Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

En man tittar in i kameran.

Vardagshjälten Klas vill stärka businessbanden till Norge

Klas Blomqvist är konsult och föreningsordförande.

Eli Møllebakken-Byman i Vålax, Borgå tillsammans med sin hund

Norska firar Syttende mai med hunden i Borgå

Eli Møllebakken-Byman bor både i Norge och i Borgå.

Finlands ambassad i Oslo, med kunglig ek i förgrunden

Diplomatiskt om Norgeambassad

Thomas Heftyes gate 1. Det är adressen till Finlands ambassad i Oslo. Bengt Östling läser bok om diplomatiska relationer mellan Finland och Norge. Inte alls så tråkigt som det kan låta. Hierarkisk pompös organisation har blivit pr-maskineri och handelsfrämjare.

Norges före detta statsminister Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg blir Natochef

Den tidigare statsministern i Norge Jens Stoltenberg blir ny Natochef. Den nuvarande generalsekreteraren, dansken Anders Fogh Rasmussen, lämnar posten den 1 oktober.

Brandfara längs norska kusten

Larmvarning längs hela den norska västkusten.

Jättevåg drog in över norska västkusten

Den norska västkusten drabbades också av en jättevåg på onsdagen. Vågen berodde på ett enormt stenras, som skedde i eftermiddags i Statland i Nord-Trøndelag norr om Trondheim. Följ med läget på NRK.

Margareta Bredbacka

Drömmen om Norge fick Margareta och Christel att packa väskorna

Det norska välståndet lockar arbetskraft från Finland. Under det senaste decenniet har Norge haft en arbetsplatstillväxt på 15 procent. Två av tre av de nya arbetsplatserna besätts av utlänningar.

Margareta Bredbacka

Drömmen om Norge fick Margareta och Christel att packa väskorna

Det norska välståndet lockar arbetskraft från Finland. Två av tre nya arbetsplatser besätts av utlänningar.

Gata i Kristinestad

En storbrand möjlig också i österbottniska trähusmiljöer

Storbranden i trähusmiljön i norska Laerdal i helgen är möjlig också i de österbottniska trähusmiljöerna. Allt beror på omständigheterna. Det säger räddningsdirektör Ole Wik vid Österbottens räddningsverk.

Fartyget Saga Fram tappade ankaret utanför Nykarleby

Fartyget var på väg in till hamnen i Jakobstad kunde inte gå in till hamn i fredags på grund av stormen och fartyget ankrades men det ena bogankaret höll inte utan släppte. Ankarvinschen gick i något skede också sönder så det gick inte att vinscha upp ankarkättingen.

Varg Vikernes i fängelse

Norsk nynazist inför rätta i Frankrike

Rättegången mot den norska nynazistmusikern Kristian 'Varg' Vikernes har inletts i Frankrike. Han greps i somras misstänkt för att planera ett terrordåd.

Citec i Vasa.

Citec köper norskt företag

Citec köper det norska företaget M7 Offshore AS. Med köpet vill Citec ytterligare stärka sin kompetens och sitt tjänsteutbud inom olje- och gasindustrin.

Brand på norsk gastanker

En brand uppstod på en norsk gastanker som var på väg till Borgå. Besättningen hann få branden under kontroll innan någon hann till undsättning. Fartyget hade ingen last, hon ligger nu för ankar i det estniska sjöräddningsområdet.

Kronprins Haakon blir fast för fortkörning i Kalifornien

Kronprins Haakon fast för fortkörning

Det norska rundradiobolaget NRK kunde på nära håll följa med hur Norges blivande statsöverhuvud, kronprins Haakon blev fast för fortkörning i Kalifornien i USA. Kamerorna följde med kronprinsens färd då polisen stoppade honom.

Ett industriområde.

Möjlig ljusning för krantillverkaren Levator

Lyftkranstillverkaren Levator i Hangö kan tillsvidare sysselsätta hela personalen. Konkurrensen är hård, men det som kan betyda en ljusare framtid är trenden att norska företag börjar flytta produktionen från Kina och andra låglöneländer till Europa.

Norsk metallmusiker gripen för massmordsplaner

En känd norsk musiker har gripits i Frankrike. Han misstänks ha planerat en massaker.

Statoils anläggning på Melkøya nära Hammerfest

Arbetslösa ingenjörer lockas från Finland till Nordnorge

Finländska ingenjörer lockas till Nordnorge för att bistå med oljeutvinningen, rapporterar det norska rundradiobolaget NRK.

En björn i skogen

Björn attackerade man i Sverige

En björn attackerade en man i västra Sverige. Björnen överföll mannen nära staden Sielkentjakke nära norska gränsen. Mannen fördes med ambulanshelikopter till sjukhus och björnen avlivades, skriver SVT.

På Nya Zeeland är man medveten om turismens inverkan på fisket, och man vidtar olika åtgärder för att fiskstammarna ska hållas friska och livliga. Bild: YLE/Smältpunkt/Heidi Grandell,Fredrik Sonck

Finländare i gasolycka i Norge

Tre finländska fritidsfiskare har förts till sjukhus i Nordnorge efter en gasolycka.

Finnair säljer sina aktier i Norwegian

Finnair har sålt alla sina aktier i det norska flygbolaget Norwegian. Finnair sålde sina knappa fem procent av Norwegian för omkring 53 miljoner euro, vilket betyder en vinst på 34 miljoner euro.

Espen Andre Kristoffersen, Niklas Adams och Runa Norheim

Koreografi för bilister

Pro Artibus-stipendiater skapar ett ljudkonstverk som kan lätta upp landsvägssträckan mellan Ekenäs och Hangö.

Flygplan som lyfter från flygfält.

Forskning: Vikten borde avgöra flygbiljettpriset

De som väger mer ska också betala mer när de flyger, föreslår en norsk forskning. Passagerarna borde uppge sin vikt när de bokar sin flygresa, säger forskaren Bharat P. Batta.

Utsjoki sörjer offren i snöskoterolyckan

Finlands nordligaste kommun Utsjoki har hedrat minnet av offren i lördagens snöskoterolycka. Enligt polisen är det besynnerligt att två snöskotrar frontalkrockar på en stor sjö.

Snöskoterolycka krävde tre liv i Lappland

Tre personer har omkommit i en snöskoterolycka i Utsjoki i Lappland. Alla omkomna var finska medborgare.

Samiska flaggan. Flaggans cirkel representerar solen (den röda halvan) och månen (den blå halvan).  Färger enligt traditionella klädesfärger.

Yle förbättrar samisk nyhetsservice

Yle förbättrar den samiskspråkiga nyhetsservicen. Den nya Yle Ođđasat-sändningen kommer att synas på TV1 kl. 15.10. Därutöver tidigareläggs sändningstiden för den samnordiska sändningen.

Gisslandramat i Algeriet är över

Offer till identifiering i Algeriet

Dödsoffren från terrorangreppet mot gasanläggningen In Amenas i Algeriet förs nu till huvudstaden Alger för identifiering. Algeriska myndigheter leder arbetet men kriminalpolis från Norge finns också på plats.

Många norrmän alltjämt försvunna

Flera norska Statoil-anställda saknas ännu, trots militäroperationen som har befriat största delen av gisslan vid gasanläggningen i Algeriet. Norska politiker och medier är missnöjda med den algeriska regeringens agerande kring militäroperationen vid gasanläggningen Amenas.

Midvintertid med hopp om vår

Julen är slut och vi går mot ljusare tider. Också om det inte riktigt känns som vår där ute ännu på ett tag har vi på Yle Fem i alla fall startat vårsäsongen redan den här veckan. Vintern och våren på Yle Fem bjuder som vanligt på mycket nordiskt drama, och här vill jag berätta lite om hur vi startar vintern.

Hotet mot Katainen nyhet också utomlands

Incidenten i Åbo, där statsminister Jyrki Katainen (Saml) hotades, har blivit en stor nyhet också i utlandet. Svenska, franska, norska, brittiska, danska och estniska medier skriver om händelsen på sina webbsidor.

Brand på plan med norska turister

En brand bröt ut på ett flygplan med norska turister när planet skulle starta från Antalya i Turkiet tidigt i morse. Flera personer skadades under evakueringen. Enligt flera passagerare hjälpte inte besättningen passagerarna att lämna planet.

Norrman fick ansenlig telefonräkning efter Afrikaresa

Mannen kom hem från en månadslång resa till Afrika väntade en räkning på 137 000 norska kronor - ungefär 18 000 euro, skriver Bergens Tidende.

Norskt teleföretag önskade kund till helvetet

Den 16-åriga Maiken Fredriksen ringde och klagade till det norska teleföretaget Telenor. Kundtjänsten skickade ett sms där de hoppades att hon "brinner i helvetet".

Tupac blir universitetsämne

Gangstarap är ungefär så långt från akademiskt som man kan komma. Ändå dyker just den här genren och en av dess förgrundsgestalter upp på universitetsprogram i höst.

Väktarstrejk på norska flygplatser

Väktarstrejken på flygplatserna i Norge fortsätter. Ytterligare 400 väktare börjar strejka på onsdag.

Skärmdump från vg.no

Man tände eld på sig i Oslo

Skedde utanför Oslo tingsrätt i Norge.

Norsk chef för R-kioskerna

R-kioskerna har fått en ny chef. Kioskkedjan såldes nyligen till det norska familjeföretaget Reitan Servicehandel och den nya ägaren meddelade i dag att den 55-årige Johannes Sangnes blir ny vd med början på måndagen.

Psykiatrer: Mördaren var fullt tillräknelig

Psykiatrer har i den nya sinnesundersökningen konstaterat att den norska massmördaren Anders Behring Breivik var fullt tillräknelig då han utförde dåden.

"Nödvärn som motiv för morden"

Den norska massmördaren Anders Behring Breivik kommer att ange nödvärn som motiv för sina terrorhandlingarna i Oslo och Utöya i juli i fjol, säger hans försvarsadvokat Geir Lippestad till den norska tidningen Dagbladet.

Anders Breivik

IS: Breivik planerade lönnmord på Obama

Den norska massmördaren Anders Behring Breivik planerade att lönnmörda USA:s president Barack Obama under Nobelfesten i Oslo i december 2009, skriver tidningen Iltasanomat .

Knausgård på bokmässan i Helsingfors 2012

Karl Ove Knausgårds kamp

En roman på sex delar om en mans kamp i sin vardag.