Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Efter brist på förtroende – tidningen Journalistens chefredaktör säger upp sig

Chefredaktören för branschtidningen Journalisten, Maria Pettersson, lämnade i tisdags sin post efter att Journalistförbundets fullmäktige uttryckt brist på förtroende.

Nu meddelar hon att hon säger upp sig. Anställningen upphör omedelbart.

Varken Journalistförbundet eller Pettersson väljer att kommentera saken ytterligare.

Tills vidare fungerar Manu Marttinen som tillförordnad chefredaktör.

Bristen på förtroendet har att göra med att Pettersson i sin populära fackbok Suomen historian jännät naiset, en bok om framträdande kvinnor i Finlands historia, inte anses ha citerat andra verk enligt god sed.

författarbild Anna-Lena Laurén

Anna-Lena Laurén får medalj för sitt arbete som Rysslandskorrespondent

Belönas för sina insatser för offentlighetsprincipen.

En halvskallig man sitter framför en karta vid ett skrivbord.

Nytt lagförslag i Ryssland kräver att utlänningar måste vara ”lojala” med Putins regim

Lagförslaget ökar riskerna för utländska journalister.

Tajt omröstning om chefredaktören Maria Pettersson: Inget förtroende

Journalisten-tidningens chefredaktör Maria Pettersson har inte längre Journalistförbundets fullmäktiges förtroende.

Förbundets fullmäktige röstade om frågan i dag på torsdag och rösterna föll 33 emot och 32 för. En person röstade blankt.

Resultatet kan ses som ett ställningstagande, men det är inte juridiskt bindande eftersom det är förbundets styrelse och inte fullmäktige som fattar beslut om anställningarna.

Styrelsen beslöt i går på sitt möte att klandra Pettersson för hennes agerande, men bedömde samtidigt att hon får fortsätta på chefredaktörsposten.

Pettersson har bett om ursäkt för att hon i sin fackbok Suomen historian jännät naiset, där hon skriver om historiska kvinnor, inte har citerat andra verk enligt god sed.

Upphovsrättsrådet bedömde i ett utlåtande tidigare i höstas att Pettersson brutit mot god sed när det gäller hur hon använt och citerat andra forskares vetenskapliga artiklar i boken.

Källor: STT, Journalistförbundet

Anna-Lena Laurén utses till hedersdoktor vid Södertörns högskola

Journalisten Anna-Lena Laurén har utnämnts till hedersdoktor 2024 vid Södertörns högskola.

”Lauréns sätt att arbeta visar på den oerhörda betydelsen av att ha en journalist på plats under lång tid med ett brett kontaktnät som sträcker sig bortom de gängse kanalerna och elitkällorna.”, så lyder utnämningen i pressmeddelandet.

Till hedersdoktor vid högskolan utnämns en person som gjort särskilt betydelsefulla insatser för samhälle och kultur eller främjat högskolans forskning eller utbildning, eller på annat sätt inspirerat eller bidragit till högskolans utveckling.

Laurén kommer från Pargas och har jobbat som reporter och korrespondent för diverse svenska och finska medier med Ryssland och Östeuropa som bevakningsområde.

Enligt Laurén själv är utmärkelsen en bekräftelse på hur viktigt det är med korrespondenter på plats för förståelsen av omvärlden.

Här poserar de åtta av Svenska Yles journalister som medverkar i föreställningen Storyn bakom storyn. Bakre raden från vänster: Marcus Rosenlund, Ville Hupa, Måns Strömberg aka DJ Bunuel, Niklas Aldén och Annvi Gardberg. I mitten: Barbro Björkfelt. I främre raden från vänster: Tika Sevón Liljegren och Anne Hietanen.

Storyn bakom storyn i Yle Fem på söndag – Svenska Yles journalister står på scen

Svenska Yles föreställning Storyn bakom storyn sänds i två delar på Yle Fem med start söndag 19.11 kl. 20.00. I den tar åtta Svenska Yle-journalister steget ut på teaterscenen och bjuder publiken på en unik inblick i journalistikens värld.

Tomas Bäck.

Tomas Bäck och Kustmedia tar över tidningen Kuriren

Tidningshuset och marknadsföringsbyrån Kustmedia Ab köper tidningsverksamheten av Kuriren Förlag Ab. Inga fastigheter eller andra tillgångar ingår i köpet.

Mediepåverkare: Farligt att politiker kommer med ogrundade beskyllningar

Mediepåverkare ifrågasätter näringsminister Wille Rydmans (Sannf) syn på att det avsiktligt sprids lögner om den finska regeringen.

Ordförandena för Journalistförbundet, Opinionsnämnden för massmedier och Chefredaktörernas förening efterlyser belägg för den mediekritik som politiker kommer med.

De anser att det är synnerligen illa, rentav farligt, om medborgarnas tilltro till medier minskar på grund av politikers ogrundade påståenden.

Exempelvis ministrar kan på grund av sin inflytelserika position inte säga vad som helst, utan de bör kunna motivera sina påståenden. De har ett stort ansvar för sina uttalanden, anser medieledare.

Rydman sa i Yles morgonprogram i måndags att det finns aktörer i Finland som sprider ut lögner om regeringen till internationella medier på Twitter. Han nämnde vissa forskare, journalister och sociala medie-aktiva.

Ytterligare en journalist gripen i Belarus

Den belarusiska journalisten Ihar Karnei har gripits av polis. Karnei har varit anställd av Radio Free Europe/Radio Liberty, ett radionätverk som finansieras av USA.

Enligt Belarusiska journalistförbundet greps Karnei i Belarus huvudstad Minsk på måndagen.

Karneis dotter säger till nyhetsbyrån AP att polisen gjorde en razzia mot hennes pappas lägenhet och beslagtog telefoner och datorer.

Myndigheterna har inte angett varför Karnei greps.

I medeltal grips 17 journalister i Belarus varje dag. För närvarande är 36 journalister fängslade i landet.

Källa: AP

Misshandlad kvinna på sjukhus

Rysk journalist svårt misshandlad i Tjetjenien

Beväpnade män misshandlade journalist i Tjetjenien.

Här poserar de åtta av Svenska Yles journalister som medverkar i föreställningen Storyn bakom storyn. Bakre raden från vänster: Marcus Rosenlund, Ville Hupa, Måns Strömberg aka DJ Bunuel, Niklas Aldén och Annvi Gardberg. I mitten: Barbro Björkfelt. I främre raden från vänster: Tika Sevón Liljegren och Anne Hietanen.

Svenska Yle ställer sig på scen och bjuder på storyn bakom storyn

Vi är vana att se dem i rutan, höra dem i radion och läsa deras texter. Men journalistik är så mycket mer än bara slutprodukten.

Iltalehti har raderat 33 Ukraina-artiklar – oklarheter i rapporteringen

Iltalehti har idag 30.5 raderat 33 artiklar som tangerar kriget i Ukraina från sin hemsida. Det är fråga om såväl nyheter och analyser som texter i dagboksformat.

Orsaken är att det har framkommit oklarheter i skribentens arbete. Vissa av bilderna i artiklarna har visat sig vara tagna på andra ställen och vid andra tidpunkter än vad skribenten hade angett. På grund av detta uppstod också tvivel om sanningsenligheten hos skribentens övriga uppgifter.

Iltalehti är inte medveten om några sakfel i artiklarna, men de har heller inte möjlighet att själva granska innehållet. Därmed har de fattat beslutet att radera de berörda artiklarna. Iltalehtis vd Perttu Kauppinen meddelade på Twitter att skribenten inte längre arbetar med Iltalehti.

Jessikka Aro ny kommunikationsdirektör för Tehy

Journalisten och facklitteratursförfattaren Jessikka Aro blir ny kommunikationsdirektör för social- och hälsovårdarfacket Tehy.

Hon tillträder tjänsten i april nästa år och efterträder Katri Lindqvist, som blir utvecklingsdirektör på Tehy från och med den 1 april 2024.

Aro jobbar för tillfället som kommunikationsdirektör på Tehy på viss tid.

Före det gjorde hon en lång karriär som journalist bland annat på Yle och har bland annat skrivit en faktabok om Rysslands informationspåverkande.

En fotograf iklädd skyddshjälm och skyddsväst där det står "press" på ryggen hukar för att ta en bild i Bachmut.

Finland femma på pressfrihetsindexet igen – men reportrarnas säkerhet sjunker tio platser

Reportrar utan gränser varnar för vilseledande information.

en man avbildad bakifrån ned hjäm på huvudet med texten Press

Pressfrihetsdagen fyller 30 år i en värld där demokratinivån är på samma nivå som 1986

Pressfriheten är grundläggande i demokratiska samhällen, men utmanas i allt fler länder. Journalister utsätts för censur, totalitär lagstiftning och våld. Antalet mord på journalister ökade ifjol med 50 procent.

Evan Geshkovich amerikanska journalisten som greps i Jekaterinburg för spioneri

Amerikansk spionmisstänkt journalist nekas borgen i Ryssland

Den amerikanske journalisten Evan Gershkovich som misstänks för spionage har nekats borgen i en domstol i Moskva i Ryssland.

Evan Gershkovich, som jobbar för tidningen Wall Street Journal, kommer sitta häktad åtminstone fram till den 29 maj.

Han har åtalats för spionage i USA:s intressen – närmare bestämt anklagas han för att ha samlat in statshemligheter om den ryska militärindustrin.

Evan Gershkovich nekar till brott. Om han döms för spionage riskerar han upp till 20 års fängelsestraff.

Gripandet av Gershkovich ses som en allvarlig upptrappning av Rysslands tillslag mot medier och journalister.

Källor: AFP, Reuters

Kuvassa aseistettu sotilas

Serien ”Skuggkriget” granskar Rysslands underrättelseverksamhet i Norden

Fyra nordiska public service-bolags grävande redaktioner gör en storgranskning av den ryska underrättelseaktiviteten som riktas mot Norden. Dokumentärserien “Skuggkriget” får sin gemensamma nordiska premiär den 19 april.

Rysslands säkerhetstjänst grep amerikansk journalist – misstänks för spionage

Amerikansk korrespondent greps i Jekaterinburg av FSB.

Karikatyrtecknaren Ville Ranta.

Tecknaren och satirikern Ville Ranta utsedd till årets journalist

Journalistpriserna har delats ut sedan 2001

Tecknad bild som visar en journalist i Belarus.

Skulle du klara dig som journalist i Lukasjenkos Belarus?

Svenska Yles spel visar vardagen för journalister i Belarus.

Tecknad bild som visar en journalist i Belarus.

Yttrandefrihetens hjälte

Svenska Yles nya spel låter dig prova på de val och hot som journalister möter i Belarus.

HS-journalisterna missnöjda med domen som föll i fredags

De två journalisterna vid Helsingin Sanomat, Laura Halminen och Tuomo Pietiläinen, som dömdes för röjande av statshemlighet i fredags har nu anmält missnöje med domen.

Tidningen Helsingin Sanomats ägarbolag Sanoma Media Finland har gjort detsamma. Tingsrätten krävde att Sanoma skulle ta bort artikeln som domen handlar om från webben.

På måndagen anmälde åklagaren också missnöje med domen.

Källa: STT

Åklagaren missnöjd med domarna mot HS-journalisterna

Åklagaren har anmält missnöje med tingsrättens dom från i fredags där två journalister vid Helsingin Sanomat dömdes för röjande av statshemlighet.

Åklagaren har bett om tilläggstid för att överklaga domen och i och med att tilläggstiden beviljades kan åklagaren besluta om att överklaga domen. Åklagaren har tid att överklaga till slutet av maj.

Helsingfors tingsrätt dömde en av journalisterna till dagsböter och den andra fick inget straff. Rätten friade dessutom en tredje åtalad i fallet.

Källa: STT

Svenska HD stoppar utlämning av journalist till Turkiet

Högsta domstolen i Sverige stoppar utlämningen av den turkiska journalisten Bülent Kenes.

Kenes är tidigare chefredaktör för den engelskspråkiga tidningen Today's Zaman som den turkiska staten förbjöd efter kuppförsöket 2016. Enligt Turkiet ska Kenes ha deltagit i kuppförsöket och haft kopplingar till Gülenrörelsen.

Turkiet har pekat ut Kenes som journalist och kräver att Sverige utlämnar honom. Det är ett av flera turkiska krav för att Turkiet ska godkänna Sveriges Natoansökan.

Svenska HD slår ändå fast att det finns hinder för utlämning eftersom det rör sig om politiska brott.

Källor: SVT, AFP

Elon Musks twitterprofil.

”Folket har talat” – Elon Musk öppnade avstängda journalisters Twitterkonton

Musk ordnade Twitteromröstning om att öppna kontona.

En man i kostym har en mikrofon i handen.

Twitter stängde ner amerikanska journalisters konton – Elon Musk påstår att de delat privat information om honom

Twitter stängde på torsdagen ner flera konton som innehas av journalister. Bland annat reportrar som arbetar för The New York Times, Washington Post, CNN och Voice of America fick sina konton frysta, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Reportrar utan gränser: Rekordhögt antal journalister sitter fängslade globalt

Reportrar utan gränsers färska årsrapport ger en dyster bild av läget för världens journalister.

Fler än 530 journalister sitter fängslade världen över på grund av sitt yrke – vilket är det högsta antalet någonsin.

Kina sticker ut med 110 fängslade journalister.

Antalet dödade journalister har också ökat till 57 i år.

Kriget i Ukraina uppges ha förvärrat läget, i Ukraina dog åtta journalister under krigets första halva år.

Majoriteten av de journalister som miste sitt liv dog ändå i länder där det anses vara fred.

Källa: Reportrar utan gränser

67 journalister har dödats på jobbet i år

Internationella Journalistförbundet IFJ uppger att 67 journalister och andra mediearbetare, exempelvis fotografer, har dödats under arbetsuppdrag i år. Enligt IFJ var dödssiffran 47 år 2021.

12 journalister har i år dödats i Ukraina, vilket är fler än i något annat enskilt land. De flesta dödsfallen inträffade under de första veckorna efter det ryska anfallet mot Ukraina.

Också i Mexiko och Haiti har den ökade brottsligheten och oroligheterna lett till fler journalisters död än tidigare.

För närvarande är 375 journalister frihetsberövade på grund av sitt jobb. Mest fängslade journalister finns i Kina inklusive Hongkong samt Myanmar och Turkiet.

Källa: AP

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida