Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

En man och en kvinna vid höbal med paraply.

Tuff sommar för bönderna i Östnyland: ”Det vi inte hann tröska regnade bort”

Början av sommaren var för torr, slutet för våt.

Röda Halvmånens team kämpar med att ta sig fram i ett översvämmat område

Upp till 10 000 människor kan ha försvunnit i översvämningar i Libyen

Översvämningarna har orsakats av stormen Daniel som tidigare rörde sig över Grekland, Turkiet och Bulgarien och som nu har dragit vidare till andra sidan av Medelhavet.

Upp till 10 000 människor saknas efter de förödande översvämningarna i Libyen, rapporterar Röda korset och Röda halvmånen.

Myndigheter i Libyen har uppskattat att stormen Daniel som utlöste omfattande översvämningar i östra Libyen kan ha lett till att 2 000 människor dött enbart i staden Derna. Där har de kraftiga regnen och översvämningarna sprängt dammar och sköljt bort hela stadsdelar, säger myndigheterna.

Libyen har i mer än ett decennium levt i kaos. Landet är delat mellan två rivaliserande administrationer; en i öster och en i väster, var och en med stöd av olika miliser och utländska regeringar. Konflikten innebär att det oljerika nordafrikanska landet har en sönderfallande och otillräcklig infrastruktur.

Källor: Reuters, AP, AFP

Sista chansen att njuta av sommarvärme innan det blir svalare

Den som vill njuta av de sista varma dagarna ska göra det i början av veckan, redan på onsdag lovar prognosen ostadigt väder.

Kall luft strömmar då in över landet och ett regnområde drar över hela landet. På onsdag och torsdag kan det komma rejält med regn, nederbördsvarningar har hittills utfärdats i Egentliga Finland, Satakunta, Birkaland och Mellersta Finland.

Trots den kalla fronten som skakar om vädret är det varmare än vad det brukar vara den här tiden på året. Det har varit 5–10 grader över normalnivå, och temperaturen kommer fortfarande att ligga över medeltemperatur för årstiden även om marginalen krymper.

Efter onsdagens och torsdagens regn hinner det klarna upp, till helgen är det dags för mer regn igen.

Isabella Biorac Haaja ler stort bredvid en närbild på löv. Solen skiner igenom lövverket.

Vilken sommarmånad är bäst? Vi tog en titt på väderstatistiken

Kändes det som att sommaren var ovanligt sval? Fel!

Översvämningarna i Grekland har krävt minst tio liv

Översvämningarna i Grekland har krävt åtminstone tio människors liv, rapporterar myndigheterna. Dödsssiffran kan stiga eftersom flera människor saknas fortfarande.

Räddningsmanskap försöker med hjälp av livbåtar och helikoptrar nå hundratals bybor i mellersta Grekland som har isolerats av vattenmassorna. Vatten och livsmedel har transporterats till personer som sitter fast.

Kraftiga oväder med skyfall har rört sig över Grekland, Turkiet och Bulgarien de senaste dagarna, efter veckor av extrem värme och skogsbränder.

I Grekland är Thessalien den värst drabbade regionen. Där har bland annat städerna Larissa och Volos haft svåra översvämningar.

Källa: AFP

De rikliga regnen i augusti omvandlade vägar till sjöar och orsakade ras på vägar i Egentliga Finland

Det regniga vädret i augusti orsakade skador på landsvägarna bland annat i Egentliga Finland. Det meddelar Trafikledsverket.

Rikliga regn orsakade gropar i de livligt trafikerade vägarna i augusti. De stora vattenmängderna orsakade också översvämningar och ras på mindre trafikerade vägar i landskapet. Lyckligtvis orsakade rasen inga personskador.

Enligt Trafikledsverket innebär klimatförändringen stora påfrestningar på vägarna, då störtregn och översvämningar blir vanligare. Det är något som myndigheterna ska jobba med under de kommande åren.

En flygbild visar översvämningarna i Brasiliens sydligaste delstat Rio Grande do Sul, där en cyklon krävt åtminstone 21 människors liv.

Över 20 döda i södra Brasilien efter skyfall orsakade av cyklon

Skyfall och kraftiga vindar, orsakade av en cyklon, har krävt minst 21 människors liv i Brasiliens sydligaste delstat.

Det berättade delstaten Rio Grande do Suls guvernör, Eduardo Leite, på en presskonferens.

– Vi beklagar djupt att det hittades ytterligare 15 kroppar när vattnet rann undan i staden Mucum, vilket innebär att dödssiffran steg till 21, sa Leite.

