Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Mardrömsuppladdning inför VM – Ryan Crouser hade två blodproppar i benet

Med drygt ett dygn till herrarnas final i kula meddelade världsmästaren Ryan Crouser på sitt Instagram-konto att förberedelserna inför VM inte har gått som han hade hoppats.

– De senaste 20 dagarna har varit de mest frustrerande och stressande i mitt liv. Förberedelserna inför VM gick utmärkt tills jag började lida av vad jag trodde var en vadmuskelsmärta. Jag kämpade mot smärtan under tio dagar så gott jag kunde, skrev Crouser.

Dagen innan avresan till Budapest hittades orsaken till smärtan.

– Det hittades två blodproppar i mitt ben och där och då blev allt kaos. Jag visste inte vad som var den säkraste behandlingen och om jag ens skulle kunna delta på VM.

Crouser reste till Budapest trots hälsobekymren men dagens form lär vara ett mysterium. I maj skrev han ett nytt världsrekord i kula – 23,56 meter.

Herrarnas final i kula går av stapeln under lördagskvällen.

Kulstötaren Nico Oksanen har hittat en ny nivå – satte personbästa och inhemskt årsbästa

Kulstötaren Nico Oksanen gör en förträfflig säsong. På torsdagen satte han i Nousis personligt rekord och inhemskt årsbästa med resultatet 18,75.

Den 28-årige Oksanen, som representerar Turun Urheiluliitto, har hittat en ny nivå. I augusti 2022 spräckte han 18-metersgränsen för första gången i karriären (18,04).

I år har det personliga rekordet rykt ett antal gånger: 18,45 i maj, 18,69 i juni och 18,75 juli.

Oksanen är en av tre finländska kulstötare som har klarat 18 meter i år. I Kalevaspelen är han ute efter sitt första FM-guld.

Ryan Crousers nya världsrekord godkänns inte

För drygt två månader sedan stötte amerikanen Ryan Crouser 23,38 i en inomhustävling i Idaho.

Den stöten skulle ha varit en förbättring av världsrekordet med en centimeter men nu har internationella friidrottsförbundet WA underkänt resultatet.

Orsaken är att kulringen och tävlingsplatsen inte uppfyllde alla kriterier. Enligt WA var ringen för stor och kastfältet lutade för mycket nedåt sett från ringen.

Det här är andra gången som Crouser går miste om ett världsrekord. I januari 2022 godkändes inte en stöt på 23,38 på grund av fel med mätinstrumenten.

Världsrekordet är trots det i Crousers namn. Sommaren 2021 stötte han 23,37 utomhus.

Nytt världsrekord i kula av Ryan Crouser

Kulstötaren Ryan Crouser är i toppform redan nu. Under en inomhusgala i Idaho på lördagen slog han till med en stöt på 23,38 som är nytt världsrekord.

Crousers tidigare personbästa var 23,37 som han stötte utomhus sommaren 2021. Inomhus hade han som bäst nått 22,82 i början av det här året.

Amerikanen har ändrat i sin teknik inför den här säsongen och bland annat lagt till ett steg i sin rotation. Enligt internationella friidrottsförbundet skedde ändå världsrekordstöten med en statisk start och inte med den nya tekniken.

Ryan Crouser har nu stött över 23 meter sju gånger i sin karriär.

C.J. Hunter tar emot VM-guldet i Sevilla 1999.

Kulstötaren C.J. Hunter är död – blev 52 år gammal

Tävlade under Mika Halvaris och Arsi Harjus storhetstid.

Tomas Söderlund.

Kulstötaren Tomas Söderlund avslutar sin idrottskarriär på toppnivå

Säger han aldrig nådde till den nivå som han hade hoppats.

Tomas Söderlund stöter kula.

Tomas Söderlund slutar backa, börjar rotera i kulringen

Siktar på EM-tävlingarna i Berlin 2018.

Porträttbild på Sara Oraheimo.

Två år lång meterjakt äntligen slut för Karisbon Sara Oraheimo

Karisstötaren jagade 14-meters gränsen i ett par års tid.

Kulstötare

Arttu Kangas floppade i inomhus-EM

Resultatet 19,98 skulle ha krävts för Arttu Kangas för att ta sig till final från kvalet i kultävlingen i Inomhus-EM i friidrott, men därav blev inget.

Kulstötare Conny Karlsson

Skador och smärta idrottarens vardag

Risken att skada sig är konstant närvarande i en toppidrottares vardag. Det vet Conny Karlsson, flerfaldig finsk mästare i kulstötning, trots att han säger sig ha kommit lindrigt undan. Ändå blir det en smärtsam resumé.