsätter Kaskinen.

Förundersökningen fortsätter och polisen har inte mer att informera om saken i nuläget. Polisen informerar eventuellt mer när utredningen framskrider.

Rattfylleri och misshandel sysselsatte polisen i Österbotten – helgen ändå lugnare än normalt

Helgen var lugnare än normalt för Polisinrättningen i Österbotten. Totalt hade man 473 uppdrag, varav de flesta handlade om rattfylleri eller misshandel.

16 personer misstänks för rattfylleri. I hälften av fallen rör det sig om grovt rattfylleri. Två förare misstänks också ha kört påverkade av droger.

Polisen fick in totalt tolv anmälningar om misshandel. Tre av händelserna ägde rum i privata bostäder, de övriga på offentliga platser eller restauranger.

Också tjuvar var i farten i helgen. Natten mellan lördag och söndag stals alkoholprodukter värda cirka 500 euro från Hotell Seurahuone i Karleby. En del av stöldgodset hittades senare på hotellets gård.

Under helgen inträffade även fyra älgkrockar, meddelar polisen.

Svindlande fortkörningar i Sibbo och Lovisa

Polisen i östra Nyland mätte under helgen anmärkningsvärt höga hastigheter vid tre olika platser i Sibbo och Lovisa.

Vid 21-tiden på lördagen stannade polisen en person på Lovisavägen i Lovisa med en hastighet på 130 kilometer i timmen då begränsningen var 60.

Vid 9-tiden på fredagen körde en person 169 kilometer i timmen på riksväg 7 i Sibbo då begränsningen var 120.

På söndagen stoppades en person på Jokivarsivägen. Föraren körde 127 kilometer i timmen då begränsningen var 80.

Samtliga förare blev av med körkortet.

Polisen stoppade bilist med spikmatta på Borgåleden

Biljakten startade i Kotka på fredag eftermiddag då föraren flydde från en polispatrull. Bilisten körde västerut längs riksväg 7 genom hela östra Nyland.

Bilen stannade inte förrän polisen lade ut en spikmatta på Borgåleden vid Landbo i östra Helsingfors.

Bilisten misstänks för grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

I biljakten deltog poliser från Polisinrättningen i Sydöstra Finland, Östra Nyland och Helsingforspolisen.

Polisen berättade om biljakten på sociala medieplattformen X strax innan klockan 15 på fredag eftermiddag.

Bilist åkte fast för grovt rattfylleri på Kimitoön

En berusad bilist stoppades av polisen i Kimito centrum i onsdags.

Bilisten blåste 1,79 promille i polisens alkometer. Det visade sig också att bilisten körde utan giltigt körkort och att bilen inte var besiktigad.

Bilisten misstänks bland annat för grovt rattfylleri och för att ha kört utan körkortstillstånd.

Sommarsäsongens livligaste natt hittills för österbottnisk polis

Fredagsnatten var den mest hektiska natten under hela sommarsäsongen i landskapet Södra Österbotten, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Särskilt festivalen Solar Sound i Seinäjoki sysselsatte polisen med många fall av misshandel och rattfylleri.

Också i Österbotten satte polisen fast rattfyllerister. På Riksväg 19 i Nykarleby mötte en polispatrull på söndagseftermiddagen en ung manlig bilist som körde 185 km/h på ett område med hastighetsbegränsningen 100 km/h.

Under natten till söndag uppträdde en grupp ungdomar störande på campingområdet i Södra Vallgrund i Korsholm. Framrutan på en husbil hade krossats och polisen utreder saken som skadegörelse.

Under natten till lördag utsattes Airsoft Kokkola på kyrkbacken i Karleby för inbrott. Tjuvarna stal bland annat rökgranater och polisen välkomnar tips gällande fallet på e-postadressen vihjeet.pohjanmaa@poliisi.fi

Fortkörare i Lovisa stoppades med spikmatta

Natten till lördagen (29.7) jagade polisen en fortkörare i Lovisa. Biljakten började vid klockan 3.30 på Mannerheimgatan i centrum. Därifrån gick färden längs Lovisavägen mot Forsby och vidare med Gammelbyvägen mot Isnäs.

Under flykten körde föraren utan körbelysning och ställvis var hastigheten uppe i 180 kilometer i timmen. I kurvorna hamnade föraren upprepade gånger på fel sida av vägen.

Efter att ha kört undan polisen i omkring tjugo minuter stoppades bilen med en spikmatta som polisen lagt ut på Jackarbyvägen.

Föraren hade tre passagerare i bilen. De misstänks inte för några brott.

Föraren, som greps på platsen, misstänks för grov vårdslöshet i trafiken, rattfylleri och förande av fortskaffningsmedel utan behörighet.

Polisen utreder lastbilsolyckan på Åboleden – flaket var öppet och slog i en trafikportal

En lastbil med släp välte på Åboleden vid Knektbro i Esbo kring kl. 23 på onsdagskvällen.

Själva släpets flak var öppet då lastbilen körde igenom en så kallad trafikportal. Enligt polisen träffade flaket trafikportalen och slungades ner på körfilen, vilket ledde till att lastbilen välte.

Lastbilens chaufför slungades ut ur bilen och skadades allvarligt. Ytterligare körde en motorcyklist in i skrotet som föll på vägen och skadades också allvarligt. Bägge förarna vårdas på sjukhus.

Vägavsnittet var avstängt till cirka klockan sex på torsdagsmorgonen på grund av röjningsarbete. På platsen råder fortfarande nedsatt hastighetsbegränsning. Orsaken är att hydraulolja läckte ut på vägen, och det finns fortfarande olja kvar på vägytan.

Polisen utreder fallet som grovt äventyrande av trafiksäkerheten och grovt vållande av skada.

Polis står vid en gata i Parkano där det skett en bilolycka. I bakgrunden syns brandbilar och ambulans.

Yrkeschaufför fick villkorligt fängelsestraff efter dödsolycka i Parkano

Upptäckte att bilen framför skulle svänga vänster för sent.

Mopedister och rattfyllerister sysselsatte polisen i Österbotten

Polisen i Österbotten hade en bråd helg.

Den intensifierade övervakningen av mopedtrafiken fortsatte och i Österbotten försattes flera mopedister i körförbud.

I Karleby ordnades flera olagliga mopedträffar, bland annat i Äventyrsparken och på Kemiravägen hade ett hundratal mopedister och bilister samlats efter att inbjudan cirkulerat på sociala medier. Polisen utreder ärendet som en sammankomstförseelse.

Polisen stötte också på flera rattfyllerister. Det kanske mest uppseendeväckande fallet inträffade i Kristinestad under natten till söndag då en personbilsförare kom körandes mot en polispatrull i 135 km/h. På området är hastighetsbegränsningen 60 km/h. Bilisten vägrade att blåsa i alkometern och fördes direkt på blodprov. Hen misstänks för grovt rattfylleri och grovt äventyrande av trafiksäkerheten, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Polisen stötte också på en onykter person som framförde en elsparkcykel, vars motor var på hela 5 kW så att den kunde köras i över 40 km/h.

Orolig helg i sydvästra Finland – polisen satte stopp för slagsmål, rattfyllerister och fortkörning

Berusade människor som betedde sig dåligt, bilister som körde för fort och slagsmål sysselsatte polisen i sydvästra Finland under helgen.

Bland annat brottsanmäldes tio misshandelsfall. Polisen höll också ett extra öga på trafiken.

Totalt ertappades 17 rattfyllerister, medan 25 bilister körde utan giltigt körtillstånd. Därutöver misstänks fem bilister för grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Bland annat körde en bilist 189 kilometer i timmen på Omfartsvägen i Åbo på ett område, där det är tillåtet att köra 100 kilometer i timmen. I Ulvsby i Satakunta körde en bilist 154 kilometer i timmen, trots att det var tillåtet att köra 60 kilometer i timmen på vägen.

Polisen hade totalt cirka 950 uppdrag under helgen.

Färre drogpåverkade och färre döda i trafiken

Antalet chaufförer som körde drogpåverkade minskade i fjol jämfört med år 2020, uppger polisen.

I fjol påträffades kring 3 000 färre drogpåverkade i trafiken än år 2020. Det året påträffade polisen dessutom fler drogpåverkade än alkoholpåverkade bakom ratten.

Polisen tror att trenden pekar neråt i och med de stora beslagtagningar som finländska myndigheter gjorde tillsammans med amerikanska FBI våren 2021.

Också antalet dödsolyckor i trafiken minskade i fjol. För första gången sedan år 1941 översteg antalet trafikdöda inte 200.

Flera österbottniska mopedister fick körförbud

Trots att polisen i Österbotten via skolornas Wilma-system på förhand hade informerat om effektiverad övervakning av mopedister så åkte många ungdomar fast.

13 mopedförare miste körkortet på tisdagen, då polisen var på plats vid skolor i Mellersta och Södra Österbotten. I landskapet Österbotten genomfördes liknande övervakning redan förra veckan.

Under tisdagens övervakning fann polisen elva mopeder som hade omändrats så att de klassas som motorcyklar. Förarna bötfälldes för framförande av fordon utan behörighet. Dessutom försattes samtliga förare i körförbud. Ett par mopeder var trimmade så att topphastigheten överskred 90 km/h. En förare försattes i körförbud på grund av grov likgiltighet då hen kört på bakhjulet.

Totalt 26 mopeder miste sina registerplåtar och 13 mopedister förlorade temporärt sin körrätt. I övervakningen påträffades också en moped som visade sig vara stulen från en bilskola, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Övervakningen fortsätter hela maj.

polisbil

Två dödsoffer i två trafikolyckor i Lojo

Söndagens och måndagens olycka har krävt varsitt dödsoffer.

Motorcyklist skadades i olycka i Borgå

Olyckan skedde på Werner Söderströms gata i Borgå vid 20.30-tiden på måndagskvällen. En personbil körde in i en lätt motorcykel bakifrån med hög hastighet.

Motorcyklisten slungades sedan ungefär 20 meter och hamnade i diket, enligt brandförmannen som var på plats från Räddningsverket i Östra Nyland.

Motorcyklisten skadades och fördes till Helsingfors för sjukhusvård.

Bilisten å sin sida körde snabbt i väg från olycksplatsen.

Polisinrättningen i Östra Nyland utreder olyckan och försöker få tag på bilisten.

Uppdatering 9.5 klockan 16.25: Polisen har gripit bilisten som smet från olycksplatsen.

Normal helg för polisen i Österbotten – beväpnad man i Lappo ett av uppdragen

Polisen i Österbotten informerar att helgen varit normal uppdragsmässigt. Man har under helgen mottagit 633 alarmuppdrag, där ett rörde en man ”med ett gevärsliknande föremål som följde efter en grupp ungdomar” i Lappo på lördagen. Mannen kunde gripas och man fann ett luftgevär i hans lägenhet vid en husrannsakan.

Polisen har också handskats med 18 stycken rattfyllerier, varav fem misstänks vara grova, och tio fall av misshandel, där ett fall undersöks som grov misshandel. Sammanlagt 38 personer greps i Österbotten under helgen.

En vit personbil ligger i diket, den har fått stora skador både fram- och baktill.

Bil körde av Skärgårdsvägen i Lovisa – polishund hittade föraren

En Esboman i 20-årsåldern körde vid 10-tiden på lördagsförmiddagen av Skärgårdsvägen i Lovisa.

Enligt ögonvittnen körde bilen i för hög fart och tappade kontrollen i en kurva. Både en elstolpe och träd fick ge vika innan bilen stannade.

Mannen som kört bilen bestämde sig för att avlägsna sig från platsen, medan hans passagerare som klarat sig oskadd ur situationen stannade kvar.

En polishund kallades in för att hitta bilisten. Trots att det tog 40 minuter innan hunden Raimo kom på plats, så lyckades han spåra Esbobon ett par kilometer från olycksplatsen.

Mannen misstänks för grovt rattfylleri och äventyrande av trafiksäkerheten, skriver polisen på Twitter.

Polisen i Österbotten satte fast flera bilister för grova överhastigheter

Polisinrättningen i Österbotten deltog i en nationell hastighetsövervakning under veckoslutet och speciellt under natten mot söndag uppmättes flera grova överhastigheter i landskapet Södra Österbotten. På grund av överhastighet försattes flera förare i körförbud, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Den största överhastigheten uppmättes på stamväg 67 i Ilmola där två personbilar under natten till söndag körde 185 km/h på ett område med begränsningen 80 km/h.

Hela 18 stycken rattfyllerister påträffades. Av dessa misstänks sex stycken för grovt rattfylleri. Sex av förarna misstänks ha använt annat rusmedel än alkohol.

I sin rapport från det gångna veckoslutet noterar polisen även 14 fall av misshandel. Fem inträffade i privat bostad, en på en restaurang och övriga på allmän plats.

I Vasa och i Jakobstad stals bilar. De misstänkta biltjuvarna i Jakobstad kunde polisen senare gripa i Södra Österbotten.

Trafikuppdrag har sysselsatt polisen i sydvästra Finland under påsken

Under fredagen och lördagen har polisen varit upptagen med flera trafikuppdrag i regionen. Flera fortkörningar har påträffats på olika håll. Dessutom har flera rattfyllerister och förare utan körkort åkt fast.

Polisen påträffade under långfredagen totalt 10 rattfyllerister, varav hälften var lindrig rattfylleri och hälften grovt rattfylleri. Polisen stötte på totalt åtta förare utan körkort.

Bland annat körde en ung man i Letala efter lunchtid på lördagen mot polisen i 114 kilometer i timmen i ett område där högsta tillåtna hastigheten är 60 kilometer i timmen. Mannen är misstänkt för att grovt äventyrande av trafiksäkerheten, och fick ett tillfälligt körförbud.

Flera fall av rattfylleri i Österbotten under helgen

Polisen i Österbotten intensivövervakade rattfyllerister under veckoslutet från fredag kväll till söndag morgon.

Fem personer påträffades misstänkta för rattfylleri på grund av alkoholbruk och tre personer för rattfylleri på grund av användning av andra berusningsmedel.

Antalet förare som blåste under straffgränsen uppgick till 15.

Enligt polisens pressmeddelande utförde polisen totalt 2 817 blåstester och 24 drogtester.

Polisen hårdbevakar vägarna under veckoslutet i jakt på rattfyllerister

Under veckoslutet övervakar polisen extra noga i vilket tillstånd bilförarna är.

Både inom tätorterna och utanför dem kommer polisen att utföra så många alkoholtest som möjligt för att upptäcka eventuella alkoholpåverkade förare. Dessutom utförs snabbtest för att upptäcka droger med låg tröskel.

Poliserna iakttar också förarnas körhälsa i samband med övervakningen.

Enligt Polisstyrelsen utgör rattfylleri fortfarande en av största riskerna i trafiken tillsammans med för höga hastigheter.

Enligt förhandsinformation dog i fjol 36 människor i trafikolyckor som kan kopplas till rattfylleri. Dessutom skadades nästan 400 personer.

Blåljus på en polisbil.

19-åring vansinneskörde i Sibbo med minderåriga passagerare i bilen

Körde 147 km/h när högsta tillåtna hastighet var 50 km/h.

Bilden visar ett förstört trafikljus i hörnet av Kaskisgatan och Tavastgatan.

Polisen efterlyser videomaterial av vansinneskörningen i Åbo centrum i fredags

Chauffören misstänks bland annat för dråpförsök.

12 rattfyllerister, 16 misshandelsfall och ett försök till mord – polisen rapporterar om livlig helg

Polisen i Österbotten har underveckoslutet haft totalt 578 uppdrag, och 40 personer har varit gripna misstänkta för brott.

En person misstänks för försök till mord. Det var på natten mellan lördag och söndag som en man i Kauhajoki misshandlade och knivhögg en person som sedan fördes till sjukhus i kritiskt tillstånd. Den misstänkte greps någon timme efter händelsen.

16 fall av misshandel kunde bokföras, varav ett undersöks som grov misshandel.

12 rattfyllerister påträffades, av dessa misstänks åtta för grovt rattfylleri.

Polis skadades i biljakten i Åbo centrum – brottsrubriceringen är försök till dråp

En kraftigt berusad bilförare försökte fly polisen under fredagskvällen. Den livsfarliga biljakten slutade med krock vid Aurabron i Åbo centrum.

Polisen försökte stoppa bilen under jakten men personbilen lyckades komma undan trots polisens åtgärder. Polisen meddelar nu att både personal inom polisen samt polisens fordon skadades.