Stormen började på måndagen och det kom 300 millimeter regn under ett knappt dygn, med översvämningar och jordskred som följd.

Dödssiffran riskerar att stiga, eftersom människor fortfarande saknas. Dessutom utlovas mer regn i Rio Grande do Sul.

Det här beskrivs som den värsta väderkatastrofen någonsin i den här delstaten.

Källor: AFP, TT

Bilar som begravts i marken i Aldea del Fresno i Madridregionen under en översvämning i centrala Spanien.

Översvämningar i Spanien svepte med sig delar av landsvägsbroar – se drönarvideo

I staden Toledo uppgick regnmängden på söndagen till 90 mm.

Översvämningarna i Mellansverige börjar sjunka undan – tågen kan rulla igen på tisdag

Lördagens rikliga regn över mellersta Sverige har orsakat kraftiga översvämningar. Det ihållande regnet upphörde på söndagen och enligt myndigheterna i Västerås har vattenståndet i den intilliggande Svartån börjat sjunka. Det sjunkande vattnet ökar risken för jordskred.

Enligt Trafikverket har tågtrafiken mellan Uppsala och Sala samt mellan Västerås och Ängelsberg avbrutits på grund av översvämningarna. Trafikverket räknar ändå med att tågtrafiken kan återupptas på tisdagsmorgonen.

Flera vägar har också hamnat under vatten. Enligt Johan Ahlström som är riskhanteringschef på Västerås stad är det här de största vattenmängderna i Svartån på mer än 35 år.

Tiotusentals festivalbesökare fast i lerkaos i Nevadaöknen

Häftiga regn har förvandlat festivalen Burning Man i Nevadaöknen till ett lerkaos. Enligt lokala medier har festivalen över 70 000 deltagare i år. Enligt CNN har det regnat omkring 20 millimeter under ett dygn, vilket motsvarar 2-3 månaders regnmängd.

Även små regnmängder kan leda till översvämningar i den torra Nevadaöknen. Ytterligare regn väntas under de närmaste dagarna.

Arrangörerna har stoppat trafiken till och från området och uppmanat deltagarna att ransonera mat och vatten. Eftersom fordon inte kommer fram på området går det inte heller att tömma de portabla toaletterna.

Källor: Reuters, APTN

regn

Augusti var ovanligt regnig, juni varmast – sådant var sommarvädret

Bland annat Hangö fick ovanligt mycket regn i augusti.

Fotgängare i regnoväder. Personerna på bilden försöker skydda sig mot regnet med paraplyer men stormen gör att man bli rvåt ändå.

Häftiga regn och utdragna torrperioder – Finlands vattenhantering måste anpassas till förändrade väderförhållanden

Den finska vatteninfrastrukturen är väl utvecklad. Det finns ändå rum för förbättring och förberedelse inför extrema väderfenomen.

Tröskningen försenad i Österbotten

Vädret utmanar bönderna i höst.

De myckna regnen gör att fälten är våta och tröskningen är ännu på hälft i många delar av landet, uppger ProAgria i ett pressmeddelande.

I Österbotten ligger jordbrukarna 1-2 veckor efter med tröskningen, i Mellersta Österbotten är läget bättre och där har många kunnat skörda som normalt.

Tät trafik på översvämmad gata.

Tusentals hushåll utan el efter måndagens oväder

Under natten har regnområdet rört sig norrut.

En polis i signalgul regnrock står i knädjupt vatten en bit ifrån en polisbil på en översvämmad gata.

Ovanligt hårda regn piskar Skandinavien – också sydkusten i Finland har det blött

SMHI: Det har regnat lika mycket som normalt på en månad.

Ett mjukt moln med starka konturer täcker solen. Strålarna tar sig förbi molnets kant.

Sensommarvärmen varar hela veckan – men på onsdag kan det åska

Kan vara sista veckan på ett tag med varmt väder.

Uppehåll i södra och mellersta Finland – och det fortsätter några dagar

Det kommer huvudsakligen att vara uppehåll i de södra och mellersta delarna av landet i dag. Det meddelar Meteorologiska institutet. Temperaturerna kan nå upp till 24 grader. I Lappland blir det regnigare och där kommer kvicksilvret att hålla sig under 20-strecket på termometern.

Den inkommande veckan ser liknande ut, i alla fall de första dagarna. Måndagen blir varm i södra och mellersta Finland, med temperaturer på 21–25 grader. I norr kommer regnet att fortsätta, med dagstemperaturer som rör sig både ovanför och nedanför 20-strecket.

På onsdag väntas regnet sprida sig över hela landet. Också åskskurar kan förekomma.

Källa: STT

Tyfonen Khanun drar in över ryska Fjärran östern – nödläge har utlysts

Tyfonen Khanun har dragit in över ryska Fjärran östern, och fört med sig kraftiga regn. Nu har nödläge utlysts i nio regioner.

På lördagsmorgonen hade översvämningar orsakade av regnet isolerat minst 32 befolkningscentrum i Fjärran östern. Mer än 500 bostäder har skadats av översvämningarna, rapporterade den ryska nyhetsbyrån Ria.

Nödläge har också utlysts i distriktet Primorsk, där den största hamnstaden Vladivostok ligger på Rysslands östkust.

Källa: Reuters

Ovädret Hans drog in över Sverige – Väg rasade, musikfestival inställdes och flyg försenades

Ovädret Hans har nu dragit in över stora delar av Sverige, uppger SVT.

På söndagskvällen orsakade ovädret Hans ett flertal vattenskador i Jönköping. Där kollapsade även en väg till följd av stormen.

Ovädret påverkade också flygtrafiken. Förseningarna gällde flyg till och från Arlanda.

Musikfestivalen Diggiloo i Söderköping inställdes även i förtid på grund av blixtar.

På måndagen gäller en gul varning för regn, höga flöden eller skyfallsliknande regn. På tisdag och onsdag gäller Sveriges meteorologiska instituts röda varning på flera områden i landet.

Källa: SVT

En person i regnkläder handlar mat på ett festivalområde i  Laukas kommun i Mellersta Finland den 28.7. 2023.

Det regnade en hel del i juli – de riktigt varma dagarna färre än normalt

Det regnade lokalt rekordmycket i juli, samtidigt som de riktigt varma dagarna var färre till antalet än normalt, meddelar Meteolorogiska institutet. Det fanns sammanlagt nio dagar i juli då det någonstans i Finland var över 25 grader varmt. Genomsnittet för juli är 16 sådana dagar.

Medeltemperaturen var i stora delar av landet normal i juli, men i östra Finland var temperaturen på många håll lägre än normalt.

Det regnade mer än normalt i juli i södra och mellersta Finland. På en del mätstationer var regnmängderna ovanliga eller exceptionella.

Preliminära uppgifter visar att det regnade mest i juli vid en mätstation i Multia, 190,4 millimeter. Fagerholm i Pargas fick minst regn i juli, 24,3 millimeter.

Åtminstone 11 döda och 27 försvunna i Peking efter kraftiga regn

I Kinas huvudstad Peking och de närliggande områdena har åtminstone 11 människor dött och 27 försvunnit på grund av de kraftiga regnen som stormen Doksuri orsakat. Det uppger det statliga televisionsföretaget CCTV.

Området Mentougou i västra Peking har lidit svårt och nu har militärhelikoptrar skickats för att föra matpaket och regnponchon till dem som fastnat vid järnvägsstationen och områden kring stationen.

Ungefär 150 000 hushåll i Mentougou är utan rinnande vatten, uppger Beijing Daily.

Tiotusentals har redan evakuerats från sina hem.

Källa: STT

Mer än 30 personer har evakuerats från ett jordskredområde i Norge

I Norge har över 30 personer evakuerats i Vistdalen på grund av risk för jordskred.

De kraftiga egnen i området har orsakat flera jordskred, som i sin tur har orsakat materiella skador. Minst en byggnad ska ha drivit ut i havet med raset.

Enligt Norges Radio NRK har två personer skadats lindrigt.

Också i den närliggande Eidsvåg har människor evakuerats på grund av översvämningar.

Källa: STT-NTB

Tiotusentals människor har evakuerats i Kina på grund av kraftiga regn

I Kina har tiotusentals människor evakuerats i Peking och Shijiazhuang, huvudstaden i den närliggande provinsen Hebei.

Evakueringen har skett på grund av kraftiga regn som orsakats av stormen Doksuri.

De kinesiska myndigheterna har utfärdat varningar om häftiga regnväder också i de norra delarna av landet, där ytterligare hundratals miljoner människor är bosatta. Varningarna gäller åtminstone fram till måndag eftermiddag.

Myndigheterna har varnat för bland annat översvämningar, lerskred, jordskred och floder som riskerar svälla över sina bräddar.

Stormen Doksuri har härjat i delar av Kina sedan i fredags, och tidigare drabbade stormen Filippinerna med styrkan av en tyfon.

Källa: STT-AFP

Tyfonen Doksuri har tagit 13 liv i Filippinerna – härjar nu i Kina

Tyfonen Doksuri svepte genom Filippinernas norra delar under onsdagen, och nu har dödsoffren blivit 13 stycken. Det rapporterar landets katastrofmyndighet på fredagen.

Förutom det är 21 personer försvunna, bland dem fyra stycken från kustbevakningen.

Doksuri nådde sydöstra Kina på fredag morgon lokal tid. Tyfonen förde med sig kraftigt regn och stadiga vindar till kustområdet.

Vindens hastighet var som högst 49 meter per sekund, enligt det lokala rundradiobolaget CCTV.

Landets nyhetsbyrå Xinhua rapporterade att över 400 000 personer har evakuerats från provinsen Fujian.

Doksuris styrka förväntas avta i takt med att den rör sig nordvästerut över centrala Kina.

Källa: STT-AFP

27 döda i jordskred i Indien

Dödstalet efter ett massivt jordskred i Maharashtra i västra Indien har stigit till 27. Åtminstone 50 personer saknas.

Räddningsarbetet försvåras av kraftigt regnväder.

Jordskredet orsakades av häftiga monsunregn torsdagen den 20 juli. Monsunregn har drabbat Indien sedan juni.

Enligt experter blir det på grund av klimatförändringen allt vanligare med extrema väderförhållanden på olika håll i världen.

Indien drabbas särskilt hårt eftersom avskogningen i landet bland annat ökar risken för jordskred.

Källa: AFP

Fyra försvunna i översvämningar i Kanada

Kanada drabbas av årtiondenas kraftigaste regn. I provinsen Nova Scotia har fyra personer försvunnit i översvämningar orsakade av regnet, berättar den lokala polisen.

Enligt myndigheterna försvann två barn när en bil sjönk i vattnet. Tre andra personer som befann sig i bilen lyckades ta sig ut. Under liknande omständigheter försvann också en ung person och en vuxen man.

Det kraftiga regnet har orsakat översvämningar och lett till att vägar blockeras.

Enligt brittiska The Guardian är det här det kraftigaste regnvädret som Kanada har sett på 40 år.

Källor: STT, AFP, The Guardian

Pelastustyöntekijät etsimässä maanvyöryn uhreja

15 döda i jordskred i Colombia

Jordskredet orsakades av kraftiga regn.

Två personer går vid ett område som förstörts av jordskred och översvämning. Det forsar vatten överallt.

Över 40 döda efter hällregn i Sydkorea

Prognosen: Regnet fortsätter.

Vädret är somrigt ännu i dag, i morgon blir det åska

Måndagen bjuder på somrigt varmt men blåsigt väder i stora områden i Finland. Det är ändå något svalare än i söndags, enligt Meteorologiska institutet.

I landets södra delar och i Österbotten stiger temperaturen till snäppet över 20 grader i eftermiddag. I norr regnar och åskar det i dag - enstaka åskskurar kan förekomma också längre söderut.

På tisdag åskar det i så gott som hela landet och för resten av veckan utlovas ostadigt väder.

Mechelininkadun ja Leppäsuonkadun risteyksessä tulvii.

Kraftiga regn i Helsingfors – vatten svämmar in i källare och köpcenter

Det har regnat kraftigt under lördagskvällen i Helsingfors. Räddningsverket har fått rycka ut på flera uppdrag på grund av regnet och översvämningar som orsakats av regnet.

– Just nu är det fullt ös, uppger räddningsverket till Yle Uutiset.

Sedan klockan 18 har räddningsverket haft närmare 20 uppdrag.

Vatten har också runnit in i källarutrymmen och företagslokaler. Helsingin Sanomat rapporterar om att vatten har runnit in i Kampens köpcenter.

I Kajsaniemi mättes 17 millimeter regn under den senaste timmen och i Gumtäkt 12,4 millimeter.

Texten är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Helsingissä tulvii vettä kellareihin ja liiketiloihin skriven av Mira Kokko. Saga Mannila översatte.

Människor ligger och solar på sandstrand. En badvakt tittar ut över vattnet.

Vädret i juni var både rekordkallt och väldigt varmt

En kall början följdes av lång sommarvärme.

En gata är helt täckt med vaten. Två personer och två bilar står i vattnet.

Störtregn fick Tammerfors gator att svämma över

Minst 15 räddningsenheter har ryckt ut.

En bil på en översvämmad gata.

Åskväder ledde till översvämning på gatorna i Björneborg – program vid Suomiareena avbröts

Nästan 30 millimeter regn uppmättes på mindre än en timme.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida