Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

johan boucht

Hög tröskel för polisen att ta till maktmedel

Johan Boucht, professor i straffrätt, om polisiärt våld.

skolklocka

Lärare använde kraftåtgärder för att lugna ner elev - polisen utreder

Polisen utreder nu ifall det finns skäl att misstänka brott.

Polisbil.

Polisen misstänker skjutvapenbrott i Malax

Flera polispatruller deltog på söndagen i en polisoperation i Malax. Polisen var tvungen att använda sig av lindriga maktmedel för att gripa den misstänkta personen som befann sig i en bostad. Ärendet undersöks i det här skedet som skjutvapenbrott.

Daniel Velasco

Velasco: Bakom stängda dörrar fortgår missförhållanden

Daniel Velascos dokumentär Den fastspända flickan berättar om maktmissbruk och en ung flickas kamp om psykiatrisk vård och om att bli trodd. Pågår liknande saker också i Finland?

Beväpnade män i farten i Österbotten

På lördagskvällen fick polisen in en amälan om att någon avlossade jaktgevär på Uttermossavägen i Kristinestad. Senare fick polisen in en anmälan om en beväpnad man i Vörå.

Polisen

Polisen följer också lagar

Polislagen reglerar polisens användning av maktmedel men i praktiken ställs polisen inför svåra val. Hur mycket våld kan anses acceptabelt i en viss situation?

Tingsrätten i Jakobstad

Åtalad rektor luggade och klappade barn på baken

I Jakobstad fortsatte rättegången mot rektorn som misstänks ha misshandlat 14 elever. Dagen inleddes med att rektorn hördes. Han beskrev situationen i den klass där många av de målsägande eleverna gick som "det jobbigaste jag varit med om". Två lärare vittnade om att rektorn behandlat barnen fel, bland annat genom att klappa ett barn på baken.

Lärare som använde krafttag avskedas

Helsingfors utbildningsverk avskedar läraren som använde krafttag mot en elev i det finska högstadiet i Alphyddan. Läraren hade knuffat ut den störande eleven ur skolans matsal.

OAJ: Lärare måste få rätt att använda maktmedel

Lärarfacket OAJ vill att lärarna får större möjligheter att ingripa mot störande beteende i skolorna. OAJ:s ordförande Olli Luukkainen säger till Yle Nyheter att lärarna måste få rätt att ta till maktmedel om det krävs för att upprätthålla ordningen.

Två poliser

Polis använde maktmedel på rattfyllerist i Karleby

Polisen fick in en amälan om en misstänkt rattfyllerist i Karleby centrum på måndag kväll. Polisen tvingades använda maktmedel när chauffören inte ville stiga ur bilen och följa med till polisstationen.

Stadshuset i Borgå.

Medelåldern i fullmäktige i Borgå är 53 år

Av de nyinvalda fullmäktigeledamöterna i Borgå är endast fyra ledamöter under 35 år, medan sju är över 65.

Paatero: Bra att fallet i Tammerfors utreds

Polisöverdirektör Mikko Paatero anser att det var bra att det uppmärksammade fallet i Tammerfors förundersöks. En polispatrull använde batong och tårgas när de grep en naken man som härjade i ett förvirrat tillstånd i Hervanta i förrgår.