Förundersökningen är fortfarande i sin början men enligt de nuvarande uppgifterna är brottsrubriceringen försök till dråp. Polisen fortsätter utredningen med förhör samt genom bevissamling.

Polisen informerar mer om fallet tidigast på måndag.

Flera fall av rattfylleri och misshandel i Österbotten i helgen

Under helgen hade polisen i Österbotten sammanlagt 557 uppdrag,

I trafiken påträffade man 13 rattfyllerister. I åtta fall var det fråga om grovt rattfylleri och i två av fallen var personerna påverkade av narkotika.

Polisen skrev också 13 anmälningar om misshandel.

Natten mellan fredag och lördag grep polisen två personer som slog sönder fönstret till en guldsmedsaffär i Vasa. Personerna misstänks för försök till grov stöld.

HS: Kaius Niemi åtalas för grovt rattfylleri

Tidningen Helsingin sanomats tidigare ansvariga chefredaktör Kaius Niemi åtalas för grovt rattfylleri, skriver Helsingin sanomat.

Niemi ertappades då han i berusat tillstånd framförde sitt fordon i Sanomahusets parkeringshall i november.

Han meddelade senare samma dag att han inte kan fortsätta på sin post utan avgår med omedelbar verkan.

Många rattfyllerister i Österbotten under veckoslutet

I Österbotten påträffades totalt 13 stycken rattfyllister under helgen, varav sju misstänks för grovt rattfylleri. Det skriver Polisinrättningen i Österbotten i ett pressmeddelande.

Ur pressmeddelandet framgår bland annat ett fall från lördag kväll, då polisen fick in en anmälan om en misstänkt rattfyllerist. Lite senare stannades bilen av en polispatrull i Lochteå och det gjordes ett alkometerblåsprov på föraren, som gav utslaget 0,81 mg/l. Kvinnan som körde bilen fick ett tillfälligt körförbud och hon misstänkt för grovt rattfylleri samt äventyrande av trafiksäkerheten.

Senare under natten mot söndag påträffades ytterligare en kvinnlig rattfyllerist, detta i samband med en trafikolycka i Vasa. Kvinnan hade tappat kontrollen över sin bil och kolliderat med en lycktstolpe. I bilen fanns två andra passagerare men ingen skadades. Alkometertestet gav utslaget 0,67 mg/l. Kvinnan misstänks för grovt rattfylleri, äventyrande av trafiksäkerheten och dessutom saknade hon körrätt.

Närbild av en ärm på en polisuniform med emblem och flagga.

Polisen i Österbotten fick gripa många kraftigt berusade under helgen

Julfestfirande märktes i polisens helguppdrag.

Polisuniform.

Oroväckande många rattfyllerister i Österbotten under veckoslutet

Bråk på barer och oroväckande många onyktra som satt sig bakom ratten. Det är något av innehållet i den österbottniska polisens helguppdrag.

Gravljus och blommor på en refug efter en allvarlig trafikolycka.

Polisen utreder krocken som krävde två dödsoffer i Borgå

Polisen har börjar utreda orsakerna till krocken som krävde två dödsoffer på Västra Mannerheimleden natten till lördagen. Den ena föraren misstänks bland annat för grovt dödsvållande.

Svenska texten på polisbilen

Lugnt veckoslut för polisen i Österbotten

På lördag kväll inträffade en skjutvapenincident i Karleby, men i övrigt var veckoslutet lugnt på Österbottens polisinrättnings område.

Trafikmärke i Horsbäck i Ekenäs.

Våldsbrott, trafikolyckor och rattfylleri – polisen i Österbotten tog hand om över 600 alarmuppdrag under helgen

Polisen i Österbotten tog hand om 626 alarmuppdrag under helgen och 37 personer har suttit gripna, 15 av dessa misstänkta för brott. Våldsbrott, trafikolyckor och rattfylleri dominerade.

Närbild av polisens logo på en polisuniform. I bakgrunden syns en polisbil.

Personbil krockade med grävmaskin i Seinäjoki – en person dog

Föraren misstänks för grovt rattfylleri.

Polisarm med polisens symbol

Polisen ber allmänheten om hjälp i trafikolycka

Bilförare körde på fotgängare och smet.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida